View Full Version : Komputer si? wy??cza
Od dwóch dni komputer po paru godzinach pracy poprostu sam mi sie wyłącza i sie nie da włączyć, jedynie po odczekaniu chwili.
Dodam że komputer w tym czasie jest wyjątkowo ciepły, co wcześniej sie zdarzało ale nie z takim efektem. Mam laptopa.
Czy może to byś spowodowane i jak moge temu zaradzić?
Generalne czyszczenie laptopa w środku.
taak co up napisał... idź do klepu z itemkami do kompa i kup sprężone powietrze :>
Jeśli robi się strasznie gorący to na bank wentylator jest zawalony kurzem, co spowalnia jego pracę. Rozkręć obudowę i pozaglądaj tu i ówdzie. Ale radzę zanieść kompa do speca, bo laptop to całkiem inna bajka niż zwykła szkrzynka.
Od dwóch dni komputer po paru godzinach pracy poprostu sam mi sie wyłącza i sie nie da włączyć, jedynie po odczekaniu chwili.
Dodam że komputer w tym czasie jest wyjątkowo ciepły, co wcześniej sie zdarzało ale nie z takim efektem. Mam laptopa.
Czy może to byś spowodowane i jak moge temu zaradzić?
Radzę Ci wyczyścic w środku, ja mam tak czasami po 3-4 miesiącach od kurzu. Wystarczy wyczyścic, inaczej wtedy komputer chodzi - ciszej i wgl.
Oczyść jak panowie up ci radzą ale przed oczyszczeniem sprawdź temperaturę procesora ramów programem MotherBoard Monitor 5 (MBM 5) według mnie bardzo fajny program posiadający dużo zaawansowanych opcji zapamiętaj wynik i oczyść kompa wewnątrz i znowu sprawdź temperatury jeśli temperatura znacznie ulegnie zmianie to mamy powód dla czego twój komputer się wyłącza jeśli zbyt dużo się nie zmieni zdejmij chłodzenie z procesora i spójrz jak wygląda tam sytuacja z pastą termoprzewodzącą bo to też ma duże znaczenie . Być może zasilacz ale wątpię w to.
Fragmakers
23-02-2010, 21:14
Powiem Ci co jest. Mój komputer strasznie głośno chodził przez około 2 lata, nie do wytrzymania czasem. Wiatrak nie mógł wychłodzić kompa. Lekceważyłem to : > i zrobiłem głupotę. Jakieś 4 miechy temu komp zaczął mi się sam wyłączać i również rzadko kiedy można było go odpalić, żeby działał. Poszedłem do kumpla - informatyka. Okazało się, że żeberka odprowadzające ciepło były maksymalnie zapchane kurzem, jakimiś syfami, kawałkami jedzenia(?). Nie można tego było odkurzyć, wydrapać. Trzeba było sprężarką dmuchnąć w żeberka i było po sprawie. Teraz komp działa, nie wyłącza się, a chodzi tak cicho, jakby go nie było.
Wniosek? Musisz wyczyścić.
Ja Ci radze nie słuchać nikogo kto każe Ci go czyścić tylko pójść z nim do punktu naprawy komputerów i za małą opłatą zrobią to fachowcy, takie rozkręcanie może się źle skończyć. Ofc chodzi o laptop, komputer nic trudnego.
@Down
Ta xD zamiast 20zł zapłać 2000 a kto bogatemu zaboroni?!
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.