PDA

View Full Version : Vista , XP

Elite Filutek
26-02-2010, 13:32
Witam Witam all , mam taką sprawe , żę chciałbym przeinstalowac system operacyjny Vista Home Premium na windows xp .

Problem w tym , że nie dawali mi żadnej płytki przy zakupie owego laptowa . Mam tylko na płytce Windowsa XP

Prosiłbym o opisanie co mam zrobic krok po kroku , aby było to proste i sprawne .

Szukałem w GuugLach Ale tam nic nie skumałem . Dziex za pomoc.

Poziomkuwa
26-02-2010, 14:36
Wkładasz płytkę.
Resetujesz kompa.
Zakładam, że bootowanie włączy się samo.
Będzie na czarnym ekranie pisało, że kliknięcie dowolnego przycisku spowoduje bootowanie płyty.
Klikasz jakiś przycisk.
Niebieski ekran się pojawi, zacznie się ładować.
Potem już będziesz miał instrukcje co po kolei zrobić. Streszczę ci to, wybierasz dysk na którym chcesz zainstalować windowsa, wybierasz formatowanie <najlepiej NTFS szybkie>, sformatuje się dysk i zacznie instalować się windows.
I po zainstalowaniu najlepiej zainstaluj wszystkie sterowniki do karty, chipsetu itp.

Mam nadzieję, że zrozumiesz XD

Demon
27-02-2010, 07:18
_up
wszystko ladnie , ale jesli sie nie wlaczy bootowanie to problem ma ziomek ; D.

^topic
jesli sie nie pojawi napis nacisnij dowolny klawisz rozruchu i zacznie sie wlaczac komp , zresetuj go i wejdz w biosa tam gdzies znajdziesz 4 rubryki i w 1 musisz przestawic z Floppy na CD-ROM. XD
po chinsku , ale chuj :d.

Teos
27-02-2010, 09:31
Jeżeli nic nie grzebałeś z taśmami to wystarczy w biosie zmienić na botowanie z cd-romu i jest sii .

Poziomkuwa
27-02-2010, 10:12
Tylko jeszcze musi wiedzieć jak do biosu wejść XD Na mojej płycie wchodzi się DELem. Będzie ci na dole, na czarnym ekranie pisało którym się wchodzi.

Tu na na samym dole ci piszę:
http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/pila/phenom/9900/asus-m2a-vm-bios1603.jpg

Surio__:D
27-02-2010, 13:44
Tak tylko że jak np masz laptopa i masz orginalną viste to nie wiem czy można na XP przeinstalować , no tak było w moim przypadku że nie mogłem więc tylko Vista mi pozostała.

Poziomkuwa
27-02-2010, 20:43
@up
Co ty pierdolisz? ZAWSZE da się formacika jebnąć + nowy system

@down
DAŁO SIĘ

Surio__:D
27-02-2010, 23:25
U mnie się nie dało :x
Dlatego bym dawno miał jebanego xp a mam ... ... viste.

Demon
12-03-2010, 07:16
_up
nie ogarniasz i sie nie dalo ; /

_topic
pomoglismy? :S

Xienus :>
12-03-2010, 07:30
wytłumacz mi I
dlaczego chcesz XP a nie 7??
7 nawet moja babcia potrafiła by zainstalować...

PS nie wchodź od razu do bootowania klawiszem f8 tylko bios a potem boot :>

.Panicz.
12-03-2010, 12:28
No nie mogę z was.
Chłopie,jak Ci nie botuje automatycznie,to włóż płytkę i naciskaj F12 :o
:rolleyes:
P.S.
Nie instaluj XP,zainstaluj Windows 7 ULTIMATE. <--- Jak mieszkasz gdzieś blisko mnie,to Ci pożyczę oryginalną wersję :) Więcej info na PW. :cool: