View Full Version : Program do bitów.
NaMomencie
05-03-2010, 16:16
Witam, grałem tutaj kiedyś, teraz wyrosłem troszke z tego, zajmuje się amatorsko muzyką. Dlatego też kieruje do was pytanie, jakie polecacie programy do bitów, aktualnie mam FL Studio 9, jest to angielska wersja, więc wiadomo, problem jakiś jest. Poprosiłbym jednak, abyście podali jakieś nazwy programów, na których można porobić dobre biticiki, ofc.hip-hop. Aha, E-Jay hip-hop znam, moim skromnym zdaniem nie jest to dobry program, aktualnie śmigałem sobie na hh e-jay 6, jest taki ch*jowy skin, że nie można się tam połapać. No więc czekam na odpowiedzi . ;) Z góry dziękuje wszystkim.
Mikiel Król Sedesów, ej!
05-03-2010, 17:08
FL albo Reason, ale Reason to jeszcze trudniejszy od FL.
Mniemam, że jesteś totalnym laikiem, bo na tym EJ to możesz sobie polifonie do telefonu robić.
Fruity Loops stoi na dość konkretnym poziomie - IMO doskonały dla początkujących, ma sporo VST jako deflautowe a i tutoriali pełno.
Jak się nauczysz podstaw, to możesz przestawić się na Reason'a 4. To jest prawdziwy gigant jeżeli chodzi o brzmienie i technike. Jednak dużo pluginów potrzebuje klawiatury sterującej więc potrzebujesz jakiegoś kontrolera MIDI.
Oczywiście jesteś amatorem i na MPC cię nie stać więc tą alternatywe zostawiam. Osobiście podoba mi się praca na sekwencerze, ale cięcie sampli jest skomplikowane a nauka obsługi podstawowych funkcji trwa o wiele dłużej.
*Tanuki*
05-03-2010, 18:52
Z tego co chłopaki wymienili, jeszcze jest Cubase, też potężna maszyna. :)
To tak, od razu odstaw Ejaya bo to program do zabawy, nie ma w nim nic co czyniłoby go profesjonalna stacją roboczą ; ) FL STUDIO jest bardzo popularny ma intuicyjne menu i czesto wybierany jest przez amatorów, to nie znaczy ze jest mniej profesjonalny bo na tym programie mozesz stworzyc dokladnie to samo co na Cubase, Reason, Pro Tools i innych. Jesli masz MAC'a najlepszym rozwiązaniem jest Logic Studio.
Reason również jest ciekawy ale nieco trudniejszy do połapania się niż FL, przynajmniej dla mnie. Nie ma obsługi VSTi co prawda w samym programie jest wszystko co potrzebne ale zewnetrzne pluginy czesto ulatwiaja prace ; )
Polecam kombinacje typu Rewire, ktora pozwala laczyc ze soba dowolnie wybrane stacje robocze typu DAW (Digital Audio Workstation) w których skład wchodzą min:
FL Studio
Cubase
Reason
Pro Tools
Studio One
Nuendo
Jesli chcesz miec ladnie slyszalny vox czesto dobrym rozwiazaniem jest efekt pseudostereo, dublujesz sciezke z vocalem i jedna w mixerze ustawiasz na lewy kanal a druga na prawy > takie info ode mnie na przyszlosc :)
Co do produkcji to pamietaj, ze to co cchesz poprawic popraw w Mixie nie w masteringu bo wiele osob myli sie mowiac ze mastering poprawia brzmienie, jesli w mixie jest blad w masteringu tez bedzie on slyszalne, mastering ma tylko na celu naglosnic i ujednolicic nagranie.... to tak dodatkowo ;d
NaMomencie
05-03-2010, 20:46
Dzieki chłopaki.; d na fl zaczynam dopiero, ale dojde do wprawy.;d
Program to nie wszystko, dobry bit możesz zrobić na każdym programie, chocby na zwyklym HH eJay. Z programow polecam zostać na FL albo przejść Fruity Loops. Ewentualnie jak koledzy wyżej piszą, Reason 4.
.Serafin
05-03-2010, 22:17
Program to nie wszystko, dobry bit możesz zrobić na każdym programie, chocby na zwyklym HH eJay. Z programow polecam zostać na FL albo przejść Fruity Loops. Ewentualnie jak koledzy wyżej piszą, Reason 4.
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD DDDDDDDD
Nie ma to jak pierdolic cos na czym sie nie zna.
FL = Fruity Loops plx?
#topic
Zapomniałem o Cubase! Kozacki program z kozackimi padami! Koleś w 13 minut składa housowy track. Miazga się tam robi wariacje, ale mimo to wole Reasona choć na początku naprawdę trudno się połapać ;d O ile FL jest dość intuicyjny, to żeby używać Reasona już trzeba ogarniać ;d
.Serafin
05-03-2010, 22:32
FL = Fruity Loops plx?
#topic
Zapomniałem o Cubase! Kozacki program z kozackimi padami! Koleś w 13 minut składa housowy track. Miazga się tam robi wariacje, ale mimo to wole Reasona choć na początku naprawdę trudno się połapać ;d O ile FL jest dość intuicyjny, to żeby używać Reasona już trzeba ogarniać ;d
MOGLES NIE MOWIC XDDDD NIGDY BY NA TO NIE WPADL XDDDDDD
Sam jade amatorsko na fl i całkiem słitasnie sie prezentuje. Interfejs powiedzmy ze prosty, chyba ze ktos chce robic orkiestre z programu to sie pogubi bardziej niz ten up. xd
Ah sry, w moich pojęciach FL to FL 9 a fuity loops to FL 10, mój błąd.
Dla naprawde niedouczonych ludzi:
w rzeczywistości tak nie jest tylko ja sam to sobie tak nazywam.
Polecam Cool Edit Pro, tyle że wszystkie sample ściągać musisz sam ;<
swiety mikolaj
07-03-2010, 18:15
Zalezy ja uzywalem
Virtual DJ
a pozniej po zakupie mixera , oczywiscie FL
BTW.
OSTR beaty robi na FL, oryginalnym.
3w, itd.
A dlatego iż ten program wspolpracuje z mixerami roznego typu polecam;]
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.