View Full Version : [Forum] Bezinteresowno?? na forum.
Chciałbym porozmawiać o bezinteresowności na forum.
Czy ona jeszcze istnieje? Kiedyś ktoś pisząc jakiś poradnik robił to dla innych.
A jak jest teraz? Powstają durne poradniki typu jak wysłać parcel... Jak i wiele innych o rzeczach banalnych.
Nie oszukujmy się, każdy chyba to potrafi.
Tworzenie takich poradników pokazuje dwie rzeczy: egoizm, bo każdy chce odpracować warna byle czym i nie uwłaczając nikomu tępota umysłowa.
Pisząc o rzeczach jak najbardziej codziennych nie pomagamy nikomu, a forum staje się coraz bardziej zaśmiecone.
Myślę, że robienie poradników, które nikomu nie pomogą nie powinny być nagradzane zdjęciem warna.
Zatem, czy bezinteresowność jeszcze istnieje?
Jakie są wasze zdania na ten temat?
Marcelllo
17-03-2010, 19:29
Za poradniki typu parcel raczej nie zdejmują warnów ;)
Ja np. dostałem zdjęcie warna za poradnik dsm i sl na rooku :)
Bezinteresowność oczywiście istnieje. Przecież wiele osób, w zasadzie wszyscy pomagają w wielu sprawach(na przykład ja w działach cs) za darmo. Nawet dziękuję nie mówią, a ja mam satysfakcję z kolejnego nabitego posta, hehe.
Poradniki poradnikami, ale nawet takie głupie, wręcz proste, typu - gdzie jest Oracle na Rooku, przydają się, bo nie każdy, kto pierwszy raz wejdzie na APO wie doskonale wszystko, gdzie co jest i jak z tym trzeba się obchodzić.
Poradnik musi być dobrze zrobiony, dokładne opisy, screeny jeżeli jest taka potrzeba;
Poradnik powinien być przydatny;
Poradniki o profesjach palladyn/knight/sorc/druid będą odrzucane, ponieważ takich poradników na forum jest bardzo dużo;
Wzięte z tematu Chcesz się pozbyć warna? To temat dla Ciebie! (http://forum.toproste.pl/showthread.php?t=65819)
Robienie poradników tylko przydatnych podejmuje się zdjęcie warna.
Mc Maciek
17-03-2010, 19:58
Każdy poradnik jest poddawany ocenie przez Ekipę Forum. Jeśli uznamy, że jest on wart tego, aby ściągnąć warna, to go zdejmujemy. Jeśli poradnik jest bezsensowny... Cóż... :P
Bezinteresowność oczywiście istnieje. Przecież wiele osób, w zasadzie wszyscy pomagają w wielu sprawach(na przykład ja w działach cs) za darmo. Nawet dziękuję nie mówią, a ja mam satysfakcję z kolejnego nabitego posta, hehe.
Poradniki poradnikami, ale nawet takie głupie, wręcz proste, typu - gdzie jest Oracle na Rooku, przydają się, bo nie każdy, kto pierwszy raz wejdzie na APO wie doskonale wszystko, gdzie co jest i jak z tym trzeba się obchodzić.
Popieram ta wypowiedz, bo uwazam tak samo. :)
Czasem juz powstaja naprawde idiotyczne poradniki, ale czasem te ktore dla was wydaja sie smieszne, innym moga pomoc.
Ja osobiscie lubie pomagac innym i to za free, 4fun. Mam jakas satysfakcje z tego i to mi wystarcza. - nie tylko na forum, ale i w grze.
Azbestowy - KRUL FETYSZUW
17-03-2010, 20:19
Nie ma czegoś takiego jak bezinteresowność. Prędzej rutyna
#topic
Mogłoby się wydawać że napisano poradniki o wszystki a tu... wyskakuje nowy. Jak się uprzesz to mozesz napisać poradnik o tym "Jak zrobić herbatę nie odchodząc od kompa na odległość przy jednoczesnym chodzeniu na piętach po śniegu i/lub błocie pośniegowym" Ogólnie to myślę, że każdy poradnik może komuś pomóc i trzeba sobie w duchu pomyśleć, że autorowi może być przykro, jeśli go zjedziemy.
Precision
17-03-2010, 20:37
Też czasami staram się pomagać w różnych działach np. Komputery czy telefonia gsm, oczywiście tam gdzie mam o danej rzeczy pojęcie. Fakt że często ktoś nie doceni Naszego wertowania stron by pomóc. Inni nie potrafią skorzystać z google, ale cóż zrobic :p
Co do poradników to nie robiłem żadnego, ponieważ narazie nie wiem o czym można by było zrobic he :D
Seth Drut
17-03-2010, 21:30
to prawda ze niektore poradniki sa bezsensu ;p
np. poradnik jak zrobic poradnik ;)
a co do pomocy innym, to mysle ze duzo osob robi to bezinteresownie, czasem ktos podziekuje lub da reputa ;) male a cieszy xd
np. poradnik jak zrobic poradnik ;)
No z tym to mógłbym polemizować. Jeśli poradnik jak zrobić poradnik jest dobry, tzn pozwoli nam dowiedzieć się, jak stworzyć dobry, przejrzysty, ciekawy poradnik, to nie mam nic przeciwko.
Chyba że ma nas na celu rozbawić, jak parówkowy twór Poziomka, który w ostateczności trafił do Hyde Parku : P
Assassin Mateusz
17-03-2010, 22:48
Osobiscie nie mam nic przeciwko duzej ilosci poradnikow, bo przeciez komus moze sie przydac banalny poradnik, gdyz moze wlasnie ten banalny problem jest przeszkada, ktorej nie jest w stanie pokonac.
Zarexoholik?
17-03-2010, 22:56
Każdy poradnik jest poddawany ocenie przez Ekipę Forum. Jeśli uznamy, że jest on wart tego, aby ściągnąć warna, to go zdejmujemy. Jeśli poradnik jest bezsensowny... Cóż... :P
To wlepiacie kolejnego warna! Tak ma być!
#Topic
Jak ktoś ma warna to za wszelką cenę usiłuje się go pozbyć - liże dupsko. : / Tak to już tutaj jest.
Za poradniki typu parcel raczej nie zdejmują warnów ;)
Ja np. dostałem zdjęcie warna za poradnik dsm i sl na rooku :)
To jest poradnik jak wykonac quest i on przydaje sie, a nie takie tanie respy gdzie sa pojedyncze respy, jak wysylac parcele, jak kupic aol:o itp.
Masz coś do moich (jak na razie) 5-ięciu poradników? Ja nie mam warnów (jeszcze) a piszę poradniki takie co się przydają (moim zdaniem).
Wujaszek
18-03-2010, 06:51
Masz coś do moich (jak na razie) 5-ięciu poradników? Ja nie mam warnów (jeszcze) a piszę poradniki takie co się przydają (moim zdaniem).
Ale twoje poradniki są dobre i się przydają a nie pełno poradników np. o knighcie w którym tylko podaje mlvl, skile i eq. Żałosne.
Sam często pomogę komuś jak widzę w dziale pomoc np ;p nikt Ci nie podziękuje ale pościk leci :\
Nie zawsze każdy wszystko potrafi, ja wczoraj szukałem jak dodać sonde i dzisiaj dopiero odpowiedź znalazłem, chociaż i tak wiedziałem jak tylko mi nie działała coś ; )
Zodika Rook
18-03-2010, 19:19
ja tam zrobiłem swój poradnik dla rook 7.6 bezinteresownie i co:D istnieje jeszcze takie coś na 4um jak bezinteresowność:D
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.