Zaloguj się

View Full Version : Czy mlodzi moga zgodnie z prawem palic papierosy?

gumis_36
21-03-2010, 14:29
Witam. Tak jak w temacie: "Czy młodzi mog± zgodnie z prawem palić papierosy?". Niedawno słyszałem plotki i to od wielu osób że młodzi ludzie mogła legalnie palić papierosy oczywi¶cie tam gdzie jest wszystkim dozwolone. Chciałbym się dowiedzieć co wy na takie pytanie i czy co¶ wiadomo wam na ten temat.

`diGiel <3
21-03-2010, 14:33
Nie pytaj się na tibijskim forum tylko leć szybko na policje ,oni ci z chęci± powiedz± czy mozna ;)

Precision
21-03-2010, 15:03
Na tzw "lewo" kupisz. Ogólnie jest to nielegalne. Musisz ukończyć 18 lat.

Lagga
21-03-2010, 16:58
Na tzw "lewo" kupisz. Ogólnie jest to nielegalne. Musisz ukończyć 18 lat.

Na kazdym rynku u ruskich kupisz jakies podrabiane gowno Xd

@top Nie. jest to dozwolone od 18 lat, a i tak nie polecam.;d

Azbestowy - KRUL FETYSZUW
21-03-2010, 17:02
ludzie mogła legalnie palić papierosy
No chyba sobie robisz żarty. Tyle w mediach gadaj± o uzależnieniach młodzieży od papierosów i alko <blablabla> a ty sie pytasz czy to legalne :d Ofc ze nielegalne, aczkolwiek niektórzy sprzedawcy sprzedaj±, bo maj± w dupie wiek kupca. Dla nich liczy się tylko +10 zł w kasie za paczkę.

Kanibaal
22-03-2010, 23:43
Kolego ja osobiscie pale i nie polecam.

Po 1: Idzie na to cala kupa pieniedzy
Po 2: Wiem ze wszyscy o tym pierdola, ale tak serio gdy bedziesz w II LO tak jak ja (18 lat) zobaczysz jak wygladaja pluca, mozg, krtan, tchawica po paleniu (nawet krotkim) szkoda zdrowia !
Po 3: nie potrzebne ryzyko konfliktu z prawem ktore i tak jest wystarczajaco popierdolone.

Pozdrawiam
kani

Wrobel 2
23-03-2010, 10:42
Czy legalnie można palić poniżej wieku 18 lat? Oczywi¶cie że nie. Ogólnie, to palenie rzuciłem, siln± wol±, było bardzo ciężko, i nie ukrywam, do teraz chciałbym zapalić, ale nie.

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc powiedzcie, co s±dzicie, o pal±cych kobietach O.o? To jest w jakim¶ sensie nie taktowne...

Crayon
23-03-2010, 10:51
@wrobel
Mnie sam widok pal±cego faceta odrzuca, a co dopiero kobiety ;d

A palenie papierosów jako nieletni nie jest zbyt zdrowe i zbyt zgodne z prawem. Sprzedawca nie ma prawa sprzedać Ci tego gówna. Nie wiem kurde ile za to grozi takiemu człowiekowi, ale nieletni przyłapany na paleniu to od upomnienia, zgłoszenia do szkoły, rodziców, do grzywny za palenie w miejscu publicznym(za picie też)

SaSa?
23-03-2010, 10:56
Ja słyszałem ,że tylko nie możesz kupić jak nie masz 18 lat i możesz jarać i nic ci za to nie mog± zrobić.(Tylko tak słyszałem,więc nie wiem jak to jest.

Wujaszek
23-03-2010, 12:06
Do 18 nie masz prawa ani palić ani kupować.

Bercikuwa Koksuwa
23-03-2010, 12:18
Dla mnie to idziotyzm.Ponad dycha idzie na paczkę więc dajmy 3paczki w tygodniu i już 30zł.Za to można sie opić.A nie jarać..

Daaron
23-03-2010, 12:51
U palaczy najbardziej obrzydza mnie smród... ¶mierdz± tak, że gdy kolega siostry wejdzie do przedpokoju czuje to w swoim pokoju na piętrze.
Papierosy s± moim zdaniem najgorszym nałogiem ludzkim.

Nigdy w życiu nie pojmę jak może dostarczać satysfakcji zwykły dym.

Crayon
23-03-2010, 13:22
Nigdy w życiu nie pojmę jak może dostarczać satysfakcji zwykły dym.
Może raczej nie dym, a nikotyna zawarta w dymie papierosowym, która pobudza pewne receptory w naszym ciele i przez to doznajemy uczucia przyjemno¶ci. Z tego powodu ludzie pal± i umieraj±. Bo nie potrafi± odmówić sobie tej przyjemno¶ci na rzecz swojego zdrowia i zdrowia innych(palaczy biernych).

Nikotyna silnie uzależnia, co nie wszyscy wiedz±

Sempacz__
23-03-2010, 13:27
nie mozna palic fajek ale i tak kazdy pali fail

nauczyciele tez juz maja wyjebane na to bo wiedza kto pali a kto nie i czy np. takiemu typowi co 3 razy nie przeszedl do next klasy pali fajki i czy im sie oplaca w ogole wszczynac "starania" zeby on nie palil fajek.......oczywiscie ze nie oplaca sie bo i tak bedzie dalej palil

Dla mnie to idziotyzm.Ponad dycha idzie na paczkę więc dajmy 3paczki w tygodniu i już 30zł.Za to można sie opić.A nie jarać..
ja mieszkam jakies 5km od ukrainy XD 3 zl za paczke faj ;d chujowe ale fajki

Wassup
23-03-2010, 14:00
#up
Bo clasici s± chujowe:)

#topic

Nieletni palacze uciekaj± przed strażnikami

W Polsce obowi±zuje prawny zakaz palenia papierosów do 18 lat. W wielu restauracjach czy klubach nie wolno palić nawet ludziom dorosłym, tymczasem widok pal±cej młodzieży nie należy do rzadko¶ci.

http://dzialdowo.wm.pl/Nieletni-palacze-uciekaja-przed-straznikami-,53339

Τettmeier
23-03-2010, 14:08
#up
Bo clasici s± chujowe :)
.
Jadę na nich z pół roku i trzeba to przeżyć xD

@topic
No jasne, że nie mog±. Nie palcie tego ¶wiństwa.

Senshi
28-03-2010, 04:14
Nie, niedawno o tym rozmawialem na Prawie i babka mowila ze zabronione...
Mlodzi pala zeby sie popisac, pozniej wchodzi im to w nawyk i nie moga przestac:) i grube tysiace traca przez glupote...

Lathus
02-04-2010, 07:07
Nie ma szans bo jak cie złapie HWDP masz mandata itp....Nie można bo to niezgodne z prawem wyobraz se 14 latka z Malboro

Axelo .
02-04-2010, 08:15
Ja sam mam 14 lat, może wygl±dam troche stażej ale nie mam problemu z kupieniem papierosów w żadnym kiosku. To troche dziwne że podchodzi gimnazjalista do kiosku i kupuje na legalu papierosy. Z tego co wiem to mówiła mi babka w jednym miejscu że kare za sprzedanie nieletnim papierosów dostaje grzywnę w wysoko¶ći 5000 zł.

Bastek10
02-04-2010, 09:24
"Czy młodzi mog± zgodnie z prawem palić papierosy?"
Nie mog± do 18 roku życia.Ale i tak pal± bo maja miejsce(kiosk) gdzie mog± sobie sami kupić papierosy.A potem to tylko szpan przed kolegami"Ja palę i mam więcej kolegów"Fajnie nie?

Tutor 14
02-04-2010, 09:49
Zgodnie z prawem osoby do 18 roku życia nie mog± palić papierosów.Patrz±c na to z innej strony i tak pal± te papierosy, ale póĽniej może to się Ľle skończyć dla nich.

Stoner
02-04-2010, 09:54
Nikt nie ma prawa sprzedać nieletnim papierosa.
Z tego co się orientuję to nieletni mog± i nie mog±... tzn.
Prawo ich ogranicza a fizycznie mog± sobie zapalić.
Ostatnimi czasy w polskim prawie powstał przepis, o zakazie palenia w
miejscach publicznych.
Nieletniego mog± co najwyżej spisać lub wzi±ć na komendę bo mandatu nie dostanie i tak i tak.

Devil murder
02-04-2010, 13:42
Tak jak wyżej kolega napisał, nie mog± kupić, ale palić mog± (nie ogranicza ich prawo). Ale jak policja złapie, to zazwyczaj nieprzyjemno¶ci s±.

A po za tym, jakim idiot± trzeba być, żeby dla szpanu palić tytoń? -.- Fajka, przy kominku i na fotelu rozumiem, dla relaksu, ale PAPIEROSY?! -.-

deeL `
02-04-2010, 13:57
Niepełnoletni nie mog± palić/kupować papierosów.
Do wszystkich : nie zaczynajcie tego gówna, bo to będzie najgorsza rzecz, któr± kiedykolwiek zrobili¶cie.
Rzucić nie jest trudno. Trzeba po prostu chcieć. Ludzie ze słab± psychik± niestety tego questa nie wykonaj±;/

First Pineda
03-04-2010, 08:49
Nom do 18 roku zycia nie moga palic ale i tak to robia ; D

Lechista92
03-04-2010, 09:58
Mnie ile razy policja złapała z fajk± jak miałem 15-16 lat i kazali mi tylko zgasić. Raz się babka wk*rwiła i mi cał± ramkę zabrała..

Rodowity ^^
03-04-2010, 22:25
Jak masz 18 lat to kupisz i no problem , a jak nie no to hard xd

TuK!
03-04-2010, 22:30
Zależy..
Mi babka sprzedała papierosy w wieku 13 lat, bo pewnie chciała zarobić na handlu jak każdy, a to że to dziecko jej nie obchodzi.
Jeżeli policja cie widzi ze szlugiem, to ci karze zgasić lub mandacik :)