PDA

View Full Version : Jaki skuter?

Hydra
25-03-2010, 18:14
Siemka
Jak w temacie ;) coś do 2-2,5 koła.
A i czy Kingway to dobra marka skutera? ^^

@edit
Zapomniałem napisać że szukam 50ccm
narazie mam dylemat simson czy skuter

Wassup
27-03-2010, 02:33
http://www.skutery.net/index.php
Odwiedziłeś tę stronę?
Nie wiem jaką pojemność szukasz, ale polecam 125cm (policja raczej nie będzie się czepiać) firmy Piaggio. Włosi znają się na rzeczy.

#Precision
Co ty nie powiesz na prawdę? Nie wiedziałem naprawdę.
Wybacz ale znam się na przepisach bardziej niż ty, jak ma zamiar jeździć po mieście to raczej nie będą go kontrolować codziennie.

#Hydra
Dopiero zobaczyłem że masz 13 lat tak więc polecam 50, na 125 będziesz za mocno szalał.

Eothar
27-03-2010, 08:17
. Benzyna tania do niego.

fail.

<top

Nie kupuj odkurzacza, lepiej zafunduj sobie jakieś enduro za podobną cenę.

Precision
27-03-2010, 09:36
@Wassup

Policja będzie się czepiała gdyż jeśli ma kartę motorowerową nie może jeździć skuterem/motorem o pojemności 125ccm. Za jazdę bez uprawnień jest kara 500zł, do tego może dojść holowanie na lawetę i wiele innych nieprzyjemności.
Chyba że posiadasz kategorie A1, to inna bajka. Zapomniałem dodać że rejestrowanie 125/50 również jest nielegalne.
Nie powiedziałbym że znasz się lepiej ode mnie, ponieważ nie wiesz jaką wiedzą dysponuje. ^^

@Topic

Nie bierz "chinolów", chyba że będziesz go oszczędzał czyt. niedzielna jazda, powolna i nie będziesz katował, wtedy może Ci starczy. Jednak polecam kupno używki Simsona (wydatek ok. 1000zł), włożeniu kasy w remont 300-600zł i spokojnie do 2000zł się wyrobisz, a objedzie na pewno każdego "chinola".Chyba że chcesz coś lepszego to polecam kupno skutera Yamaha Aerox, niestety koszt takiej jest dość wysoki i musiałbyś dozbierać ok. 1000zł.

@Down

Kingway to dobra marka tak? To dlaczego są najbardziej awaryjne? Koledze rozrusznik padł po 500km, oddawał już dwa razy na gwarancję. Poza tym one są chińskie! To masówka i nie są dobrze wykonane, a nie wspominam już o samym silniku. Obecna "nowa" Jawa, Zippy, Romety, Kingwaye itp mają te same silniki czterosuwowe, które się psują. Jak przejedziesz na nim 10 tys. kilometrów bez większych przygód to naprawdę masz szczęście. Takie simsony, których produkcje rozpoczęto jakoś pod koniec lat 70 może przejechać bezproblemowo 20-25tyś kilometrów bez remontu. Wspomnę że to silnik 2t więc nie tak wytrzymały jak 4t czyli nowe chińczyki. Myślę że uświadomiłem Wam że to po prostu szmelc. Widać że jesteś wielkim znawcą "Kingway, to dobra marka". Gdyby Kingway był niemiecki/japoński/włoski lub nawet francuski miałby swój silnik własny to na pewno byłby lepszy. Np silnik AM6, który montują w Yamachach, Apriliach, Sendach itp Jest niezawodny. Tyle że jego koszt (Sam silnik) to ok. 7 tyś złotych, więc o czym my tu rozmawiamy. Kingwaya za 2 tyś kupisz. Cały skuter z osprzętem.

@Franxi

Mają być przeglądy wprowadzone na motorowery raz na rok więc 60ccm nie będzie dobrym wyborem. Starczy 50ccm.

TuK!
27-03-2010, 13:09
Kingway, to dobra marka.
Odwiedź to(o ile cie nie oszukają, koledze wysłali zamiast ps3, to 2kg ziemniaków xDD) - allegro.pl

Zark
27-03-2010, 14:22
Na allegro nie masz nawet co szukać. Simsonek byłby dobry, ale do twojego wieku tak jak kolega up najlepiej celować w okolicach 50ccm.

Jankulowski
27-03-2010, 15:03
Kingway kupa proponuje (znam sie troche bo sam posiadam)

*Yamaha Aerox
*Aprlilia SR lub Area
*Dealim S-Five

Cena tych skuterow to od 2.5 - 5.5 max!!

Mniej Wiecej biez skuter z silnikiem Minerelii (NAJLEPSZY SILNIK)

@UP Yamaha (CHINOL) bardzo dobry sprzet

Franxi Druid
27-03-2010, 15:09
JA bym Ci polecal cos takiego ;c
http://allegro.pl/item964047262_simson_enduro_60ccm_po_kapitalce.htm l
http://allegro.pl/item965750308_simson_s51_enduro_rzt_power_60ccm.ht ml
Chuj z tym ze ma jakis wygląd przerabiasz se go i cheja ;]
Najlepsze ze jest zabawa bo se biegi zmieniasz, a nie jakis odkurzacz...
To co ma zryw , mozna poszalec i masz nawet po 1.500zl...
Na przeróbke jakies 300 Wiec dodaj : )

Eothar
27-03-2010, 16:16
JA bym Ci polecal cos takiego ;c
http://allegro.pl/item964047262_simson_enduro_60ccm_po_kapitalce.htm l
http://allegro.pl/item965750308_simson_s51_enduro_rzt_power_60ccm.ht ml
Chuj z tym ze ma jakis wygląd przerabiasz se go i cheja ;]
Najlepsze ze jest zabawa bo se biegi zmieniasz, a nie jakis odkurzacz...
To co ma zryw , mozna poszalec i masz nawet po 1.500zl...
Na przeróbke jakies 300 Wiec dodaj : )

Dokładnie. Śmieszne skuterki wymiękają przy Simsonach! Widzę zostali jeszcze ludzie którzy nie jarają się byle trendem

Juxxifi
27-03-2010, 16:25
Najlepiej daj sobie spokój. Ja się ze 3 razy przymierzałem do kupna skutera/simsona ale dałem sobie siana. Niepotrzebny wydatek na coś, co szybko Ci się znudzi. Jeżeli już to simson.

Hydra
27-03-2010, 17:06
Najlepiej daj sobie spokój [...]. Niepotrzebny wydatek na coś, co szybko Ci się znudzi.
To ma mi służyć nie do zabawy jak jakaś zabawka tylko dojazd do szkoły/gdzie indziej :)

czekam dalej na propozycje ;d

DraQ
27-03-2010, 17:12
A i czy Kingway to dobra marka skutera? ^^
narazie mam dylemat simson czy skuter

Kingway to plastikowe go** ;) Nie polecam, chociaz jest tani i czesc ludzi go poleca, to jest do niczego.

Co do tego czy skuter, czy simson, to skuter. Czemu ?
Tak samo bedzie jezdzil, ale w skuterze masz schowek i ogolnie wiecej przydatnych rzeczy [mozesz go tez fajnie przerobic].

A jaki skuter, to nie przychodzi mi nic do glowy aktualnie. Sprawdz na allegro jakie sa do tej ceny i taki zeby Ci sie podobal, jak juz znajdziesz to zobacz co o nim pisza na forach. :)

Hjubert
27-03-2010, 19:32
@UP Yamaha (CHINOL) bardzo dobry sprzet

CHINOL? Aha, myslalem, ze Japonczyk ;x

Kingway, jest bardzo popularna marka skuterow podobnie jak Zipp przez to, ze sa tanie i przewaznie jak przejedziesz okolo 5-6tys~ km, to wtedy zaczynaja sie schodki ;] Gaznik, rozrusznik, akumulator maaaksymalnie rok Ci wytrzyma itp.

Polecalbym Ci kupic chociazby jakiegos 10-cio letniego Piaggio, Yamahe, Peugeot'a, Aprilie, Suzuki czy cos z japonczykow/wlochow, bo oni najlepsze skutery robia :)

Hmm... Moze skusisz sie na Suzuki Katane?
http://allegro.pl/item960430191_super_suzuki_katana_koniecznie_zobac z_okazja.html
http://allegro.pl/item969481994_okazja_suzuki_katana.html

Simson dobra maszyna, tylko jak mieszkasz w miescie, to raczej bedziesz czesciej zatrzymywany przez policje, niz jak bys jechal skuterem ;x Motorki starego pokroju bardzo rzucaja sie w oczy i bardziej zwrocisz uwage policjii, niz gdybys jechal skuterem, a jak nie masz karty motorowerowej, to nieciekawie masz ;]

Kanibaal
27-03-2010, 21:41
Yamaha to jest japonczyk...

Ja mam hiszpana :P

Rieju RS2 FR50 - Cudo na kolkach, po zdjeciu blokad cisne nim 120.

Action16
28-03-2010, 10:18
Ciężko będzie coś dobrego kupic w tej cenie lepiej troche jeszce przyszporowac kasy i git mysle za 3tys starczy na fajny skuter a więc polecam.
Suzuki Katana (ja miałem w nowej budzie fajnie sie jezdzilo but tez fajny)
Yamaha Aerox ( mialem fajny skuter katana sie traci przy tym;d lecz drogi za takiego w fajnym stanei 4k co najmniej)
Gilera Runner ( mam ja teraz na wtrysku 2004r szatan;d odblokowana 90km/h na prostej i niezmiemskie przyspieszenie teraz po wymiane w moim wariatora i sprzegla 100km/h i niesamowite przyspieszenie)
Polecam tez: Aprilia,Peugeot,Piaggio,Sym,Kymco,Derbi.

White Nygas
28-03-2010, 17:10
Radze ci kupić jak ktoś tam sugerował tanie enduro ,możesz sobie poświrować gdzieś po lesie czy polu. Sam posiadam Aprille Mx 125 ,ale zamiast kół supermoto załozyłem kostke. Nie kupuj skutera kup Yamahe Dt 50 lub jakieś inne enduro.

party starter
29-03-2010, 16:10
Radze ci kupić jak ktoś tam sugerował tanie enduro ,możesz sobie poświrować gdzieś po lesie czy polu. Sam posiadam Aprille Mx 125 ,ale zamiast kół supermoto załozyłem kostke. Nie kupuj skutera kup Yamahe Dt 50 lub jakieś inne enduro.

Kurwaaa, przeciez koles napisal, ze to ma byc maszyna do przemieszczania sie z punktu a do punktu b, a nie stuntu, jazdy w terenie, wyscigow i hooy wie czego jeszcze.

Polecam jakis skuter prostej konstrukcji, ktory jest tani w eksploatacji i ktory bedziesz mogl z latwoscia naprawic samemu. Dwusuw chlodzony powietrzem, tarcze z przodu i z tylu. Najlepsze sa konstrukcje wloskie i japonskie. Tu masz pare ciekawych modeli do ktorych latwo i w miare tanio mozna dostac najwazniejsze czesci potrzebne przy remontach :

APRILIA

GULLIVER 50 A/C

RALLY 50 A/C

SCARABEO 50 A/C

SONIC 50 A/C

SR50 A/C 94-

BETA

ARK

CHRONO

CHRONO 502

QUADRA

TEMPO

MALAGUTTI

CENTRO

CIAK

F12 A/C

YESTERDAY

MBK

EVOLIS

FLIPPER

HOT CHAMP

OVETTO

SORRISO 96-

YAMAHA

JOG

JOG Z

AXIS

ZEST

BREEZE

NEOS

WHY 50

Biohazard
29-03-2010, 22:01
Honda Bali , Malaguti F12 , F15 ...
Chinole dobre tylko do spokojnej jazdy ;)

Daaron
30-03-2010, 13:15
Zdecydowanie Włoska firma Piaggio... te skutery potrafią chodzić bez zmiany oleju, renowacji i innego typu napraw przez ponad 6 lat :D.
Co prawda dopiero od niedawna posiadają lusterka i migacze dlatego taki właśnie Ci polecam, tylko hardkorzy w Gliwicach potrafią rozwozić Pizze machająć ręką przed skręcaniem X.x i oglądająć się za każdym razem gdy chcą mienić pas etc.

http://www.allegro.pl/item966099032_piaggio_nrg_50cm_pierwsza_rejest_200 7_salon_polska.html

Tutaj jest 50cc pojemności, polecam też zapoznać się z zasadami panującymi na drogach. Skuterem można poruszać się praktycznie beż żadnych papierów, robisz jakieś ósemki i masz papier... idiotyzm totalny bo kierowcy skuterów robią mnóstwo wypadków.

Już to kiedyś mówiłem, najwięcej błędów popełniają Ci którzy nie potafią skręcać w lewo. Tak powinieneś ustawić się na pasie przed skręcaniem w lewo:

http://i42.tinypic.com/22l4p.jpg

Styl
31-03-2010, 19:24
Radzę Ci nie kupuj Kingwayów a przede wszystkim Coliberów. Rok temu kupilem Kingway Coliber Rex'a za 1800PLN, a tego roku zimą sprzedałem go za 1450PLN, śmiech... Pozbieraj sobie na moto takie jak ja mam teraz
Aprilia RS 50/80. Jest to 2T, kreci do 11tyś no i leci ponad stówkę, silnik AM6. Cena ponad 3500PLN* za taki model, nowszy model ma tylko zmieniony "zadupek" jest wypukły, a ten taki dlugi, jak widac na zdjęciu :D. Wpisz w google "Aprilia RS" i bedziesz miec :)

Wygląda to tak;

http://img364.imageshack.us/img364/4677/dsc00041y.jpg
ryja nie ujawnie ; | ;D.

fota robiona miesiąc temu po zakupie:) teraz pododawałem paski na koła, naklejki i tankpad. Motor jest u mechanika na regulacji, jak pojeżdże zrobię fotkę i wstawie :).

Mam nadzieje, ze pomoglem pozdro :D

Większość się tu wypowiada co nigdy nie siedziała na motorze :|

@Precision
Może się przejedziemy? Ja z BDG, Fordon . Niedaleko wisły ;d, więc z jakieś 30km

Hydra
29-04-2010, 15:15
Cytuję moją wiadomość z innego forum ^^ (nie chce mi się pisać)

Siema.
Ostatnio poszukuję jakiegoś skuterka <51 ccm i w sklepie Tesco tydzień temu była oferta:
Romet Router a500 (coś takiego) za 1899zł. Dzisiaj byłem w Auchan i stały skutery Romet Router Pluss za 1599 (przecenione niby z 1899zł). Zajechałem jeszcze raz do Tesco i stał Romet Router Bassa.
I teraz pytanie, co sądzicie o tych skuterach? "chiński bubel" czy nie? i czemu są takie tanie? i czy opłacało by się kupić dla początkującego?

sry za odświeżenie ale przedtem nie miałem kasy i nie szukałem skuterków ;p

Hydra
29-04-2010, 15:28
Ale u mnie w okolicy nikt nie ma simsona na sprzedasz, a jak już ktoś ma to rozwalony, a koszt naprawy wyniesie 2x tyle co dam za tego simsona..

Napiszcie co sądzicie o tych Rometach Router i ew. coś o innych :p (czytam każdy post więc każda wypowiedź się liczy)

Precision
29-04-2010, 15:53
Simsona wyrwiesz za 700-800zł do remontu, opłaca się kupić.. Na silnik wyłożysz max 500-600zł do tego ew. instalacja elektryczna i lekka kosmetyka myślę że na lajcie do 1500zł się zmieścisz. (Wiem co i jak bo sam tak robiłem) :)

Oczywiście silnik do remontu licząc większość podzespołów..Czasem nie trzeba wszystkiego zmieniać, szlif cylindra + wał i pierścienie, łożyska ringi i chodzi, regulacja i baja:D, wiem jak to jest :P

Co do kwoty liczyłem na to że zrobisz to w serwisie, a nie sam. Wątpię że potrafisz patrząc na Twoje posty i to co chcesz wybrać, mówię to teraz jak kupisz chinola to będziesz żałował, ale to już Twoja decyzja.

@edit

Romet Router = Romet 727 = Kingway Coliber = Psujący chinol z jednym gównianym silnikiem.

To te same motory pod inną nazwą. Myślę że więcej nie muszę dodawać.

@edit2

A i chciałem dodać że jak będziesz dbał o simsona, będzie dobrze wyregulowany itd to będzie służył. Ja swojemu robię co sezon regulację, czasem coś hamulec popuści to dokręcę i tyle.

@down

Niech najpierw się nauczy jeździć, a później w teren:D ale lepiej mieć w terenie zapas mocy (250ccm++) Simek to uniwersalny motor, gdzie mój już nie wjechał ;O xD, nie zapomnę podróży z pasażerem, zrobiliśmy 150km 3/4 drogi pełen gaz i wgl bez żadnych problemów w tą i do Torunia ;)

Devixx
29-04-2010, 19:29
Polecam Yamaha JogR. Siora miała to jej zajeździłem ale 3 lata się trzymał :D Teraz tylko oponę tylną zmieniłem i śmiga jak śmigał :D Tyle, że bez paru części jak rejestracja xd ! Sam się przerzuciłem na crossa :D To jest dopiero zabawa. Jeżdżąc parę miechów crossem mam więcej frajdy niż 3 lata skuterem ^^

Nie kupuj gówien z Tesco ani innych marketów... jak już to jakiś serwis ^^

Ase
30-04-2010, 14:33
NIGDY W ŻYCIU NIE KUPUJ TANIEGO GÓWNA Z MARKETU I SKLEPU POLECAM SERWISY LUB NP . WWW.ALLEGRO.PL

Polece ci Rometa crss50. Niedawno sam go kupiłem i jestem bardzo dumny szybko śmiga po blokadach ciagnie do 90km/h. Motorower ma wyglad crossa i posiada 4-biegową skrzynie. czterosów. Lepiej troszke dozbierac i kupic cos takiego. chodzi po okolo 3000zl. Ew. uzbieraj 6tys i kup sobie używana yamahe dt80

diamondback#
02-05-2010, 12:37
Szczerze za 2,5 tysiąca nowego - dobrego skutera nie kupisz.Jeśli mam Ci coś polecić nowego lecz niestety drogiego to jest wiele mark .
Yamaha -Aerox
Keeway -Matrix (nie mylić z kingway)
Aprilla
Malaguti
Piaggio

A jeszcze chciałem dodać ,że w tesco możesz kupić sobie snikersa ,ale nie skuter. Simsona też nie polecam ,bo po 2uch tygodniach jazdy będziesz wymieniać połowę części.

Precision
02-05-2010, 13:03
@up

Właśnie widać kto ma pojęcie "Simson się zepsuje.." tralala. Jak jest zrobiony to się nie zepsuje. Regulacja zapłonu, czyszczenie gaźnika to nie 'zepsucie', aha. Czasem częściej się psują te skutery niż ten Simson. Wystarczy dbać :|.. Moim przejechałem cały sezon bez zaglądania JAKIEGOKOLWIEK w silnik, więc pzdr. Nowy sezon - regulacja zapłonu, gaźnika, generalne czyszczenie i dalej jeździ ;o.
7 tyś najechane od remontu i nic się nie dzieje więc samo mówi za siebie. :)

@topic

Nie kupuj rometów itp, to jedno i to samo ;|, nie powtarzajmy się już.

Silent Sky
02-05-2010, 16:59
@Wassup

Policja będzie się czepiała gdyż jeśli ma kartę motorowerową nie może jeździć skuterem/motorem o pojemności 125ccm. Za jazdę bez uprawnień jest kara 500zł, do tego może dojść holowanie na lawetę i wiele innych nieprzyjemności.
Chyba że posiadasz kategorie A1, to inna bajka. Zapomniałem dodać że rejestrowanie 125/50 również jest nielegalne.
Nie powiedziałbym że znasz się lepiej ode mnie, ponieważ nie wiesz jaką wiedzą dysponuje. ^^

@Topic

Nie bierz "chinolów", chyba że będziesz go oszczędzał czyt. niedzielna jazda, powolna i nie będziesz katował, wtedy może Ci starczy. Jednak polecam kupno używki Simsona (wydatek ok. 1000zł), włożeniu kasy w remont 300-600zł i spokojnie do 2000zł się wyrobisz, a objedzie na pewno każdego "chinola".Chyba że chcesz coś lepszego to polecam kupno skutera Yamaha Aerox, niestety koszt takiej jest dość wysoki i musiałbyś dozbierać ok. 1000zł.

@Down

Kingway to dobra marka tak? To dlaczego są najbardziej awaryjne? Koledze rozrusznik padł po 500km, oddawał już dwa razy na gwarancję. Poza tym one są chińskie! To masówka i nie są dobrze wykonane, a nie wspominam już o samym silniku. Obecna "nowa" Jawa, Zippy, Romety, Kingwaye itp mają te same silniki czterosuwowe, które się psują. Jak przejedziesz na nim 10 tys. kilometrów bez większych przygód to naprawdę masz szczęście. Takie simsony, których produkcje rozpoczęto jakoś pod koniec lat 70 może przejechać bezproblemowo 20-25tyś kilometrów bez remontu. Wspomnę że to silnik 2t więc nie tak wytrzymały jak 4t czyli nowe chińczyki. Myślę że uświadomiłem Wam że to po prostu szmelc. Widać że jesteś wielkim znawcą "Kingway, to dobra marka". Gdyby Kingway był niemiecki/japoński/włoski lub nawet francuski miałby swój silnik własny to na pewno byłby lepszy. Np silnik AM6, który montują w Yamachach, Apriliach, Sendach itp Jest niezawodny. Tyle że jego koszt (Sam silnik) to ok. 7 tyś złotych, więc o czym my tu rozmawiamy. Kingwaya za 2 tyś kupisz. Cały skuter z osprzętem.

@Franxi

Mają być przeglądy wprowadzone na motorowery raz na rok więc 60ccm nie będzie dobrym wyborem. Starczy 50ccm.

w sendach jest silnik derbi... nie ma am6, wiem bo sam posiadam, derbi senda to najlepszy motorower bez żadnego tuningu potrafi nawet 90-100km/h iść przy bardzo dobrym przyspieszeniu.
silniki derbi są mocniejsze od am6 i wytrzymalsze...

Precision
02-05-2010, 17:01
Fakt, błąd tak to jest jak się człowiek rozpędzi z markami :d. Ostatnio widziałem Simsona przerobionego, włożone am6 ale co lepsze nowy cylinderek 80ccm (75 real) + wał itd, masakra jak to chodzi :P Sam się zastanawiam czy nie sprzedać całego silnika i włożyć am5/6 i śmigać..

Silent Sky
02-05-2010, 18:39
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/61253 simson od gościa z mojego miasta ;d masakra jak to chodzi :D