Zaloguj się

View Full Version : Ile zarabia polski ksi?dz?

tajemniczy
16-04-2010, 16:42
http://www.hotmoney.pl/artykul/ile-zarabia-polski-ksiadz-12959

Lubimy zaglądać do cudzego portfela, majątki księży interesują nas szczególnie. Wszak bogacenie się kleru było zawsze na ostrzu największej krytyki jego przeciwników. A ile zarabia
polski ksiądz? Temat bardzo trudny do przeniknięcia, ponieważ przejrzystość finansowa polskich parafii pozostawia wiele do życzenia, a i sami księża się są z reguły skorzy do wyjawiania wysokości swych dochodów.

W instytucji takiej jak Kościół, wpływy księży są uzależnione od regionu, w jakim znajduje się parafia, zakresu obowiązków i hojności wiernych. Stąd różnice często większe niż w „cywilnych” profesjach. I jak obrazowo mówi wielu kapłanów, polski kościół to morze biedoty poutykane wyspami dostatku. Czy tak jest rzeczywiście?

Dwa tysiące dorobi w szkole

Zacznijmy od wyobrażenia przeciętnego Polaka na temat dochodów księży. Spore, większe niż przeciętne – powie większość z nas. Badanie CBOS sprzed kilku lat podaje, że zarobki księży w powszechnej świadomości Polaków są postrzegane jako szczególnie zawyżone. Jak bardzo? Według nas księża zarabiają średnio 5026 zł. Może to częściowo tłumaczyć spadające wpływy z tac, na które narzekają polscy duchowni. A jak jest naprawdę?

Najbogatsi duchowni sami przyznają, że gros dochodów czerpią z dzierżawy gruntów i budynków. Do tego dochodzą zarobki księży w instytucjach świeckich – wielu z nich pracuje w szkole lub w innej instytucji typu areszt śledczy, więzienie, wojsko, straż graniczna itp. Ich wynagrodzenie jest tu dokładnie takie, jak świeckich kolegów po fachu.

Najczęstszym miejscem pracy księdza jest szkoła. Najsłabiej opłacany nauczyciel-stażysta zarabia 1800 zł brutto (na rękę - około 1320 zł). Nauczyciel dyplomowany, stojący na najwyższym szczeblu drabiny awansu ma na rękę ponad dwa razy tyle: 2918 złotych. Z nadgodzin ksiądz-nauczyciel dostanie około 150 zł miesięcznie, do tego dochodzą trzynastki, "wakacyjne", szkoła płaci ZUS. Z drugiej strony ksiądz raczej nie dorobi udzielając korepetycji.

Czy zarobki w takiej wysokości powalają na kolana? Na pewno nie, ale pamiętajmy, że ksiądz ma jeszcze obowiązki parafialne, które też przynoszą mu pieniądze
. Jak duże? Tu w sukurs przychodzi raport portalu wynagrodzenia.pl.

Stówkę zgarnie z praw stuły

W raporcie czytamy m.in., że podstawowym dochodem polskiego księdza jest stypendium mszalne, czyli ofiara składana przez wiernych przy odprawianiu mszy w określonej intencji. Takie stypendium z całego miesiąca, teoretycznie, powinno być traktowane jako miesięczna pensja. Ksiądz ma obowiązek zapisywania owych datków w księdze parafialnej, następnie w zależności od decyzji proboszcza, zatrzymuje je dla siebie lub dzieli na wszystkich księży pracujących w parafii.

Ofiary na mszę św. wynoszą około 50 złotych. Pamiętajmy jednak, że ksiądz ma prawo do ofiary z jednej mszy dziennie, nawet jeśli odprawia ich więcej. Miesięcznie daje to średnio 1200-1600 zł w dużej parafii, a w parafii niewielkiej, np. wiejskiej - około 500-700 zł.

Według Katolickiej Agencji Informacyjnej kolejnym źródłem pieniędzy dla polskich księży są prawa stuły (iura stolae). To ofiary składane przez wiernych przy okazji sakramentów: chrztu (ok. 100 zł), ślubu (ok. 500 zł), pogrzebu (ok. 800 zł), czy poświęcenia przedmiotów i miejsc oraz zapowiedzi.

I tu znowu wychodzą wielkie różnice. W niektórych parafiach księża udzielają dużej liczby ślubów czy chrztów, w innych panuje zastój. Część parafii ma ustalone minima czy wręcz stawki za udzielenie danego sakramentu, pozostałe zadowalają się tym, „co łaska”.

źródło o2.pl

Co o tym sadzicie?

Zark
16-04-2010, 16:47
'Najsłabiej opłacany nauczyciel-stażysta zarabia 1800 zł brutto (na rękę - około 1320 zł).'

n/c

Senshi
16-04-2010, 16:50
tydzien temu wydusilismy z ksiedza ile zarabia
po zsumowaniu wyszlo ze 4500zł na miesiac:o najlepiej sie nie uczyc tylko pojsc za ksiedza:|

Azbestowy - KRUL FETYSZUW
16-04-2010, 16:59
A co to za życie jako ksiądz... chociaż nizełe zyski może ciągnąć chodząc po kolędzie

SedaN*
16-04-2010, 17:05
'Najsłabiej opłacany nauczyciel-stażysta zarabia 1800 zł brutto (na rękę - około 1320 zł).'

n/c

Czytaj dokładnie..

Ile zarobi
polski duchowny?

Najuboższy ksiądz, nie uczący w szkole: 600 zł
Ksiądz uczący w szkole: 1600 zł
Wikariusz uczący w szkole, z bogatej parafii: 4000 zł
Proboszcz: 2-10 tysięcy zł
Biskup: 500-700 zł kieszonkowego plus utrzymanie.

#Topic
Może taki probosz dużo zarabia, jednak ja nie chciałbym zostać żadnym duchownym.

Sasha
16-04-2010, 17:27
najlepiej sie nie uczyc tylko pojsc za ksiedza:|

W seminarium jest dużo gorzej niż w szkole.. wstajesz o 5, większa połowa dnia jest poświęcona Bogu, a na rozrywkę nie ma czasu, do tego oni też chodzą na studia.

A co to za życie jako ksiądz... chociaż nizełe zyski może ciągnąć chodząc po kolędzie

Racja, jeśli być księdzem przykładnym i prawym to moim zdaniem życie jest nudne :/ Dziwi mnie to, jak księża z zapałem codziennie odprawiają msze, przez kilkadziesiąt lat tak samo :|

Stoner
16-04-2010, 17:32
Co mnie to ile zarabia :|
Nie chcę byc duchownym. ;D
Chociaż ksiądz ma i tak lepiej niż zakonnik :D

KaZeK
16-04-2010, 17:34
Dziwi mnie to, jak księża z zapałem codziennie odprawiają msze, przez kilkadziesiąt lat tak samo :|

Tak samo jak Ty codziennie nawalasz w klawiaturę.

^top
Kto by pomyślał że taki proboszcz potrafi wyciągnąć 10 kafla na miesiąc lolz;D
Nieźle, ale z drugiej strony poświęcają się i im się to należy :)

Eothar
16-04-2010, 17:40
Do autora

Jak nie wiesz ile ksiądz zarabia to zapytaj się taty

@top

Mało mnie to obchodzi

Daaron
16-04-2010, 17:46
Czytaj dalej artykuły na o2.pl a drugą nogą w grobie będziesz.

Oni wciskają takie kity, że brzuch mnie boli od śmiania się z tego skeczu... końce świata i inne bzdury wyssane z palca.

Simi
16-04-2010, 17:50
Czytaj dalej artykuły na o2.pl a drugą nogą w grobie będziesz.

Oni wciskają takie kity, że brzuch mnie boli od śmiania się z tego skeczu... końce świata i inne bzdury wyssane z palca.

A Ty w co wierzysz ? Buke ? o.o Lepiej wierzyć w coś prawdopodobnego i realnego.

Jebać tibie ! Zostań Księdzem. o_o

#down.
Aksel miszcz. XD

Axelo .
16-04-2010, 17:55
Jak dużo mochery dają floty to zarabiają księża.
Każdy zawód jak inny, i tak zadowalają sie chłopcami na boku..

Devil murder
16-04-2010, 21:08
Jakbym był księdzem i tyle zarabiał to kupowałbym sobie co miesiąc pacc i komplet sukienek w kolorach czerni ;<

Babka Wojenka
16-04-2010, 21:51
Na moje oko, 1200zł, bynajmniej tak ksiądz nam mówił na religii ;p, ale jednak kłamał ;D 5100zł jak w artykule ;dd

Sempacz__
16-04-2010, 21:55
muj ksionrzulek ktury nas uczy religi zarabia 1.5 tysia hehs

diamondback#
16-04-2010, 22:20
Według mnie ksiądz który uczy w szkole + odprawia kilka mszy w niedziele powinien mieć nie więcej jak 3 kafle miesięcznie,ale w sumie nie obchodzi mnie to ile do łapy dostaje miesięcznie .

First Pineda
17-04-2010, 08:44
No duzo duzo zarabiaja heh

Xienus
17-04-2010, 09:02
Jebać tibie ! Zostań Księdzem. o_o

mój katecheta gra w tibie...

Habemus Papam
17-04-2010, 09:22
No wiecie, lexusów im za free nie dają, tak więc muszą zarabiać dużo.. a w tych czasach problem z kobietami to żaden problem... jedzie sobie taki książulek do innego miasta, bierze sobie pierwszą lepszą i bajla ; > tak więc 'zawód' na pewno opłacalny.. Myślicie, że oni idą na księdza z powołania? nie, nie ; >

.vimpex.
17-04-2010, 09:57
Nom ksiądz dużo zarabia, na dziwki im starcza :>
Joke^^
Tak serio, to praktycznie każdy ksiądz ma tyle kasy, że na 'dobry' samochód im zawsze starczy.
:eek: :rolleyes:;):o:cool::mad::D:p:(:confused::)

Kosik Czarny 2v0
17-04-2010, 10:29
Ksiądz dużo zarabia ; o
Ale czy nie męczyła by was praca non stop taka sama?
Księża zarabiają dużo wiec mają dobre samochody takie jak:
Toyota
Mitsubishi
itd.

Bassito
17-04-2010, 16:36
Kurde dużo kasy zarabia ale ja jednak nie chce być jako ksiądz :rolleyes:

Seba Master Knight
17-04-2010, 18:09
Nom zgadzam się z tym tematem, mój ksiądz zarabia na rękę 12,570 złotych, wyliczyliśmy to. W garażu posiada 2 motory Yamaha i Audi A8 rocznik 2007 i Mercedesa S klasy (W221). Na plebanii ma Xboxa 360 i telewizor 50 cali panoramiczny. Oni to mają dobrze ;//

jołek
18-04-2010, 15:55
Wedlug mnie niech zarabia. Uczył sie sporo lat na to "stanowisko" konczyl studia pobieral rozne inne nauki. Ma do tego prawo ja tam nikomu nie zaluje a co. U mnie ksiadz uczy w szkole no to ma te prawie 2k wiadomo kosciol i wyklady na uczelni jeszcze ma na kierunku dziennikarskim, jezdzi dobrym samochodem nie powiem przeciez go stac no nie? A niektorzy koncza studia a potem i tak pracuja za grosze to jest dopiero glupie.

deeL `
18-04-2010, 16:06
U mnie rok temu odszedł proboszcz, bo przepierdolił kase z tac na hazard XD

W sumie nawet niezłe sumki niektórzy zbierają, ale ja wolę bardziej urozmaiconą pracę.

Devil murder
18-04-2010, 16:11
O ***** xD
To na dziwki pewnie też wydawał xD

333 Post! Pół-szatan! :D

⊕ Cineczeq ⊕
18-04-2010, 17:01
po zsumowaniu wyszlo ze 4500zł na miesiac:o najlepiej sie nie uczyc tylko pojsc za ksiedza:|

Tak, nie ucząc się zdaj maturę i również nie ucząc się przejdz seminarium.

Nom zgadzam się z tym tematem, mój ksiądz zarabia na rękę 12,570 złotych, wyliczyliśmy to. W garażu posiada 2 motory Yamaha i Audi A8 rocznik 2007 i Mercedesa S klasy (W221). Na plebanii ma Xboxa 360 i telewizor 50 cali panoramiczny. Oni to mają dobrze ;//

Aha, zapomniałeś dodać, że na 100% pojawia się na tym forum pod nickiem 'Grulix'.

Tago
20-04-2010, 18:28

Nie uczyc HAAHAH chyba nie wiesz ile sie uczy w seminarium 10 x wiecej niz w liceum wiem bo kolega jest w seminarium ;o

Zezikan
20-04-2010, 18:48
ta zarabia te Tysiące =\ ok niech zarabia ale czy was zadawala życie bez kobiety??

tajemniczy
20-04-2010, 20:43
ta zarabia te Tysiące =\ ok niech zarabia ale czy was zadawala życie bez kobiety??

nie wiem dlaczego ktos kasuje moje posty, ale napisze 2 raz
az takim idiota jestes ze myslisz ze ksiadz nie ma kobiety na boku/panie za pieniadze?

moj proboszcz w parafi ma 2 dzieci ;d