Zaloguj się

View Full Version : Mobilny internet

Poziomkuwa
06-05-2010, 16:22
Nigdy mnie ten temat nie interesował. Chcę mieć internet w netbooku, najtańszy jaki się da. Może mi ktoś taki znaleźć? I mogę mieć własny modem czy jak to się nazywa[wygląda jak pendrive]? Dało by się zrobić tak, że po prostu płacę za miesiąc, potem kilka miesięcy nie płacę, nie mam neta i przed jakimś wyjazdem znowu płacę i mam internet? Czy może trzeba uiszczać stałe opłaty? I jeszcze takie pytanie, mając Wi-Fi w netbooku na kolonii, będzie jakiś hotspot? Nad polskim morzem w hotelu. Ew. jeśli nie będzie to czy możliwe, żeby internet w recepcji był zabezpieczony? Mógł bym się też połączyć z internetem jakiegoś kolesia z sąsiedztwa. Czy w takich turystycznych miejscach raczej zabezpieczają sieć czy nie?

@down
A mogę mieć swój modem do iplusa?

Piko
06-05-2010, 17:20
Najlepszy zasięgowo i jakościowo jest iPLUS, natomiast najtańszy PLAY (nie wiem jak z zasięgiem)
@edit
Wykupujesz normalnie abonament. Niepłacąc naliczają Ci odsetki co doprowadza do większego rachunku, a potem wizyty komornika.
@up
Znalazłem takie coś w necie: "Jeśli chodzi o iPlusa to oferta bez modemu na 12 miesięcy ze zniżką 25% też jest.". Więc chyba można, ale ręki nie dam sobie uciąć.

jołek
06-05-2010, 19:42
Jako iz sam posiadam IPlusa mialem Orange i Ere to moge sie troche na ten temat wypowiedziec. Do tego modemu wklada sie normalna karte sim. Kupujesz sobie karte internetowa Prepaid np Iplus za iles tam zlotych wlasnie i masz poki Ci sie ta kasa nie skonczy. Modem mozesz zakupic na allegro sa rozne te modemy oczywiscie sa tez modele PCMCIA do notbookow.

Tu akurat juz z modemem karta SimData

http://www.allegro.pl/item1025896975_zestaw_iplus_simdata_z_modemem_glob etrotter_gprs.html

Poziomkuwa
06-05-2010, 20:05
I za 50zł np. ile miał bym GB?

`diGiel <3
06-05-2010, 20:10
Mam mobilny w Play 2mb/s oczywiscie nie staly 10gb miesiecznego transferu i to jest najgorsze co moze byc do Tibi ,jezeli potrzeba ci do oglądania filmików ,sprawdzania stron to jest naprawde lepszy niz dawna neostrada 512 :).10gb starcza na normalne uzytkowanie co miesiąc.jeżeli chodzi o zasięg to raczej nie pamietam zeby był slaby sygnał i byly lagi.jednak są dni lepsze i gorsze.Jezeli chcesz na tym internecie grac w tibie to nie polecam w 100%.Wygląda jak pendrive :) i moze mniec zastosowanie takie jezeli kupi się karte pamięci.cena neta jest też tania.5 miechów i zmieniam na neo 2mb/s

jołek
06-05-2010, 21:05
I za 50zł np. ile miał bym GB?

100KB=3 grosze

Za 30 złotych miałbyś

3000 groszy=100000KB=100MB

Powiem tak "Lipa" niby tak wg cennika jest a ponizej wkleje jeszcze tabelke zasilen z Iplusa i co za to dostajesz nie wiem jak oni to zrobili ale cennik podaje 30gr za 1MB a wedlug tej tabelki jest lepiej

http://i43.tinypic.com/2wqxyxf.jpg

Tak jak mowi Digiel jak masz abonament w tym necie to nie jest to do gier filmikow i takie tam bo masz ograniczenie transferu wysłanych i odebranych danych po tym panowie tam wyzej twoj internet zwalniaja do zalosnej predkosci i jest calkowita lipa no ale coz.

Poziomkuwa
07-05-2010, 11:55
To się nie opłaca trochę. Ten internet chciałem wykupować tylko przed jakimiś wyjazdami, ale jeśli za 300mb miałbym 30zł płacić to dziękuje bardzo.

Merol
07-05-2010, 19:52
Ja niedawno kupiłem blueconnect w Erze i okazuje się, że w tej miejscowości co ja mieszkam nie mam zasięgu, więc moja szybkość nie przekracza 100kb/s.
Jeśli mieszkasz w jakiejś większej miejscowości, to jest dobra rzecz.

jołek
07-05-2010, 23:15
Poziomek dokladnie 400 MB + bonus 302MB czyli 702MB ;] za 30 zeta

@Up
Ta to faktycznie nie masz zasiegu to co ja mam powiedziec na zasieg EDGE max 20kb/s ?

Poziomkuwa
08-05-2010, 09:35
A ile to MB schodzi przy przeglądaniu internetu? Bo w domu się ze swoim netem połączę ale gdzieś w drodze to by się taki mobilny przydał.

Merol
08-05-2010, 10:27
Też mam EDGE.

Jak filmiki na youtube oglądasz 3 filmiki i 100 mb, zaś przeglądanie strony, chodźby forum apo - 3-5 kb

jołek
08-05-2010, 10:56
Dane wysłane i odebrane sie licza razem do tych MB. Mam 1 GB transferu potem zwalniaja mi neta jak go przekrocze i tak co miech. Moje 1GB czasem mi nie wystarcza pod koniec miesiaca ale to przez sciaganie muzyki czy przegladanie filmikow badz zdjec, do swobodnego poruszania sie po stronach starczylo by na lajcie. Pamietajac o tym ze jak juz byles gdzies pare razy czy raz na stronie to nie musisz pobierac tyle danych co za pierwszym razem.

Poziomkuwa
08-05-2010, 11:27
To jednak chyba kupię sobie ten modem na allegro. A jak się tego iPlusa kasą doładowuje?

Xienus :D
18-05-2010, 17:47
Najlepszy zasięgowo i jakościowo jest iPLUS, natomiast najtańszy PLAY (nie wiem jak z zasięgiem)
@edit
Wykupujesz normalnie abonament. Niepłacąc naliczają Ci odsetki co doprowadza do większego rachunku, a potem wizyty komornika.
@up
Znalazłem takie coś w necie: "Jeśli chodzi o iPlusa to oferta bez modemu na 12 miesięcy ze zniżką 25% też jest.". Więc chyba można, ale ręki nie dam sobie uciąć.

aushuashuahsuashaushauhas
iplus najlepszy?? ciebie chyba Pan Bóg opuścił...
nie oglądaj reklam oke??
PLAY nie jest zły...
ale jeżeli chodzi o jakość to polecam Blueconet...
mimo ze era jest najgorsza siecią komórkową w Polsce to blu... jest bardzo dobry...

wejdź sobie na strony operatorów i sprawdź mamy zasięgu.. bo rożną siec ma w rożnym miejscu dobry..
iplus nawet jak pisze ze gdzieś ma zasięg to i tak go nie ma...
wiem bo brat miał i pozwał ich do sadu za kłamstwa w umowie... wygrał i dostał odszkodowanie jeszcze...
blu... ma ciotka w Rzeszowie i nie narzekałem jak u niej bylem...