PDA

View Full Version : Gladiator

Brave Shooter
08-05-2010, 22:48
Generał Maximus, jeden z najwybitniejszych dowódców w rzymskiej armii, dowiaduje się, że umierający cesarz Marek Aureliusz chce uczynić go swoim następcą na tronie. Nie podoba się to prawowitemu dziedzicowi, Kommodusowi, który postanawia pozbyć się rywala i skazuje go na karę śmierci wraz z cała rodziną. Maximusowi cudem udaje się uciec. Trafia do niewoli, gdzie zostaje wyszkolony na gladiatora. Z walki na walkę zyskuje coraz większą popularność, a na jego występy zaczyna przychodzi coraz więcej ludzi. Maximus jako gladiator wraca do Rzymu, by pomścić zamordowanie swoich bliskich, ale wie, że jedyną potęgą większą od władzy cesarza jest wola ludu i dlatego, by dokonać zemsty, musi stać się największym bohaterem Imperium.

Źródło:Filmweb.pl

Założyłem ten temat, ponieważ chciałem się dowiedzieć co myślicie o tym filmie. Dla mnie jest to najlepszy film jaki oglądałem, aż łezka się zakręci w oku za każdym razem kiedy go obejrze :o

Joogi
08-05-2010, 22:52
Podoba mi się w chooy, mam go na DVD nawet czasem oglądam jak nie mam nic innego do roboty. Historia bardzo fajna ogólnie fabuła, aktorzy dobrani itp. Gladiator miał wtedy przewalone życie i w ogóle. A to, co dla Maximusa ten sku**iel zrobił, to bym zabił jak psa jakbym miał tylko okazję najszybciej i do tego jeszcze mu rodzinę zabili : / Mam to samo jak Ty, łezka się w oku kręci za każdym razem, że ten typek się wjebał za niego na króla :C

Xienus :D
08-05-2010, 23:54
miał być Cesarzem bez władzy a został niewolnikiem z cesarska władzą :D
film zajebisty :D
dzisiaj oglądałem go po raz nasty :>
uwielbiam go :]

ocena filmu 11/10

PS:
Spartakus tez był zajebisty :D

Akananto
08-05-2010, 23:59
Jest to film, na który warto poświecic czas ! Porusza serca i łzy widzów, ukazuje Rzym w całej swojej okazałosci. Jezeli ktos mnie kiedys zapyta jaki film bym mu polecił, odpowiem smiało - Gladiator.

Hjubert
09-05-2010, 00:23
Dziś oglądałem na TVP 1, ale nie do końca, tylko do tego momentu, jak rozwalił ze swoimi "przyjaciółmi" (nie wiem kim oni dla niego byli) tych gości na rydwanach i co miał tego Cesarza zabić. Nie mogłem dalej oglądać, a szkoda, bo bardzo ciekawy film :) Muszę go kiedyś ściągnąć i go w całości jeszcze raz obejrzeć :)

Devil murder v2
09-05-2010, 10:42
Oglądałem go 4 razy i za każdym razem mi się podobał ;]

9/10

Ktoś II
09-05-2010, 20:09
Jest kilka bledow w nim. Widac buty normalne z XXI wieku, widac czlona ekipy filmowej itp.

Film jest genialny. Aktorzy zostali dobrani perfekcyjnie. Przypuszczam, ze gdyby nie muzyka Hansa Zimmera, film nie zdobylby tylu oklaskow.
Gladiatora ogladalem kilkanascie razy i przyznaje, ze za kazdym razem emocje sa takie same.
Najlepsza scena filmu moim zdaniem, to wtedy, gdy Maxiumus przedstawia sie Kommodusowi na tej arenie dla Gladiatorow:

''My name is Maximus Decimus Meridius commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next.''

Axelo .
09-05-2010, 20:42
Na TVN'ie w skali roku leci nawet do 3 razy i za każdym razem go oglądam.
Świetna fabuła połączona z dobrą obsadą daje naprawdę dobry film.
9/10 za produkcję.