View Full Version : Yamaha Neos
Witam, czy posiada ktoś w/w skuter? Otóż kolega chce sobie kupić jakiegoś skutera do 2,5tyś zł, z początku chciał kupić chińczyka, ale z kolegami wybiliśmy mu to z głowi i zaproponowałem mu tego. Nie miałem nigdy z nim styczności, ale z Yamaszek w miarę ogarnięty. Wie ktoś cokolwiek na temat tego skutera? Jakieś wady, zalety? Często trzeba go reperować i wywalać w niego kasę?
Jeśli by ktoś mógł, to bym poprosił również o jakieś inne propozycje, takich marek jak: Suzuki, Yamaha, Honda, Aprilia, Peugeot, Piaggio. Odwdzięczę się reputami.
@down
Wiem co to są blokady i to nie ma być nówka, tylko używany... Sam mam skutera i nie musisz mi mówić, że im większa pojemność, tym więcej ciśnie... Btw. Koledze jeszcze sporo brak do 18-stki i to ma być tylko i wyłącznie skuter 50cc. Miałeś w ogóle kiedykolwiek styczność z tym skuterem?
Zbigniew Wodecki
13-05-2010, 20:32
Jeżeli Twój kolega ma 18 lat, to radził bym szukać skutera o największej pojemności. Im większa pojemność, tym szybiciej ciśnie + jeszcze jak znajmiecie blokady, to będziecie zapierdalać, aż się będzie kurzyć.
Najlepiej poszukaj na allegro, może być używany, tyle żeby miał przejechane 300 - 400 km, wtedy będziesz mógł zdjąć pierwszą blokade, a za każdą blokae szybciej ciśnjiecie i ze 125 zrobi się 135 itd.
Miałem Yamahe Jog R, ogólnie silnik ten sam, tylko trochę inaczej wygląda.
Co do tych skuterów nie mam zastrzeżeń, jak kupiłem mojego w 2007r. miał
5 lat, ale dalej jeździł i nigdy mi się nie zepsuł.
Yamahy to porządne sprzęty, ale jak o wszystko trzeba dbać.
Na chwilę obecną mam Suzuki Dr 125 z '89r. i chodzi jak nowy, bo zadbany :)
No jak wiadomo, Japońce robią na jakość, nie jak chińczycy- na ilość. Tak właśnie myślałem, żeby poszukać jakiegoś takiego z przebiegiem do 10 000~ km, najlepiej od jakiejś starszej osoby (chociaż bardzo cięzko takowego znaleźć), to wtedy by nie był aż tak mocno zjeżdżony i pewność, że zadbany, bo jak większość starszych osób dbają o swoje maszyny. Wiadomo, że oleje, płyny, rolki (czy chociażby cały wariator), pasek, filtry, świecę i gaźnik od czasu do czasu przeczyścić/wymienić, to rutynowe czynności, o których młodzi nie za bardzo pamiętają...
Tez posiadam Jog R'a i jestem z niego bardzo zadowolony. Ale wedlug mnie 50cc to shit na kolkach. Tak mnie nudzi to jezdzenie 60km/h codziennie, ze jezdzac zamykam oczy. Z taka predkoscia nawet sie nie chce wyjsc na dwor pojezdzic chociazby i dla frajdy. Polecam 125 ccm. Ale Yamahy to dobrze sprzety ogolnie.
Silent Sky
14-05-2010, 16:40
jak motorower 50ccm to tylko biegówka i 2T ! (dwu suw) ja mam derbi senda bez żadnego tuningu i leci spokojnie 90km/h jest to supermoto a nie jakiś odkurzacz (czyt.skuter) skutery są dla starszych osób !
Pisałem wcześniej, że tylko i wyłącznie 50cc. Nie musicie mi pisać co to 2T, 4T etc., bo ja to wiem, jak już wcześniej pisałem mam swojego skutera i co nieco się na tym znam. Wcześniej jeszcze myślałem, nad Piaggio Sfera (czy coś na podobę), tylko, że one mają przeważnie około 15 lat i przebiegi jakieś 20-30 tyś km, to trochę przy dużo. Aeroxy są za drogie jak na jego budżet, jeszcze jakiegoś starszego Speedfight'a II może by się znalazło, ale takie też nie za ciekawe są. Poczekam może jeszcze trochę, może mu upoluję jakiegoś ładnego z małym przebiegiem i nie aż takiego starego. Może jeszcze jakieś inne propozycje?
Precision
15-05-2010, 11:33
Dobre są też Aprilie SR 50. Też w miarę się nie psują, gorzej będzie z kasą, 2,5tyś ciężko znaleźć dobry egzemplarz..
http://moto.allegro.pl/item1028978577_aprilia_sr_50.html
Dobra propozycja, ale najechane już trochę. Nie wiem ile pojeździ jeszcze. Na moje 'oko' jeszcze chyba 10tyś wytrzyma..
Aprilla SR50, Speedfire 2, to za takich lepszych. Bardzo dobre te obydwa skutery.
A jeśli chcesz z tańszych - Romet 727.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.