PDA

View Full Version : Jak to jest z Technikum-Informatycznym.

`diGiel <3
18-05-2010, 12:56
Cześć ,tylko miesiąc dzieli mnie jak i jakiś % tego forum do skończenia gimnazjum.Będę składał podanie do technikum na profil technik-informatyk lub technik-logistyk.Po ty drugim ponoć w dzisejszych czasach jest całkiem nieźle,ale jak widze to na tym forum jest duzo ludzi o profiulu tech-inf albo duzo osob się wybiera,i mam pytanie czy jest bardzo dużo nauki ,czy matematyka jest bardzo trudna,czego z początku będę się uczył na lekcjach informatyki Itd.
Bo został miesiąc i nie wiem na co się decydować.

Zbigniew Wodecki
18-05-2010, 13:26
Z tego co wiem, matma jak matma, ale z początku, będziesz przerabiał tematy, które miałeś w gimnazjum w 3 klasie.

Corleone'
18-05-2010, 13:28
Osobiscie chodze do Technikum Ekonomicznego (Technik-Ekonomista) Znam cała klase z profilu Technik-Logistyk pytałem sie jak to wyglada u nich nauka ;) Widzialem zeszyty itd i powiem Ci dosc spoko, duzo zajec na kompach z logistyki w dzisiejszych czas bardzo dobry kierunek a nauki nie ma duzo ;] a co Tech-Inf to mam paru znajomych mowia ze jest sporo nauki a w domu juz na kompy nie moga patrzyc ;P i zauwaz ze teraz kazdy sie idzie na informatyka... ;< Wybierz ten profil w ktorym sie czujesz lepiej i ktorym sie bardziej interesujesz i co najwazniejsze co chcesz robic w zyciu.
Przepraszam za bardzo chaotyczny post ale jestem wyjeb*ny :/ Mam nadzieje ze ktos uzupelni moja wypowiedz w pełni
#Edit
Do np programowania potrzebna jest Przestrzenna wyobraznia ; P

`diGiel <3
18-05-2010, 13:36
Tzn na Logistyce też są lekcje na komputerach tak?Jeżeli chodzi dlaczego zastanawiam się nad Tech-Inf to ,ze chciałbym się dowiedzieć wiele nowych i na pewno ciekawych rzeczy bo tak na temat komputerów gówno wiem.a w przyszłosci chciałbym zostać np. grafikiem komputerowym bo grafiki tworze w wolnym czasie.

Kornas Pall.
18-05-2010, 13:37
Ja chodzę do technikum informatycznego ;D Szczerze to jest chujnia z grzybem ^^ Mam 4 zagrożenia na koniec ^^

Na początku będziesz się uczył instalować windowsy od 95 do xp (SOiSK) oraz podziwiał Worda i Exela na (OPRB) Nie polecam

PS: Oczywiście uda mi się poprawić te przedmoity , ale jest cięzko , bo od początku roku nic się nie uczyłem .

Lagga
18-05-2010, 14:28
January 17, 1993 (17) .

to cos pozno wybierasz technikum. kiblowales?

@top
polecam technik- logistyk . dobry kierunek , malo nauki.:)

bydle_
18-05-2010, 15:21
up
z tego ci wiem wcale nie jest tak mało
#topic
mysle, ze o tym czy sie duzo nauczysz zależy od tego czy nauczyciel bedzie wymagający czy lajtowy.

Seba Master Knight
18-05-2010, 15:25
Masz dobre oceny => Idziesz do dobrego tecnikum informatycznego => Dużo się nauczysz => dostaniesz (albo i nie dostaniesz, wiadomo jak to teraz z rynkiem pracy jest) dobrą pracę

Masz słabe oceny => Idziesz do słabego technikum informatycznego => Nic się nie nauczysz => Wbijesz wysoki level w tibii => Sprzedasz postać i będziesz miał 300 złotych => Dostaniesz pracę na budowie jako nosiciel surowców

Wybierz

Senshi
18-05-2010, 15:43
ja chodze do technikum 3 profilami:
-ekonomiczny
-budowlanka
-informatyczny

W kazdym roku klasa Informatyczna jest najgorsza klasa w szkole, nawet nauczycielki od jełopów ich cisna:)
polecami ci jednak to przemyslec... jezeli masz taka mozliwosc idz do ekonomicznego-tam czeka na cb lepsza przyszlosc:o

@KaZeK
bo mam chyba starszych kolegow i wiem co sie robi, jak nie wiesz to sie nie odzywaj...

KaZeK
18-05-2010, 15:50
jezeli masz taka mozliwosc idz do ekonomicznego-tam czeka na cb lepsza przyszlosc:o

Skąd wiesz co będzie w przyszłości? Może informatycy więcej będą zarabiać? (haha)

#
U mnie w szkole jest Technikum logistyczne i duża część moich znajomych uczęszcza tam i muszę Ci powiedzieć że nie narzekają, fakt jest dużo nauki ale to w każdej szkole średniej. Mają różne dodatkowe lekcje, spotkania z 'logistykami' i opłacane szkolenia, w skrócie mówiąc są zadowoleni.

Silent Sky
18-05-2010, 15:54
idz do technikum np informatycznego... kompy są i będą wszędzie jest ich coraz więcej zresztą nie tylko w kompach znajdziesz robote ale samochody mają coraz więcej elektroniki i takich bajerów w sobie. sam chodze do technikum profil elektronik i jest git ;)

Xienus :D
18-05-2010, 15:56
Cześć ,tylko miesiąc dzieli mnie jak i jakiś % tego forum do skończenia gimnazjum.Będę składał podanie do technikum na profil technik-informatyk lub technik-logistyk.Po ty drugim ponoć w dzisejszych czasach jest całkiem nieźle,ale jak widze to na tym forum jest duzo ludzi o profiulu tech-inf albo duzo osob się wybiera,i mam pytanie czy jest bardzo dużo nauki ,czy matematyka jest bardzo trudna,czego z początku będę się uczył na lekcjach informatyki Itd.
Bo został miesiąc i nie wiem na co się decydować.

ja jestem w Iti...
matma jest luzacka... to co w gim...
ale fiza.. omg...
przedmioty zawodowe są fajne (zależnie od nauczyciela )

jak będziesz chciał wiedzieć coś jeszcze to pw...

@edit
mam darmowy kurs ECDL który normalnie kosztuje 700-1300 zl
i jak zdam all moduły to na studiach jestem zwolniony z ob i technologi...
oraz w 2-4 klasy mam od razu 5 z tych przedmiotów i uczę się tylko by mieć 6 :D

na ten kurs dostało się 30 osób z 60 tys gminy :D

@edit 2
grafiki w ti jest stosunkowo mało... przez 2 lata po 2h...
chyba ze tak jak u mnie można chodzić 6h tyg po lekcjach na grafikę i to o 1-4 klasy

Mortalix
18-05-2010, 16:04
Technikum informatyczne to moda.
Jakieś 90% z osób którzy wybierają się na ten profil nie zdaje sobie sprawy z tego, że oprócz serfowania po internecie będzie musiało robić coś więcej. ; >
Wszyscy myślą, że to taki przyszłościowy zawód, bo robotyzacja itd., ale nie zdają sobie sprawy ile osób myśli podobnie i wybiera ten kierunek. Niedługo prawdopodobnie informatycy nawet po studiach będą mięli problemy ze znalezieniem stałej pracy. -,^

Co do technikum logistycznego - sam uczę się w tej szkole.
Praca na komputerach w 'logistyku' (przynajmniej u mnie) ma być w 2-3 klasie. ;0
Jest trochę nauki, ale myślę, że lepsze to niż ten oklepany informatyk. ; }

18-05-2010, 16:07
Technikum informatyczne to moda.
Jakieś 90% z osób którzy wybierają się na ten profil nie zdaje sobie sprawy z tego, że oprócz serfowania po internecie będzie musiało robić coś więcej. ; >
Wszyscy myślą, że to taki przyszłościowy zawód, bo robotyzacja itd., ale nie zdają sobie sprawy ile osób myśli podobnie i wybiera ten kierunek. Niedługo prawdopodobnie informatycy nawet po studiach będą mięli problemy ze znalezieniem stałej pracy. -,^

Co do technikum logistycznego - sam uczę się w tej szkole.
Praca na komputerach w 'logistyku' (przynajmniej u mnie) ma być w 2-3 klasie. ;0
Jest trochę nauki, ale myślę, że lepsze to niż ten oklepany informatyk. ; }

tylko ze w 90% zawodach jest informatyk :D

`diGiel <3
18-05-2010, 16:11
no to te wasze wypowiedzi powiem szczerze ,że utrudniły mi sytuację.
Jeżeli chodzi i profil ekonomiczny to na czym on polega i co po nim można robić?.
Szczerze mówiąc to większy ze mnie humanista niż śmiertelnik ze przedmiotów ścisłych.Trudno popytam jeszcze kolegów co są w technikum.

Mortalix
18-05-2010, 16:40
^Xenius
No tak tylko, że większość osób która wybiera ten profil nastawia się na siedzenie w necie itd, a w połowie z tych 90% zawodów to raczej praca fizyczna. : >
Niektórzy myślą sobie: 'Siedzę pół życia przed kompem, pójdę na informatykę i będzie to samo'. Później zgon, bo każą robić zadania, uczyć się... =(

^Topic
Po skończeniu ekonomika możesz zostać księgowym.
Całe życie wśród cyfr, kolumn, pitów itd. : >
Czyli ogólnie rzecz biorąc przejeb***. xd

Vojska
18-05-2010, 17:00
U mnie w klasie to samo... 2-3 osoby z programowania coś kumają, a reszta nic.. z oprogramowania nikomu nic się nie chce robić ^^

moje oceny w tym roku
programowanie - 6
oprogramowanie - 6
systemy operacyjne - 1 (w 99% teoria :(, ale będzie 2 xD)
sieci - 4/5

zalezy jakie jest to twoje technikum, niektóre są lepsze, niektóre gorsze

`diGiel <3
18-05-2010, 17:12
No to skoro ekonomia odpada ,infa jest trudna to może niech ktoś powie coś więcej o logistyce ? To moze będę wiedział bardziej na co się nastawiać?
Co moge robić po logistyce?Jak jest ?

@Edit
Przeczytalem ze logistyka to inaczej transport tzn. mozna jeździć w PKS XD,Tirami itp.

18-05-2010, 17:36
infa nie jest trudna!!!
przedmioty zawodowe są banalne... przynajmniej dla mnie...

Marcelllo
18-05-2010, 17:49
1. Zależy to od Ciebie.
2. Zależy to od szkoły i jej poziomu xD

Np. u mnie na informatyku jest w miarę luźno i większość sobie radzi :) Znam wiele osób z klas informatycznych i mówią, że nie jest tragicznie xD

Ja tam na elektroniku nic się w domu nie uczę i mam 5.0 ale za to mam w domu czas na naukę informatyki i relaks xD Co prawda na elektroniku 3 osoby na 21 coś kumają więc wiesz :P Na informatyku łatwiej nieco :P

Co do logistyki się nie wypowiem bo nie wiem jaka jest sytuacja :P

@Vojska - systemy przecież są łatwe! xD U mnie nikt z tego nie ma w szkole zagrożenia xD a co do oprogramowania biurowego - byłem na kilku lekcjach tego czegoś i powiem tak: Na ch*j komuś word czy excel? Jak będzie coś chciał zrobić to niech napisze własny program na tą potrzebę xD <joke> Ale trochę denny przedmiot ;P

Mortalix
18-05-2010, 18:09
No to skoro ekonomia odpada ,infa jest trudna to może niech ktoś powie coś więcej o logistyce ? To moze będę wiedział bardziej na co się nastawiać?
Co moge robić po logistyce?Jak jest ?
@Edit
Przeczytalem ze logistyka to inaczej transport tzn. mozna jeździć w PKS XD,Tirami itp.

Logistyka polega bardziej na zarządzaniu niż stricte przewozach. ;0
W gestii logistyka leży np. załatwienie dostaw w sklepie, obniżenie kosztów transportu, magazynowania, ustalanie tras przewozów w przedsiębiorstwie itd. : >
Oczywiście po ukończeniu technikum/studiów na tym kierunku możesz otworzyć firmę transportową w której sam będziesz pełnił rolę logistyka, kierowcy i np. księgowego. XD

Jeśli interesuje Cię raczej transport, praca kierowcy itp. to możesz jeszcze kształcić się za spedytora. XD

Sea Ranger
18-05-2010, 19:33
Ja też mam zamiar iść na technika-informatyka ale myślę jeszcze nad elektroenergetykiem transportu szynowego - doradzicie mi czy na ten profil opłaca się iść ? Bo moi rodzice pracują na kolei i mówią że tam w ogóle nie ma zatrudnienia...

ajee
19-05-2010, 17:25
To patrz już Ci mówie, pierwsza klasa masz powtórkę z gimnazjum, nawet z podstawówki (ułamki miałem nawet)... teraz jak jest matura jest już gorzej z matmą bo troszkę zmienili system nauczania w sensie tematy :)

Z przedmiotami zawodowymi jest dupa albo cudo bo albo masz dobrego nauczyciela albo kolesia który mówi zajmijcie się sobą (u mnie tak jest) i zostaje Jutjup albo jakieś gry na lana ;)

Osobiście polecam Ci inne kierunki ekonomik jest bardzo dobry w dodatku można dopisać że informatyków aktualnie w Polsce kształci się tyle że za pięć lat średnia zarobku będzie porównywalna z operatorem miotły.. ;)

Wybierz inny kierunek albo idź do LO masz mniej przedmiotów tylko że uczysz się 3 a nie 4 lata, a nie tak jak w 2 roku TI zaskoczy Cię 19 przedmiotów ;)

Tok nauczania jest zróżnicowany od podstawowego office'a do pascala którego się PRAWIE nie używa.... nie wiem po co to ale cóż... jedyny przedmiot który może zainteresować to raczej multimedia :)

Sam żałuję że wybrałem ten kierunek nie popełnij głupiego błędu bo napalisz się na ten kierunek bo pomyślisz że będziesz siedzieć przy kompie, gry , hackowanie a to jest inna bajka ... od kompów głowa Cię rozboli jak będziesz mieć 3 lekcje pod rząd z rana albo na ostatnich godzinach to aż chce się uciekać ze szkoły..
nie polecam

aha ps jeżeli słaby z matmy jesteś albo nie myślisz logicznie to nie idź bo prostych algorytmów nie zrozumiesz:)
masz przykład oczywiście najłatwiejszy jaki znalazłem

http://www.infogim10.republika.pl/images/algorytm1.gif

`diGiel <3
19-05-2010, 21:09
To patrz już Ci mówie, pierwsza klasa masz powtórkę z gimnazjum, nawet z podstawówki (ułamki miałem nawet)... teraz jak jest matura jest już gorzej z matmą bo troszkę zmienili system nauczania w sensie tematy :)

Z przedmiotami zawodowymi jest dupa albo cudo bo albo masz dobrego nauczyciela albo kolesia który mówi zajmijcie się sobą (u mnie tak jest) i zostaje Jutjup albo jakieś gry na lana ;)

Osobiście polecam Ci inne kierunki ekonomik jest bardzo dobry w dodatku można dopisać że informatyków aktualnie w Polsce kształci się tyle że za pięć lat średnia zarobku będzie porównywalna z operatorem miotły.. ;)

Wybierz inny kierunek albo idź do LO masz mniej przedmiotów tylko że uczysz się 3 a nie 4 lata, a nie tak jak w 2 roku TI zaskoczy Cię 19 przedmiotów ;)

Tok nauczania jest zróżnicowany od podstawowego office'a do pascala którego się PRAWIE nie używa.... nie wiem po co to ale cóż... jedyny przedmiot który może zainteresować to raczej multimedia :)

Sam żałuję że wybrałem ten kierunek nie popełnij głupiego błędu bo napalisz się na ten kierunek bo pomyślisz że będziesz siedzieć przy kompie, gry , hackowanie a to jest inna bajka ... od kompów głowa Cię rozboli jak będziesz mieć 3 lekcje pod rząd z rana albo na ostatnich godzinach to aż chce się uciekać ze szkoły..
nie polecam

aha ps jeżeli słaby z matmy jesteś albo nie myślisz logicznie to nie idź bo prostych algorytmów nie zrozumiesz:)
masz przykład oczywiście najłatwiejszy jaki znalazłem

http://www.infogim10.republika.pl/images/algorytm1.gif

DO LO nie mam zamiaru się wybierać ,bo słabe oceny ;-) i nie chce poprostu. jak tam ktoś mi powiedział o ekonomii ,że można zostać księgowym to ja dziękuję :p.Co do rozumowania algorytmów,matmy itp...umysł trzeba ćwiczyć :p w gimnazjum praktycznie nic się nie uczyłem więc słabo u mnie z tym. Rozmawiałem dziś z kolega 25 lat ma i siedzi w zawodzie grafika mówił ,że za jego czasu w tym dużo się siedziało bo brakowało grafików w tamtych czasach i jak ma dobry projekt w grafice albo nawet w robieniu stron na zamówienie to zarabia po 3000-4000$ więc to mnie teraz ostro zachęciło.
Trudno pomyślę jeszcze.Co do chęci siedzenia na informatyce itp. to wole siedzieć szczerze mówiąc 3h lekcyjne przy kompie niż siedzieć na chemii/Biologi i innych przedmiotach których wogle nie ogarniam.

ajee
19-05-2010, 22:17
Jeżeli wcześniej nie miałeś okazji rozwiązywać zadań logicznie to nie będzie Ci łatwo a i pamiętaj że teraz operator koparki ma większą pensję niż informatyk :)

Vojska
19-05-2010, 22:22
Jeżeli wcześniej nie miałeś okazji rozwiązywać zadań logicznie to nie będzie Ci łatwo a i pamiętaj że teraz operator koparki ma większą pensję niż informatyk :)

Nie pieniądze są najważniejsze, lecz przyjemność z wykonywanej pracy. Jakby nauczyciel w szkole zarabiał 10tys zł, a operator koparki 5tys zł to chciałbyś zostać nauczycielem? ;)

`diGiel <3
19-05-2010, 22:35
dokładnie jak powiedzial Wiceps,robić dla przyjemnosci nie dla kasy. moja matka chodzi bardziej dla przyjemnosci a nie dla kasy a ojciec zarabia sporo ale za granicą i nie za bardzo mu się ona podoba.Jeszcze jedno pytanie...słyszalem ze w technikum w pierwszym półroczu słabych oblewają bez skrupułów jak to z tym jest?

ajee
19-05-2010, 23:15
Na 1 roku ZAWSZE jest selekcja bo słabsi przeceniają swoje siły i pchają się do technikum i do półrocza mogą zrezygnować i przenieść się do zawodówki dlatego tak to możesz odbierać :)

Osobiście się zastanów naprawdę odradzam Ci tę szkołę :)

`diGiel <3
19-05-2010, 23:43
Tyle ,że w tym technikum informatycznym mówią ,że jest tam się ciężko dostać bo idą tam najlepsi uczniowie ,czyli jest ciężko ale warto.Nie wiem jaki jest tam nauczyciel bynajmniej komputery są coraz częściej używane,co raz więcej osób posiada łącze internetowe więc za te pare lat własnie wydaje mi się ,że informatyk nie powinien mieć tak źle jak się wydaje. Jeszcze się zastanowie.

Niklas
21-05-2010, 19:13
Również wybieram się na ten kierunek :D
Mój kumpel uczęszczał do tej szkoły co ja zamierzam i podobno wcale nie jest trudno :>

Stoner
21-05-2010, 21:47
No nie wiem czy tak dobrze, od jakiegoś czasu mówiło się "informatyk to super zawód, bo sie siedzi przed kompem i sie duzo zarabia"...
Tylko, że jak wszyscy pójdą na informatyka to wam zabraknie miejsc pracy...
Teraz trzeba postawić wszystko na matme, matme, fizykę i jeszcze raz matmę.