Zaloguj się

View Full Version : [Forum] Poprawna pisownia

Poziom aka Spocony Odbyt
25-05-2010, 17:33
Mam taki pomysł, aby zdanie zaczynać obowiązkowo z dużej litery i pisać z polskimi znakami. Dodatkowo zrobiłoby się punkty za ortografię. 1 błąd ortograficzny to 1 punkt. 10 punktów = warn. Myślę, że poprawiłoby to komfort czytania postów. Najgorzej jest jeśli koleś walnie tasiemca bez przecinków którego normalnie można na 10 zdań podzielić. Myślę, że z tym trochę roboty by było ale raczej warto.

@down
Chodzi o to, że kaleczycie nasz ojczysty język.

pijany ludek
25-05-2010, 17:36
Jest to nie potrzebne i glupie ludzie robia bledy czesto nie swiadomie wiec czemu by ich za to karac to nie ich wina ze jezyk polski jest taki dziwny i zjebany ze np 1 litere pisze sie na 2 sposoby "ż" "rz"

SedaN*
25-05-2010, 18:04
Z tym, żeby pisać polskimi znakami to jeszcze ujdzie, bo to przecież nie tibia gdzie nie można. Jednak warny za ortografie na forum z tematyką o tibii to lekka przesada ; d Jestem na tak i na nie.

Seth Drut
25-05-2010, 18:05
Można tak zrobić, że post z dużą ilością błędów był by kasowany przez cleanerów lub kogoś innego.
sam staram się pisać poprawnie, i nie chciałbym dostać warna za to, że nie dałem przecinka lub kropki ;d

Dexter Rook Sorcerer
25-05-2010, 18:10
XDDD

Poziomek jak pierdzielnie propozycje to skazana na sukces już na samym początku...

Niech dają warny tym, którzy nie potrafią pisać. : ]

w tym temacie ludzie będą specjalnie pisać poprawnie : ]

Pokémon
25-05-2010, 18:14
A pomyślałeś o tych, którzy mieszkają za granicą? Jestem na nie.

Poziom aka Spocony Odbyt
25-05-2010, 18:16
Wtedy by było usprawiedliwione, ale z dużej literki zdanie, przecinki i kropki obowiązują. Poza tym znajdź mi kogoś z zagranicy.

Zark
25-05-2010, 18:28
to jest tibia... tu sie pisze niepoprawna polszczyzna:) poza tym w tibii nikt nie pisze zdan poniewaz nie sa one zakonczone "." a co za tym idzie nie musi byc ta wypowiedz z wielkiej litery

Jestem na nie
Signed

A z tymi warnami dowaliłeś :P

Marcelllo
25-05-2010, 18:33
Jestem na tak, ale i tak Ty kaleczysz język swoją wypowiedzią. Znajdują się w niej bowiem zdania z błędami stylu :/

Karpek
25-05-2010, 19:00
A jak ktoś ma dysortografię? x d

Jestem na nie. To jest forum tibijskie i wiadomo, że dużo ludzi robi błędy. Xd

Poziom aka Spocony Odbyt
25-05-2010, 19:11
Heheszka, ale mi chodzi o forum a nie o grę.

Myst
25-05-2010, 19:23
Jak ma to wejść w życie, to powinno być tak samo z nickami, ponieważ moim zdaniem specjalne robione błędy w nicku to dno. Np. Rzulf beznadziejny nick, gdyż same błędy w nim.... Ja jestem na tak, ale razem z nickami.

Azielu$
25-05-2010, 19:37
Wtedy deads już nigdy nie wejdzie na forum. XD!
Ofc. YES!

Adasik
25-05-2010, 19:49
I co ci to da? Widzisz, że większości użytkowników forum to dzieci-bękarty z podstawówki, którzy ledwo ortografie ogarniają nie wspominając o interpunkcji :|
Jestem na nie, bo nawet najlepszym zdarza się popełnić błędy :P

KaZeK
25-05-2010, 19:50
to jest tibia... tu sie pisze niepoprawna polszczyzna:) poza tym w tibii nikt nie pisze zdan poniewaz nie sa one zakonczone "." a co za tym idzie nie musi byc ta wypowiedz z wielkiej litery

Sorry Tibijczyku! My jesteśmy społeczeństwem forum a nie gry Tibia ;O
Większość czasu spędzamy na forum niż w grze, a jak chcesz być analfabetą to już Twój problem.

#top
Oczywiście, powinno zostać to wprowadzone, ale warny za to? Nieee.
Najlepiej jak by każdy zaopatrzył się w przeglądarkę internetową z Słownikiem Języka Polskiego np. Firefox/Opera.

Brachu!
26-05-2010, 10:13
Jestem na nie , taka propozycja jest zbedna... Nie mam polskiej klawiatury wiec nie mam polskich znaków i co wtedy mam zrobic?

Miarek
26-05-2010, 10:17
@pijany ludek
Owszem przydałoby się takie coś to ma być miłe,schludne i kulturalne forum.
@topic
Oczywiście jestem za.

Tygrys
26-05-2010, 11:55
No fajnie by było, całkiem ciekawa propozycja, ale raczej nie do ogarnięcia... Za dużo byłoby z tym roboty, wtedy każdy post musiałby Cleaner/Mod/Admin czytać, bez sensu...

Owszem, miło byłoby na forum, gdyby każdy pisał poprawnie ortograficznie, nie robił błędów również interpunkcyjnych itp itd.
Ale na siłę Świata nie ulepszysz...

No i co z tymi, którzy mają dysortografię? Owszem, mogą skorzystać z przeglądarek ze słownikiem etc. A obcokrajowcy (ew.:D)?

Wydaję mi się, że Twoja wizja jest dość kusząca, lecz nierealna :(