PDA

View Full Version : Co jest mojemu komputerowi?

Wujek Margoth
13-06-2010, 10:49
Odpowie ktoś mi na to pytanie, które sobie zadaję już od jakiegoś czasu?

1) Sprawa wygląda tak: Raz na jakiś czas na monitorze (zaraz po tym jak włączę komputer) dzieje się coś takiego:
http://i47.tinypic.com/2hqe99f.jpg
Do tego żadnego dźwięku.

2) Czasem też po włączeniu komputera nie mogę nic zrobić. Na monitorze wszystko jest ale nie mogę się po nim poruszać. Odłączenie i podłączenie klawiatury i myszy nic nie daje.

3) I jeszcze jedno. Czasami jak już siedzę jakiś czas przy komputerze sytuacja wygląda tak samo jak w punkcie 2. ale mam dźwięk, jeśli mogę tak to nazwać bo wygląda to jakby sekunda jakiegoś kawałka się zapętlała ciągle.

Devil murder v3
13-06-2010, 11:22
Karta graficzna padła jak chuj buehehheheh

Nie jestem pewien, ale być może pada Ci również zasilacz (bardzo często jest objawem komputerowych fobii).

P.S
Podaj co masz w blaszaku ;x

~Xienus~
13-06-2010, 11:28
otwórz kompa gdy ci się tak dzieje... i sprawdź czy nie jest tam z deka za ciepło :D

zdaje się ze masz problem albo a zasilaczem albo chipset ci siada...

Wujek Margoth
13-06-2010, 11:59
Parametry komputera to (zdjęcie XDD):
http://i47.tinypic.com/wikal0.jpg

Devil murder v3
13-06-2010, 12:10
Dokup 2GB Ram i wymień kartę graficzną na 9600/9800 jak masz kase i wymiatasz :O

Max'iu
13-06-2010, 12:47
Mam identycznie, ponieważ zepsuł mi się wiatrak w karce graficznej. Jak za długo siedzę na komputerze, robią się właśnie takie same paski, podczas włączania komputera też są właśnie takie paski i muszę komputer na nowo włączać. Karta parzy już na odległość, ale mam wiatrak 250mm w obudowie i karta robi się gorąca po 6 godzinach użytkowania komputera. Zobacz, czy ci działają wszystkie wiatraki w komputerze, a zwłaszcza ten od karty graficznej.

Kinderek
13-06-2010, 12:50
Karta graficzna Ci padła lub się wyczepiła z gniazda ;) sprawdź ;)

Piko
13-06-2010, 20:37
Albo grafika albo pamięć. Zapraszam do jakiegoś serwisu w celu diagnostyki komputera.
@edit
Na domowy sposób to przeczyść sprężonym powietrzem wiatraki i karte. Możesz je także nasmarować, oraz monitoruj temperaturę karty w spoczynku i stresie.

Kinderek
13-06-2010, 20:51
Jeszcze ta usterka może być związana z zalanie matrycy :)

Kateczo
14-06-2010, 03:45
Prawdopodobnie karta graficzna.

Faramir
14-06-2010, 04:04
Na domowy sposób to przeczyść sprężonym powietrzem wiatraki i karte.

Na domowy sposób to każdy w domu ma odkurzacz, sprężone powietrze już nie. Ja mam włączony komputer od dwóch lat i dwóch miesięcy niemal 24/7. Wystarczy raz na 3-4 tygodnie odkurzyć wentylatory i jeża na karcie graficznej. Zakoś mamie (albo siostrze jeśli masz) pędzelek do twarzy. Chyba do pudru go używają, w każdym razie jest spory i ma bardzo delikatne włoski. Wprost idealny do czyszczenia jeża i grafiki. Tyle ode mnie.

PS: Zaraz Ci będą odkurzacz odradzać, po prostu bądź z nim ostrożny i niczego przypadkiem nie wciągnij :P Osobiście nie polecam sprężonego powietrza - puszka kosztuje, nie wystarcza na długo a przy tym mrozi łapy i po kilku minutach użytkowania zamarza Ci wraz z ręką.

~Nastero~
14-06-2010, 07:51
Ja podejrzewam że jest to płyta główna bądź karta graficzna... My Ci nic tutaj nie pomożemy,skończy się tylko na durnych postach ;) Oddaj komputer do jakiegoś serwisu/bądź na gwarancję.

Piko
14-06-2010, 09:05
Na domowy sposób to każdy w domu ma odkurzacz, sprężone powietrze już nie. Ja mam włączony komputer od dwóch lat i dwóch miesięcy niemal 24/7. Wystarczy raz na 3-4 tygodnie odkurzyć wentylatory i jeża na karcie graficznej. Zakoś mamie (albo siostrze jeśli masz) pędzelek do twarzy. Chyba do pudru go używają, w każdym razie jest spory i ma bardzo delikatne włoski. Wprost idealny do czyszczenia jeża i grafiki. Tyle ode mnie.

PS: Zaraz Ci będą odkurzacz odradzać, po prostu bądź z nim ostrożny i niczego przypadkiem nie wciągnij :P Osobiście nie polecam sprężonego powietrza - puszka kosztuje, nie wystarcza na długo a przy tym mrozi łapy i po kilku minutach użytkowania zamarza Ci wraz z ręką.

Tylko, że odkurzacz nie zbierze całego syfu. Co do sprężonego powietrza to 400 ml Active Jet kosztuje 12zł, a komputer czyścisz raz na pół roku, więc spokojnie Ci wystarczy (chyba, że z nudów cały wypsikasz). Dodam, że bzdure napisałeś, że puszka mrozi ręce...

Kamilos xD
14-06-2010, 09:07
Ja podejrzewam że jest to płyta główna bądź karta graficzna.

Gdyby płyta głowna padła komputera by nie włączył :P

Rada na przyszłość: Wymień, albo zrób kopie zapasową dysku, bo Seagaty często padają ;/

Tico
14-06-2010, 14:12
Jestem na 100% pewien, że to karta graficzna. Mój kolega miał dosłownie to samo tylko, że inne kolory (chyba zależą od rodzaju karty xD). Musiał parę razy włączać komputer zanim wszystko było ok, to samo robiło się jak graliśmy w pes 10, gramy, gramy, bah, różowo mi...

Refresh
14-06-2010, 16:41
Kup nową kartę graficzną, bo to przez nią miałem ten sam problem, tylko, że na ekranie miałem od czasu do czasu zółte tło.

Ojciec Dyrektor
14-06-2010, 19:25
A trzeba było nie grać w tibie. Przegrałeś życie

ajee
14-06-2010, 22:01
Hmm po przemyśleniu stwierdzam że mógłbyś zadbać o chłodzenie karty graficznej..

~Nastero~
14-06-2010, 23:17
Gdyby płyta głowna padła komputera by nie włączył :P

Rada na przyszłość: Wymień, albo zrób kopie zapasową dysku, bo Seagaty często padają ;/

A nie pomyślałeś że mogło mu się tylko przepalić wejście od głośników? :o Nie zawsze jara się cała płyta główna...

Kamilos xD
15-06-2010, 13:00
A nie pomyślałeś że mogło mu się tylko przepalić wejście od głośników? :o Nie zawsze jara się cała płyta główna...

Fakt o tym nie pomyślałem

ViVuSeK
15-06-2010, 14:31
Jeśli tak musisz odłączyć komputer/rozebrać i zobaczyć co jest nie chalo.Pamiętam taki problem ale to było na pasku zadań wziąłem zmieniłem Karte Graficzną bo połowa monitora była czarna i działa..
Jeśli to nie z tego to musze ci powiedzieć że masz starego kompa ;D

Horusek
21-06-2010, 13:09
Heh, tez tak miałem jak grałem to nagle obraz różowy czy inny, poprostu kabel od monitora jest zrąbany, najlepiej wymien go , ja tak zrobiłem i juz wszystko ok jest :)

Habemus Papam
21-06-2010, 22:50
Pewnie Cie nie lubi... i dlatego się tak zachowuje.. :< Musisz z nim pogadać.. zrozumieć i wgl. :<

Kamor Wielki
23-06-2010, 12:27
Karta Graficzna padła,a dokładniej to pewnie pamięć na niej.