PDA

View Full Version : Prawo Jazdy

Virgin of Lifee
21-06-2010, 22:40
Dobry :d Wiec mam kilka pytani do pełnoletnich graczy APO :d A konkretnie chodzi mi o prawko na kategorie B :d

Wiec, jak wam poszło na egzaminie? Ile zapłaciliście za kurs? Co było najbardziej stresujące i najtrudniesze do wykonania? I w jakim mieście odbył się egzamin? Ogólnie to chyba tyle :d

Dziekuje, dobranoc. :)

Piko
21-06-2010, 22:43
Egzamin zdałem za drugim razem. Za kurs zaplaciłem 1000zł. Najbardziej stresujące na egzaminie było wyduszenie słowa podczas prezentacji, oraz wykonanie łuku. Egzamin mialem w Białymstoku.

Mc Maciek
21-06-2010, 22:43
Za kurs zapłaciłem 950zł, egzamin (teoria + praktyka) to ponad stówa. Zdać udało się za pierwszym razem (w Przemyślu) :)

Najbardziej obawiałem się parkowania równoległego (koperta), bo to posrane trochę jest :) Ale przyznam, że przydatne.

@up
Manewry na placu to pikuś :D

Lesny Ludek
21-06-2010, 22:46
Ja akurat nie ale z bratem jestem na bierząco i mi mówił , zdał za 2 razem , zdawał w zimę i dobrze mu poszło i płacił 1100 zł ok +/- ze wszystkim. Egzamin zdawał w Łomży(podlaskie)

Piko
21-06-2010, 22:46
@MC Maciek
Teraz i ja to wiem :P. Ale rok temu to byl stresior :D, szczególnie jak nasze pojazdy egzaminacyjne są w tragicznym stanie :D
@edit
teraz w planach kurs na kat. C a potem C + E :D

Virgin of Lifee
21-06-2010, 22:47
Ja najbardziej boje się zawracania xdd!! Łuk opanowałam do perfekcji, ponieważ mój instruktor codziennie po kilka razy powtarza mi że kobietom mylą się strony i nie potrafią cofać... -.^ A, i myli mi się to wszytko pod maską... :(

Lesny Ludek
21-06-2010, 22:49
Nie martw się , zaufaj i mysł ,że zdasz to zdasz a jak sobie "wjebiesz" do bani ,że nie zdasz to nie zdasz ;)

Virgin of Lifee
21-06-2010, 23:03
Ha! Zdam na pewno :D :D :D dałam 1350 zł za cały kurs w najlepy ośrodku szkoleniowym w rzeszowie, musze zdać za pierwszym razem ;< A później na motor, to juz zupełnie inna bajka ;>

Dzieki za wypowiedzi ;*

Hjubert
21-06-2010, 23:08
Jeszcze na prawko nie chodzę, ale moje rodzeństwo zdawało i ostatnio z rok temu siostra płaciła coś około 1200[?] zł za sam kurs, nie wliczając za egzaminy. Z tego co mi mówili, to w zimę najgorsza jest górka, bo samochód nieraz zjeżdża, koperta i coś tam jeszcze ;D Wszyscy w Ciechanowie zdawali.

Mnie tam za bardzo do samochodu nie ciągnie, ale tam kilka razy jeździłem ;D Sam się na kurs zapiszę gdzieś w listopadzie, bo lata kończę na początku lutego ;]

Chciałem jeszcze zaznaczyć, że nie pisze tu nigdzie +18.

XDDDDDDDDD

Jest napisane ziom XDXD

Adasik
21-06-2010, 23:33
Mój szwagier ma swoją szkołę jazdy, za kurs kasuje 1300zł~. Co do egzaminu to parkowanie w kopercie chyba wydaje się najtrudniejsze. Moja siostra zdała w kwietniu i była świadkiem jak egzaminator oblał laskę za to, że zderzak wisiał na linią koperty... :o

Drako o.o
22-06-2010, 00:34
placilem za wszystko 1350zl

zdalem za 1 razem,najbardziej balem sie parkowania rownoleglego i jak na zlosc trafilem na kolesia ktory tego nie opuszcza podczas jazdy egzaminacyjnej ale dalem rade :D

Skryper.!
22-06-2010, 09:26
Mój szwagier ma swoją szkołę jazdy, za kurs kasuje 1300zł~. Co do egzaminu to parkowanie w kopercie chyba wydaje się najtrudniejsze. Moja siostra zdała w kwietniu i była świadkiem jak egzaminator oblał laskę za to, że zderzak wisiał na linią koperty... :o

pytanie dla osob +18 grubasku:o

Ja zdalem za 2 razem w Radomiu:D placilem chyba 1100. Teraz juz prawko mam od roku i jest gitara:D

Adasik
22-06-2010, 11:46
pytanie dla osob +18 grubasku:o

Zabawny jesteś, że to choooy :D:D
Ty masz chyba jakąś traumę na moim punkcie no... Odpisujesz mi jakbyś chciał nawiązać ze mną jakiś kontakt... Może masz problem z relacjami między-ludzkimi i nie wiesz jak się do tego zabrać :o Ale powiem Ci, że nie będę twoim kolegą :(:(:(:(
I nie musisz już tu odpisywać, bo nie będę się zniżał do twojego poziomu intelektualnego żeby ci więcej odpisywać :/

A w sprawie kursów/egzaminów jestem lepiej obeznany niż ty, bo przebywam w środowisku osób, które się tym zajmują...

Romuś
22-06-2010, 12:12
Ja jestem wlasnie w trakcie jazd ale niestety musialem przerwac bo skrecilem kolano i musialem miec oepracje :( Puki co wyjezdzilem 6h. Za caly kurs zaplacilem 1050zl (teoria+praktyka) Egzamin bede zdawal w Tarnobrzegu ktory znam jak wlasna kieszen dlatego tez mysle zdac za 1 razem :)

Piko
22-06-2010, 14:13
Co wy gadacie. Parkowanie na kopetę jest jednym z najprostrzych parkowań wg. mnie :P

Mc Maciek
22-06-2010, 14:20
Co wy gadacie. Parkowanie na kopetę jest jednym z najprostrzych parkowań wg. mnie :P

A bo ja wiem :D Na pewno nie jest prostsze od parkowania skośnego :P Przewalone jest jeszcze jak masz się wcisnąć między w auta przy prostopadłym :P

Piko
22-06-2010, 14:22
A bo ja wiem :D Na pewno nie jest prostsze od parkowania skośnego :P Przewalone jest jeszcze jak masz się wcisnąć między w auta przy prostopadłym :P

A powiem Ci, że ja nigdy nie umiałem parkowac skośnie i dalej nie umiem :P.

Zieniu
23-06-2010, 02:54
Ja zdalem dopiero za piatym podejscie:P nie zebym byl zlym kierowcom tylko jakis taki niefart mialem. Prawko mam juz od roku, zdawalem w Rzeszowie. Dwa razy pod rzad na pierwszym i drugim egzaminie, malem tego samego egzaminatora:/, na trzecim egzaminie mialem faze, egzamin o 8:00 a skonczylem pic o 4:00. To czego sie balem to tego ze nie zauwaze co pisze na znaku i ustawie sie na zlym pasie...

Ktoś II
23-06-2010, 03:14
Za jazdy + wykłady płaciłem 1200zł
doliczmy do tego książki 4 i płyta to jest 25zł
za egzamin 100 z groszami
i teoria 40 zł chyba
czyli razem coś 1365zł

Zdawałem egzamin 7 czerwca tego roku, no i oblałem!!!!

Opowiem Wam jak to było :D

Przede mną jechały dwie dziewczyny, jedną uwalił na placu, a drugiej na samym końcu powiedział, że nie zdaje, bo jechała na postojowych ^^

Ja wsiadam do samochodu, plac przejechałem w jakieś 4 minuty. Wylosowałem do pokazania sygnał dźwiekowy(klakson) i światła cofania.

Wszystko spoko, wyjeżdżam już z WORDU i koleś mówi - źle wykonany zakret w prawo, ja już zesrany myśle -co jest?
Potem było malutkie rondko, koles mówi -źle wykonany zaret w prawo!
No i sie wkurzyłem i sie pytam - dlaczego? on do mnie - powiem Ci na końcu.
przede mna kolejny zakret no i oczywiście egzaminator -żle wykonany zakret w prawo, co skutkuje oceną negatywną!
Jedziemy dalej, bo on musiał napisac co źle robiłem, co dobrze, na takiej kartce stawiał ptaszki.

Stajemy na parkingu, żeby sie przesiąść no i on mi mówi:
Panie Bartoszu, wszystkie zakrety i skrzyżowania wykonywał Pan źle ponieważ wszystkie te czynności wykonujemy z zapalonymi światłami!
A ja beka i myślałem, że użyje żyletki i sie potne!
On mi mówi- Jeździ Pan dobrze, wszystko zostałoby wykonane poprawnie, gdyby jechał Pan z włączonymi światłami.

Jestem idiotą, bo nie włączyłem świateł na samym początku :/
No i mnie udupił...
Najgorsze jest to, że zdawać kolejny raz bede dopiero w sierpniu, bo mnie cały lipiec w domu nie ma... ;<
Byłem na siebie taki wkurzony, że nie wiedziałem co ze sobą zrobić.

Egzamin zdawałem w Kielcach

Koperta jest prosta, bo jest jeden fajny sposób.
Jak w tylniej szybie widzisz pachołek, to stajesz! skrecasz kierownice na maxa w prawo i jedziesz tak, aby pachołek który 0znacza prawe światło samochodu za Tobą był po środku samochodu którym jedziesz. Potem prostujesz kierownice i jedziesz do tyłu, aż miniesz tylnie koło samochodu przed Tobą, bądź pachołek który widziałeś w tylniej szybie(na początku). Potem skrecasz na maxa w lewo i prostujesz auto.
Cała filozofia ;p

Kamor Wielki
23-06-2010, 08:11
Ja dałem zaledwie 800zł,zdałem za 1 razem.

Mega łatwo,10 latek by sobie poradził.

Skryper.!
23-06-2010, 08:37
Zabawny jesteś, że to choooy :D:D
Ty masz chyba jakąś traumę na moim punkcie no... Odpisujesz mi jakbyś chciał nawiązać ze mną jakiś kontakt... Może masz problem z relacjami między-ludzkimi i nie wiesz jak się do tego zabrać :o Ale powiem Ci, że nie będę twoim kolegą :(:(:(:(
I nie musisz już tu odpisywać, bo nie będę się zniżał do twojego poziomu intelektualnego żeby ci więcej odpisywać :/

A w sprawie kursów/egzaminów jestem lepiej obeznany niż ty, bo przebywam w środowisku osób, które się tym zajmują...

Nie jest napisane grubasku:):)
Nie traume tylko smieszycie mnie ty i twoi tibijscy koledzy czyli jeszcze niedawna czolowka skusta:)

ReIzoN
23-06-2010, 08:48
Za prawko zapłaciłem 1300zł + egzaminy .Prawko zdane za 3 razem ,jak to mówią do 3 razy sztuka :P

Mateusz Soprano
23-06-2010, 14:34
Siemka,co prawda 18 za nie cały rok,ale mam pytanie,jak chce np kierować autobusami to jaką kartę muszę mieć? I czy muszę jechać do innego miasta na kurs czy jak?

Ktoś II
23-06-2010, 14:37
Siemka,co prawda 18 za nie cały rok,ale mam pytanie,jak chce np kierować autobusami to jaką kartę muszę mieć? I czy muszę jechać do innego miasta na kurs czy jak?

Jesli w szkole jazdy do której idziesz, robią kursy na autobus, to możesz iść sobie zrobić.

Kategoria D
- uprawnia do kierowania autobusem oraz ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym. Minimalny wymagany wiek - 21 lat

no i na pewno musisz mieć kategorie B czyli na samochód osobowy

Piko
23-06-2010, 14:49
@up
Prawo jazdy na autobus jest teraz od 24 lat

Adasik
23-06-2010, 20:24
Nie jest napisane grubasku:):)
Nie traume tylko smieszycie mnie ty i twoi tibijscy koledzy czyli jeszcze niedawna czolowka skusta:)

Ale czemu odwołujesz się do moich 'tibijskich kolegów' i co cię ma śmieszyć :o?
Ja tu o nich nic nie wspomniałem więc nie wiem, o co ci chodzi ty mój 'tibijski nie kolego'
I co do czołówki skusta to nie wiem kogo masz w ogóle na myśli, bo nie gram na apo i nawet tej strony nie odwiedzam o ile ona jeszcze istnieje. Więc ogarnij się pliiiix?

misiek rambo
23-06-2010, 21:59
ja dopiero bede zdawał za rok i bede płacił gdzieś z 106zł bo chodze do szkoł mechaniczej wiec mamy mniej xD

Saphirka
01-07-2010, 20:10
Ja za egzamin płacilam coś około 200 zł łacznie a za kurs 1150-.-. Jak na Konin to dużo mi się wydaje. Zdałam za pierwszym razem i prawkiem ciesze się już od roku. Najbardziej obawiałam się zmiany pasów w godzinach szczytowych, ale poszło mi elegnacko ;)) A trafiłam akurat na taka godzine i jezdziłam egzaminem 55 min. masakra po zatłoczonym mieście. Na szczęście nasze samochody w wordzie są dobre, szkoda tylko że powoli je zajezdzaja ;)

Ojciec Dyrektor
02-07-2010, 07:47
Bedzie robione po wakacjach, auto już jest więc nie wypada nie zdać.

*Esende Mylffon*
04-07-2010, 19:55
Za 3 tygodnie zaczynam robic prawko ;d Musze zdac za 1 razem, bo sie zalozylem o 1000zl z tatą Xd Za 3 miesiace odswieze i powiem jak bylo XDD
@down
Slyszalem wlasnie o niej xd zdam, mowie Ci ;d

Saphirka
05-07-2010, 23:42
Za 3 tygodnie zaczynam robic prawko ;d Musze zdac za 1 razem, bo sie zalozylem o 1000zl z tatą Xd Za 3 miesiace odswieze i powiem jak bylo XDD

Zapomnij że zdasz za pierwszym razem, dostaniesz Królową i leżysz Maniek ^^

Kiteek
30-07-2010, 19:24
ja nie zdałem juz 5x wyjebalem na to 1750zł juz i bede zdawał aż zdam, narazie jezdze bez xD

Adasik
30-07-2010, 20:15
Masz dobre podejście, bo jak już przerwiesz zdawanie egzaminów to później ciężko się zmobilizować, żeby podejść kolejny raz. Przynajmniej tak mi mówił szwagier, który ma swoją naukę jazdy :P

@down ciebie by ledwo było widać zza kierownicy, a ty mi rzucasz tekstem, że szpanuję. Czym? tym, że szwagier ma swoją szkołę jazdy? To powód dla którego miałbym 'szpanować'?. Myśleć o zdaniu za pierwszym razem to ty sobie możesz, zobaczymy jak ci to wyjdzie w praktyce...

Krulowiec
30-07-2010, 21:16
Masz dobre podejście, bo jak już przerwiesz zdawanie egzaminów to później ciężko się zmobilizować, żeby podejść kolejny raz. Przynajmniej tak mi mówił szwagier, który ma swoją naukę jazdy :P

Dobra typie nie szpanuj ' szwagrem ' bo to robi się juz nudne.

@topic

Myślę, ze zdam za pierwszym razem chodz to dopiero za 3 lata, narazie na podworku daje sobie radę no ale to nie to samo co plac manewrowy czy jazda po miescie, kilka razy widziałem na miescie, ze ludzie robia przesiadke i nie sa zbyt szczesliwi, nie ma sie co obawiac, jezeli jestes osoba pewna siebie napewno dasz radę.

Wjesław
02-08-2010, 04:26
zdaŁem za 2 razem, za 2 dni odbieram prawko, koszt jakos 1400zŁ (jazdy,badania) +140zŁ (1 egazmin)+112zŁ(2 egazmin)+85zŁ(wydanie prawka, gdy zdaŁem) wcale maly koszt tego nie wyszedŁ, sterujace nic nie było tylko sie baŁem za kazdym razem słowa egaminatora "Nie zdaŁ Pan"

Napinator
02-08-2010, 21:23
@Ktos tam na autobus chcial isc

Zeby kierowac autobusem trzeba wydac 10 tys zlotych na badania i prawo jazdy bez tych badan nie dopuszcza cie do przewozu osob

Zoltan
02-08-2010, 22:01
Przeczytalem kilka wypowiedzi na poczatku tematu...

Jak mozna nie umiec parkowac skosnie !! ;p przeciez przy tym wlasciwie nei ma co umiec ;d, Koperta nie jest trudna ale na egzaminie wspolczuje tego manewru;d najgorsze jest prostopadle parkowanie po prawej stronie. Trzeba wtedy wziac zamach ;d a jak przekroczysz linie to sie ujebie.

Zdawalem w Krośnie 1100+ok130 za egzamin + ok100 za drugi. Na pierwszym auto zgaslo mi 3 razy a za 4 wysiadlem i powiedzialem ze pierdole i dalej nie jade. Co do pojazdu przekonalo mnie to jak Pani u ktorej zdawalem auto samo prawie nie zgaslo przy ruszaniu. Za drugim razem bylo juz normalnie.

Egzamin na prawo jazdy emocjonalnie przezylem z 3 razy gorzej niz mature.

Matii Knight
03-08-2010, 12:24
Jak zapłaciłem wyjątkowo dużo, bo 1300 zł, ale warto. Na razie jestem w połowie jazd, łuk i parkowania są banalne ;) Egzamin będę miał tak na początku września, bo 18-stke mam 24.08 ;)

karol powrocil
12-08-2010, 21:54
A ja ogolnie zdalem 26 lipca i wszystko ogarnolem najbardziej zatoczki nie lubie ale mniejsza tera juz po swojemu moge jechac:P bo z instruktorem to tak jakos glupio zaplacilem 1200 zl a robilem w Lesznie.A no i zdalem za 1 razem