PDA

View Full Version : Euro w Polsce ?

Simi
23-06-2010, 08:26
joł.

Tak jak sama nazwa tytułu tematu brzmi, czy chciałbyś Euro w Polsce ?

Uzasadnij swoją odpowiedź.

Ja chętnie bym zobaczył Euro u nas. Na pewno wielu nolifom by się spodobało. Dużo gier ma możliwość zakupienia czegoś za SMS. w Angli za takiego SMSa płacą 5 funtów a w Polsce 20+ Vat. Sam chętnie bym kupował NX Cash do gry Maple Story. xdd

Pozdro,
Simi.

Kamor Wielki
23-06-2010, 08:38
Po moim trupie.
Unia Europejska niedługo upadnie,więc po co wchodzić w Strefe Euro ?

Vivek
23-06-2010, 08:44
Znając Polaków to ceny w sklepie nie zmieniłby by sie xD Znaczy zmieniła by się tylko waluta z zł na euro, a każdy zarabiałby dużo mniej. Może z czasem by to się zmieniło, ale narazie.. Jakby miało być wprowadzone to tylko w 2013++ :P

Senshi
23-06-2010, 09:24
latwiej byloby wyjechac za granice, nie trzeba bylby zmieniac waluty, ale jednak euro wprowadzi komplikacje w zyciu codziennym..

@Cineczeq
gdzie to napisalem??

Azonka
23-06-2010, 09:40
Sa plusy i minusy.

Chociaz ja nie bylbym zadowolony, jakby do polski weszlo Euro.

Ekzterso
23-06-2010, 09:44
Nie, po co nam to ? Utrudni to tylko nasz zycie codzienne a nic pozytecznego z tego nie wyniknie.

Drako o.o
23-06-2010, 10:08
nie nie nie nie nie i jeszcze raz nie

precz z euro nie chce tego gowna

ViVuSeK
23-06-2010, 10:17
Nie to nie sa Niemcy.
Gdyby wprowadzili Euro byłaby katastrofa.
Jesteśmy przyzwyczajeni do złotych i do Euro trudno bedzie sie przyzwyczaic niekórym polakom.
Wole valute w złotych.

⊕ Cineczeq ⊕
23-06-2010, 10:19
Oczywiście, że nie Euro to bomba z opóźnionym zapłonem. Kapitalizm ma to do siebie, że siła gospodarki rośnie, rośnie i jest kryzys i potem znowu rośnie, rośnie i jest kryzys. Ale jak następny kryzys przetrwamy to zależy od naszego przygotowania. Niewątpliwie Euro w głównej mierze przyczyniło się do sytuacji w Grecji, Italii itp. Ogólnie kryzys Grecji obnażył słabość całej Unii, więc jak musimy być już w tej socjalistycznej organizacji przez którą utraciliśmy suwerenność to tylko z własną walutą.

Sa plusy i minusy.

Chociaz ja nie bylbym zadowolony, jakby do polski weszlo Euro.

Uzasadnij swoją odpowiedź.

To po pierwsze a po drugie chętnie wysłucham o plusach Euro w Polsce. Rozpisz się proszę.

Ja chętnie bym zobaczył Euro u nas. Na pewno wielu nolifom by się spodobało. Dużo gier ma możliwość zakupienia czegoś za SMS. w Angli za takiego SMSa płacą 5 funtów a w Polsce 20+ Vat. Sam chętnie bym kupował NX Cash do gry Maple Story. xdd

No tak, wprowadźmy Euro, bo wolisz płacić w grach w tej walucie. Litości, przecież 5 Euro to 20 złotych, więc argument bez sensu.

Nie to nie sa Niemcy.

Dodam jeszcze, że Niemcy zastanawiają się nad wprowadzeniem nowego Euro, który obowiązywałby jedynie w najlepszych gospodarczo 3 krajach Unii, gdyż nawet oni dostrzegli złowrogość wspólnej waluty.

latwiej byloby wyjechac za granice, nie trzeba bylby zmieniac waluty
Pójście do kantoru to sprawa 5 minut?

_Kuba.Wojewódzki_
23-06-2010, 10:38
Nieeeee, jestem przyzwyczajony do Złotego. Po drugie, ceny mogłyby podskoczyć w góre a tego nie chcemy ;o

Τettmeier
23-06-2010, 10:45
Oczywiście, że nie. Złoty to nasza waluta praktycznie od początku, w innych krajach cieszyli się z wprowadzenia a potem kryzys ich wpierdzielił. Coś mi w głowie świta(to może być bzdura bo nie jestem pewien) że jakiś kraj który niedawno wszedł do strefy euro wprowadził klęskę żywiołową? jak kryzys był? Więc nie musze dalej komentowac.

Mo$uke
23-06-2010, 10:52
Jestem na nie.
Widac co Euro zrobilo w Grecji a czesciowo tez w Hiszpani i Portugali , nikt chyba nie chce zeby znowu u nas kryzys byl.
Nasz Polski zloty powinien zostac nasza waluta bo ta cala UE doprowadzi to tego ze Polska niedlugo bedzie calkowicie podleglej jej panstwie.

Nynifri
23-06-2010, 11:02
Mi to obojetne . i tak kase ktora ludzie maja wymienia na euro . zobaczymy czy zmienia sie ceny . np. buty nike itd. firmowki w usa i w innych krajach sa bardzo tanie a u nas to pff xd.

Lady Knighter
23-06-2010, 11:06
@Up
Ale przez to że Euro jest drogie, Złoty się umocnił, a nam by się opłacało wejść do strefy waluty Euro.

@Top
Jestem za. Ustaliliby już ten kurs 2,90-3,30 zł/eur a nie, pierdolą głupoty że przez to ludzie będą zarabiać mniej.
I jeszcze jak na Słowacji wprowadzili Euro, to wszystko niby podrożało, bo do nas kupować przyjeżdżają. Nie chodzi o to że dla nich jest drogo i do nas przyjeżdżają, ale U NAS MAJĄ 2 RAZY TANIEJ I SIĘ IM OPŁACA.

Dodam przykład:
Kupujesz Pacca na rl tibii. Pacc normalnie przez ciebie kosztuje 20 euro, a przez pośrednika (np. firmę drom) płacisz półtora raza tej ceny by oni mogli zarobić.
Gdyby było euro po 2.90-3.30 to byś tanio kupił, za jakieś 60-65zł?
A teraz euro jest po 4zł, to pacc kosztuje 80zł.

U pośrednika 2.90-3.30 zł/eur pacc kosztuje 90zł. A 4 zł/eur pacc kosztuje 120~ zł.

Więc kupowałbyś/ałabyś droższy pacc czy tańszy? Raczej tańszy. Więc nie dziw się że oni przyjeżdżają do nas bo mają taniej niż na Słowacji.

To tyle z mojej strony o wprowadzeniu Euro.

Azoreh
23-06-2010, 11:17
Niie chcialbym ale zaznaczylem zle w ankiecie ;/ ; / ;/ jebac euro mamy zl i sie cieszymy

⊕ Cineczeq ⊕
23-06-2010, 11:24
Cokolwiek

Język jakim władasz i styl jest komiczny.

@Up
Ale przez to że Euro jest drogie, Złoty się umocnił, a nam by się opłacało wejść do strefy waluty Euro.

Ekonomia głupcze. W USA jest tak tanio, gdyż tam ludzie wykupują na potęgę markowe rzeczy. Gdyby w Polsce był taki sam popyt jak w USA to ceny byłyby podobne, gdyż koszta np. wypłat i prowadzenia sklepu rozkładają się na wielu klientów. Już nie mówiąc, że zamawiając większą liczbę kontenerów od producenta jest jeszcze taniej.

@Up

@Top
Jestem za. Ustaliliby już ten kurs 2,90-3,30 zł/eur a nie, pierdolą głupoty że przez to ludzie będą zarabiać mniej.
I jeszcze jak na Słowacji wprowadzili Euro, to wszystko niby podrożało, bo do nas kupować przyjeżdżają. Nie chodzi o to że dla nich jest drogo i do nas przyjeżdżają, ale U NAS MAJĄ 2 RAZY TANIEJ I SIĘ IM OPŁACA.

Haha, znowu nie zrozumiałeś. Jak mieli własną walutę to ceny były podobne, jak wprowadzili Euro jest drożej, no może nie 2 razy, ale dużo drożej.
W Polsce Słowak za swoją wypłatę kupi ten koszyk rzeczy, co przed Euro za Euro, a u siebie kupi o wiele mniej niż przed wprowadzeniem Euro. A nie według twojej logiki, że jeśli tam wprowadzili Euro, zarabiają więcej i kupią 2x więcej produktów, niż za czasów Euro.

Kupujesz Pacca na rl tibii. Pacc normalnie przez ciebie kosztuje 20 euro, a przez pośrednika (np. firmę drom) płacisz półtora raza tej ceny by oni mogli zarobić.
Gdyby było euro po 2.90-3.30 to byś tanio kupił, za jakieś 60-65zł?
A teraz euro jest po 4zł, to pacc kosztuje 80zł.

U pośrednika 2.90-3.30 zł/eur pacc kosztuje 90zł. A 4 zł/eur pacc kosztuje 120~ zł.

Więc kupowałbyś/ałabyś droższy pacc czy tańszy? Raczej tańszy. Więc nie dziw się że oni przyjeżdżają do nas bo mają taniej niż na Słowacji.

Znowu zły przykład, jeżeli kupujesz bez pośrednika, a jest taka możliwość płacisz w przeliczeniu za złotówki. Jeżeli wprowadzą Euro w Polsce to też będzie trzeba tyle samo płacić, gdyż wypłata przejdzie przez ten sam przelicznik. Głupio dodałeś cenę z pośrednikiem, gdyż w Eurolandach również są tacy pośrednicy, którzy tyle samo ciągną, co ten złodziej drom.

To tyle z mojej strony o wprowadzeniu Euro.
Nie no proszę, zachęcam do dyskusji i odpowiedzi.

Lesny Ludek
23-06-2010, 11:46
Ja jestem na Nie , poprostu PLN w polsce ma być i tyle. Ceny myślę ,że aż tak bardzo by się nie zmieniły.

Szkarlatny leon.
23-06-2010, 12:28
Nie to jeden wielki bezsens po co mieszac a w ogole to nic nie da?

Zarexoholik?
23-06-2010, 12:39
Oczywiście, że jestem przeciwny. Ceny w Euro będą znacznie większe, a zarobki nie zwiększą się aż tak drastycznie żebyśmy mogli spokojnie wydawać więcej pieniędzy na ubrania/sprzęt, o żywności już nie wspominam.

Hjubert
23-06-2010, 13:01
Przez pomyłkę zaznaczyłem "Tak", chociaż nie chciałbym, aby było euro w Polsce, bo trudno było by się przyzwyczaić do nowej waluty, tak samo, jak moja babka mówi mi ceny w "starych" pieniądzach... Lepiej wyjechać za granicę i wymienić euro na pln'y, przyanjmniej trochę tego jest :) Fakt, za granicą zarobili byśmy więcej, ale z drugiej strony na co nam te euro? Aby zamęt by zrobili wszędzie... Te stare babki już by całkiem nie wiedziały jak w sklepie, czy gdzieś tam gadać ;o

' Devily <3
23-06-2010, 13:02
Jestem za :). Na początku pewnie byłby zamęt przy zmienianiu cen , wynagrodzeń itp. Ale z czasem przyzwyczailibyśmy się i wyszło by to Polsce na duży "+"

@down
Okej ale nie bij , ok ? :/

Keszuwa
23-06-2010, 13:23
No więc euro tak czy siak bedzie wprowadzone chyba że zanim się nami zainteresują to już Unia przestanie prosperować. Euro by nam się przydało na euro2012 łatwiej byśmy kase trzepali z Europejczyków ;) No ale ogółem nam sie bedzie ciężej żyło bo nasz kraj nie jest porównawczy z takimi bogatymi krajami jak niemcy, anglia...

@up
ej *****, ja tylko mam tu prawo pisac pogrubionym...

Stoner
23-06-2010, 14:06
Ja chcę Euro, ponieważ kolekcjonuje monety.
Po zmianie waluty moja kolekcja złotego nieźle by zyskała na wartości ;D

Fangol
23-06-2010, 14:07
Jasne ze nie ;c wtedy w Polsce bez robocie bylo by 3x wieksze .. Polska byla by jeszcze bardziej biedna mam nadzieje ze nigdy tego scierwa nei wprowadza ;c

Aha
23-06-2010, 17:29
Pff..
Polska jest zbyt słabym gospodarczo krajem żeby wprowadzać euro, pozatym unia się rozpada..
I pytanie, do czego nam euro???
Co nam to da???????????

ajee
23-06-2010, 17:52
Jak wprowadzą euro to będzie jeszcze większa bieda niż jest..

W Niemczech to był błąd że wprowadzili euro teraz nie chcą się przyznać do tego :)

Wy pewnie myślicie że jak płacicie 5zł za butelke Coca-Coli to będziecie płacić za nią 5euro ... :)

Romuś
23-06-2010, 20:39
Średnio polak zarabia ok 3000zl. Po wprowadzeniu euro bedzie zarabial ok 750euro, zas przecietny niemiec zarabia ok 2000euro!! Ceny sklepowe w obu krajach sa bardzo podobne. To teraz sobie pomyslscie co sie stanie jak wejdzie to gowniane euro :<

Marcelllo
23-06-2010, 21:26
Oczywiście jestem na tak, ale jeśli nam wyrównają zarobki do norm europejskich... Bo w tej chwili to jakby nam wprowadzili Euro to zapewne ceny też byłyby podobne do zagranicznych a zarobkami by się raczej nikt nie zainteresował...

Arcik
23-06-2010, 22:15
Ogólnie to jest mi to obojętne...
Ale patrząc na to racjonalnie to Polska nie ma szans aby wejść do strefy euro gdyż ma zadłużenie, jeszcze z czasów II WŚ (w tej chwili na około 40 mln zł) i aby wejść do tej strefy musi owe zadłużenie spłacić, a nie stanie się to przed 2013 na 100% ;)
Co do polskich zarobków to nie jest pewne czy w ero zbliżyłyby się do "norm" gdyż Polacy są przyzwyczajeni do płac minimalnych, choć w dobrze prosperujących firmach można dobrze zarabiać.
Co do mnie to z pewnością gdy skończę edukacje nie będę pracował w Polsce gdyż nasz rynek pracy nie jest dla mnie interesujący i pewnie będę zarabiał w euro...
Więc i tak kiedyś u każdego zawita euro w portfelu...

P.S.
Zauważyłem, że ktoś wypowiadał się na temat kryzysu w Grecji... jeśli nie wiesz to nie jest to wina waluty, lecz po prostu Grecja okradała UE. Podawali oni fałszywe raporty i się nachapali a teraz mają za swoje, ale gdyby inne państwa im nie pomogły nie było by tzw. równowagi...

#down
to chyba na jakiejś kijowej budowie pracowałeś bo budowlańcy w sezonie zarabiają po 3 k zł na miecha ;)

gringo guantanamo
24-06-2010, 00:21
Oczywiście, że nie Euro to bomba z opóźnionym zapłonem. Kapitalizm ma to do siebie, że siła gospodarki rośnie, rośnie i jest kryzys i potem znowu rośnie, rośnie i jest kryzys. Ale jak następny kryzys przetrwamy to zależy od naszego przygotowania. Niewątpliwie Euro w głównej mierze przyczyniło się do sytuacji w Grecji, Italii itp. Ogólnie kryzys Grecji obnażył słabość całej Unii, więc jak musimy być już w tej socjalistycznej organizacji przez którą utraciliśmy suwerenność to tylko z własną walutą.

To po pierwsze a po drugie chętnie wysłucham o plusach Euro w Polsce. Rozpisz się proszę.

No tak, wprowadźmy Euro, bo wolisz płacić w grach w tej walucie. Litości, przecież 5 Euro to 20 złotych, więc argument bez sensu.

Dodam jeszcze, że Niemcy zastanawiają się nad wprowadzeniem nowego Euro, który obowiązywałby jedynie w najlepszych gospodarczo 3 krajach Unii, gdyż nawet oni dostrzegli złowrogość wspólnej waluty.

Pójście do kantoru to sprawa 5 minut?

Pomysl o polakach mieszkajacych za granica.

1. Pieniadze dostaje np: w koronach, ktore musi wymienic na euro, co napewno nie jest na jego korzysc.

2. Pieniadze wymienione na euro, musi wymienic na zlotowki ( wiadomo,ze w Polsce nie jest malo zagranicznych bankow, wiec caly hajs idzie do innego kraju. )

3. Pieniadze wymienione tam, calkowicie mozna wydac w polsce, a nie jakis % wyslac na inny kraj ;).

Pozdrawiam

Romuś
24-06-2010, 10:23
@UP

To chyba żyjemy w innej Polsce. Jak pójdziesz na pierwszą lepszą budowę i spytasz zwykłego budowlańca ile zarabia to się zdziwisz :)

KOCHAM CIE! HAHAHAUHAUHAUHAUHAUAHUHAUAHUHAHUAHAUAHUHAUHAUHAUAU HAUAHUHAHUAUAHHUHUHAUHAUHAUHAUHAUHAUHAUHAUAHUHAUAH UHAUHAUHUAHUAHAUHUA

Mógłbyś iść do rządu i kłamać razem z politykami :D I<3U...

Rok temu pracowałem na budowie to kolesie tyrali za 1500zł po 12h żeby rodziny utrzymać :) zarobią 370euro?:) no sorry. nieźle myślisz:)

Aha. Przecietny pracownik na budowie zarabia ok 10zl na godzine. Średnio pracuje jakies 25 dni w miesiacu co daje nam 3000zl. Dlatego mysle ze pracowales u jakiegos wyzyskiwacza badz nie widziales budowy na oczy :)
Teraz pomysl sobie ze ktos wyrabia ta srednia za takiego robala ktory zarabia 1000zl. Np politycy zarabiaja ok 20tys. Dlatego tez srednia zarobkow wynosi ok 3000zl :)

Simi
24-06-2010, 10:31
Nie wiem czy tak naprawdę jest, ale chyba jak wprowadzali Euro w Słowacji to jak ktoś zarabiał X Koron słowackich to w Euro zarabiał tyle samo. Nie wiem czy tak było na 100%.

#Cinek.
Chuj wie. Nie interesuje się ani polityką ani ekonomią itp.

Adasik
24-06-2010, 12:19
Jak najbardziej jestem na nie. Polak zarabiający 4500zł dostanie ok. 1100 euro, a ceny pójdą w górę i towar, który na dzień dzisiejszy jest normą dla przeciętnego człowieka nie będzie na naszą kieszeń.

Azbestowy
26-06-2010, 14:24
Wszyscy poruszają tylko i wyłącznie aspekty polityczno/społeczno/życiowe, a nikt nie zajął się mentalnością. Chyba każdy jest przywiązany do Złotego i ciężko byłoby mu się "przestawić" (zakładając, że opisuję kogoś sentymentalnego)

Miodzik
26-06-2010, 15:17
Jestem na nie.Poniewaz wszystkie ceny poszlyby w gore no a tego nie chcemy;D

Orson_Pall
26-06-2010, 15:52
Kto był we wrocławiu po godzinie 19, wie, jak wyglada budowa stadionu na trzy zmiany :|

Simi
26-06-2010, 15:54
Kto był we wrocławiu po godzinie 19, wie, jak wyglada budowa stadionu na trzy zmiany :|

Tak ogarze tylko tutaj chodzi o walute a nie o Euro 2012.

Trikol <3
26-06-2010, 16:00
Zamiast wprowadzac jakies zasrane euro to mogliby zwiekszyc zarobki cwele pierdolone :) Tyle na temat.

⊕ Cineczeq ⊕
27-06-2010, 10:01
Zamiast wprowadzac jakies zasrane euro to mogliby zwiekszyc zarobki cwele pierdolone :) Tyle na temat.

Jak, zwiększając znowu deficyt budżetowy?