View Full Version : Euro w Polsce ?
joł.
Tak jak sama nazwa tytułu tematu brzmi, czy chciałbyś Euro w Polsce ?
Uzasadnij swoją odpowiedź.
Ja chętnie bym zobaczył Euro u nas. Na pewno wielu nolifom by się spodobało. Dużo gier ma możliwość zakupienia czegoś za SMS. w Angli za takiego SMSa płacą 5 funtów a w Polsce 20+ Vat. Sam chętnie bym kupował NX Cash do gry Maple Story. xdd
Pozdro,
Simi.
Kamor Wielki
23-06-2010, 08:38
Po moim trupie.
Unia Europejska niedługo upadnie,więc po co wchodzić w Strefe Euro ?
Znając Polaków to ceny w sklepie nie zmieniłby by sie xD Znaczy zmieniła by się tylko waluta z zł na euro, a każdy zarabiałby dużo mniej. Może z czasem by to się zmieniło, ale narazie.. Jakby miało być wprowadzone to tylko w 2013++ :P
latwiej byloby wyjechac za granice, nie trzeba bylby zmieniac waluty, ale jednak euro wprowadzi komplikacje w zyciu codziennym..
@Cineczeq
gdzie to napisalem??
Sa plusy i minusy.
Chociaz ja nie bylbym zadowolony, jakby do polski weszlo Euro.
Ekzterso
23-06-2010, 09:44
Nie, po co nam to ? Utrudni to tylko nasz zycie codzienne a nic pozytecznego z tego nie wyniknie.
Drako o.o
23-06-2010, 10:08
nie nie nie nie nie i jeszcze raz nie
precz z euro nie chce tego gowna
Nie to nie sa Niemcy.
Gdyby wprowadzili Euro byłaby katastrofa.
Jesteśmy przyzwyczajeni do złotych i do Euro trudno bedzie sie przyzwyczaic niekórym polakom.
Wole valute w złotych.
⊕ Cineczeq ⊕
23-06-2010, 10:19
Oczywiście, że nie Euro to bomba z opóźnionym zapłonem. Kapitalizm ma to do siebie, że siła gospodarki rośnie, rośnie i jest kryzys i potem znowu rośnie, rośnie i jest kryzys. Ale jak następny kryzys przetrwamy to zależy od naszego przygotowania. Niewątpliwie Euro w głównej mierze przyczyniło się do sytuacji w Grecji, Italii itp. Ogólnie kryzys Grecji obnażył słabość całej Unii, więc jak musimy być już w tej socjalistycznej organizacji przez którą utraciliśmy suwerenność to tylko z własną walutą.
Sa plusy i minusy.
Chociaz ja nie bylbym zadowolony, jakby do polski weszlo Euro.
Uzasadnij swoją odpowiedź.
To po pierwsze a po drugie chętnie wysłucham o plusach Euro w Polsce. Rozpisz się proszę.
Ja chętnie bym zobaczył Euro u nas. Na pewno wielu nolifom by się spodobało. Dużo gier ma możliwość zakupienia czegoś za SMS. w Angli za takiego SMSa płacą 5 funtów a w Polsce 20+ Vat. Sam chętnie bym kupował NX Cash do gry Maple Story. xdd
No tak, wprowadźmy Euro, bo wolisz płacić w grach w tej walucie. Litości, przecież 5 Euro to 20 złotych, więc argument bez sensu.
Nie to nie sa Niemcy.
Dodam jeszcze, że Niemcy zastanawiają się nad wprowadzeniem nowego Euro, który obowiązywałby jedynie w najlepszych gospodarczo 3 krajach Unii, gdyż nawet oni dostrzegli złowrogość wspólnej waluty.
latwiej byloby wyjechac za granice, nie trzeba bylby zmieniac waluty
Pójście do kantoru to sprawa 5 minut?
_Kuba.Wojewódzki_
23-06-2010, 10:38
Nieeeee, jestem przyzwyczajony do Złotego. Po drugie, ceny mogłyby podskoczyć w góre a tego nie chcemy ;o
Τettmeier
23-06-2010, 10:45
Oczywiście, że nie. Złoty to nasza waluta praktycznie od początku, w innych krajach cieszyli się z wprowadzenia a potem kryzys ich wpierdzielił. Coś mi w głowie świta(to może być bzdura bo nie jestem pewien) że jakiś kraj który niedawno wszedł do strefy euro wprowadził klęskę żywiołową? jak kryzys był? Więc nie musze dalej komentowac.
Jestem na nie.
Widac co Euro zrobilo w Grecji a czesciowo tez w Hiszpani i Portugali , nikt chyba nie chce zeby znowu u nas kryzys byl.
Nasz Polski zloty powinien zostac nasza waluta bo ta cala UE doprowadzi to tego ze Polska niedlugo bedzie calkowicie podleglej jej panstwie.
Mi to obojetne . i tak kase ktora ludzie maja wymienia na euro . zobaczymy czy zmienia sie ceny . np. buty nike itd. firmowki w usa i w innych krajach sa bardzo tanie a u nas to pff xd.
Lady Knighter
23-06-2010, 11:06
@Up
Ale przez to że Euro jest drogie, Złoty się umocnił, a nam by się opłacało wejść do strefy waluty Euro.
@Top
Jestem za. Ustaliliby już ten kurs 2,90-3,30 zł/eur a nie, pierdolą głupoty że przez to ludzie będą zarabiać mniej.
I jeszcze jak na Słowacji wprowadzili Euro, to wszystko niby podrożało, bo do nas kupować przyjeżdżają. Nie chodzi o to że dla nich jest drogo i do nas przyjeżdżają, ale U NAS MAJĄ 2 RAZY TANIEJ I SIĘ IM OPŁACA.
Dodam przykład:
Kupujesz Pacca na rl tibii. Pacc normalnie przez ciebie kosztuje 20 euro, a przez pośrednika (np. firmę drom) płacisz półtora raza tej ceny by oni mogli zarobić.
Gdyby było euro po 2.90-3.30 to byś tanio kupił, za jakieś 60-65zł?
A teraz euro jest po 4zł, to pacc kosztuje 80zł.
U pośrednika 2.90-3.30 zł/eur pacc kosztuje 90zł. A 4 zł/eur pacc kosztuje 120~ zł.
Więc kupowałbyś/ałabyś droższy pacc czy tańszy? Raczej tańszy. Więc nie dziw się że oni przyjeżdżają do nas bo mają taniej niż na Słowacji.
To tyle z mojej strony o wprowadzeniu Euro.
Niie chcialbym ale zaznaczylem zle w ankiecie ;/ ; / ;/ jebac euro mamy zl i sie cieszymy
⊕ Cineczeq ⊕
23-06-2010, 11:24
Cokolwiek
Język jakim władasz i styl jest komiczny.
@Up
Ale przez to że Euro jest drogie, Złoty się umocnił, a nam by się opłacało wejść do strefy waluty Euro.
Ekonomia głupcze. W USA jest tak tanio, gdyż tam ludzie wykupują na potęgę markowe rzeczy. Gdyby w Polsce był taki sam popyt jak w USA to ceny byłyby podobne, gdyż koszta np. wypłat i prowadzenia sklepu rozkładają się na wielu klientów. Już nie mówiąc, że zamawiając większą liczbę kontenerów od producenta jest jeszcze taniej.
@Up
@Top
Jestem za. Ustaliliby już ten kurs 2,90-3,30 zł/eur a nie, pierdolą głupoty że przez to ludzie będą zarabiać mniej.
I jeszcze jak na Słowacji wprowadzili Euro, to wszystko niby podrożało, bo do nas kupować przyjeżdżają. Nie chodzi o to że dla nich jest drogo i do nas przyjeżdżają, ale U NAS MAJĄ 2 RAZY TANIEJ I SIĘ IM OPŁACA.
Haha, znowu nie zrozumiałeś. Jak mieli własną walutę to ceny były podobne, jak wprowadzili Euro jest drożej, no może nie 2 razy, ale dużo drożej.
W Polsce Słowak za swoją wypłatę kupi ten koszyk rzeczy, co przed Euro za Euro, a u siebie kupi o wiele mniej niż przed wprowadzeniem Euro. A nie według twojej logiki, że jeśli tam wprowadzili Euro, zarabiają więcej i kupią 2x więcej produktów, niż za czasów Euro.
Kupujesz Pacca na rl tibii. Pacc normalnie przez ciebie kosztuje 20 euro, a przez pośrednika (np. firmę drom) płacisz półtora raza tej ceny by oni mogli zarobić.
Gdyby było euro po 2.90-3.30 to byś tanio kupił, za jakieś 60-65zł?
A teraz euro jest po 4zł, to pacc kosztuje 80zł.
U pośrednika 2.90-3.30 zł/eur pacc kosztuje 90zł. A 4 zł/eur pacc kosztuje 120~ zł.
Więc kupowałbyś/ałabyś droższy pacc czy tańszy? Raczej tańszy. Więc nie dziw się że oni przyjeżdżają do nas bo mają taniej niż na Słowacji.
Znowu zły przykład, jeżeli kupujesz bez pośrednika, a jest taka możliwość płacisz w przeliczeniu za złotówki. Jeżeli wprowadzą Euro w Polsce to też będzie trzeba tyle samo płacić, gdyż wypłata przejdzie przez ten sam przelicznik. Głupio dodałeś cenę z pośrednikiem, gdyż w Eurolandach również są tacy pośrednicy, którzy tyle samo ciągną, co ten złodziej drom.
To tyle z mojej strony o wprowadzeniu Euro.
Nie no proszę, zachęcam do dyskusji i odpowiedzi.
Lesny Ludek
23-06-2010, 11:46
Ja jestem na Nie , poprostu PLN w polsce ma być i tyle. Ceny myślę ,że aż tak bardzo by się nie zmieniły.
Szkarlatny leon.
23-06-2010, 12:28
Nie to jeden wielki bezsens po co mieszac a w ogole to nic nie da?
Zarexoholik?
23-06-2010, 12:39
Oczywiście, że jestem przeciwny. Ceny w Euro będą znacznie większe, a zarobki nie zwiększą się aż tak drastycznie żebyśmy mogli spokojnie wydawać więcej pieniędzy na ubrania/sprzęt, o żywności już nie wspominam.
Przez pomyłkę zaznaczyłem "Tak", chociaż nie chciałbym, aby było euro w Polsce, bo trudno było by się przyzwyczaić do nowej waluty, tak samo, jak moja babka mówi mi ceny w "starych" pieniądzach... Lepiej wyjechać za granicę i wymienić euro na pln'y, przyanjmniej trochę tego jest :) Fakt, za granicą zarobili byśmy więcej, ale z drugiej strony na co nam te euro? Aby zamęt by zrobili wszędzie... Te stare babki już by całkiem nie wiedziały jak w sklepie, czy gdzieś tam gadać ;o
' Devily <3
23-06-2010, 13:02
Jestem za :). Na początku pewnie byłby zamęt przy zmienianiu cen , wynagrodzeń itp. Ale z czasem przyzwyczailibyśmy się i wyszło by to Polsce na duży "+"
@down
Okej ale nie bij , ok ? :/
No więc euro tak czy siak bedzie wprowadzone chyba że zanim się nami zainteresują to już Unia przestanie prosperować. Euro by nam się przydało na euro2012 łatwiej byśmy kase trzepali z Europejczyków ;) No ale ogółem nam sie bedzie ciężej żyło bo nasz kraj nie jest porównawczy z takimi bogatymi krajami jak niemcy, anglia...
@up
ej *****, ja tylko mam tu prawo pisac pogrubionym...
Ja chcę Euro, ponieważ kolekcjonuje monety.
Po zmianie waluty moja kolekcja złotego nieźle by zyskała na wartości ;D
Jasne ze nie ;c wtedy w Polsce bez robocie bylo by 3x wieksze .. Polska byla by jeszcze bardziej biedna mam nadzieje ze nigdy tego scierwa nei wprowadza ;c
Pff..
Polska jest zbyt słabym gospodarczo krajem żeby wprowadzać euro, pozatym unia się rozpada..
I pytanie, do czego nam euro???
Co nam to da???????????
Jak wprowadzą euro to będzie jeszcze większa bieda niż jest..
W Niemczech to był błąd że wprowadzili euro teraz nie chcą się przyznać do tego :)
Wy pewnie myślicie że jak płacicie 5zł za butelke Coca-Coli to będziecie płacić za nią 5euro ... :)
Średnio polak zarabia ok 3000zl. Po wprowadzeniu euro bedzie zarabial ok 750euro, zas przecietny niemiec zarabia ok 2000euro!! Ceny sklepowe w obu krajach sa bardzo podobne. To teraz sobie pomyslscie co sie stanie jak wejdzie to gowniane euro :<
Marcelllo
23-06-2010, 21:26
Oczywiście jestem na tak, ale jeśli nam wyrównają zarobki do norm europejskich... Bo w tej chwili to jakby nam wprowadzili Euro to zapewne ceny też byłyby podobne do zagranicznych a zarobkami by się raczej nikt nie zainteresował...
Ogólnie to jest mi to obojętne...
Ale patrząc na to racjonalnie to Polska nie ma szans aby wejść do strefy euro gdyż ma zadłużenie, jeszcze z czasów II WŚ (w tej chwili na około 40 mln zł) i aby wejść do tej strefy musi owe zadłużenie spłacić, a nie stanie się to przed 2013 na 100% ;)
Co do polskich zarobków to nie jest pewne czy w ero zbliżyłyby się do "norm" gdyż Polacy są przyzwyczajeni do płac minimalnych, choć w dobrze prosperujących firmach można dobrze zarabiać.
Co do mnie to z pewnością gdy skończę edukacje nie będę pracował w Polsce gdyż nasz rynek pracy nie jest dla mnie interesujący i pewnie będę zarabiał w euro...
Więc i tak kiedyś u każdego zawita euro w portfelu...
P.S.
Zauważyłem, że ktoś wypowiadał się na temat kryzysu w Grecji... jeśli nie wiesz to nie jest to wina waluty, lecz po prostu Grecja okradała UE. Podawali oni fałszywe raporty i się nachapali a teraz mają za swoje, ale gdyby inne państwa im nie pomogły nie było by tzw. równowagi...
#down
to chyba na jakiejś kijowej budowie pracowałeś bo budowlańcy w sezonie zarabiają po 3 k zł na miecha ;)
gringo guantanamo
24-06-2010, 00:21
Oczywiście, że nie Euro to bomba z opóźnionym zapłonem. Kapitalizm ma to do siebie, że siła gospodarki rośnie, rośnie i jest kryzys i potem znowu rośnie, rośnie i jest kryzys. Ale jak następny kryzys przetrwamy to zależy od naszego przygotowania. Niewątpliwie Euro w głównej mierze przyczyniło się do sytuacji w Grecji, Italii itp. Ogólnie kryzys Grecji obnażył słabość całej Unii, więc jak musimy być już w tej socjalistycznej organizacji przez którą utraciliśmy suwerenność to tylko z własną walutą.
To po pierwsze a po drugie chętnie wysłucham o plusach Euro w Polsce. Rozpisz się proszę.
No tak, wprowadźmy Euro, bo wolisz płacić w grach w tej walucie. Litości, przecież 5 Euro to 20 złotych, więc argument bez sensu.
Dodam jeszcze, że Niemcy zastanawiają się nad wprowadzeniem nowego Euro, który obowiązywałby jedynie w najlepszych gospodarczo 3 krajach Unii, gdyż nawet oni dostrzegli złowrogość wspólnej waluty.
Pójście do kantoru to sprawa 5 minut?
Pomysl o polakach mieszkajacych za granica.
1. Pieniadze dostaje np: w koronach, ktore musi wymienic na euro, co napewno nie jest na jego korzysc.
2. Pieniadze wymienione na euro, musi wymienic na zlotowki ( wiadomo,ze w Polsce nie jest malo zagranicznych bankow, wiec caly hajs idzie do innego kraju. )
3. Pieniadze wymienione tam, calkowicie mozna wydac w polsce, a nie jakis % wyslac na inny kraj ;).
Pozdrawiam
@UP
To chyba żyjemy w innej Polsce. Jak pójdziesz na pierwszą lepszą budowę i spytasz zwykłego budowlańca ile zarabia to się zdziwisz :)
KOCHAM CIE! HAHAHAUHAUHAUHAUHAUAHUHAUAHUHAHUAHAUAHUHAUHAUHAUAU HAUAHUHAHUAUAHHUHUHAUHAUHAUHAUHAUHAUHAUHAUAHUHAUAH UHAUHAUHUAHUAHAUHUA
Mógłbyś iść do rządu i kłamać razem z politykami :D I<3U...
Rok temu pracowałem na budowie to kolesie tyrali za 1500zł po 12h żeby rodziny utrzymać :) zarobią 370euro?:) no sorry. nieźle myślisz:)
Aha. Przecietny pracownik na budowie zarabia ok 10zl na godzine. Średnio pracuje jakies 25 dni w miesiacu co daje nam 3000zl. Dlatego mysle ze pracowales u jakiegos wyzyskiwacza badz nie widziales budowy na oczy :)
Teraz pomysl sobie ze ktos wyrabia ta srednia za takiego robala ktory zarabia 1000zl. Np politycy zarabiaja ok 20tys. Dlatego tez srednia zarobkow wynosi ok 3000zl :)
Nie wiem czy tak naprawdę jest, ale chyba jak wprowadzali Euro w Słowacji to jak ktoś zarabiał X Koron słowackich to w Euro zarabiał tyle samo. Nie wiem czy tak było na 100%.
#Cinek.
Chuj wie. Nie interesuje się ani polityką ani ekonomią itp.
Jak najbardziej jestem na nie. Polak zarabiający 4500zł dostanie ok. 1100 euro, a ceny pójdą w górę i towar, który na dzień dzisiejszy jest normą dla przeciętnego człowieka nie będzie na naszą kieszeń.
Azbestowy
26-06-2010, 14:24
Wszyscy poruszają tylko i wyłącznie aspekty polityczno/społeczno/życiowe, a nikt nie zajął się mentalnością. Chyba każdy jest przywiązany do Złotego i ciężko byłoby mu się "przestawić" (zakładając, że opisuję kogoś sentymentalnego)
Jestem na nie.Poniewaz wszystkie ceny poszlyby w gore no a tego nie chcemy;D
Orson_Pall
26-06-2010, 15:52
Kto był we wrocławiu po godzinie 19, wie, jak wyglada budowa stadionu na trzy zmiany :|
Kto był we wrocławiu po godzinie 19, wie, jak wyglada budowa stadionu na trzy zmiany :|
Tak ogarze tylko tutaj chodzi o walute a nie o Euro 2012.
Trikol <3
26-06-2010, 16:00
Zamiast wprowadzac jakies zasrane euro to mogliby zwiekszyc zarobki cwele pierdolone :) Tyle na temat.
⊕ Cineczeq ⊕
27-06-2010, 10:01
Zamiast wprowadzac jakies zasrane euro to mogliby zwiekszyc zarobki cwele pierdolone :) Tyle na temat.
Jak, zwiększając znowu deficyt budżetowy?
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.