Zaloguj się

View Full Version : Cztery pot??ne smartfony jeszcze w tym roku !

Harvester
27-06-2010, 18:41
Jeśli ktoś śledzi rynek smartfonów/palmtopów/PDA to wie, ze ten rok będzie przełomowy. Do sprzedaży, także w polsce, mają wejść topowe modele największych producentów - HTC Evo, Samsung Galaxy S, Motorola Droid X i Apple iPhone 4.
To nie są już typowe telefony ale kieszonkowe komputery, w których funkcja dzwonienia jest tylko dodatkiem. Urządzenia te mają duże dotykowe wyswietlacze z funkcją multitouch, procesory ~1GHz i duże, bo ~512MB kości pamięci RAM. Są to kombajny multimedialne i biurowe, potrafiące odtwarzać i nagrywać filmy w jakości HD, czy błyskawicznie łaczyć się z internetem. Nokia czy Sony Ericsson już się praktycznie w tym segmencie (high-end) nie liczą, chyba że w klasyczych telefonach bez ekranów dotykowych z niewielką ilością funkcji, czyli low-endach. Ale przyszłość we wszystkomających dotykowcach. Zakładam temat bo jestem ciekaw Waszego zdania na temat wymienionej wyżej "wielkiej czwórki". Osobiście miałem już przyjemność bawić się Galaxy S (w salonie producenta) i iPhone 4 (przywiezionym z angli), wrażenia są piorunujące. Zapowiada się naprawde ostra wojna (miejmy nadzieję, że i cenowa) między tymi słuchawkami. Moim faworytem jest Galaxy S ze względu na rewelacyjny wyświetlacz Super AMOLED, super szybki procesor Hummingbird i rozwojowy system Android. Aczkolwiek specyfikacja pozostałej trójki również przedstawia się świetnie. Co o tym myślicie ? Który model byście wybrali pod choinkę i który Waszym zdaniem zdobędzie tytuł smartfona roku ?
Piszcie i uzasadniajcie swoje opinie !

P.S. Niewtajemniczonych a zaintersowanych, zapraszam na stronę MGSM lub GSMARENA aby poznać szczegółowe specyfikacje tych modeli, lub poprostu na youtube.

->Chemical<-
27-06-2010, 23:16
Hmmm dużo czytałem na temat Samsung Galaxy S, ale coś bardziej podoba mi się HTC EVO, jak bym miał hajs to bym miał dylemat między HTC EVO, a Samsung Galaxy S. Jednak na razie nie mogę sobie pozwolić na żaden z wymienionych smartfonów. Moim Zdaniem HTC bądz Galaxy S zdobędzie tytuł smartfona roku. ;)

GladeQ
27-06-2010, 23:23
No muszę przyznać, że Samsung idzie w dobrym kierunku pozostawiając w tyle konkurencje. Bardzo szybko się rozwija Koreańczyk. W dodatku wydał ostatnio nowy system Bada OS, który cholernie mnie ciekawi, o technologii SUPER AMOLED już nie wspomnę, bajka...
HTC w moim przekonaniu jak na razie jest najlepszą marką smartfonów. Miażdży wszystko, chociaż jak dla mnie on jest bardziej do pracy niż do zabawy, swego czasu myślałem żeby sobie sprawić na prezent ale stwierdziłem, że iPhone bedzie lepszy :D Po długim namyśle i konsultacji ze znajomymi zrezygnowałem też z Jabłuszka Stevea Jobsa. Już wiele narzekań na ten telefon słyszałem i czytałem. Chociaż system w iPhonie uważam za najbezpieczniejszy i najwydajniejszy.

Co do smartfona roku, to myślę że będzie to właśnie Samsung :D

Nadal jestem w poszukiwaniu telefonu, który będzie potrafił mnie zaspokoić xDD Jak na razie to szaleje za Samsungiem :d

ajee
28-06-2010, 01:10
@TOPIC

Szczerze miałem pare dotykowych telefonów w tym również HTC HD2 i chyba on mi się najbardziej podobał z dotykowych używanych przeze mnie i stawiałbym że z tych wsyzstkich najlepszy bedzie HTC EVO

->Chemical<-
28-06-2010, 11:15
Żal mi was po prostu, żaden z was lapsy nie ma własnego zdania :/ Jeżeli u cb taki smartfon jest nafaszerowany gównem, to na chuj pański się wypowiadacie w tym temacie?!

Harvester
28-06-2010, 11:52
Widze, że Kamor Wielki, Poziom czy Ojciec Dyrektor to fani NokLi czy innego badziewia :D Pewnie potrafią tylko wybrać phone - call. Ale nie śmieje się, każdy ma prawo do własnego zdania, nawet nooby ...
Co do smartfona, to dla mie urządzenie bez którego nie mógłbym już chyba żyć. Słucham muzy, katuje filmy na nudnych zajęciach, surfuje w necie jak jestem poza domem, robie ściągi w wordzie czy nagrywam wykłady na dyktafon, nawet czasem do kogoś zadzwonię :P A to wszystko w jednym niewielkim urządzeniu, zamiast nosić pięć różnych. Przyszłość jest w Personal Digital Assistant, czy się to komuś podoba, czy nie.

Kamor Wielki
28-06-2010, 11:59
Żal mi was po prostu, żaden z was lapsy nie ma własnego zdania :/ Jeżeli u cb taki smartfon jest nafaszerowany gównem, to na chuj pański się wypowiadacie w tym temacie?!

By dać do zrozumienia ludziom,że oprócz gówien nie ma nic do zaoferowania.

Widze, że Kamor Wielki, Poziom czy Ojciec Dyrektor to fani NokLi czy innego badziewia :D Pewnie potrafią tylko wybrać phone - call. Ale nie śmieje się, każdy ma prawo do własnego zdania, nawet nooby ...
Co do smartfona, to dla mie urządzenie bez którego nie mógłbym już chyba żyć. Słucham muzy, katuje filmy na nudnych zajęciach, surfuje w necie jak jestem poza domem, robie ściągi w wordzie czy nagrywam wykłady na dyktafon, nawet czasem do kogoś zadzwonię :P A to wszystko w jednym niewielkim urządzeniu, zamiast nosić pięć różnych. Przyszłość jest w Personal Digital Assistant, czy się to komuś podoba, czy nie.

Nie lubie Nokii - tylko Sony Ericsson.
Nie wiem czy wiesz,ale te telefony do lansu są słabe,uznają cie za bogatego dzieciaka a to -10 na mieście :)

->Chemical<-
28-06-2010, 18:48
Oczywiście HTC Evo :d, takie jest moje zdanie, iphone albo motorola raczej nie, pożyjemy zobaczymy ;)

DOWN
I co? Se wyda jakiegoś śmiecia co robi tylko dobre zdjęcia albo co nieźle się muzyki słucha.

~Nastero~
29-06-2010, 09:35
Zapomniałeś o "Nokia n8" ;) KLIK (http://www.nokia.pl/produkty/telefony/nokia-n8)
Osobiście nie mam przekonania do HTC,Samsung,itd... Wolę nokie :) No ale zapowiada się nieźle.

Devixx
29-06-2010, 14:53
IPhone 4G będzie hitem według mnie :D

Harvester
29-06-2010, 15:35
Zapomniałeś o "Nokia n8" ;) KLIK (http://www.nokia.pl/produkty/telefony/nokia-n8)
Osobiście nie mam przekonania do HTC,Samsung,itd... Wolę nokie :) No ale zapowiada się nieźle.

Nie zapomiałem o Noki N8. To bardzo ciekawy model, lecz stoi on o klase niżej niż "wielka czwórka". Słaby procek, mniej RAM'u, mało pojemna bateria, kiepska roździelczość. Nokia N8 wraz z Motorola Milestone, Garmin Asus Nuvifone, Toshiba TG1, Acer Stream, SE Xperia czy popularnymi HTC HD2 i Samsung Omnia II tworzą przedsionek pierwszej ligi.