View Full Version : Telefony Dotykowe
Witam zastanawiam się na nad telefonem dotykowym. Na oku mam: Nokie 5530 i Samsung I5700. Nokie już sprawdzałem i nie pasuje mi ekran jest strasznie wąski. Samsungiem się nie bawiłem ale on raczej odpada bo jest dość drogi 580zł używany... Mogli byście polecić jakieś inne telefony używane tak do 450 zł. Albo powiedzieć czy tak bardzo przeszkadza tak wąski ekran w nokii?
Przypomniała mi się jeszcze omnia nie jest on aż tak droga ale nigdy jej na oczy nie widziałem (tylko w internecie)
@
Aville ma mój brat i ona ma głośnik z przodu (w tej kratce na górze) a co do cookie. Jest taki sobie ma rysik oraz ten ekran 3 cale. Ale jest już troszkę taki "starszy".
Lg cookie albo avila. Mam cookiego, ekran jest dość duży (3' tak jak w avili)
Dość łatwo się go obsługuje. Nowy kosztuje 450zł(na oko) xD
Osobiście mam Samsunga Avile z GPS i bardzo dobrze się sprawuje.
Nie zacina się, ma duży, wygodny ekran oraz łatwo się poruszać w nim.
Smsy też się wygodnie pisze, wystarczy przechylić telefon w bok i mamy wirtualną klawiaturę jak na komputerze.
Bierz Avillę, dobry telefon. :)
Koleżanka ma Aville i strasznie się jej zacina przy pisaniu smsów, osobiście mam Samsunga Omnie I i baaaardzo jestem z niej zadowolony, jeżeli zmieniłby się twój budżet polecam Omnie ; )!
@up
Nie muszę zmieniać budżetu http://allegro.pl/item1104626000_omnia_samsung_i900_bez_simlocka_kom plet_lodz.html
mi chodzi o używany/nowy telefon. A w omni przeraża mnie trochę Windows mobile i ten rysik przyczepiany. A i jak się pisze na klawiaturze qwerty?
Kosik Czarny 2v0
03-07-2010, 14:29
Samsung avila sam taki posiadam za 300-400 nowego kupisz
jest bardzo dobry : )
Elite Filutek
03-07-2010, 14:47
Polecam ci Samsung Monte :) . Cena nie jest za droga bo tylko 420 zł nówka :) . Jest dosyc głośny oraz ma bezpośredni dostęp do Facebooka i Myspace'a . Wideo rozmowy GPS'a Wi'Fi - Bezpośredni dostęp do neta ;p
@up
Samsung monte wiesz zobaczę jeszcze go. A tak na marginesie. W oko wpadł mi iphone 2g używanego za 500 zł można kupić. A teraz jest iphone 4 więc jak jego cena spadnie to cena wszystkich iphonów też spadnie :D (może) Używał ktoś Iphona 2g?
Osobiście już ponad pół roku posiadam nokie 5530, sprawuje się idealnie (jedyną wadą w mojej nokii jest zepsuta obudowa). Posiada ona system symbian s60v5 który daje niewyobrażalne możliwości! Ma także wi-fi, bardzo przydatna opcja jeżeli masz router. Rozdzielczość wyświetlacza, też jest dosyć spora (360x640). Genialnie ogląda się na nim filmy! Telefon wiesza się w skrajnych sytuacjach tj. otworzysz dużo aplikacji i będziesz z nich wychodził czerwoną słuchawką (po prostu za braknie ramu). Do oryginalnego zestawu jest dołączana karta 4gb. Telefon obsługuje karty do 16gb. Posiada 4 głośniki. Wydają bardzo czyste i głośne dźwięki. Bateria jak w każdych dotykowych telefonach, 3-4 dni. Wyjście na słuchawki 3,5mm, czyli można bez problemu podłączyć głośniki, czy dowolne słuchawki.
Bardzo dobry telefon.
_
Co do omni, to jeżeli chodzi o zwykła (nie hd) to windows mobile nie daje zbytnio dużych możliwości ;x
Harvester
03-07-2010, 17:26
W niewielkiej cenie, wybór dotykowców jest nieduży, porzedstawie pokrótce te lepsze. Avila to zwykły telefon (nie posiada on funkcji smartfonów) z ekranem dotykowym, za przyzwoite pieniądze. Jak kogoś interesuje telefon bez bajerów a koniecznie z dotykową matrycą to Avila jest strzałem w dziesiątkę. Dodam, avila ma ekran oporościowy (bez multidotyku) ale jak na ten typ jest on baaardzo czuły.
Omnia natomiast to smartfon pełną gębą z wyswietlacem 3,2", używałem Omni przez rok czasu - jest super. Win Mo jest systemem bardzo modowalny, można ustwaić wszystko pod siebie a ogrom dodatkowych aplikacji w internecie przytłacza. Co do rysika to po wgraniu Win Mobile 6.5+ (polecam 6.5.3 wtedy rysik juz totalnie można wyrzucić), lub jakiejś nakładki (np. spb mobile shell), przyciski staja sie wielkie jak byki i rysik staje sie zbędny. Jedynie kilka głęboko schowanych ustawień systemowych wymaga od nas w dalszym ciagu obsługi piórkiem. Omnia nadaje się dla każdego kto lubi w telefonie pogrzebać aby potem czerpać z niego 110% satysfakcji, odradzam mało doświadczonym użytkownikom.
Moge polecić jeszcze Nokie 5800 z wyświetlaczem 3,2" (lepsza wersja popularnych ostatnio 5230/5530, ma przede wszystkim wifi). Model ten wyposazony jest w banalny i intuicyjny system Symbian, więc szybko obsługiwać go nauczy się nawet dziecko. Jednak Symbian wśród osób z branży nazywany jest "królem zawiechy". Coż, coś za coś, jednak trzeba uczciwie przyznać, że ilością funkcji, model 5800 dorównuje Omni. Z dotykowców w przyzwoitej cenie podam jescze LG Swift i LG Arena (też smartfony ale osobiście jakos nie ufam LG).
Podsumowując, Samsung ostatnimi laty zrobił ogromne kroki w budowie telefonów/smartfonów. Jak chcesz taniego dotykowca z którego będzie można tylko dzwonić, bierz Avile. Jeśli marzy ci sie prawdziwy smartfon, dołóż te 100-150zl więcej i upoluj sobie Samsunga Omnie lub Nokie 5800, w zależności czy lubisz modować telefony czy nie.
P.S. Jak zdecydujesz się na Omnie szukaj koniecznie wersji z wbudowana 16GB pamięci. Wielka zaletą Samsunga jest wbudowana pamieć w jego smartfonach, mało jaka firma to oferuje. Na allegro ceny wersji 8 i 16GB praktycznie już się od siebie nie różnią. Pomyśl, 16GB pendrive, mp3 czy filmów, a do tego wejście na karty też do 16 :D
Mam nadzieje, że pomogłem. Jak coś pisz na priv albo gg, siedze w smartfonach "po uszy" i chętnie doradzę :P
@ Kreweta up
:O Tylko nie iPhone. iPhone 2/3g/3gs to pseudo-smartfony, one nawet nie obsługują javy, mają aparaty 2mpix a bateria pada po jednym dniu użytkowania ! Owszem wyświetlacz jest spory bo 3,5" i czuły (pojemnościowy z multidotykiem). Ale za te pieniądze można kupić duuużo bardziej funkcjonalne urządzenia, w iPhone w dużej mierze płacisz za logo firmy. Dopiero iPhone 4 nalezy do najwyższej ligi (ale kosztuje na allegro 3,5 - 5tyś zł :D). Te starsze modele to poprostu złomy. Szpan i lans posiadania nadgryzionego jabłuszka na obudowie, a możliwości znikome.
Co do ceny to może spadnie do 450zł, ale naprawde odradzam, niewarto. Poza tym, iPhone mają tylko rok gwarancji (kiedy inni producenci dają dwa lata) więc napewno kupisz już bez niej. Wspólczynnik ceny do ilości funkcji zupełnie się nie opłaca ... No chyba, że kupisz iPhona po jailbrake (złamane zabepieczenia) wtedy możliwości telefonu są większe, bo maniacy tworzą wiele przydatych aplikacji. Ale iPhone po jailbrake jest droższy a o gwaracji można zapomnieć.
@up
Aha czyli z iphona mogę zrezygnować. Z tych takich telefonów dotykowych typu avila, cookie to też raczej zrezygnuje ponieważ ani nie mają jakiegoś porządnego sytemu ani też dużo ramu itd. No to zostaje tylko omnia i nokia 5530 (5800 nie chce bo to nokia 5530 tylko większa i może troszeczkę lepsza). Co do omni podoba on mi się i nie jest aż tak droga tylko tyle że się jej nigdy nie przyglądałem (pojadę w poniedziałek do Saturna to tam zobaczę) i na dodatek nigdy nie miałem styczności z windows mobile. W nokii troszeczkę ale nie aż tak bardzo drażni mnie ten wąski ekran i to że nie można odtwarzać avi. (chyba) a w omni można no to by było na tyle.
Harvester
03-07-2010, 18:16
@up
Aha czyli z iphona mogę zrezygnować. Z tych takich telefonów dotykowych typu avila, cookie to też raczej zrezygnuje ponieważ ani nie mają jakiegoś porządnego sytemu ani też dużo ramu itd. No to zostaje tylko omnia i nokia 5530 (5800 nie chce bo to nokia 5530 tylko większa i może troszeczkę lepsza). Co do omni podoba on mi się i nie jest aż tak droga tylko tyle że się jej nigdy nie przyglądałem (pojadę w poniedziałek do Saturna to tam zobaczę) i na dodatek nigdy nie miałem styczności z windows mobile. W nokii troszeczkę ale nie aż tak bardzo drażni mnie ten wąski ekran i to że nie można odtwarzać avi. (chyba) a w omni można no to by było na tyle.
Oczywiscie Omnia obsługuje avi, ma wbudowane kodeki divix i xvid, ŻADNA inna firma nie instaluje tych sterowników w swoich telefonach. Co do WM też się troche go balem na poczatku. ale uwierz mi, kilka dni zabawy i masz wszystko w jednym paluszku. Pamiętaj, koniecznie 16gb bo już taka sama cena jak za 8gb, na allegro ~450zł :)
Ekzterso
03-07-2010, 19:53
Powiem Ci, ze mialem okazje pobawic sie troche ta nokia 5530 i jest dosc ciekawa, sms'y probowalem pisac i pisze sie dosc wygodnie i nie przeszkadza to, ze ma dosc waski ekran, mialem tez okazje zeby sie wymienic moja nokie 5130 XpressMusic wlasnie za ta nokie 5530 ale nie wymienilem sie bo tamta byla rozwalona troche :P. Ale skoro masz tylko tyle kasy to ja bym wzial ta nokie
P๏zi๏mєk
03-07-2010, 20:40
Jeśli musisz kupić dotykowy to kup Cookie. Nowy 200-250zł a nie jak Vivek mówi.
LG Cookie nie chce bo telefon będzie mi służył min rok a cookie pewnie po kilku miesiącach znudzi :/
Chyba wybiore Samsunga i900 omnia
Czyli chcesz telefon do gier, że ci się znudzi? Ja osobiście polecam ci tego LG Cookie.
Sam go posiadam i jestem bardzo zadowolony.
Ziemniak
03-07-2010, 22:17
Czyli chcesz telefon do gier, że ci się znudzi? Ja osobiście polecam ci tego LG Cookie.
Sam go posiadam i jestem bardzo zadowolony.
LG Cookie nie posiada Wi-Fi, GPS a także ma tylko 48MB wbudowanej pamięci.
#Harvester wspomniał wcześniej, że Omnia odtwarza filmy w formacie AVI ;)
Mam 5530 i nie mogę narzekać.
Smsy pisze się wygodnie, wystarczy przechylić fonik i mamy klawiaturę jak w komputerze. Jak prawie we wszystkich tel. dotykowych.
Ekran w niczym nie przeszkadza, jest wystarczający dla normalnych użytkowników tego telefonu.
Aparat, dobry. Głośniki także bardzo dobre. Łatwo się poruszać po menu i innych opcjach co cechuje Nokie. Bierz : >
P๏zi๏mєk
04-07-2010, 16:53
Jak masz zamiar Omnie wziąć to bierz Iphone. :d
Co do iphona to kurde jestem w kropce. Harvester piszę że to słaby telefon i nie ma nawet javy. A jak w pisałem w google "samsung omnia czy iphone 2g" to wyskoczyło forum appla i tam wszyscy naraz: omnia to gówno zacina się bierz iphona. I teraz nie wiem telefon będę kupował jakoś w połowie lub pod koniec wakacji więc może jeszcze jakaś inna opcja wpadnie. A na dodatek oba telefony mi się podobają. Iphon za to że ma bardzo bardzo dobry wyświetlacz i za to że ma mnóstwo funkcji a Omnie za to że też ma dość dobry wyświetlacz, odtwarza avi i ma nawet sporo uaktualnień.
Harvester
04-07-2010, 23:15
Kreweta, Apple ma wielu fanów, udzielających się na forach, tak zwani funboye :] Na forach opluwają wsystkie inne marki, Samsunga też, bo seria Omnia czy teraz Galaxy to poważna konkurencja. Ale patrząc obiektywnie, Omnia ma znacznie mocniejszą specyfikację i więcej przydatnych funkcji niż iPhone 2/3g/3gs. Poza tym smartfon ma być mobilnym PDA, więc podczas intensywnej zabawy, beteria musi wytrzymać dłużej niż jedną dobę, jak to jest z iPhone. W Omni, zużycie bateri zalerzy mocno od softu, na nowych ROM'ach WM 6.5/6.5.3, możesz zajeżdżać telefon i dwa dni użytkowania to minimum. Jedynym prawdziwym atutem iPhona jest ten znacznie czulszy ekran pojemnościowy, ale czy opłaca się płacić więcej za logo nadgryzionego jabłuszka ? Wątpię, aby w najlbiższym czasie inni producenci wydali coś lepszego od Omni, w takim przyzwoitym przedziale cenowym.
@Harvester
Bardzo ci dziękuje za tak wyczerpujące odpowiedzi i tak mówiłeś wybrałem omnie. Mój kolega dostaję ją za tydzień więc się nią pobawię trochę i będę już w 100% pewny że biorę omnie. Ba już jestem pewny że ją wybiorę. I ponownie bardzo ci dziękuję za tak długie i bardzo przydatne odpowiedzi :) Pozostałym też dziękuje!
Ja mogę Ci chętnie sprzedać LG COOKIE ( KP 500 ) mam go 5 mies z salonu ma lekkie rysy po bokach i ma zbity ekran ale to są nie duże koszty bo jak patrzyłem nowy wyświetlacz 54 zł a założenie go to jest prościzna :). Cena oczywiście do negocjacji :P
Jak coś to priv. :)
P๏zi๏mєk
05-07-2010, 08:01
Dobrze ci radzę, kup sobie coś tańszego i kasę do czegoś dołóż. Bo jak zgubisz takie coś za tysiaka to się popłaczesz.
Kamor Wielki
05-07-2010, 08:41
Dobrze ci radzę, kup sobie coś tańszego i kasę do czegoś dołóż. Bo jak zgubisz takie coś za tysiaka to się popłaczesz.
Albo jak ci spadnie wyświetlaczem w dół...a to 60% telefonu
@up
Bez przesady.. http://allegro.pl/item1091936097_oryginalny_wyswietlacz_lcd_apple_ip hone_3g_f_vat.html
100zł, a telefon 10x tyle.. xD
@Poziomek
Jakiego tysiaka :D? max 450 zł
@kamor
hmm no cóż będę uważał żeby nie spadł :D a i tak przeważnie gwarancja jest.
I jak mówiłem biorę omnie. Żadne tam iphony i inne ścierwa :D
Bierz Omnie i900. ;d Mam ją już jakiś czas i jestem zadowolony. :)
osobiście posiadam Avile.
Powiem Ci , że jest Ok , choć nie raz może wkurzyć.
Harvester
05-07-2010, 15:12
Kreweta, gwarancja obowiązuje na poszczególne elementy telefonu czyli np. wyświetlacz, głośnik, procesor itd. Jak ci telefon spadnie, nikt ci gwarancji nie uzna, bo usterka mechaniczna będzie z twojej winy. Co ważne, do realizacji gwarancji potrzebna jest ci podbita karta gwarancyjna oraz dowód zakupu (paragon lub gdy telefon był brany na firmę - faktura). Mało osób zdaje sobie sprawę, że sama karta gwarancyjna nie wystarczy. Kupując na allegro dowiaduj się, czy sprzedawca posiada oba dokumenty, bo często nieświadomi ludzie wyrzucają paragon a potem się dziwią, że serwis nie uznaje im gwarancji.
~Nastero~
05-07-2010, 21:14
Polecam nokie n97. Posiadam już ją 8 miesięcy i jestem zadowolony. Ewentualnie nokie n900. Ale niestety nie stać Cię na ten telefon więc niech będzie LG KU990.lól (http://allegro.pl/item1102352417_nowy_lg_ku990i_ku990_gw_24_m_ce_5_k olorow.html)
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.