PDA

View Full Version : Sprzeda? ihów na rooku.

Marcelllo
30-07-2010, 12:13
Jak zapewne wiadomo, jednym ze sposobów leczenia na rooku są runy Intense Healing (w skrócie IH).
Wyglądają one tak: http://images.tibia.pl/static/spells/intense_healing_rune.gif.

W tej chwili jedyną możliwością ich nabycia jest kupno u NPC Zinab znajdującego się daleko poza miastem który znajduje się tutaj (Mapa APO 7.6) (http://armia.toproste.pl/mapa/?id1=1&id2=2162&x=144&y=280&z=14&zz=7).

Obecna cena to 5k za plecak 20 run po 2 użycia każda.
Ankieta - Opcja 1
Moją propozycją jest to, aby można było je kupić u Zinaba oraz w mieście PACC. Warunkiem kupna w mieście PACC byłyby:
- Ukończenie dotychczasowych misji na zakup run.
- Ukończenie nowych misji na zakup run w mieście o których jest napisane nieco niżej.
- Dodatkowe opłaty za każdorazowy zakup run :)

Przykładowa misja na zakup run w mieście:
Zinab prosi Cię o jakieś dobre, ale nie maksymalnie dobre wyposażenie, aby móc sprostać Dark Lordom które często włamują się do jego domu, gdy jest ciemno <Heheszki Dark - ciemność> i podkradają mu runy, przez co jest stratny. EQ które należałoby mu przynieść: Aol, Warrior Helmet, Knight Axe, Crown Armor, Medusa Shield, Knight Legs i Bohy. Gdy przynieślibyśmy mu dane przedmioty, wysłałby nas do NPC który nazywa się Rino, aby załatwić mu u niego axe ringi (ponieważ za mało bije :(). Dlatego też udajemy się do miasta PACC i szukamy po dachach owego NPC'a. Gdy już kupimy mu jednego axe ringa (za 1k ! OMG!) wracamy się do Zinaba i dajemy mu go w prezencie :) Następnie on chce, abyśmy udali się do jego brata (z wcześniejszych misji wiemy, że jest to Psychol) i wręczamy mu łapówkę w wysokości 10cc po czym dostajemy list (byle jaki ale jest xD) i udajemy się z nim do Zinaba :) Zinab informuje nas o tym, że jego syn Ahmed może nam sprzedawać IHy w mieście PACC za niewielką dopłatą ;) Jedynie musimy mu przynieść runę Sudden Death (SD) która wypada z arcymocnych Szkieletów Magów. Gdy mu ją zaniesiemy możemy już kupować IH'y u niego w cenie 7k za plecak 20 sztuk po 2 użycia każda :)

Dodatkową opcją (Ankieta - Opcja 2) jest możliwość kupowania większej ilości użyć oraz złote plecaki run :) Mianowicie po zrobieniu innych misji u Zinaba (tu przykład: Przyniesienie mu worków: szarego, żółtego, zielonego, niebieskiego i fioletowego oraz platinum amuletu, później jeszcze do tego jakieś inne itemki (np. 50 fire mushrooms, 50 kokosów i 50 małych diamentów)) oraz np. zabiciu jakiegoś monstera na arenie takiej jak np. na Burning Hearth Quest tylko bez zombi, można będzie kupić u Zinaba (jak i u Ahmeda jeżeli ma się misję u niego zrobioną) runy IH po kilka użyć (max 15)

Mianowicie cenowo wyglądałoby to tak:
Ilość użyć|cena u NPC Zinab za plecak|cena u NPC Zinab za gbp|cena u NPC Ahmed za plecak|cena u NPC Ahmed za gbp
1|2,5k|5k|4k|7k
2|5k|1cc|7k|1,4cc
3|9k|1,8cc|1,1cc|2,2cc
4|1,2cc|2,4cc|1,4cc|2,8cc
5|1,5cc|3cc|1,7cc|3,4cc
6|1,8cc|3,6cc|2cc|4cc
7|2,1cc|4,2cc|2,3cc|4,6cc
8|2,4cc|4,8cc|2,6cc|5,2cc
9|2,7cc|5,4cc|2,9cc|5,8cc
10|3cc|6cc|3,2cc|6,4cc
11|3,5cc|7cc|4cc|8cc
12|4cc|8cc|4,5cc|9cc
13|4,5cc|9cc|5cc|10cc
14|5cc|10cc|5,5cc|11cc
15|6cc|12cc|7cc|14cc
Ceny przy większej ilości użyć rosną, więc wyprawa staje się droższa i mniej opłacalna z większą ilością użyć, ale za to jest dłuższa :)

Myślę, że ceny nie są złe ;) Zawsze można poprawić ;) Dużo osób z tego by skorzystało, nawet sporo mniejszych lvl'i przynajmniej z jednej misji :)

Stoner
30-07-2010, 12:19
Jak zwykle wyczerpująca propozycja. Jestem za, nich wam bedzie. Wy też gracie na mainie...

Zodika Rook
30-07-2010, 12:20
WIELKI +++++ dla ciebie Specerku^^ Byłoby szybciej w expieniu wiadomo^^ i jakiś ciekawy quest/y:)

JESTEM ZA

KaZeK
30-07-2010, 12:22
Jestem za opcją drugą jak i pierwszą :)

Po ihy idzie się bardzo daleko a weźmie się raptem kilka bpków tych ihów =/
A tak małe udogodnienie nie zaszkodzi i więcej użyć w jednej runie ;D

Evolion
30-07-2010, 12:24
Obie opcje b. dobre i oby je wykorzystali :)

Nie ma co się rozpisywać, po prostu oby więcej takich pomysłów :D

Azbestowy v.62.0
30-07-2010, 12:40
Jestem na nie poniewaz chcecie na rooku miec main z przed 4 lat? Grasz na rooku wbjasz lvl dluzej czyli jest trudniej i tak byc powinno. Za daleko masz po ihy kupuj lf.
Wymyśl coś nowego. Każdy temat o upach na rooku musi zawierać post w którym jakiś płaczek mówi, że zaraz TO BENDZIE MAIN I JA NIE HCHE TEGO, RUPCIE MAJENA

#topic
Pierwsze - ok. Drugie lekko przekombinowane. Albo inaczej powiem. Jestem za pierwszą propozycją a na temat drugiej nie mam zdania.

Dark Devorious
30-07-2010, 12:43
Marcelllo Twoich pomysłów nie trzeba czytać , bo od razu wiadomo , że jest dobra i przemyślana :D.

Jestem za wprowadzeniem obu propozycji. Z pewnością każdemu wysokopoziomowemu graczowi by się to przydało. Ceny nie są za niskie ani za wysokie, a rzeczy aby wykonać quest są jak najbardziej trafne ( ofc. zmniejszy się ilość pieniędzy na wyspie początkujących :D ).

Marcelllo
30-07-2010, 12:45
Jestem na nie poniewaz chcecie na rooku miec main z przed 4 lat? Grasz na rooku wbjasz lvl dluzej czyli jest trudniej i tak byc powinno. Za daleko masz po ihy kupuj lf.

Taa i co jeszcze? Widać, że chcesz nabić posta bo nie wiesz o co chodzi... Lvl i tak wpada normalnie bo można ze sobą wziąć pełno plecaków ihów i targać za sobą? ;) Sporo osób tak robi w tym ja... Tylko po co targać za sobą skoro można nieco drożej kupić więcej ihów albo bliżej dp? ;d Niektórzy potrafią 1k plecaków zkitrać po noob charach w depozytach i później sekunda i już mają na swoim normalnym charze ;) Tylko po co to robić, skoro można kupić w city? A co do lf - równie dobrze można i tym się leczyć, ale po co, skoro IHy są droższe bo można ich więcej wziąć? ;d

@up
to moze dajmy uhy daleko od City w jakis podziemiach OKEJ?

@top
ofc ze na tak swietna propozycja

Yyy są UHy :D Więc, żeby nie było (z anni x50, z bossów x1 użycie :))

Lesny Ludek
30-07-2010, 12:57
Jestem za 2 propozycjami bo są starannie dopracowane a szczególnie ta misja nr. 1 , w propozycji 2 można tylko ceny poprawić o minimalną ilość.

Adasik
30-07-2010, 12:59
Nie wiem czy jest to potrzebne. Dotychczas leci sie po ihy raz na jakiś czas kupując po kilkanaście gbp.
Nie mam zdania.

Bloody
30-07-2010, 13:37
TAK TAK TAK TAK !!!!!!!
Zmniejszy to ilość kasy na rooku a i tak wszyscy tam grający będą zadowoleni.Oby więcej propozycji dotyczących rooka pojawiało się gdyż jest na to zapotrzebowanie(większe niż na mainie)!!!!!

Jestem za obiema propozycjami.

Szejk Zarex
30-07-2010, 14:01
Co ty tak liżesz dupsko temu skopowi? rotfl

Można by dodać jakieś misje, żeby móc kupować ihy w mieście dla pacc. Nic więcej.

Old Capitan Rook
30-07-2010, 14:13
Mimo że mnie nie lubisz.. jestem za tak dobry pomysł ale dodam że kupno w mieście powinno być od 200lvla .. bo każdy latał to niech teraz też latają :) chociaż do tego 200lvla.

Marcelllo
30-07-2010, 14:15
Nie wiem czy jest to potrzebne. Dotychczas leci sie po ihy raz na jakiś czas kupując po kilkanaście gbp.
Nie mam zdania.

No nie wiem, czy tak po kilkanaście gbp :P Ciekawe, gdzie byś to zmieścił ;) Ja ostatnio nie latam prawie wcale bo mam resp darków obok NPC'a :)

Co ty tak liżesz dupsko temu skopowi? rotfl

Można by dodać jakieś misje, żeby móc kupować ihy w mieście dla pacc. Nic więcej.
Nie liżę dupska, tylko zobaczysz, że jak zajrzy to zrujnuje mi sondę :D

@Capitan - Mi to obojętne od którego lvl'a ;) Ale low zapewne żeby zaoszczędzić chodziłyby do Zinaba :)

.Vimpexx.
30-07-2010, 14:30
Jestem za 1 i za 2 propozycją, koleś z runkami znajduje się za daleko od depo, a capa nie zawsze jest dużo, więc 15 użyć w 1 runie jest dobre = ]

Domcio666
30-07-2010, 16:55
jestem jak najbadziej na tak poniewaz przyda sie takie cos na serverze i nie trzbe abedzie nosic xx bp how wtedy wystarcza 4 gbp po 15 uzyc i mozna expic dlugo i jeszce raz dlugo ;p

Azielu$
30-07-2010, 22:25
Obie propozycje są moim zdaniem dobre i powinny zostać wprowadzone. Jeśli ktoś będzie chciał oszczędzić to będzie kupować ih'y u Zinaba, proste. Jestem za.

Demon
31-07-2010, 00:22
obie propozycje sa bardzo dobre i powinny wejsc w zycie!
jestem jak najbardziej na tak =]!

Goatee
31-07-2010, 10:55
Jestem tylko za pierwszą propozycją.

Więc druga propozycja mi się nie podoba ;s
Jak Ty sobie to wyobrażasz? Że będziesz miał 300 użyć IH w jednym plecaku? Co w sumie daje nam 6000 użyć run na jedno obkupienie. Fakt, będzie to bardzo drogie ale możesz nonstop expić na darkach i zwróci Ci się to bardzo szybko z nawiązką.. A tak to trzeba latać co 30 minut do depo ;]

Marcelllo
31-07-2010, 11:00
Jestem tylko za pierwszą propozycją.

Więc druga propozycja mi się nie podoba ;s
Jak Ty sobie to wyobrażasz? Że będziesz miał 300 użyć IH w jednym plecaku? Co w sumie daje nam 600 użyć run na jedno obkupienie. Fakt, będzie to bardzo drogie ale możesz nonstop expić na darkach i zwróci Ci się to bardzo szybko z nawiązką.. A tak to trzeba latać co 30 minut do depo ;]

Yyy zauważ, że jak teraz zabieram 20bp ih na darki to mam 20*20*2=800 użyć. Gdybym brał po 15 użyć to 7,5 raza więcej, czyli 7,5 raza dłużej expię... A tu nie chodzi o dark lordy, bo darki mam pod nosem koło Zinaba (Zobacz na mapie APO 7.6 (http://armia.toproste.pl/mapa/?id1=1&id2=2162&x=166&y=277&z=14&zz=8)) Po schodkach w dół, kilka sqm w prawo i w górę i jestem na respie darków. Co do dp również się nie zgodzę, bo potrafię siedzieć z 10h na tamtym respie i nie chodzić do depo :) Tu chodzi bardziej o skeleton warriory, na których na 400 lvl nawet masz waste, ale za to exp. Przez co większe waste by było :) Myślę, że jakbym kupił 20 bp ih x15 to miałbym jakieś 40cc w plecy :) Ale miałbym za to dłuższy exp ;)

Pelson<3
31-07-2010, 11:05
WIELKI +++++ dla ciebie Specerku^^ Byłoby szybciej w expieniu wiadomo^^ i jakiś ciekawy quest/y:)

JESTEM ZA

Wez Ty lizodupie pierdolony...

@topic
Jestem na nie rook to rook i wogóle ihów nie powinni wam dac i najlepszym potworem mogłby byc rotworm i se expcie : O

Xelix
31-07-2010, 11:08
Jestem na nie, na rooku i tak jest łatwo, ja 120 rookiem dochodziłem tam z 1 potem w 2 minuty... Pozatym takie ceny słabe dałeś że to aż porażka./..

Monkey 1.0
31-07-2010, 12:22
Jestem na tak Dodatkowe quest na rooku sie przydaja oraz Ihy sa przydatne

Sharks
15-08-2010, 19:51
Fajny poradnik :d Napewno masz u mnie reputa:D co to cen to powinieneś zmniejszyć;D bo chyba 15x więcej w runie nie powinno kosztować 30x wiecej:D tylko z 10 czyli np : bp po 15 x powinien kosztować 8cc.

Joogi
15-08-2010, 20:12
Tak, bo im wiecej kupujesz, tym wiecej placisz i to jest sprawiedliwe. Jestem za dwoma propozycjami ;)

Myst
15-08-2010, 20:40
Jestem na nie, gdyż i tak macie dobrze, że są ihy na rooku ;/, wystarczy kupić więcej plecaków i tyle. Pewnie za pół roku 15 ih'ów będzie za mało i 50 będzie się chciało...

Wermor
18-08-2010, 02:21
sam gram na rooku i monotonne jest latanie po ih... jestem za oba opcjami ale quest od 222 lvla .. wtedy może więcej ludzi by grało na rooku ;)

Mr Fsza
18-08-2010, 16:19
obie propozycje są dobre .... przyda się coś takiego ... :) :D :cool:
od razu było by bliżej latać po ihy :]
i kaski by ubyło

Adherent
24-08-2010, 02:39
Podobają mi się obie opcje i quest nawet bardzo ciekawie skonstruowany!

Tyle, że zawsze znajdzie się ktoś kto przerzuci IH'y z bp do GBP i sprzeda taniej niż u NPC :)

[ja na przykład xD]

Cenę GBP zrobiłbym więc równą cenie BP żeby nie było takich akcji ;)
Czyli jeśli 50pl BP to 95pl GBP
Trudniej wyliczyć ale można tak.
Ewentualnie wprowadzić super backpack na 40 pojemny i ważący 31,1 oz. (wychodzi waga mniej więcej tyle samo co GBP z dokładnością do 0,1)

Mastered
24-08-2010, 07:51
Jak najbardziej na Tak... Propozycja bardzo trafna, przemyślana... Myślę że powinna zostać wprowadzona w życie... Może nie teraz, ale przy najbliższym update...

Diduus v.0.2
24-08-2010, 10:10
Obie propozycje są bardzo dobre,mniej się trudzisz(wiecej płacisz) :) Niech to wprowadzą

.Xienus.
24-08-2010, 10:16
nie czytałem całości bo mi się nie chciało... ale twoje propozycje da rooka są zawsze trafne wiec jestem za 1 i 2

Druid z Armi
24-08-2010, 11:06
Osobiście to jestem za drugą opcja, czemu?? Pierwsza opcja jest zbyt kosztowna, ale jeśli byłoby np. że u Ahmeda kupujemy po tyle samo (5k za bp) a trzeba quest zrobić i dać mu wszytskie te itemy to ok.

@topic
chciało ci się ??

Adherent
26-08-2010, 00:59
Wydaje mi się, że system IH-ów mógłby wyglądać tak, że każde IH-y byłyby dostępne w formatach w ten sposób:

Ilość użyć|cena u NPC Zinab za plecak|cena u NPC Zinab za gbp|cena u NPC Ahmed za plecak|cena u NPC Ahmed za gbp
1|2,5k|5k|3,5k|7k
2|5k|1cc|7k|1,4cc
5|1,5cc|3cc|2cc|4cc
10|4cc|8cc|5,5cc|11cc
15|6cc|12cc|8cc|16cc

Co daje logiczny wzrost cen oraz jest z odpowiednimi zaokrągleniami matematycznymi pewnych "drobnych" :)
(system zakłada, że ceny u Ahmeda są o mniej więcej 2/5 wyższe)

Najlepsza jednak byłaby faktycznie opcja podana przez kolegę wyżej. Bo skoro oddalibyśmy tyle itemów za możliwość kupna u Ahmeda to ceny powinny być dokładnie takie same :)

Bo skracając Twoją tabelkę widać błąd.
Jestem matematykiem, więc znam się b. dobrze na zależnościach między liczbami a Twoja tabelka jest robiona "na oko" i to widać ale cieszy mnie Twój pomysł i chęć poprawienia tego brawo! :)

1|2,5k|5k|4k|7k
2|5k|1cc|7k|1,4cc
5|1,5cc|3cc|1,7cc|3,4cc
10|3cc|6cc|3,2cc|6,4cc
15|6cc|12cc|7cc|14cc

Poza tym dobrze byłoby zmniejszyć liczbę rodzajów dostępnych plecaków IH-ów.

Jedno istotne jeszcze
Jeśli oddawałoby się itemy o bardzo zróżnicowanej wartości to itemy, które są teraz tanie miałyby o wiele wyższą cenę i byłoby to zbyt nienaturalne dlatego proponuję aby oddawać kilka itemów o podobnej wartości :)

Saylor
26-08-2010, 02:54
Ja osobiście jestem za pierwszą propozycją.

ps. Jak zwykle się rozpisałeś:)

Ero Senin
26-08-2010, 06:50
NPc na pacc'u mogą zrobić ale z tymi runkami po 15 użyć to się nie zgodzę :/
Chyba że każde użycie będzie coś ważyło tak abyś uniósł tylko trzy(max 4) takie plecaki
Wyjdzie Ci 900-1200 użyć ;x wcześniej było to 800-880

Bloody
26-08-2010, 09:28
Do pana up - umiesz myśleć ? nikt by wtedy nie kupował tych ihów skoro trzeba by było się wykosztować na quest.

Kicuu
26-08-2010, 09:31
Jestem za bo tak latac do zinbada to troche czasu mija i potem targanie bp

Marcelllo
26-08-2010, 11:33
Wydaje mi się, że system IH-ów mógłby wyglądać tak, że każde IH-y byłyby dostępne w formatach w ten sposób:

1|2,5k|5k|3,5k|7k
2|5k|1cc|7k|1,4cc
5|1,5cc|3cc|2cc|4cc
10|4cc|8cc|5,5cc|11cc
15|6cc|12cc|8cc|16cc

Co daje logiczny wzrost cen oraz jest z odpowiednimi zaokrągleniami matematycznymi pewnych "drobnych" :)
(system zakłada, że ceny u Ahmeda są o mniej więcej 2/5 wyższe)

Najlepsza jednak byłaby faktycznie opcja podana przez kolegę wyżej. Bo skoro oddalibyśmy tyle itemów za możliwość kupna u Ahmeda to ceny powinny być dokładnie takie same :)

Bo skracając Twoją tabelkę widać błąd.
Jestem matematykiem, więc znam się b. dobrze na zależnościach między liczbami a Twoja tabelka jest robiona "na oko" i to widać ale cieszy mnie Twój pomysł i chęć poprawienia tego brawo! :)

1|2,5k|5k|4k|7k
2|5k|1cc|7k|1,4cc
5|1,5cc|3cc|1,7cc|3,4cc
10|3cc|6cc|3,2cc|6,4cc
15|6cc|12cc|7cc|14cc

Poza tym dobrze byłoby zmniejszyć liczbę rodzajów dostępnych plecaków IH-ów.

Jedno istotne jeszcze
Jeśli oddawałoby się itemy o bardzo zróżnicowanej wartości to itemy, które są teraz tanie miałyby o wiele wyższą cenę i byłoby to zbyt nienaturalne dlatego proponuję aby oddawać kilka itemów o podobnej wartości :)
Odpisałem Ci na PW ale opiszę to jeszcze tutaj :)

Ceny są odpowiednio dostosowane, przedziałami ceny wzrastają o odpowiednią cenę ;) Zależności są między kolejnymi ilościami użyć ;)
A zróżnicowanie itemów pozwoli na utrzymanie/wzrost ich cen oraz utrudni questa ;) No i oczywiście pozbędziemy się trochę kasy, IHy droższe w mieście i w ogóle ;)

Arcade
26-08-2010, 13:25
Adherent muszę przyznać ze to świetny pomysł,h lvle nie musiałyby latac non stop po ihy :P
A ihx50 juz by niebył rarem,jestem za ;p

Knight Lukas
26-08-2010, 16:21
Oczywiście jestem za! Obie opcje są w dobre. Niedawno Specker ciągał ihy za 300cc i znajomy mu je spalił w lawie :D

Heaven
26-08-2010, 17:23
Jestem za oby dwoma opcjami. Tylko powinno być wg mnie tak, że jeśli chcesz "udogodnienie" to trzeba wydać trochę kasy na to.