View Full Version : Sprzeda? ihów na rooku.
Marcelllo
30-07-2010, 12:13
Jak zapewne wiadomo, jednym ze sposobów leczenia na rooku są runy Intense Healing (w skrócie IH).
Wyglądają one tak: http://images.tibia.pl/static/spells/intense_healing_rune.gif.
W tej chwili jedyną możliwością ich nabycia jest kupno u NPC Zinab znajdującego się daleko poza miastem który znajduje się tutaj (Mapa APO 7.6) (http://armia.toproste.pl/mapa/?id1=1&id2=2162&x=144&y=280&z=14&zz=7).
Obecna cena to 5k za plecak 20 run po 2 użycia każda.
Ankieta - Opcja 1
Moją propozycją jest to, aby można było je kupić u Zinaba oraz w mieście PACC. Warunkiem kupna w mieście PACC byłyby:
- Ukończenie dotychczasowych misji na zakup run.
- Ukończenie nowych misji na zakup run w mieście o których jest napisane nieco niżej.
- Dodatkowe opłaty za każdorazowy zakup run :)
Przykładowa misja na zakup run w mieście:
Zinab prosi Cię o jakieś dobre, ale nie maksymalnie dobre wyposażenie, aby móc sprostać Dark Lordom które często włamują się do jego domu, gdy jest ciemno <Heheszki Dark - ciemność> i podkradają mu runy, przez co jest stratny. EQ które należałoby mu przynieść: Aol, Warrior Helmet, Knight Axe, Crown Armor, Medusa Shield, Knight Legs i Bohy. Gdy przynieślibyśmy mu dane przedmioty, wysłałby nas do NPC który nazywa się Rino, aby załatwić mu u niego axe ringi (ponieważ za mało bije :(). Dlatego też udajemy się do miasta PACC i szukamy po dachach owego NPC'a. Gdy już kupimy mu jednego axe ringa (za 1k ! OMG!) wracamy się do Zinaba i dajemy mu go w prezencie :) Następnie on chce, abyśmy udali się do jego brata (z wcześniejszych misji wiemy, że jest to Psychol) i wręczamy mu łapówkę w wysokości 10cc po czym dostajemy list (byle jaki ale jest xD) i udajemy się z nim do Zinaba :) Zinab informuje nas o tym, że jego syn Ahmed może nam sprzedawać IHy w mieście PACC za niewielką dopłatą ;) Jedynie musimy mu przynieść runę Sudden Death (SD) która wypada z arcymocnych Szkieletów Magów. Gdy mu ją zaniesiemy możemy już kupować IH'y u niego w cenie 7k za plecak 20 sztuk po 2 użycia każda :)
Dodatkową opcją (Ankieta - Opcja 2) jest możliwość kupowania większej ilości użyć oraz złote plecaki run :) Mianowicie po zrobieniu innych misji u Zinaba (tu przykład: Przyniesienie mu worków: szarego, żółtego, zielonego, niebieskiego i fioletowego oraz platinum amuletu, później jeszcze do tego jakieś inne itemki (np. 50 fire mushrooms, 50 kokosów i 50 małych diamentów)) oraz np. zabiciu jakiegoś monstera na arenie takiej jak np. na Burning Hearth Quest tylko bez zombi, można będzie kupić u Zinaba (jak i u Ahmeda jeżeli ma się misję u niego zrobioną) runy IH po kilka użyć (max 15)
Mianowicie cenowo wyglądałoby to tak:
Ilość użyć|cena u NPC Zinab za plecak|cena u NPC Zinab za gbp|cena u NPC Ahmed za plecak|cena u NPC Ahmed za gbp
1|2,5k|5k|4k|7k
2|5k|1cc|7k|1,4cc
3|9k|1,8cc|1,1cc|2,2cc
4|1,2cc|2,4cc|1,4cc|2,8cc
5|1,5cc|3cc|1,7cc|3,4cc
6|1,8cc|3,6cc|2cc|4cc
7|2,1cc|4,2cc|2,3cc|4,6cc
8|2,4cc|4,8cc|2,6cc|5,2cc
9|2,7cc|5,4cc|2,9cc|5,8cc
10|3cc|6cc|3,2cc|6,4cc
11|3,5cc|7cc|4cc|8cc
12|4cc|8cc|4,5cc|9cc
13|4,5cc|9cc|5cc|10cc
14|5cc|10cc|5,5cc|11cc
15|6cc|12cc|7cc|14cc
Ceny przy większej ilości użyć rosną, więc wyprawa staje się droższa i mniej opłacalna z większą ilością użyć, ale za to jest dłuższa :)
Myślę, że ceny nie są złe ;) Zawsze można poprawić ;) Dużo osób z tego by skorzystało, nawet sporo mniejszych lvl'i przynajmniej z jednej misji :)
Jak zwykle wyczerpująca propozycja. Jestem za, nich wam bedzie. Wy też gracie na mainie...
Zodika Rook
30-07-2010, 12:20
WIELKI +++++ dla ciebie Specerku^^ Byłoby szybciej w expieniu wiadomo^^ i jakiś ciekawy quest/y:)
JESTEM ZA
Jestem za opcją drugą jak i pierwszą :)
Po ihy idzie się bardzo daleko a weźmie się raptem kilka bpków tych ihów =/
A tak małe udogodnienie nie zaszkodzi i więcej użyć w jednej runie ;D
Obie opcje b. dobre i oby je wykorzystali :)
Nie ma co się rozpisywać, po prostu oby więcej takich pomysłów :D
Azbestowy v.62.0
30-07-2010, 12:40
Jestem na nie poniewaz chcecie na rooku miec main z przed 4 lat? Grasz na rooku wbjasz lvl dluzej czyli jest trudniej i tak byc powinno. Za daleko masz po ihy kupuj lf.
Wymyśl coś nowego. Każdy temat o upach na rooku musi zawierać post w którym jakiś płaczek mówi, że zaraz TO BENDZIE MAIN I JA NIE HCHE TEGO, RUPCIE MAJENA
#topic
Pierwsze - ok. Drugie lekko przekombinowane. Albo inaczej powiem. Jestem za pierwszą propozycją a na temat drugiej nie mam zdania.
Dark Devorious
30-07-2010, 12:43
Marcelllo Twoich pomysłów nie trzeba czytać , bo od razu wiadomo , że jest dobra i przemyślana :D.
Jestem za wprowadzeniem obu propozycji. Z pewnością każdemu wysokopoziomowemu graczowi by się to przydało. Ceny nie są za niskie ani za wysokie, a rzeczy aby wykonać quest są jak najbardziej trafne ( ofc. zmniejszy się ilość pieniędzy na wyspie początkujących :D ).
Marcelllo
30-07-2010, 12:45
Jestem na nie poniewaz chcecie na rooku miec main z przed 4 lat? Grasz na rooku wbjasz lvl dluzej czyli jest trudniej i tak byc powinno. Za daleko masz po ihy kupuj lf.
Taa i co jeszcze? Widać, że chcesz nabić posta bo nie wiesz o co chodzi... Lvl i tak wpada normalnie bo można ze sobą wziąć pełno plecaków ihów i targać za sobą? ;) Sporo osób tak robi w tym ja... Tylko po co targać za sobą skoro można nieco drożej kupić więcej ihów albo bliżej dp? ;d Niektórzy potrafią 1k plecaków zkitrać po noob charach w depozytach i później sekunda i już mają na swoim normalnym charze ;) Tylko po co to robić, skoro można kupić w city? A co do lf - równie dobrze można i tym się leczyć, ale po co, skoro IHy są droższe bo można ich więcej wziąć? ;d
@up
to moze dajmy uhy daleko od City w jakis podziemiach OKEJ?
@top
ofc ze na tak swietna propozycja
Yyy są UHy :D Więc, żeby nie było (z anni x50, z bossów x1 użycie :))
Lesny Ludek
30-07-2010, 12:57
Jestem za 2 propozycjami bo są starannie dopracowane a szczególnie ta misja nr. 1 , w propozycji 2 można tylko ceny poprawić o minimalną ilość.
Nie wiem czy jest to potrzebne. Dotychczas leci sie po ihy raz na jakiś czas kupując po kilkanaście gbp.
Nie mam zdania.
TAK TAK TAK TAK !!!!!!!
Zmniejszy to ilość kasy na rooku a i tak wszyscy tam grający będą zadowoleni.Oby więcej propozycji dotyczących rooka pojawiało się gdyż jest na to zapotrzebowanie(większe niż na mainie)!!!!!
Jestem za obiema propozycjami.
Szejk Zarex
30-07-2010, 14:01
Co ty tak liżesz dupsko temu skopowi? rotfl
Można by dodać jakieś misje, żeby móc kupować ihy w mieście dla pacc. Nic więcej.
Old Capitan Rook
30-07-2010, 14:13
Mimo że mnie nie lubisz.. jestem za tak dobry pomysł ale dodam że kupno w mieście powinno być od 200lvla .. bo każdy latał to niech teraz też latają :) chociaż do tego 200lvla.
Marcelllo
30-07-2010, 14:15
Nie wiem czy jest to potrzebne. Dotychczas leci sie po ihy raz na jakiś czas kupując po kilkanaście gbp.
Nie mam zdania.
No nie wiem, czy tak po kilkanaście gbp :P Ciekawe, gdzie byś to zmieścił ;) Ja ostatnio nie latam prawie wcale bo mam resp darków obok NPC'a :)
Co ty tak liżesz dupsko temu skopowi? rotfl
Można by dodać jakieś misje, żeby móc kupować ihy w mieście dla pacc. Nic więcej.
Nie liżę dupska, tylko zobaczysz, że jak zajrzy to zrujnuje mi sondę :D
@Capitan - Mi to obojętne od którego lvl'a ;) Ale low zapewne żeby zaoszczędzić chodziłyby do Zinaba :)
.Vimpexx.
30-07-2010, 14:30
Jestem za 1 i za 2 propozycją, koleś z runkami znajduje się za daleko od depo, a capa nie zawsze jest dużo, więc 15 użyć w 1 runie jest dobre = ]
Domcio666
30-07-2010, 16:55
jestem jak najbadziej na tak poniewaz przyda sie takie cos na serverze i nie trzbe abedzie nosic xx bp how wtedy wystarcza 4 gbp po 15 uzyc i mozna expic dlugo i jeszce raz dlugo ;p
Obie propozycje są moim zdaniem dobre i powinny zostać wprowadzone. Jeśli ktoś będzie chciał oszczędzić to będzie kupować ih'y u Zinaba, proste. Jestem za.
obie propozycje sa bardzo dobre i powinny wejsc w zycie!
jestem jak najbardziej na tak =]!
Jestem tylko za pierwszą propozycją.
Więc druga propozycja mi się nie podoba ;s
Jak Ty sobie to wyobrażasz? Że będziesz miał 300 użyć IH w jednym plecaku? Co w sumie daje nam 6000 użyć run na jedno obkupienie. Fakt, będzie to bardzo drogie ale możesz nonstop expić na darkach i zwróci Ci się to bardzo szybko z nawiązką.. A tak to trzeba latać co 30 minut do depo ;]
Marcelllo
31-07-2010, 11:00
Jestem tylko za pierwszą propozycją.
Więc druga propozycja mi się nie podoba ;s
Jak Ty sobie to wyobrażasz? Że będziesz miał 300 użyć IH w jednym plecaku? Co w sumie daje nam 600 użyć run na jedno obkupienie. Fakt, będzie to bardzo drogie ale możesz nonstop expić na darkach i zwróci Ci się to bardzo szybko z nawiązką.. A tak to trzeba latać co 30 minut do depo ;]
Yyy zauważ, że jak teraz zabieram 20bp ih na darki to mam 20*20*2=800 użyć. Gdybym brał po 15 użyć to 7,5 raza więcej, czyli 7,5 raza dłużej expię... A tu nie chodzi o dark lordy, bo darki mam pod nosem koło Zinaba (Zobacz na mapie APO 7.6 (http://armia.toproste.pl/mapa/?id1=1&id2=2162&x=166&y=277&z=14&zz=8)) Po schodkach w dół, kilka sqm w prawo i w górę i jestem na respie darków. Co do dp również się nie zgodzę, bo potrafię siedzieć z 10h na tamtym respie i nie chodzić do depo :) Tu chodzi bardziej o skeleton warriory, na których na 400 lvl nawet masz waste, ale za to exp. Przez co większe waste by było :) Myślę, że jakbym kupił 20 bp ih x15 to miałbym jakieś 40cc w plecy :) Ale miałbym za to dłuższy exp ;)
Pelson<3
31-07-2010, 11:05
WIELKI +++++ dla ciebie Specerku^^ Byłoby szybciej w expieniu wiadomo^^ i jakiś ciekawy quest/y:)
JESTEM ZA
Wez Ty lizodupie pierdolony...
@topic
Jestem na nie rook to rook i wogóle ihów nie powinni wam dac i najlepszym potworem mogłby byc rotworm i se expcie : O
Jestem na nie, na rooku i tak jest łatwo, ja 120 rookiem dochodziłem tam z 1 potem w 2 minuty... Pozatym takie ceny słabe dałeś że to aż porażka./..
Monkey 1.0
31-07-2010, 12:22
Jestem na tak Dodatkowe quest na rooku sie przydaja oraz Ihy sa przydatne
Fajny poradnik :d Napewno masz u mnie reputa:D co to cen to powinieneś zmniejszyć;D bo chyba 15x więcej w runie nie powinno kosztować 30x wiecej:D tylko z 10 czyli np : bp po 15 x powinien kosztować 8cc.
Tak, bo im wiecej kupujesz, tym wiecej placisz i to jest sprawiedliwe. Jestem za dwoma propozycjami ;)
Jestem na nie, gdyż i tak macie dobrze, że są ihy na rooku ;/, wystarczy kupić więcej plecaków i tyle. Pewnie za pół roku 15 ih'ów będzie za mało i 50 będzie się chciało...
sam gram na rooku i monotonne jest latanie po ih... jestem za oba opcjami ale quest od 222 lvla .. wtedy może więcej ludzi by grało na rooku ;)
obie propozycje są dobre .... przyda się coś takiego ... :) :D :cool:
od razu było by bliżej latać po ihy :]
i kaski by ubyło
Adherent
24-08-2010, 02:39
Podobają mi się obie opcje i quest nawet bardzo ciekawie skonstruowany!
Tyle, że zawsze znajdzie się ktoś kto przerzuci IH'y z bp do GBP i sprzeda taniej niż u NPC :)
[ja na przykład xD]
Cenę GBP zrobiłbym więc równą cenie BP żeby nie było takich akcji ;)
Czyli jeśli 50pl BP to 95pl GBP
Trudniej wyliczyć ale można tak.
Ewentualnie wprowadzić super backpack na 40 pojemny i ważący 31,1 oz. (wychodzi waga mniej więcej tyle samo co GBP z dokładnością do 0,1)
Mastered
24-08-2010, 07:51
Jak najbardziej na Tak... Propozycja bardzo trafna, przemyślana... Myślę że powinna zostać wprowadzona w życie... Może nie teraz, ale przy najbliższym update...
Diduus v.0.2
24-08-2010, 10:10
Obie propozycje są bardzo dobre,mniej się trudzisz(wiecej płacisz) :) Niech to wprowadzą
.Xienus.
24-08-2010, 10:16
nie czytałem całości bo mi się nie chciało... ale twoje propozycje da rooka są zawsze trafne wiec jestem za 1 i 2
Druid z Armi
24-08-2010, 11:06
Osobiście to jestem za drugą opcja, czemu?? Pierwsza opcja jest zbyt kosztowna, ale jeśli byłoby np. że u Ahmeda kupujemy po tyle samo (5k za bp) a trzeba quest zrobić i dać mu wszytskie te itemy to ok.
@topic
chciało ci się ??
Adherent
26-08-2010, 00:59
Wydaje mi się, że system IH-ów mógłby wyglądać tak, że każde IH-y byłyby dostępne w formatach w ten sposób:
Ilość użyć|cena u NPC Zinab za plecak|cena u NPC Zinab za gbp|cena u NPC Ahmed za plecak|cena u NPC Ahmed za gbp
1|2,5k|5k|3,5k|7k
2|5k|1cc|7k|1,4cc
5|1,5cc|3cc|2cc|4cc
10|4cc|8cc|5,5cc|11cc
15|6cc|12cc|8cc|16cc
Co daje logiczny wzrost cen oraz jest z odpowiednimi zaokrągleniami matematycznymi pewnych "drobnych" :)
(system zakłada, że ceny u Ahmeda są o mniej więcej 2/5 wyższe)
Najlepsza jednak byłaby faktycznie opcja podana przez kolegę wyżej. Bo skoro oddalibyśmy tyle itemów za możliwość kupna u Ahmeda to ceny powinny być dokładnie takie same :)
Bo skracając Twoją tabelkę widać błąd.
Jestem matematykiem, więc znam się b. dobrze na zależnościach między liczbami a Twoja tabelka jest robiona "na oko" i to widać ale cieszy mnie Twój pomysł i chęć poprawienia tego brawo! :)
1|2,5k|5k|4k|7k
2|5k|1cc|7k|1,4cc
5|1,5cc|3cc|1,7cc|3,4cc
10|3cc|6cc|3,2cc|6,4cc
15|6cc|12cc|7cc|14cc
Poza tym dobrze byłoby zmniejszyć liczbę rodzajów dostępnych plecaków IH-ów.
Jedno istotne jeszcze
Jeśli oddawałoby się itemy o bardzo zróżnicowanej wartości to itemy, które są teraz tanie miałyby o wiele wyższą cenę i byłoby to zbyt nienaturalne dlatego proponuję aby oddawać kilka itemów o podobnej wartości :)
Ja osobiście jestem za pierwszą propozycją.
ps. Jak zwykle się rozpisałeś:)
Ero Senin
26-08-2010, 06:50
NPc na pacc'u mogą zrobić ale z tymi runkami po 15 użyć to się nie zgodzę :/
Chyba że każde użycie będzie coś ważyło tak abyś uniósł tylko trzy(max 4) takie plecaki
Wyjdzie Ci 900-1200 użyć ;x wcześniej było to 800-880
Do pana up - umiesz myśleć ? nikt by wtedy nie kupował tych ihów skoro trzeba by było się wykosztować na quest.
Jestem za bo tak latac do zinbada to troche czasu mija i potem targanie bp
Marcelllo
26-08-2010, 11:33
Wydaje mi się, że system IH-ów mógłby wyglądać tak, że każde IH-y byłyby dostępne w formatach w ten sposób:
1|2,5k|5k|3,5k|7k
2|5k|1cc|7k|1,4cc
5|1,5cc|3cc|2cc|4cc
10|4cc|8cc|5,5cc|11cc
15|6cc|12cc|8cc|16cc
Co daje logiczny wzrost cen oraz jest z odpowiednimi zaokrągleniami matematycznymi pewnych "drobnych" :)
(system zakłada, że ceny u Ahmeda są o mniej więcej 2/5 wyższe)
Najlepsza jednak byłaby faktycznie opcja podana przez kolegę wyżej. Bo skoro oddalibyśmy tyle itemów za możliwość kupna u Ahmeda to ceny powinny być dokładnie takie same :)
Bo skracając Twoją tabelkę widać błąd.
Jestem matematykiem, więc znam się b. dobrze na zależnościach między liczbami a Twoja tabelka jest robiona "na oko" i to widać ale cieszy mnie Twój pomysł i chęć poprawienia tego brawo! :)
1|2,5k|5k|4k|7k
2|5k|1cc|7k|1,4cc
5|1,5cc|3cc|1,7cc|3,4cc
10|3cc|6cc|3,2cc|6,4cc
15|6cc|12cc|7cc|14cc
Poza tym dobrze byłoby zmniejszyć liczbę rodzajów dostępnych plecaków IH-ów.
Jedno istotne jeszcze
Jeśli oddawałoby się itemy o bardzo zróżnicowanej wartości to itemy, które są teraz tanie miałyby o wiele wyższą cenę i byłoby to zbyt nienaturalne dlatego proponuję aby oddawać kilka itemów o podobnej wartości :)
Odpisałem Ci na PW ale opiszę to jeszcze tutaj :)
Ceny są odpowiednio dostosowane, przedziałami ceny wzrastają o odpowiednią cenę ;) Zależności są między kolejnymi ilościami użyć ;)
A zróżnicowanie itemów pozwoli na utrzymanie/wzrost ich cen oraz utrudni questa ;) No i oczywiście pozbędziemy się trochę kasy, IHy droższe w mieście i w ogóle ;)
Adherent muszę przyznać ze to świetny pomysł,h lvle nie musiałyby latac non stop po ihy :P
A ihx50 juz by niebył rarem,jestem za ;p
Knight Lukas
26-08-2010, 16:21
Oczywiście jestem za! Obie opcje są w dobre. Niedawno Specker ciągał ihy za 300cc i znajomy mu je spalił w lawie :D
Jestem za oby dwoma opcjami. Tylko powinno być wg mnie tak, że jeśli chcesz "udogodnienie" to trzeba wydać trochę kasy na to.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.