PDA

View Full Version : Opinie o nokii n82

Kreweta
09-08-2010, 18:13
Witam niedawno kupiłem samsunga omnie lecz ten telefon mnie nie zadowolił (może nie będę pisał dlaczego). Dlatego też mam zamiar go sprzedac i kupić nokie n82. W tej nokii podoba mi się aparat 5mp i do tego lampa xenonowa. Chciałbym abyście podzielili się ze mną waszymi opiniami o tym tel. Możecie również podać jakiś inny model tele. Wymagania
-Brak dotykowego ekranu
-Ekran min 2.0 cali
-Aparat min 3.2
-Najlepiej jednolity nie rozsuwany ani klapka
-Miło by było gdyby była to nokia
-Tel do 450 zł
-najlepiej jak by był jack 3.5

@
Sorki że nie dopisałem telefon może być używany (w takiej cenie to raczej powinien być)

Joogi
09-08-2010, 18:38
Do 450 zl, to watpie ze cos znajdziesz ;D wez cos dozbieraj, albo kup nokie n95, albo se w995/w715 xd

Kosmo
09-08-2010, 22:04
ja bym ci polecił nokie x3 sam ja mam ale jest rozsówana ale jest zjebist* ;]

Kreweta
09-08-2010, 22:57
Z tą x3 to nie za bardzo. Nie ma symbiana więc może się dość szybko "znudzić"

Harvester
10-08-2010, 22:15
Jak już tak ci na Nokii zależy, bardziej od N82 polecam N79 (model nowszy, nie sugeruj sie onaczeniem). N79 ma od N82 nowszego Symbiana (9.3), jest znacznie lżejsza (79g), posiada troche więcej RAM (128), mocniejszą baterię (1200) i szybszy procesor (400 po aktualizacji). I ma jeszcze jedna zaletę - nadajnik radiowym. Ten moduł pozwala puszczać muzykę z telefonu w odbiorniku radiowym oddalonym o 5 do 10m. Bardzo to fajna funkcja, użyteczna na przykład w samochodzie, niestety przez producentów prawie nie stostowana. N82 góruje nad N79 jedynie właśnie lampą ksenonową, i jest ciągle w czołówce telefonów wykonujących najlepsze zdjęcia, oświetlone lub nie. Mimo to N79 jest lepszym samrtfonem od N82, a za te same pieniądze i tak lepsza jest Omnia. Użytkowałem oba, (w kolejności N79, Omnia), znam je od podszewki, i oba modele uważam za jedne z najlepszych w porówaniu ogromu funkcji do przyzwoitej ceny (powiedzmy ~450zl na alległo). Napisz, bo ciekawi mnie co ci w Omni nie podeszło, choć ten telefon ma swoich zapaleńców i ostrych przeciwników, i wiem co ci drudzy mówią - blee ekran dotykowy, blee windows mobile, blee samsung ... I większość z nich, nie potrafiąc odnaleźć się w troche tylko skomplikowanym świecie dotykowych telefonów z rozbudowanym systemem operacyjnym, wraca do bezdotykowych Nokii :P

Kreweta
10-08-2010, 23:05
Harvester
Co mi w omni nie pasuje:
Ekran dotykowy (myślałem że ekran dotykowy jest fajny)
Przyzwyczaiłem się że wszystko znajduję się w jednym folderze a nie, że muszę muzykę mieć w innym folderze, zdjęcia w innym, a gry w jeszcze innym.
Omnia jest dość skomplikowana jak dla mnie ma ona mnóstwo programów o których nie nic nie wiem. Jak już wspomniałem jest trudna w użytkowaniu. Myślałem że spodoba mi się telefon w którym można wszystko zmienić ale jednak się myliłem. Mi jest potrzebny raczej prosty telefon który szybko się nie znudzi dlatego wybrałem nokie i sprawdzonego symbiana. Który jest uważany za mojego kolega za śmiecia :/
Co do n79. Lampa ksennowa mi aż tak bardzo nie jest potrzebna bo zdjęć w nocy raczej nie będę robił a dioda led może być przydatna jako latarka tylko jedynym mankamentem n79 jest jej cena i rzadkość na allegro. W tym momencie jest tylko 7 n79 a najtańsza jest w cenie 499 na kup teraz :/ A w n82 to trochę mnie te przyciski zastanawiają bo są dość cienkie. Jestem ciekaw jak się na takich pisze.