PDA

View Full Version : Gra w Tibie na Joysticku/Joypadzie - od dzi? mo?liwe

Songoku v.2.0
13-08-2010, 12:56
Witam w tym poradniku opisze wam pokrótce co zrobić aby móc pograć w z Tibie na Joysticku. Przydatne jest to także w innych grach.
Zaczynamy.

1.Na początek pobieramy mały programik.
LINK (http://www.softpedia.com/progDownload/JoyToKey-Download-78136.html)
Wybieramy jeden z serwerów.
http://i38.tinypic.com/5czs5y.jpg
Jest to zapewne znany wszystkim serwis więc nie ma co obawiać się o keyloggery itd.
2.Wypakowujemy pobrane archiwum. Otwieramy folder i klikamy w ikonke http://i33.tinypic.com/14ajzaa.jpg
3.Ukazuje się nam program. Obsługa jest raczej intuicyjna ale opisze ją pokrótce na screenach.
http://i35.tinypic.com/2updcpc.jpg
Kolorem czerwonym oznaczyłem kolumnę w której są odpowiednie przyciski na naszym Joysticku. Zielonym kolorem natomiast zaznaczyłem odpowiedniki tych przycisków na klawiaturze. Kolorem niebieskim zaznaczyłem miejsce w którym zmieniamy na drugi Joystick.
4.Pora na najważniejsze czyli przypiszemy teraz wspólnymi siłami przycisk na klawiaturze do przycisku na Joysticku.Zrobimy to na przykładzie przycisku 'RIGHT' czyli strzałki w prawo na Joysticku.
http://i38.tinypic.com/1252ufp.jpg
Kolorem czerwonym zaznaczyłem ten własnie przycisk. Klikamy na niego dwukrotnie. Wyświetli nam się kolejne okno. W tym własnie oknie klikamy w żółte pole i wciskamy wybrany przycisk najlepiej strzałkę w prawo na klawiaturze. Potwierdzamy wszystko wciskając OK i w ten sposób mamy przypisany pierwszy przycisk.
Dla przykładu od teraz gdy wciśniemy na joysticku strzałkę w prawo komputer będzie reagował tak jak by została wciśnięta strzałka wprawo na klawiaturze, to samo tyczy się tibi i innych gier. Według tego przykładu możemy przypisać resztę przycisków i dzięki temu pograć w tibie na naszym padzie.

5.Aby pograć w tibie konieczna jest jeszcze jedna rzecz. Przyciski które odpowiadają za poruszanie naszych postaci czyli strzałki góra dół lewo prawo, w tych przyciskach trzeba zrobić mały manewr.
Suwak, który zaznaczyłem należy przeciągnąć całkowicie w prawo. Aby było tak jak na screenie poniżej
http://i35.tinypic.com/29gkdwg.jpg
Gdybyśmy tego nie zrobili postać po wciśnięciu przycisku przesuwała by się tylko o jedną kratkę i zatrzymywała.

Mam nadzieje że chodź jedna osoba skorzysta :)
pozdrawiam

Zarexoholik?
14-08-2010, 03:04
Dałem ci reputa choć zakładam, że skopiowałeś to z innego forum. Fajna sprawa tylko, że Tibia to gra na komputer, a podstawowym sprzętem do komputera jest mysz i klawiatura. Osobiście nigdy nie panowałem gry na padzie i nadal nie mam zamiaru na nim grać. Chyba jest to tylko ciekawostka, bo po co ktoś ma się męczyć na padzie jak może grać w znacznie łatwiejszy sposób przy pomocy myszki i klawiatury? :)

Sharks
14-08-2010, 07:04
Nie wiem poco ten post , wiadome ze tibia to gra mmo rpg czyli jak wiadomo : na komputer ... Poza tym taka gra jest bardzo nie wygodna. Doradzam wam kupcie se kompa i neta.. Jest wiele ciekawych rzeczy których niema na ps 3 / xboxie . Np? fotka.pl / google.pl / nk.pl/ youtube.pl / wrzuta.pl / i duzo wiecej:D

Domcio666
14-08-2010, 10:53
NIgdy w zyciu nie zagram na padzie w tibie o boze jak ja nbym sie meczyl ;p ale widac ze ten post to ciekawostka ;p i gz poradnika 6\10

Zark
14-08-2010, 12:09
lol heh na padzie w tibie /fp
Poradnik ładny jak dla Mnie :) 10/10

Joogi
14-08-2010, 12:30
Hah nie wyobrazam sobie gry w tibie na padzie XDD!
Pomimo tego, ze chyba nikt z tego nie skorzysta, to + :D

Saylor
14-08-2010, 13:03
Adaś:) Bardzo dobry poradnik:) Hah muszę to sprawdzić:P
ps. Myślałem, że już nie wchodzisz na forum;)

Dexter Rook Sorcerer
14-08-2010, 14:30
Poradnik może i dobry, ale gra na padzie w tibie nie jest zbyt dobrym pomysłem...

Czatboks Monkey
14-08-2010, 14:47
Lol ja bym mogl tak zagrac XD
Ale pod Pada Xboxowego :{

Spox poradnik

Seth Drut
14-08-2010, 15:08
Grać w tibie na joysticku to nie jest dobry pomysł ;d
Chciałbym zobaczyć takie pvp xd
Poradnik dobry ;)

ViVuSeK
14-08-2010, 15:45
Bardzo przejrzysty poradnik ;)
Podoba mi sie estetyka i styl a w dodatku temat poradnika ;p na pewno zagram tym sposobem hehe.
10/10

.Vimpexx.
14-08-2010, 16:02
Hah!
Ciekawe jak można grać na padzie ;]
Pewnie jest ciekawiej niż normalnymi 'strzałkami' ;]

Poradnik, dobrze opisany i są ss'y ;]
9/10

krzaczek
15-08-2010, 16:11
Ciekawe odpisany itp ale padem wole grac w gta, cod, nfs i inne tego typu gry ;d

Stoner
18-08-2010, 06:33
Padem w tibie?
Ocipiałeś? xD
Nigdy tego nie zrobie, bo nie mam pada.
a co do poradnika to wykonany b.dobrze.

.Gonzalo.
18-08-2010, 08:22
Ktos kto gra na padzie musi byc prze kozak majster. Gz poradnika 8/10.

Vivek
18-08-2010, 08:33
Fajny bajer, sprawdzałem na metinie i działa :P

Grałbym normalnie padem, ale jestem archerem.. xD

Sensimila <3
19-08-2010, 16:42
Heh na moje nie wykonalne xD . Ale męka na padzie :D

' Demeral < '
19-08-2010, 17:07
Poradnik fajny bardzo dobrze opisany ale nie podejme sie grania w tibie na padzie :D
9/10

Karpek
19-08-2010, 20:08
Gra w tibie na joysticku - lol. =D
Poradnik raczej zbędny bo i tak pewnie prawie nikt nie będzie z tego korzystał.
Nie wiem czy sam zrobiłeś ten poradnik, czy skopiowałeś z innego forum, ale wykonanie dobre i daje 10/10. x d

Orson_Pall
20-08-2010, 00:02
zalogowalem sie do tibi pierwszy raz od jakiegos roku, i to dziala XD

Keszuwa
20-08-2010, 00:34
Według mnie bardzo ciekawe zastosowanie Pada/joysticka. Jakbym miał jedno albo drugie to bym napewno sprobował. 10/10 ładnie i widoczne

Songoku v.2.0
22-08-2010, 11:39
panowie poradnik w 100% zrobiony przezemnie
latwo sprawdzic chodzby poprzez google.
musze wam powiedziec ze przez pewien czas gralem na padzie i gralo sie calkiem fajnie.
tylko na respach ktore sa na 1 poziomie + manasy na hocie poruszanie sie analogiem :)
pzdr

Magik
22-08-2010, 11:46
Ciekawy poradnik, lecz ja grałem na padzie już wcześniej. :)
Orsze Cod, całkiem ciekawie się expiło. :D
Ciekawostką jest to, że postać o wiele szybciej biega na padzie bo nie zatrzymuje się po wciśnięciu hota, przez co można cały czas biec (nie trzeba naciskać strzałki cały czas) :p

Ps. Polecam także program Xpadder. Ładniej wygląda i jest chyba prostszy w obsłudze (bardziej intuicyjny). :p

Folgowsky
24-08-2010, 09:27
Bardzo dobrze skopiowany poradnik ale jest okej :)

oO jak by było fajnie jeszcze jak np. walne ue i są wibracje :D

Co do joystickow polecam pada z xboxa do pc.

Lettis
26-08-2010, 17:27
Ciekawy poradnik,ale wolałbym dalej klawiaturę.
Co do stylu i estetyki nic dodać nic ująć,poradnik nie wiem czy do końca przydatny graczom ,ale dam 10/10 ponieważ wiele osób z tego skorzysta :D

noe89
13-10-2010, 11:53
Hahaha wlasnie sobie kupilem pada i sciagnolem sobie programik, gra sie kozacko, w NFS MW troche ciezko bo zle ustwione keye na nitro troche ale to nic, a w tibie gra sie kozacko jak sie expi bez looota XD pozdro ziomek i thx :D
Oczywiscie poradnik 10/10

Luko the Master -.^
14-10-2010, 14:36
E tam joyem chujowo sie gra ; D
Najlepsza klawa i myszka
Ale reput za poradnik.

`Arcuś
15-10-2010, 10:01
Trzeba być już ładnie znudzonym tibią żeby grać na padzie. : [
Poradnik dobry 10/10.

Panek Kitara
16-10-2010, 22:33
Po tym poradniku,podpiąłem pada by zobaczyć jak się gra,ku mojemu zaskoczeniu nawet idzie na tym grać :D trochę czasu by się przyzwyczaić i można biegać. W pvp nie próbowałem bo zapewne padałbym szybciej niż normalnie. Poradnik oceniam 10/10 za to że dowiedziałem się że jest możliwość grania na padzie w tibie :D

Sharks
17-10-2010, 10:36
Dobry poradnik , napewno pomógł wielu osobom , ale i tak gra na klawiaturze oraz myszce jest wygodniejsza . Daje reputa :D