View Full Version : Przekle?stwa zmniejszaj? ból
(-_-)-_-
19-08-2010, 22:46
Udowodniono naukowo, że przeklinanie poprawia humor i zmniejsza ból.
Następnym razem jak oparzysz się podczas gotowania albo przetniesz palec papierem nie hamuj się i pozwól sobie na kilka słów podwórkowej łaciny. Nie tylko poczujesz się lepiej ale i zmniejszysz ból. Badacze z uniwersytetu Keele z Wielkiej Brytanii przeprowadzili epokowe badanie, które sugeruje, że używanie przekleństw może działać jak środek przeciwbólowy. Analizę przeprowadzono na małej grupie studentów, okazało się, że przeklinanie zwiększa wytrzymałość na ból.
Według Richarda Stephensa z Keele University w Staffordshire przeklinanie podnosi puls i zmniejsza odczuwalny ból a co oznacza, że go zmniejsza. Uważa on, że jeżeli osoba doświadcza emocji, zwiększa się tolerancja bólu. Wiadomo, że przekleństwa to język emocjonalny spowodowany lękiem, agresją lub innymi emocjami. Większość wyrażeń pochodzi z lewej półkuli tymczasem za przekleństwa odpowiedzialna jest prawa półkula, ta bardziej emocjonalna.
Skopiowane stąd (http://dooktor.pl/artykuly-medyczne/aktualnosci/przeklenstwa_zmniejszaja_bol.html)
Nie wiem gdzie dać ,więc dałem tu :)
1st R. Boonek
19-08-2010, 23:07
No bo jak sie uderzysz... to najlepiej powiedziec glosne KU&*%*#^w#*&@#*&WA!!!!
I odrazu lepiej :)
Zarexoholik?
19-08-2010, 23:15
Nic nowego. Od niepamiętnych czasów używam tego sposobu i mogę potwierdzić - to działa!
#`Em. ^
Po co mam przeklinać przy rodzicach? Z tego wywnioskowałem, że tobie rodzice robią krzywdę skoro musisz przy swoich przeklinać. hehe
twoi rodzice też przeklinali gdy zobaczyli twoj ryj aby zmniejszyć ból :<<
ROTFL XD
@topic
Kiedys o tym czytalem, ale nie pamietam gdzie.
Zdaje mi sie, ze na wp.pl bylo cos podobnego.
Nic nowego.
Azbestowy v.62.0
20-08-2010, 12:14
Przecież każdy chyba wie, że krzyk (nie mówię tu o przekleństwach) rozładowywuje napięcie. Historię z wulgaryzmami dodali, aby temat zyskał chwytność oraz popularność. No cóż... udało im się xd
Nic nowego. Od niepamiętnych czasów używam tego sposobu i mogę potwierdzić - to działa!
Chyba jak rodziców nie ma w domu.
#topic
Aha, no i?
Nic nowego, kazdy normalny nastolatek tego uzywa, no ale nie przy rodzicach XD. Nie wiem po co temat z ta ciekawostka. : /
Raczej wiedzialem to wczesniej jak na poczatku przenioslem sie do Szkocji i jak np powiedzialem fuck to mi jakos nie ulzylo jak piowiedzialem ****** ***** ********* ****** ***** ******** ****** **** to mi jakos ulzylo ;x
Delorian17
01-10-2010, 20:03
No jasne że tak :)
Jest to tak jakby wyładowanie emocjonalne.
Nic nowego :)
to wyglada na to ze caly czas mnie cos boli :confused:
Mi się wydaje, że jak jesteś zdenerwowany to klniesz i wtedy podnosi Ci się poziom adrenaliny i nie czujesz bólu(bądź czujesz go mniej).
Jak mi się coś dzieje bolesnego to klnę jak szewc;p
tyryryryy
02-10-2010, 16:38
Nic nowego, kazdy normalny nastolatek tego uzywa, no ale nie przy rodzicach XD. Nie wiem po co temat z ta ciekawostka. : /
no dokładnie.
Nie tyle, że poprawiają humor, ale okazują nasze emocje lepiej niż wymyślne słowa. Mówiąc 'kur*a mać!" jak nie zdasz prawka za trzecim razem czujesz się lepiej, niż jakbyś powiedział 'kurcze, niestety się nie udało'.
Mi pomaga na pewno poprzeklinać sobie pod nosem ; ]
Więc chyba prawda xD
->Chemical<-
02-10-2010, 18:51
Dopiero przed chwilą kopałem poduszki z 3 razy trafiłem za czwartym tak ale w deskę odrazu "ku%^a, j3b4na mać" ból był mniejszy ;dd
Assassin Mateusz
02-10-2010, 19:26
Bylo o tym we wczorajszych [?] wiadomosciach. Ofc uwazam, ze to prawda. Tylko, ze tu chodzi o krzyk bardziej, niz o klniecie.
Lesny Ludek
02-10-2010, 19:33
Jak się walnę czy sie zdenerwuję to mówie "*****" fizycznie nie przechodzi ale psychicznie. Ja kiedyś starzy gadali jak mówiłem qrwa itp a teraz nic nie gadają zbytnio ale przeklinam ale przy rodzicach nie za bardzo poprostu mam do nich szacunek.
Krulowiec
02-10-2010, 21:18
No rzeczywiscie tak jest, gdy coś nie wychodzi można sie troche wyładować : )
Sensimila <3
12-10-2010, 12:57
Hehe. W sumie jak się pomyśli to to sprawia takie wrażenie. Jak jest to udowodnione naukowo to w ogóle jest to prawdą ;p
.Vimpexx.
12-10-2010, 15:56
Od zawsze tak chyba było nie? Zawsze jak Devil murder padał i rozmawiał zemna na skype to było coś tego typu "No ku*rwa padłem nie !!! ja p!@#$%le"
Aha
@Topic
http://i53.tinypic.com/2moc7mg.jpg
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.