View Full Version : Najprawdopodobniej uszkodzi? mi si? plik systemowy.
Witam, wczoraj wieczorem jeszcze wszystko działało normalnie...
Aż do dziś rana, po włączeniu komputera wszystko pojawia się normalnie, aż
do momentu kiedy ma sie pojawić wczytywanie windowsa.
Jest ciemność, a po jakiś 2 min. pojawia się cos takiego:
http://i36.tinypic.com/f2tq3d.jpg
Próbowałem włożyć płytkę i normalnie formata zrobić, ale nie idzie...
Próbowałem wejść do biosa poprzez naciskanie F8,
ale doszło mi do czegoś takiego:
http://i37.tinypic.com/qou0w9.jpg
Niezbyt wiedziałem co mam z tym zrobić, kierowałem się intuicją i też nic...
Proszę o fachową pomoc. Osoba która mi takowej udzieli dostanie następujące nagrody:
1. Zaproszenie do moich znajomych. (o ile jeszcze nim nie jest)
2. Regularne reputy do końca września (o ile zbiera)
Azbestowy v.62.0
26-08-2010, 09:47
Akurat przy uszkodzeniu plików systemowych, to zawsze robiłem formata i instalowałem system na nowo. Ale lepiej będzie jak się spytasz na jakimś forum komputerowym a nie... tibijskim :d
Brakuje ci pliku systemowego ktory musiales usunac.
Jesli twoja plytka nie dziala sprobuj przyniesc od kolegi inna i wsadzil ale plytka koniecznie musi miec autostart.
Probowales wlaczyc tryb awaryjny?
' Demeral < '
26-08-2010, 10:22
Jak wkladales plytke to w ogole nic nie szlo? Powinno sie pojawic okno bootujace a potem powinienes miec 3 opcje czy 2 do wyboru juz nie pamietam (Zainstaluj system na nowo, Napraw i moze cos trzecie). Ja jak mi sie cos zjebalo w pliku systemowym to wybralem opcje napraw i wtedy system dobral te pliki ktorych nie bylo uruchomil sie na nowo komp i wszystko dzialalo. Ale jak nie mozesz w ogole uruchomic nic nawet z plyty to wlasnie najlepiej poczytac na forum komputerowym.
Ciumciak
26-08-2010, 10:30
Na 1wszym screenie napisane jest ,że musisz uruchomić 'coś' z tego panelu co wyskoczył by rozpocząć naprawę systemu.
Odpal z trybu awaryjnego jak masz taką możliwość : safe mode i przywróć system z któregoś tam dnia powinno pomóc.
Brakuje ci pliku systemowego ktory musiales usunac.
Jesli twoja plytka nie dziala sprobuj przyniesc od kolegi inna i wsadzil ale plytka koniecznie musi miec autostart.
Probowales wlaczyc tryb awaryjny?
Jak się go włącza?
Jak wkladales plytke to w ogole nic nie szlo?
Nic,a nic ;/
Na 1wszym screenie napisane jest ,że musisz uruchomić 'coś' z tego panelu co wyskoczył by rozpocząć naprawę systemu.
Odpal z trybu awaryjnego jak masz taką możliwość : safe mode i przywróć system z któregoś tam dnia powinno pomóc.
Jak wziąłem Safe Mode to pokazało sie coś takiego:
http://i37.tinypic.com/34g7up5.jpg
P/O/Z/I|O\M\E\K
26-08-2010, 11:43
Musisz włożyć płytkę z Windowsem, ustawić bootowanie w BIOSie i dalej postępować tak jak przy instalacji Windowsa, tylko, że zamiast instalacji to wybieramy Napraw. Z głowy mówię, więc to Napraw jakoś podobnie się nazywa. Bootowanie sobie sprawdź w google.
Ciumciak
26-08-2010, 11:48
Masz napisane "włożyć płytkę windows'a i wcisnąć r - repair" mm no nie ma innej możliwości :/ a inne opcje odpalania systemu np. safe mode z czymś?
Bo tak naprawdę musisz tylko odpalić windowsa a dalej przywrócić system .
Inna opcja to format ,którego nie możesz zrobić.
Poszukaj może innej płyty z windowsem.
@edit
Z tego co widzę to problem jest z partycją na której jest system.
Ha powiem wam, że problem sam się naprawił.
Wcisnąłem reset, kopnąłem 2x w obudowę, wsunąłem płytkę z windowsem i zacząłem napierdalać w klawiaturę.
Pojawiło się jakieś okienko z 3 opcjami wybrałem byle którą i zaczęło czytać płytę ;)
Teraz jestem w trakcje formatowania.
Dziękuję za chęć pomocy, przynajmniej sie staraliście.
najlepsze wyjsce to format chyba ze włozysz płytke od winowsa i tam gdzies powinno pisać że moza naprawic to sie chyba "R" klikało i sie tam cos dalej robilo ;) sprobuj tak
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.