PDA

View Full Version : Najprawdopodobniej uszkodzi? mi si? plik systemowy.

Stoner
26-08-2010, 09:45
Witam, wczoraj wieczorem jeszcze wszystko działało normalnie...
Aż do dziś rana, po włączeniu komputera wszystko pojawia się normalnie, aż
do momentu kiedy ma sie pojawić wczytywanie windowsa.
Jest ciemność, a po jakiś 2 min. pojawia się cos takiego:
http://i36.tinypic.com/f2tq3d.jpg
Próbowałem włożyć płytkę i normalnie formata zrobić, ale nie idzie...
Próbowałem wejść do biosa poprzez naciskanie F8,
ale doszło mi do czegoś takiego:
http://i37.tinypic.com/qou0w9.jpg
Niezbyt wiedziałem co mam z tym zrobić, kierowałem się intuicją i też nic...

Proszę o fachową pomoc. Osoba która mi takowej udzieli dostanie następujące nagrody:
1. Zaproszenie do moich znajomych. (o ile jeszcze nim nie jest)
2. Regularne reputy do końca września (o ile zbiera)

Azbestowy v.62.0
26-08-2010, 09:47
Akurat przy uszkodzeniu plików systemowych, to zawsze robiłem formata i instalowałem system na nowo. Ale lepiej będzie jak się spytasz na jakimś forum komputerowym a nie... tibijskim :d

Xafro
26-08-2010, 10:22
Brakuje ci pliku systemowego ktory musiales usunac.
Jesli twoja plytka nie dziala sprobuj przyniesc od kolegi inna i wsadzil ale plytka koniecznie musi miec autostart.
Probowales wlaczyc tryb awaryjny?

' Demeral < '
26-08-2010, 10:22
Jak wkladales plytke to w ogole nic nie szlo? Powinno sie pojawic okno bootujace a potem powinienes miec 3 opcje czy 2 do wyboru juz nie pamietam (Zainstaluj system na nowo, Napraw i moze cos trzecie). Ja jak mi sie cos zjebalo w pliku systemowym to wybralem opcje napraw i wtedy system dobral te pliki ktorych nie bylo uruchomil sie na nowo komp i wszystko dzialalo. Ale jak nie mozesz w ogole uruchomic nic nawet z plyty to wlasnie najlepiej poczytac na forum komputerowym.

Ciumciak
26-08-2010, 10:30
Na 1wszym screenie napisane jest ,że musisz uruchomić 'coś' z tego panelu co wyskoczył by rozpocząć naprawę systemu.
Odpal z trybu awaryjnego jak masz taką możliwość : safe mode i przywróć system z któregoś tam dnia powinno pomóc.

Stoner
26-08-2010, 10:42
Brakuje ci pliku systemowego ktory musiales usunac.
Jesli twoja plytka nie dziala sprobuj przyniesc od kolegi inna i wsadzil ale plytka koniecznie musi miec autostart.
Probowales wlaczyc tryb awaryjny?
Jak się go włącza?

Jak wkladales plytke to w ogole nic nie szlo?

Nic,a nic ;/

Na 1wszym screenie napisane jest ,że musisz uruchomić 'coś' z tego panelu co wyskoczył by rozpocząć naprawę systemu.
Odpal z trybu awaryjnego jak masz taką możliwość : safe mode i przywróć system z któregoś tam dnia powinno pomóc.

Jak wziąłem Safe Mode to pokazało sie coś takiego:
http://i37.tinypic.com/34g7up5.jpg

P/O/Z/I|O\M\E\K
26-08-2010, 11:43
Musisz włożyć płytkę z Windowsem, ustawić bootowanie w BIOSie i dalej postępować tak jak przy instalacji Windowsa, tylko, że zamiast instalacji to wybieramy Napraw. Z głowy mówię, więc to Napraw jakoś podobnie się nazywa. Bootowanie sobie sprawdź w google.

Ciumciak
26-08-2010, 11:48
Masz napisane "włożyć płytkę windows'a i wcisnąć r - repair" mm no nie ma innej możliwości :/ a inne opcje odpalania systemu np. safe mode z czymś?
Bo tak naprawdę musisz tylko odpalić windowsa a dalej przywrócić system .
Inna opcja to format ,którego nie możesz zrobić.
Poszukaj może innej płyty z windowsem.
@edit
Z tego co widzę to problem jest z partycją na której jest system.

Stoner
26-08-2010, 16:16
Ha powiem wam, że problem sam się naprawił.
Wcisnąłem reset, kopnąłem 2x w obudowę, wsunąłem płytkę z windowsem i zacząłem napierdalać w klawiaturę.
Pojawiło się jakieś okienko z 3 opcjami wybrałem byle którą i zaczęło czytać płytę ;)
Teraz jestem w trakcje formatowania.

Dziękuję za chęć pomocy, przynajmniej sie staraliście.

Kosmo
26-08-2010, 16:27
najlepsze wyjsce to format chyba ze włozysz płytke od winowsa i tam gdzies powinno pisać że moza naprawic to sie chyba "R" klikało i sie tam cos dalej robilo ;) sprobuj tak