Zaloguj się

View Full Version : Dodanie ramu do kompa.

Kreweta
28-08-2010, 20:57
Witam
Moja specyfikacja komputera to
grafa: Radeon 9550 128mb
procek: AMD sempron 2800+
ram: 512 DDR1 (2x 256)

i teraz mam pytanie czy dodanie 1gb ramu by zmieniło coś np w grach ?
Bo chciałbym zagrać w coda 4 (grałem już ale na 800x600 i to ze ścinkami) i nie wiem czy te 1gb ramu coś da :/
Tak wiem że muszę wymienić kompa. Będę kupował nowego gdzieś w przyszłym roku za 2500 zł. Myślicie że na takim kompie (za 2500) zagram w gta 4 na medium ? (gram na roździałce 1280x960 ) Sorki że tak chaotycznie ale pomysły co napisać nie przychodziły pokoleji :D

Kosmo
28-08-2010, 21:14
tez mialem tego radka ;d
troche ci da ale nie dużo
moj ten radek juz byl tak zjebany ze czasem jak gralem w gta sa to mi sie wylaczal i mialem 768mb ram

@edit
ale raczej ten komp jest troche stary jesli masz radka 9550
to masz raczej 2 wejsca na ramy to bedzei mial 1.25gb

@edit2
jak bedziesz grał to powyłączaj wszystkie programy i przeczysc kompa cclenerem

SedaN*
28-08-2010, 21:27
Obawiam się, że same ramy nic Ci nie dadzą. Najlepiej to zmienić cały komputer. Też kiedyś eksperymentowałem z dokładaniem ramów i może była jedynie minimalna poprawa.

adrianeq :)
28-08-2010, 22:29
Gdybyś dołożył 1GB RAM'u i zmienił karte graficzną przynajmniej na 256MB to byś miał dobry sprzęcik do gier :)

Kreweta
28-08-2010, 22:32
@Kosmo
A zapomniałem o płycie głównej ECS KT600-A i ma ona 3 wejścia na ram. A z tym wyłączaniem programów to używam game boostera.
@sedan
No wiem że muszę kupić nowy :( Komp ma w sumie 9 latek więc swoje już posłużył (chociaż 9 lat temu to był niezły komp)
@top
Chyba jednak kupię te 1 gb tylko nie wiem czy taka może być. http://allegro.pl/kingston-kth-zx2000-1gb-cl2-5-ecc-okazja-i1195882821.html Mała cena mnie trochę przekonuję. A i jeszcze jedno bo te pamięci co mam to mam z good ram i jak dołożę z innej firmy to może coś się dziać ?

Kosmo
28-08-2010, 22:39
nie wiem po co dokupujesz te ramy bo i tak w dużo gier na tej karcie nie pograsz ;]
@edit

Gdybyś dołożył 1GB RAM'u i zmienił karte graficzną przynajmniej na 256MB to byś miał dobry sprzęcik do gier :)

powiadzasz ze jak by dokupil 1gb ram i karte 256 to był by dobry sprzet do gier?/
ja mam geforca 8600 i 2gb ram
i w co na tym pogram?

@edit

Czyli lepiej zamiast ramu kupić kartę z 256 mb ?

ale to byś miał wtedy mało ram do takiej karty może z czasem byś od kogos kupił 2gb ram
@edit

@Kosmo
A zapomniałem o płycie głównej ECS KT600-A i ma ona 3 wejścia na ram. A z tym wyłączaniem programów to używam game boostera.

ale zawsze kompa mozesz przeczyscić cclenerem

@edit
no na tej maszynie to pograj sobie w gta sa lub nfs most wanted
jak chcesz to mozesz sypnąć zielonego
@edit
tu masz link do cclenera
http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_systemowe/CCleaner.html
używaj google chrome bo mniej muli kompa i jest szybka ;)

Kreweta
28-08-2010, 22:40
Czyli lepiej zamiast ramu kupić kartę z 256 mb ?

@edit
Aha to chyba sobie daruję bo żeby kupić coś lepszego to musiał bym mieć płytę główną która obsługuję ddr2 lub drr3. A moja obsługuję ddr :/ Trudno może się znajdzie trochę kasy to się kupi nowego kompa. Tylko mam jeden problem. Straaasznie mi się nudzi i nie mam w co grać. Bo jak jakaś gra mi się podoba to mój komputer oczywiście nie spełnia wymagań T.T Nie znacie jakieś fajnej gry która pójdzie na moim "super kompie" ?

Krulowiec
28-08-2010, 23:13
Kupiłem kompa jakies 5 dni temu za 2700 zł więc za rok za 2500 zł napewno kupisz cos podobnego jak ja albo nawet lepszego, a co do ramu to mysle, ze przyda sie bardziej karta graficzna czy cos niz ram.

P/O/Z/I|O\M\E\K
28-08-2010, 23:23
Dobrze ci radzę, nic nie dokupuj do tego złomu bo to ewidentne wyrzucanie pieniędzy w błoto. Lepiej dorzuć tą kasę do kaski na nowy komputer.

Kreweta
29-08-2010, 22:23
Kurde no nie wytrzymam wiem że to wyrzucanie pieniędzy w błoto ale mogli byście mi dać linka z allegro jakąś kartę graficzną do 100zł ? Chociaż te 256 mb ramu i żeby działała na ddr1 a nie na ddr2 czy 3 ok? Bo mam tak zajefajną kartę że mi cod 2 na roździłce 1024x768 i z grafiką na najniższym poziomie się ścina ! :( A chociaż w coda bym pograł bo w żadnego innego fpsa nie pogram (no może cs ale mi się znudził). A jak dalej będzie źle to dokupię ten 1 gb ramu. Tak wiem że to wyrzucanie pieniędzy w błoto no ale w co grać w pasjansa... :/? Chociaż może to problem leży w procesorze ?

Precision
29-08-2010, 22:37
Rozumiem że karta jest pod AGP.

http://allegro.pl/nowiutka-karta-graficzna-agp-256-mb-128bit-f-vat-i1206533058.html

Pierwsza lepsza karta pod AGP.

Ja bym w tego kompa już ani grosza nie inwestował. Wiem po praktycznie idealnym pomyśle mojego kumpla. :rolleyes:

@down

No niby tak, ale czasem to niewiele daje. U kumpla 'trochę' pomogło, ale i tak.. hm w GTA San Andreas pograsz? Na minimum-średnie + 15fps? Może się mylę, ale ja kasy bym nie pakował mimo wszystko. Mojego kompa starego męczyłem do końca. Dopiero jak uzbierałem kasę to kupiłem nówkę. Było to 4 lata temu, wtedy komp najwyższej klasy praktycznie, a teraz to nie wiem czy bym z 500zł za niego dostał. ;d

Kreweta
29-08-2010, 22:43
No ja rozumiem że to jest błąd ładować kasę w tego kompa no ale powiedz szczerze gdybyś miał takiego kompa a nowego mógł byś mieć może w przyszłym roku (co nie jest pewne) to wolał byś dać 100 zł i nie grać w mario czy w pasjansa? Tylko w coś "lepszego" w moim wypadku cod 2 na full (albo może jak dołożę 1 gb ramu to jeszcze cod 4 na 800x600 bez ściny) A i karta to raczej do 100 zł (wolałbym trochę mniej niż 100 może być nawet używana)