PDA

View Full Version : Ladder-system

Qυiet
18-09-2010, 12:30
Jak wiadomo APO Rox zniknął. Nie wiem jak to było z serwerem na którym stał, ale jeśli administracja ma 1 wolny lub nie wykorzystują teraz w pełni systemu, to może by w końcu wprowadzić system ladder?

Dla ułatwienia wkleję treść z mojego poprzedniego tematu:
http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=52990

Proponuję zrobić coś jak jest na diablo 2.

Są tam stworzone dwa serwery - rankingowy i nierankingowy. Co jakiś czas postacie z serwera rankingowego są przenoszone na nierankingowy. Co to daje?

1) Starzy gracze nie tracą swoich postaci.
2) Przyciąga to nowych graczy (każdy chce być najlepszy)

Na CB się podobał pomysł, na jednym OTS jest takie coś i bardzo szybko odniósł sukces. Gdyby coś takiego zrobić na APO to sądzę, że znowu byłoby mnóstwo ludzi.

Niestety są dwie rzeczy jeszcze =/ Pierwsza to bardziej ostre bany za boty - nie ma że boli delete i koniec (rankingowy serwer) oraz usunięcie 8.42 ROX, aby było miejsce.

No chyba, że wynajmą coś nowego.

Jeszcze kilka spraw:
1. Na pewno zainteresowanie obecnym serwerem 7.6 spadnie. Sądzę jednak, że ludzie za jakiś czas by powrócili do gry na nim - w końcu ile razy można expić od nowa?
2. Jeden reset trwałby, hmm, od 6 miesięcy wzwyż. Jest to projekt długoterminowy.
3. Więcej nowych graczy, a dużo starych by wróciło.
4. Jest mało tego typu serwerów, a cieszą się one popularnością!
5. Delete postaci (nie konta! więcej niżej) za używanie jakichkolwiek pomocy w grze (czyt. boty). W końcu to ma być walka graczy - nie botów. Chodzi tutaj też o nagrody, więc nie ma tutaj miejsca dla oszustów!
6. Login może być na tym samym koncie jak w przypadku 8.42/Rox. Dlatego też delete byłby na postać, nie konto.

No i to by było na tyle. Chyba, że mi się o czymś zapomniało, to najwyżej dopiszę.

Liczę na odpowiedź kogoś z administracji.

Co o tym wszyscy myślicie?

Zark
18-09-2010, 12:33
Mam mieszane uczucia co do tego pomysłu :D
Niby fajnie ale z drugiej strony...

No dobra, jestem na tak :D

Przemas
18-09-2010, 12:35
jestem na duze tak tak i jeszcze raz tak dobry pomysl z checia pogram/y

Lagga v2
18-09-2010, 12:40
5. Delete postaci (nie konta! więcej niżej) za używanie jakichkolwiek pomocy w grze (czyt. boty). W końcu to ma być walka graczy - nie botów. Chodzi tutaj też o nagrody, więc nie ma tutaj miejsca dla oszustów!

Co o tym wszyscy myślicie?

jestem na nie XD.

Sam napisałeś ze na wielu serwach juz to jest. apo to ma byc serw jedyny w swoim rodzaju a nie kopia jakiegos innego:p

Qυiet
18-09-2010, 12:42
jestem na nie XD.

Sam napisałeś ze na wielu serwach juz to jest. apo to ma byc serw jedyny w swoim rodzaju a nie kopia jakiegos innego:p

4. Jest mało tego typu serwerów, a cieszą się one popularnością!

Aha... APO samo w sobie jest już wyjątkowe... Częściej powstają kopie APO niż odwrotnie... A system ladderowy mógłby wreszcie ożywić ten serwer. A nie tylko boty lub ciągle te same osoby.

pixelmax95
18-09-2010, 12:43
@up na 8+ może być ten system ale na 7.6 go niema. Więc jestem na tak! Fajny pomysł:D

Marik
18-09-2010, 13:01
moim zdaniem to dobry pomysł

jestem na tak ;]

Domcio666
18-09-2010, 13:34
jestem na nie o ile dobrze przeczytalem popol roku usuwaja sie wszytkie postacie i wszyscy maja grac od nowa bez sensu :< jestem na nie

Morfeuxsz
18-09-2010, 13:47
Świetny pomysł :) Jestem na Tak :) !

Zarexoholik?
18-09-2010, 14:00
Nie da się w pełni ustalić, czy ktoś używ bota jeśli są hotkeye. Jestem na NIE! Serwer 7.6 w zupełności wystarcza. Każdy może na nim założyć postać i grać. To, że są wysokie poziomy jest skutkiem expienia - chyba normalne, nie? Jak ktoś expi to ma poziom.

Marcelllo
18-09-2010, 14:15
Jestem na nie.
Podam tu kilka powodów dla których ten pomysł nie powinien przejść...:
1. Gracze którzy w tej chwili by coś osiągnęli na serwerze jak to napisałeś rankingowym straciliby to ponieważ postać zostanie przeniesiona na nierankingowy gdzie zapewne nie miałaby takiej wartości :)
2. Co da postawienie dwóch serwerów? Równie dobrze APO 7.6 teraz jest serwerem nie rankingowym... A po co rankingowy? Żeby znowu expić od 0 i tak dalej?
3. Zauważ, ile graczy by odeszło? Santano nawet stara się upominać, mniej banować, aby gracze zostali na serwerze... A Ty chcesz aby stracili wszystko co do tej pory uzyskali swoją kilkuletnią grą? Bo w końcu przeniesienie na serwer nie rankingowy zmniejszyłoby wartość postaci i przedmiotów... Bo wtedy wszyscy chcieliby być najlepszymi na serwerze rankingowym.

Ogólnie jak chcesz takiego serwa to sam go postaw lub poszukaj w necie, bo zmiana obecnego APO na taki serwer w żaden sposób nie przejdzie... Jedyne co przyniesie takie coś to utratę graczy... Bo kto Ci będzie grał 6 miesięcy aby później wszystko stracić? Dla satysfakcji w tej chwili mało osób gra (nie mówię, że nikt bo na pewno kilka osób się znajdzie :)).

Według mnie jest to zły pomysł, dlatego też zaznaczyłem w sondzie opcję Nie.

Jak już to postawienie nowego serwera na którym graliby gracze od nowa i postacie nie byłyby przenoszone... Kary tak jak napisałeś - użycie bota równoważne z delete bo w końcu to byłaby walka graczy a nie botów jak słusznie zauważyłeś ;) Oczywiście wtedy trzeba poszerzyć ekipę, tak aby zawsze kilka osób było w grze i pilnowało porządku i sprawdzało czy nie używa ktoś bota ;) Wtedy na tamtym serwerze byłoby o wiele więcej osób (bez botów, co ważne). Można taki serwer na test postawić na okres np. 2 miesięcy ;) I zobaczyć ile osób grałoby na takim serwerze, ile na obecnym 7.6 :)

Joogi
18-09-2010, 15:17
Ja mam mieszane uczucia co do tego projektu/propozycji. Nie wiem czy dobrze by to wplynelo na apo, gracze ktorzy maja juz w miare duzy poziom nie chcieliby zaniedbywac swoich postaci na 7.6 i mieliby wiecej miejscowek do expienia bo inni by poszli na 2 serwer, wtedy jeszcze wieksze lvle beda na APO. Przyciagnie to graczy z 7.6 i tych co nie grali wczesniej, ale po paru miesiacach tym co maja postacie na 7.6 sie znudzi bo odejda do nierankingowego i powroca znowu na 7.6, a ci, ktorzy nie maja postaci na innym serwerze odejda w niepamiec.

Mozna postawic na probe tak, jak napisal Marcelllo. Okres resetowania rankinku moim zdaniem lepiej zmienic na 3-4 miesiace, 6 to za duzo.

Stoner
18-09-2010, 16:47
Szczerze w ogóle mi się to nie podoba.
Może i fajne, ale bądźmy realistami.

Delorian17
18-09-2010, 16:54
Oczywiście że nie !
Zbędne to i tylko by odchodzili gracze z 7.6 itp.

Adasik
20-09-2010, 12:59
To dobra propozycja. Przemyślana i fajnie jakby ją wprowadzili. Zawsze t jakiś update :D

Krsix
20-09-2010, 13:13
Kiepski pomysł, nie wejdzie to w życie, Mortiis Cię wyśmieje... :D
Choćbym chciał to i tak to nie przejdzie, Mortiis się nie zgodzi ;)
Jestem na nie. :(

Mariusz Pudzianowski
20-09-2010, 15:21
Administracja z tego co mi mówili ziomki z ośki już dawno jednogłośnie oznajmiła, że nowy server 7.6 nie powstanie. Wniosek? - jestem na nie.

123 Untraceable widzi xd
26-09-2010, 10:29
kazde zmiany wg mnie sa dobre jestem na tak