PDA

View Full Version : Ciekawo??

Vivek
27-09-2010, 17:01
Mam problem, kupiłem do starego kompa nowy zasilacz bo stary się spalił, dopiero teraz zauważyłem, że mam obudowę "pod prądem". Czy to w czymś przeszkadza(XD)? Komputer działał tak prawdopodobniej rok i nic mu się nie działo. Tylko teraz nie jestem pewien jak mocno kopie xD
Tak wiem, że rozwiązaniem byłoby podpięcie uziemienia, ale jest problem bo dom ma 40lat++ i w gniazdkach są 2 kable(brak 3 od uziemienia).

Widziałem na necie, że gościu zrobił tak, że podłączył dziurę(fachowa nazwa xD) z gniazdka, która nie kopie(i następna fachowa nazwa) do bolca od uziemienia. Co wy na to? xD

Precision
27-09-2010, 18:08
He :D Zadaj sobie pytanie czy plastik przewodzi prąd? - Nie, zakładając że obudowa komputera jest faktycznie z plastiku. Jak dotkniesz obudowy to Cię nie porazi więc nic Ci nie grozi. Poczekaj na inne wypowiedzi, ale moim zdaniem nic nie powinno się stać w żadnym wypadku chyba że rozkręcona obudowa i będziesz tam dotykał palcami sprzętu.. wtedy oczywiście porazi.

Vivek
27-09-2010, 19:56
@up
A kto ci powiedział, że obudowa jest z plastiku? Obudowa jest jak prawie każda czyli metalowa(lub coś w tym stylu) i przewodzi prą.
@topic
Załatwione, zrobiłem tak jak napisałem czyli podłączyłem dziurę "niemającą" prądu do uziemienia.
Temat do zamknięcia.