PDA

View Full Version : Komp - konfiguracja

Azielu$
28-10-2010, 09:32
Czy takie coś da rade odpalić? XD

Procesor: AMD Athlon II X2 250, socket AM3, 3.0 GHz,
Płyta główna: ASUS M4N68T-M, GeForce 702, DDR3 -1333, SATA, RAID, GBLAN,VGA,EPU, microATX
Pamięć RAM Kingston 2GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM
Dysk Twardy: Dysk Samsung SpinPoint F3, 3.5, 500GB, SATA/300, 7200RPM, 16MB cache
Karta graficzna: Gigabyte Radeon HD 4650 OC 1GB (128 bit) DDR2, HDMI/DVI/D-SUB, box
Obudowa: Obudowa TRACER XENO TRO-790 450W Seria E+
Zasilacz: zasilacz w obudowie: 450 W
Nagrywarka DVD: ASUS Napęd DVD -/+RW ,24x( czarny panel), SATA, bulk
Wychodzi mi za niego ok. 1100 zł. Czy da rade za tą cenę złożyć coś lepszego? ;s

Precision
28-10-2010, 09:42
No więc.. Procek to super wybór, płytę zmieniłbym jednak na Gigabyte. Kości RAM Kingstona są bardzo lipne - polecam OCZ lub Patriot, tyle że musisz dopłacić za tą wydajność. Dysk twardy daję rade, jeśli chodzi o kartę to przydałoby się coś na 'lepszej' szynie - 256bit. Może coś zaraz znajdę w cenie/ później edytnę. Zasilacz starczy lecz jeszcze zależy jaki to jest (firma itd), a o napęd to nie pytam bo chyba każdy wie jaki wybrać. :)

Tak w ogóle o ile się nie mylę wybrałeś dodatkowo zintegrowaną kartę na mobo. :D

Dopłacasz 100zł do karty i masz już coś lepszego.

http://allegro.pl/asus-glaciator-hd4850-1024mb-ddr3-256bit-625-2000-i1291334602.html

To akurat wersja bez HDMI, ale to nie problem.

Chciałbym tylko dodać - GeForca nie kupuj.

#Down

Właśnie to teraz AMD najbardziej się opłaca kupić. :P

Intel liczy sobie tylko za markę, a tak na prawdę nic ciekawego to nie oferuje. Procesor AMD jest szybszy, wydajniejszy, tańszy i lepiej się podkręca. Chyba nie muszę nic więcej dodawać. Fakt że gdyby miał więcej kaski to najlepiej byłoby kupić jakiegoś 'Phenoma'. Poza tym moim zdaniem nie opłaca się Bóg wie ile inwestować w kompa tak jak Ty mówisz 'Płyta i procek na parę lat'. Kiedyś tak było bo sam tak składałem kompa i do dziś 'idą' mi najnowsze gierki tyle że w niskich detalach (4 letni komputer). Dziś postęp technologiczny idzie zbyt szybko więc nie opłaca się od razu płacić za najlepsze, a tym bardziej za markę jak w przypadku Intela. AMD stał się obecnie znacznie lepszy od Intela w sensie cena->jakość->wydajność. Przykładem na Intela są procesory Dual Core, niby dwurdzeniowy ale to totalna ściema. Są dwa rdzenie tyle że jeden z nich to tylko rdzeń logiczny, czyli właściwie mało nam daje. Kolega kupił ma 3 GHz procka i mu GTA SA chodzi na maksa przy 30 fpsach o_O, tyle to powinien mieć w GTA 4. Przecież powiedzmy sobie szczerze że pewnie będzie chciał sobie w coś pograć dlatego składa taki, a nie inny komputer. Do pracy biurowej starczyłby stary Pentium :D, a gdyby był grafikiem nie pytał by się nas, a tym bardziej musiałby mieć o wiele lepszą konfigurację.

Dla porównania..

Intel - Za nędzny Dual Core (2,8GHz) 280zł, a za porządniejszy Core 2 Duo (3,06GHz) 533zł!

AMD - Za Athlona czyli model, który wybrał Aziel zapłacimy w sklepie (ceny Toruń) 233zł.

Ceny brałem wprost ze sklepu. Fakt że AMD może mieć trochę mniej pamięci podręcznej (czasem), ale i tak nie jest gorszy od Intela.

Myślę że chociaż w małym stopniu przekonałem parę osób do AMD, które mają klapki na oczach i patrzą tylko za droższymi Intelami. ;d

Splaxor
28-10-2010, 11:16
Ja na Twoim miejscu kupiłbym lepszy procesor, Pantium. Zalicz też lepiej byłoby wybrać ciut lepszy.
Starą zasadą jest, że procesor i płyta główna powinny być najlepsze bo ich w zasadzie się nie wymienia przez kilka lat. Pamięć, twardy czy grafikę możesz zawsze zmienić, dokupić dlatego głównie według mnie powinieneś się skupić na płycie i na niej nie oszczędzać :P

Azielu$
28-10-2010, 15:21
Kartę zmieniłem na tą: http://sklep.vico.pl/product_info.php/products_id/53153
A Ram na ten: http://sklep.vico.pl/product_info.php/cPath/709_746/products_id/38823

Precision
29-10-2010, 11:02
Moim zdaniem nie opłaca się kupować tej karty. Obsługuje tylko DX11, Shader 5.0 lecz przepustowość pamięci jest niska. Dla porównania 5570 (lekko lepsza) ma przepustowość na poziomie 28.2GB/s, a 4850 aż 62GB/s. Wydajność zmiennoprzecinkowa również jest lepsza dla 4850 - 1000 GFlops, a dla lepszej od 5550 - 5570 tylko 520 GFlops. Taktowanie pamięci i GPU jest też lepsze w 4850. Jest tylko o tyle gorsza że ma Shader 4.1 i obsługuje DX10.1 oraz jest wykonana w 55nm (5500 w 40nm) i może się jedynie bardziej nagrzewać.

Wybór jednak pozostawiam dla Ciebie. Ja oczywiście byłbym za 4850. :)

Ah, zapomniałbym. Twoje karty mają tylko szynę 128 bitową. Tą kartę co ja podaje ma 256 bit. Mówie Ci nie leć na nowości bo to bywa gorsze od starszych sprawdzonych już modeli.

Wybór RAM - ok. ;d

Azielu$
29-10-2010, 15:42
Już przepadło. Zestaw kupiony. xdd Odbieram go koło 17 i powiem jak chodzi. Co do tej karty to najwyżej wymienię ją za jakiś czas, ale nie jestem zbyt wymagający, więc pewnie starczy. xDD
Temat można zamknąć.

#edit
Pro Street i Undercover na full detalach bez żadnych ścin. xd Mam zamiar ściągnąć GTA 4 i wtedy zacznie się prawdziwe testowanie. :D