PDA

View Full Version : Wymiany Rook/Main

Tygrys
19-11-2010, 15:22
W tym poradniku dowiecie się, jak funkcjonuje nowy system wymian (sala wymian) Rook/Main. Czyli np. Ja daję coś na Rook, a Ty dajesz coś na Main i na odwrót ;)

LEGENDA:
X ROOK - Osoba dająca itemy/pieniądze na Rooku.
Y ROOK - Osoba odbierająca itemy/pieniądze na Rooku.
X MAIN - Osoba odbierająca itemy/pieniądze na Mainie.
Y MAIN - Osoba dająca itemy/pieniądze na Mainie.
(Celowo zaznaczone zostały kolorem czerwonym i szarym, ponieważ X ROOK i X MAIN, to ta sama osoba, tak samo jak Y ROOK i Y MAIN jest drugą osobą, która się wymienia z tą pierwszą :D)

] - Granica, do której widzą gracze w grze na Rooku.
[ - Granica, do której widzą gracze w grze na Mainie.

D1 - Dźwignia anulująca transakcję. Powoduje powrót rzeczy do pierwotnych właścicieli.
D2 - Dźwignia dodająca przedmiot i akceptująca transakcję.
D3 - Dźwignia anulująca transakcję. Powoduje powrót rzeczy do pierwotnych właścicieli.
D4 - Dźwignia dodająca przedmiot i akceptująca transakcję.

A - Kadź, na której pojawi się dodany przedmiot z kadzi nr 1.
B - Kadź, na której pojawi się dodany przedmiot z kadzi nr 2.
1 - Kadź, na której kładziemy przedmiot (może być policzalny, np. pieniądze, max 100szt.), który chcemy dać.
2 - Kadź, na której kładziemy przedmiot (może być policzalny, np. pieniądze, max 100szt.), który chcemy dać.
3 - Kadź, na której pojawi się przedmiot z kadzi A.
4 - Kadź, na której pojawi się przedmiot z kadzi B.

SALA WYMIAN
http://img593.imageshack.us/img593/905/wymiany.jpg

Teraz opiszę wszystko co i jak.

Wyobraźmy sobie taką sytuację:
Gracz X ogłasza na Rooku, że wymieni się za itemy na Mainie.

Gracz X Rook: Dam itemy/kase na Rooku za kase/itemy na Mainie!!

Podchodzi do niego gracz Y i piszę, że wymieni się z nim.

Gracz Y Rook: Wymienie sie z Toba itemami. Ty mi dasz dsm na rooku, a ja Ci dam np. klapki na mainie.

Następnie udają się do sali wymian, która znajduje się pod depozytem na facc, dokładnie obok NPC Mad.
Ale zanim to zrobią, muszą zalogować się na swoje postacie również na Main'ie.
Sala wymian na Mainie znajduje się w mieście Evul, a dokładnie pod nim. Wejście jest tuż obok NPC Barman Chlor (niedaleko depo).
I tutaj zaczynają się schody, ponieważ wymagane jest użycie MC (Multi Client). Wiemy, że używanie go, jest zabronione u nas w regulaminie, ale na potrzebę wymiany, jest ono dozwolone. Ale tylko podczas wymiany...

Musimy zatem zalogować się na swoją postać na Rooku i na Main'ie.
Jeśli ktoś ma obie te postacie na jednym koncie, to nie ma wyboru, jak poprosić jakiegoś swojego dobrego kolegę o pomoc, lub też założyć specjalnie nową postać na nowym koncie. Niestety, ale inaczej nie dało się tego rozegrać...

Oprócz tego, trzeba wymieniać się pojedynczo. Np. item za item, item policzalny (np. pieniądze) za item itp. Nie da się zobaczyć np. co jest w plecaku podczas wymiany. Dlatego prosimy wymieniać się pojedynczo.

1. Gracz X ROOK staje na polu zaznaczonym jako "X ROOK", a gracz Y ROOK, na polu "Y ROOK".

2. Logujemy się również za pomocą MC lub w inny sposób (z innego komputera, albo jakiś nasz dobry znajomy) na Main.

3. Gracz X MAIN staje na polu zaznaczonym jako "X MAIN", a gracz Y MAIN, na polu "Y MAIN'.

4. Gracz X ROOK kładzie na kadzi nr 1 dsm (tak jak to wcześniej zostało ustalone jako przykład), a następnie ciągnie za dźwignię D2, aby dodać item, który pojawi się na kadzi A. Jeśli położyliśmy zły przedmiot i pociągnęliśmy już za dźwignię D2, możemy anulować wymianę ciągnąć za dźwignię D1. Wtedy item dodany do nas wróci na kadź nr 1.

5. W tym czasie gracz Y MAIN kładzie na kadzi nr 2 klapki (tak jak to wcześniej zostało ustalone jako przykład) i ciągnie za dźwignię D4, aby dodać item, który pojawi się na kadzi B. Jeśli położyliśmy zły przedmiot i pociągnęliśmy już za dźwignię D4, możemy anulować wymianę ciągnąć za dźwignię D3. Wtedy item dodany do nas wróci na kadź nr 2.

6. Jeśli wszystko się zgadza, czyli dobre itemy zostały dodane, gracz X ROOK ponownie ciągnie za dźwignię D2, aby zaakceptować wymianę. W każdym momencie można oczywiście anulować wymianę.

7. Jeśli wszystko się zgadza, czyli dobre itemy zostały dodane, gracz Y MAIN ponownie ciągnie za dźwignię D4, aby zaakceptować wymianę. W każdym momencie można oczywiście anulować wymianę.

8. Gdy gracz X MAIN i gracz Y MAIN zaakceptują wymianę, przedmiot z kadzi A trafi do gracza Y ROOK na kadź nr 3. A przedmiot z kadzi B, trafi do gracza X MAIN na kadź nr 4.

Trzeba jednak pamiętać, że aby wymiana się udała każde pole musi być zajęte. Czyli cztery postacie muszą stać na swoich miejscach.
Każdy, kto celowo będzie blokował sale wymian, może zostać zbanowany!

Jeśli macie jakieś pytania, proszę pisać. Postaram się wyjaśnić. Choć chyba już bardziej wyjaśnić się nie da :D

Jeśli będziecie mieli problem z MC:
Poradnik by Caav
!TUTAJ! (http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=85407)

Arcade
19-11-2010, 15:30
Szacunek dla was za to co robicie ,wszystko przemyślane i nareszcie nie będzie oszustw wielki szacun

#Lordzik#
19-11-2010, 15:31
:O :O Elegancki ten "system" wymian. Mi się podoba i mam nadzieję, że się sprawdzi.
Poradnik szczegółowo napisany a zarazem czytelny ^^.

Knight Lukas
19-11-2010, 15:38
Nie wiem kto jest twórcą ale osoby które brały w tym udział -> wielki szacun! Bardzo dobry pomysł tylko żeby w praktyce nie było żadnych problemów.
Oby tak dalej, mam nadzieje że powstaną jeszcze jakieś ciekawe zaskakujące skrypty :)

Arcik
19-11-2010, 16:02
Świetnie to rozpisałeś Tygrys... Po wprowadzeniu systemu sprawdzimy jak to działa w praktyce ;)
Bardzo mi się podoba. Jedynie zastanawiałem się jak dokonana bedzie wymiana mając obie postacie na jednym koncie ale wszystko ładnie objaśniłeś.
11/10 za poradniczek :)

Krsix
19-11-2010, 16:11
Świetna sprawa. Wielki + dla ekipy :)
Na pewno przetestuje

ViVuSeK
19-11-2010, 16:14
Zasada bardzo ciekawa i inponująca , skończą się masowe oszustwa na wymiany rook/main - oszustwa właśnie jest to też jedna z rzeczy przez co doskonały serwer upada. Gdyby nie to grałoby chociaż o 50 osób jeszcze więcej.

Poradnik wykonany oczywiście ,że profesjonalnie ,estetyka w szczególności ładna , poradnik opisany szczegółowo - czytelnie.
Wiele osób skorzysta z tej opcji ,dobrze ,że "ruszyliście głową" ;D
Pozdrawiam!

Tygrys
19-11-2010, 16:17
Jeśli chcecie przetestować, można to zrobić na test serwerze, gdyż tam sala wymian jest już dostępna.

Test Serwer znajduje się na porcie 7173 i ip takie samo, co na główny serwer.

Azonka
19-11-2010, 16:33
Az mnie zatkalo.

Good job.

Elite Filutek
19-11-2010, 16:41
A ja wam powiem , że tego nie kminie hah XD ;D . Dobre posunięcie ze strony Administracji :D

Zark
19-11-2010, 18:26
Pokręcone to trochę XD!

No ale gratulacje pomysłu. Black lista rooka do śmietnika? :)

Xienu$
19-11-2010, 18:35
super ;d
nie będzie już oszustów ;d
+ dla administracji

Karpek
19-11-2010, 19:16
Troche to skomplikowane i nie chciało mi się całego czytać. X D
No, ale dobrze w sumie, że coś takiego zrobiliście. ;x

Kierownik
19-11-2010, 21:27
No to już nie będzie raportów typu "A ten mnie okradł..." etc.
Wielkie brawa dla Administracji :)

Stoner
21-11-2010, 10:48
Kto inny opisałby to lepiej, jak nie twórca.
Opis bardzo prosty w zrozumieniu.
Screen czytelny i jasny.
10/10
Teraz zróbcie poradnik jak skołowac MC :)
Bo chciałbym tam posta nabić.

Joogi
21-11-2010, 14:17
Super, wytlumaczone tak, ze kazdy nawet ten kto w tibie nie gra zrozumie XD

Bardzo dobre posuniecie, lecz troche za pozno, tyle graczy zostalo juz oszukanych. No ale lepiej pozno niz wcale ;)

Rumix
21-11-2010, 14:34
Skomplikowane ; o , ale przynajmniej bezpieczne.
btw. Gdzie znajduje się sala?
xd

Baczeq 95
21-11-2010, 18:06
Zajebista sprawa!! ;p

GooHooNe
21-11-2010, 18:36
A braliście pod uwage że gracz może zrobić mc i coś przerzucić np sca ?

Ananas bananas : )
21-11-2010, 19:10
Dobry pomysl teraz nie bedzie owalania :)

Arcano Druid
21-11-2010, 19:16
loluwa fajne to jest xD
teraz cos wymyslcie na Wymiany 7.6 >8.42 i na odwrót

Bambucha Rook
21-11-2010, 19:42
Praca wykonana Swietnie ale jest troche zamotana ale jest tez do ogarniecia ^^

Bondi
21-11-2010, 20:23
Jedna z lepszych prac na APO w ostatnim czasie! Super sprawa, naprawdę gratulację pomysłu i wykonania :)

Stoner
21-11-2010, 21:09
Proponuję przerobić obecnego klienta, który jest na stronie.
Tak żeby było w nim MC od razu.

Elderius
22-11-2010, 21:22
Pomysł is Good. A tak apropo z tym MC(czyt. MultiClient) to zrobiłem poradnik(ktory musi zostać zaakceptowany) dzieki ktoremu nie trzeba nic pobierać.

Zarexoholik?
22-11-2010, 22:30
No pomysł dobry jak i jego wykonanie. Nie będzie czegoś takiego jak oszustwo i bardzo dobrze. (:

kowalfps
25-11-2010, 15:23
dobry pomysl ....jedna z niewielu rzeczy ktora zrobiliscie na plus dla serva: )

Splaxor
25-11-2010, 15:37
Jedna z lepszych zmian na serwerze od bardzo dawna. Lepsza niż ten update czy balans. Świetna robota!

Wnorekkk
25-11-2010, 16:28
No, w koncu. Teraz skończą się oszustwa i płacz, że osoba x oszukała osobę y.

sPoxter
25-11-2010, 17:27
Bardzo dobrze że takie coś powstało ;)
Trochę to pokręcone ;p

.Vimpexx.
25-11-2010, 17:45
Świetny poradnik, na początek można się pogubić z tym X, Y itp.
10/10 za poradnik.

Ps. Nareszcie będzie bez oszustw?
OBY.
http://i52.tinypic.com/dc68eb.jpg

SlimShady
25-11-2010, 17:45
Wielkie gz no ale jak ktoś se przeżuci jakiegoś sca albo coś? Jest jakas blokada?

Assassin Mateusz
25-11-2010, 17:47
Good job! Mam tylko jedno pytanie... Co bedzie w wypadku wylogowania sie postac, czy item wroci do postaci?

abn ibn
25-11-2010, 20:30
Wielkie gz no ale jak ktoś se przeżuci jakiegoś sca albo coś? Jest jakas blokada?

Przedmiot pojawia się na kadzi niżej więc ciągle zostaje na rooku. Nie chodzi o wymiane rook item-main item u każdego się pojawia tylko o to że Ty możesz ciągle dostać tylko to co 2 osoba ma na rooku jeśli jesteś na rooku i mainie jeśli jesteś na mainie.

Krzychmen123
25-11-2010, 20:32
Dobra robota daje 10/10
ale gdze to sie znajduje xd

Solson.
25-11-2010, 21:27
Praca jest bardzo dobrze wykonana , świetny pomysł.
Wielki + dla ekipy (:
Bardzo to się przyda.

Ryśku xD
25-11-2010, 21:32
Bardzo dobry pomysł nie będzie chociaż oszustw ;)

DilerFTW
25-11-2010, 21:36
W końcu jakiś wypał a nie jak to już od pewnego czasu... Oby więcej takich pomysłów.

Turok Rookslayer
25-11-2010, 21:37
Nie wiem kto jest twórcą ale osoby które brały w tym udział -> Wielki Szacun!
Bardzo dobry pomysł tylko żeby w praktyce nie było żadnych problemów.

[Tygrys] Twórcą jestem ja i Mortiis...

Relonix
26-11-2010, 09:42
SUPER !!!!!!!! :D Teraz przynajmniej nie bedzie kradzierzy :)

Myst
26-11-2010, 09:52
Eh beznadzieja teraz jak masz 2 chary 1 na mainie, a drugi na rooku to możesz sobie dawać tyle kasy na rooka jak nigdy.... Przemyśleliście o tym, aby było tyle kasy na rooku????

@edit

Down (Mały)

tak wiem, jak to działa.... ale jak gościu z maina daje kasę i przesyła na rook to będzie mnóstwo kasy (pomyśl)...

Lagga v3
26-11-2010, 13:33
Wczoraj mialem okazje wymienic sie ale wedlug mnie jest to debilne.

Nie mozna polozyc wiecej niz 10kcc a wbp nie ma pewnosci czy takowe 15kcc jest:o

[Tygrys] Sam jesteś "debilnym" ...... Ciesz się, że w ogóle masz możliwość bezpiecznej wymiany.

moze moglbys mnie nie obrazac?

[Tygrys] Wybacz, że Cię uraziłem... Zamiast słów krytyki mógłbyś docenić choć trochę to, co zostało zrobione dla was, dla waszego dobra.

Maly
26-11-2010, 16:32
Szacun pewnie trudny skrypcik na to byl:D
up@
Myst ty chyba nie zrozumiales jak to dziala.

Osuz
26-11-2010, 18:27
Wiem, że nie da się tego zrobić ale np jak chce kupić r boots/c legs i inne syfy to nie jestem w stanie zobaczyć czy gracz daje mi te powyżej 10kc.
Ale to i tak duży + dla ekipy....
Chociaż wymiany do 10kc będą uczciwe :)

//Magik
Ale możesz sobie wymienić kasę main-rook i kupić interesujące Cie itemy. :D

Arczi
27-11-2010, 17:15
Hehe nie dadza Kazkowi zarobic :P Moze i troche jest to skomplikowane, ale chociaz ludzie maja 100% pewnosc, ze ich nikt nie okradnie :) + dla administracji.

Dareluss v0.5
27-11-2010, 18:22
Bardzo mi sie podoba nowy dodatek ulatwiajacy wymiane. Wiecej pewnosci - napewno skorztstam.

Akuz
28-11-2010, 00:11
Wreszcie nie będzie oszustw rook/main. Dobre posunięcie ze strony administracji! Wielki + dla was (:

BusiakNH
03-12-2010, 13:05
Już nie będzie oszukiwania , kapitalny pomysł na który bym nie wpadł na 100% hah^ , ale jak ktoś przeżuci jakieś sca?^ Może jest jakaś blokada? ;D 10/10

Wisiludek
04-12-2010, 03:54
Super poradnik, wszystko pięknie opisane. Gratuluję administracji za wymyślenie tak innowacyjnego sposobu wymian, naprawdę pomysłowy. :)

BuSiaK
23-12-2010, 14:14
Nie będzie już okradania postaraliście się i za to wielkie GRATULACJE.
Wiecie co robicie , przed chwilą z tego skorzystałem i nie powiem jest bez zarzutu .
Gratulacje i czekam na nowości.

Blue
23-12-2010, 20:49
Wczoraj mialem okazje wymienic sie ale wedlug mnie jest to debilne.

Nie mozna polozyc wiecej niz 10kcc a wbp nie ma pewnosci czy takowe 15kcc jest:o

[Tygrys] Sam jesteś "debilnym" ...... Ciesz się, że w ogóle masz możliwość bezpiecznej wymiany.

moze moglbys mnie nie obrazac?

[Tygrys] Wybacz, że Cię uraziłem... Zamiast słów krytyki mógłbyś docenić choć trochę to, co zostało zrobione dla was, dla waszego dobra.

Jak masz w dupie to co robi administracja dla serwera to wyjdź stąd ok?
Duży plus dla administracji, bardzo przydatne :)

Lord
07-01-2011, 17:47
w końcu spokój z oszustami będzie

Kosik Czarny 2v0
08-01-2011, 09:17
Jeżeli ktoś się wymienia 1 raz to trochę jest to powalone ale już za którymś razem idzie bardzo szybko.
Szczerze to ja sam bez poradnik od razu wiedziałem co i jak czytając tylko te tabliczki i wymiana poszła mi bardzo szybko ;]

@topic

Wielki + dla ekipy, ponieważ wykonali kawał dobrej roboty

Kruk
20-01-2011, 00:12
Wszystko dobrze przemyslane;)

Demon
20-01-2011, 13:45
bardzo dobry poradnik, a co do tego, ze nie mozna wiecej, niz 10kcc to tylko kwestia czasu, a tak btw. nie bylo zadnego jebanego DZIEKUJE z waszej strony tylko dalej narzekanie, co za typy, boze
jak np. my na 8.42 dostaniemy update to jestesmy w niebie i zamykamy pyski na najblizsze pol roku, bo zawsze zacznie sie wojna etc.
skoro wam sie nie podoba nuda na 7.6 idzcie na rl mapy lub serdecznie zapraszam na 8.42

_
poradnik bardzo dobry, przyda sie graczom, a moze i kiedys mi?
rob wiecej, ja zrobilem jeden juz czeka drugi, bo to fajna zabawa ; D

Mr Fsza
05-02-2011, 10:56
wszystko bardzo ładnie ale szkoda że nie da się wiecej niż 10kcc
bo jak ktoś chce więcej zamienić to i tak piszą na rr
aby pomógł gm przy zamianie .
no ale zawsze coś dobrego ...

Przemusiek
06-02-2011, 06:10
No nareszcie dodali coś takiego ,nareszcie nie będzie oszustw
Main/Rook

Sp3cker
15-02-2011, 09:57
super pomysł. Brakowało tego

FrosT
17-02-2011, 14:56
Świetny pomysł !
Na pewno dzięki temu będzie znacznie mniejsza ilość oszustw na serwerze :)

Magnatek.
17-02-2011, 15:26
wszystko bardzo ładnie ale szkoda że nie da się wiecej niż 10kcc
bo jak ktoś chce więcej zamienić to i tak piszą na rr
aby pomógł gm przy zamianie .
no ale zawsze coś dobrego ...

Fsza ma racje tylko do 10kcc mozna zamieniac a moze by dalo sie jakos przerobic np za wiecej bo jak ktos odrazu zamienia demon shielda to na mian musi dac 20kcc a sie da tylko polozyc 10... ;/

Allonsey
17-02-2011, 20:43
Z zrobieniem tej sali wymian to był bardzo dobry pomysł tylko jeszcze zmienić żeby można było zamieniać np3 przedmioty naraz ;d
@T Poradnik bardzo dobry wszystko bardzo dobrze wytłumaczone sam skorzystałem z niego bo nie wiedziałem jak się wymienia ;d
10/10

Maly
19-02-2011, 12:40
I co z tego ze do 10kcc, wiekszosc z was, w tym pewnie i ja nie umialbym takiego scrypta napisac wiec cicho!
Placzecie i placzecie, ale tygrys dobze mówi cieszcie sie, że macie chociaz takie cos to juz itemki typu rh, darmarianka i inne eq mozna sobie kupic...

GULICHRUPEK
27-05-2011, 01:35
W koncu sie wam udalo dobray pomysl :)

Pospek^
31-05-2011, 01:10
W koncu sie wam udalo dobray pomysl :)

W koncu idioto to było 4 miesiące temu :D

Elitarny
09-06-2011, 23:23
Swietnie , napewno sie przyda :D :):):)

didek
17-12-2011, 17:28