Zaloguj się

View Full Version : Karalnosc / Sad

Li$ek Von Lid3n
08-12-2010, 20:35
Elo mam taka przykra sprawe. Przejde odrazu do tematu. Nobo tak ostatnio zrobilem cos dlupiego rozwalilem kamera na terenie szkoly. Dzis poszedlem do dyrekcji sie przyznac ze to ja poniewaz byla policja i widzieli ze to ja. No i kiedy przyszedlem do dyrektorki sie przyznac zaproponowalem jej ze zwroce pieniadze za szkode. No i ona mi na to ze policja byla, widac ze to ja ewentualnie i ze to bedzie kosztowalo 600zl. Ja sie zgodzilem z tym co powiedziala , wytlumaczylem jej jak to bylo. Ona mi na to ze musi przemyslec sprawe bo zniszczone zostalo : ukablowanie, uchyt (kamera dziala), powiedziala ze policja napewno zalozy sprawe w sadzie i poniose koszty zalozenia sprawy. No i mam takie pytanie do was zna sie ktos na tym, ma kogos w rodzinie kto zna sie na tym? Mi powiedziano (kolega ma wujka co sie zna troche na tym ) ze jezeli chcialem zaplacic za szkode a dyrekcja sie nie zgodzila to niemoga sprawy zglosic. Nie swedzi mnie 600 zl za kamere ktora prawie nie zostala uszkodzona. Prosze o wypowiedzi.

@edit

Za glupie odpowiedzi dziekuje lepiej zeby sie nie wypowiadac .

Piko
08-12-2010, 20:52
Za głupote trzeba płacić. Prawny opiekun może zaproponować pisemnie naprawę szkoby bądź też zwrócić koszta naprawy/ wymiany.

Krulowiec
08-12-2010, 21:01
No skoro się nie możecie dogadać to szkoła i tak zwróci się do sądu ;d
Trzeba być lekko dziwnym , żeby rozjebać kamere szkolną XDD !

Xienu$
08-12-2010, 21:50
polecam napisać tutaj
http://forumprawne.org/

a nie słuchać tibijczykow którzy jebią policje na 100% a nie wychodzą z domu jak jest po 18 ;/

Viseq
08-12-2010, 21:54
Zabieraj papiery i jakiś OHP XD

Ktoś II
08-12-2010, 23:39
Sprawa nie musi zostać zgłoszona do sądu... Wystarczy,że kurator przyjedzie i pogadacie sobie(Ty, dyrektor, pedagog i kurator). Jeżeli podczas rozmowy będziesz takim bałwanem jak wtedy, kiedy zniszczyłeś kamerę to pożegnaj się z ulgowym traktowaniem.

Zarexoholik?
09-12-2010, 14:39
Za sprawę w sądzie będziesz musiał zapłacić ty. Nie pamiętam ile ja musiałem płacić, ale jest to w granicy 100-300 zł jak dobrze pamiętam. Szkole nie będzie na rękę ciągać kogoś po sądach jeśli przyznałeś się do winy i sam zaproponowałeś, że zapłacisz za szkody.

Nexav.
09-12-2010, 15:11
a nie słuchać tibijczykow którzy jebią policje na 100% a nie wychodzą z domu jak jest po 18 ;/

Może nie wszyscy są tacy tępi, ale masz racje z tym że pare osób to "jp 100% ogien", a nie wychodzą z domu po 18 ^^

@topic.
Myślę, że skoro się przyznałes i chcesz poniesc kare i odkupic kamere to nie powinna sprawa trafić do sądu.. Troche dziwne ;s

Wolly
09-12-2010, 15:35
Jak na kamerze widać, że Ty to zrobiłeś, to raczej się nie przyznałeś. :) Co do sprawy, to wyślij rodziców do szkoły i niech pogadają z dyrekcją (wnioskuję, że nie jesteś pełnoletni).

Li$ek Von Lid3n
09-12-2010, 20:15
Ty idioto po co się przyznawałeś teraz ci wlepią kuratora jeszcze -.-

Ty kozak bys sie nie przyznal nie?? Czlowieku mnie na kamerze bylo widac ze tam jestem i to zrobilem

⊕ Cineczeq ⊕
09-12-2010, 22:07
A więc:

W postępowaniu tym sąd stosuje środki wychowawcze, które są wymienione w art. 6 Ustawy i są to:

- udzielenie upomnienia,

- zobowiązanie nieletniego do określonego postępowania, a przede wszystkim do: naprawienia wyrządzonej szkody, przeproszenia pokrzywdzonego, podjęcia nauki lub pracy, powstrzymania się od przebywania w określonych miejscach czy środowiskach, spożywania alkoholu, zażywania narkotyków lub innego środka odurzającego,

- ustanowienie nadzoru rodziców lub opiekuna,

- ustanowienie nadzoru organizacji młodzieżowej, społecznej, zakładu pracy czy osoby godnej zaufania, jeżeli udzielą poręczenia za nieletniego, lub nadzoru kuratora,

- skierowanie do kuratorskiego ośrodka pracy z młodzieżą,

- orzeczenie zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych,

- orzeczenie przepadku rzeczy, które nieletni uzyskał z popełnienia przestępstwa, np. rzeczy, które ukradł,

- umieszczenie go w instytucji lub organizacji powołanej do przygotowania zawodowego, w rodzinie zastępczej, placówce resocjalizacyjnej lub opiekuńczo - wychowawczej.

Możesz ewentualnie wymigać się tym:

Jeżeli sąd stwierdzi u nieletniego niedorozwój umysłowy, chorobę psychiczną lub inne zakłócenie czynności psychicznych, bądź też nałogowe spożywanie alkoholu, zażywanie narkotyków czy innych środków psychotropowych w celu wprowadzenia się w stan odurzenia, może umieścić go w szpitalu psychiatrycznym lub innym odpowiednim zakładzie leczniczym.
Powiedz, że masz problemy z alkoholem, temu to zrobiłeś.

Pewnie Ciebie nurtuje też wpis do akt, nie martw się, wpis zniknie w momencie skończenia 18 lat i będziesz mógł pobrać zaświadczenie o niekaralności. : D

Kanibaal
09-12-2010, 22:41
Po 1 jezeli przyszedles powiedziales to ja i chce odkupic to moim zdaniem problemu nie ma.

Ale... Taa zawsze jest ale.
Zrobiles to swiadomie (chyba) nie dzialales w afekcie. To tak jakbys podszedl do samochodu wybil szybe a wlascicielowi powiedzial ze mu odkupisz...

Troche nie na reke, ale da rade z tej sytuaji wybrnac. :)
Wyslij rodzicow niech pogadane zrobia dyrekcji, mysle ze na tym powinno sie skonczyc. Co prawda w szkole (chyba) nie zostaniesz.

Tyle :p

⊕ Cineczeq ⊕
09-12-2010, 22:50
Up@
Wpisy w aktach nie znikaja -.-

Proszę o stałego warna albo bana za nabijanie postów. Na chuj się odzywać, skoro nie wie się? Ulżyło jak masz o jeden post więcej?
Podaj nowszy paragraf od mojego.

Art. 14 ust. 2

Dane osobowe nieletniego, o którym mowa w art. 1 ust. 2 pkt 6, usuwa się z Rejestru:

1) po ukończeniu 18 roku życia przez nieletniego, wobec którego wykonywane
były środki wychowawcze, z wyjątkiem przypadków, gdy:
a) środek wychowawczy zastosowano w okresie warunkowego zawieszenia
wykonania umieszczenia w zakładzie poprawczym,
b) wykonanie środka wychowawczego ustało z mocy prawa po ukończeniu
przez nieletniego 21 roku życia albo z chwilą powołania nieletniego
do zasadniczej służby wojskowej lub służby zastępczej,

2) po upływie terminów określonych w art. 11 § 4, art. 87 § 4, art. 88 § 4 i art.
89 ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich,

3) po ukończeniu 23 roku życia przez sprawcę czynu karalnego, gdy w miejsce
umieszczenia w zakładzie poprawczym wymierzona została kara na podstawie
art. 94 ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich,

4) na zasadach określonych w Rozdziale XII Kodeksu karnego, gdy w miejsce
umieszczenia w zakładzie poprawczym wymierzona została kara na podstawie
art. 13 ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich.

Linksys
11-12-2010, 15:01
Jesli policja zaklada sprawe w sadzie to panstwo placi a nie ty... A jesli nawet przegrasz ta sprawe to tylko zostaniesz zobowiazany do naprawienia szkody i dostaniesz nadzor rodzicielski bo zakladam ze nie jestes pelnoletni

Berafito Ryathhh
18-12-2010, 22:22
haha co wy myslicie, ze za zjebanie uchwytu od kamery bedzie ***** druga sedzia anna maria wesolowska :DDD?
tak odrazu namiary do adwokata podajcie :)
Wedlug mnie nawet nikt sprawy nie zalozy, nie wiem ile lat masz ale jezeli jestes w technikum to mogą Cie ze szkoly wyjebac, w gimnazjum jedynie co to zaplacisz za to i dostaniesz nagane :) Nawet nie jestem pewien czy bedziesz placil, zalezy jak to zrobiles.. jak np kopnales ziomka w ryj az zajebal dupą i kamera spadla czyli przypadkowo to raczej nie, ale jak podeszles do tej kamery i 5minut sie patrzyles (jak mikiel po kochaniu psa) i kombinowales jak tutaj to zrobic czyli z premedytacją no to najwyzej ci dadzą koszty naprawy i tyle :x

Vinai
18-12-2010, 22:32
Sprawa nie trafi do sądu , poniesiesz koszty szkód czy tam naprawy i tylko tyle. Jedynie nagane albo ostro mogą wyrzucić cię ze szkoły nic więcej.

Zbigniew Wodecki
18-12-2010, 22:51
Sprawa trafi do sądu, tak czy innaczej bo policja ma obowiązek zgłosić, nawet gdy uzgodniłeś to z dyrektorem. Sprawa zgłoszona - rozpatrzenie rozpoczęte.
Przyjdzie Ci list do domu, że sprawa została umorzona.
Wiem, bo kilko krotnie miałem z tym do czynienia.

Berafito Ryathhh
19-12-2010, 12:19
Sprawa trafi do sądu, tak czy innaczej bo policja ma obowiązek zgłosić, nawet gdy uzgodniłeś to z dyrektorem. Sprawa zgłoszona - rozpatrzenie rozpoczęte.
Przyjdzie Ci list do domu, że sprawa została umorzona.
Wiem, bo kilko krotnie miałem z tym do czynienia.

***** fajnie, juz pochwaliles sie ze byles karany i mozesz wypierdalac.. nawet nie przeczytales co koles pisal, jak sie wkoncu okazalo kamera dziala tylko okablowanie i uchwyt zostale ujebane. Chuj wie czy specjalnie, twardo zalozyciel tematu moze gadac ze przypadkowo i naprawde nie zrobil tego z premedytacją

prosze was, za ujebanie uchwytu od kamery i rozwalenie kabla sprawa w sadzie? jezu, jeszcze jakby potem poskakal po tej kamerze i wyjebal za okno ;x chociaz wtedy by go ze szkoly wyrzucili ale nie wyobrazam sobie sprawy nawet wtedy

Delorian17
19-12-2010, 13:29
Miałem podobną sytuacje z samochodem (ze niby rozbiłem szyby i lusterka kolesiowi)
CHciał odemnie 1000zł albo idzie na policję, tak zrobił, a sprawa niebawem została umożona :)
Jeśli zawyżają cene tej kamery z ew. kosztami naprawy jej będzie to traktowane jako wyłudzenie.
Myślę że szkoła nie odda tego na policję, a jeśli nawet odda to sprawa zostania umożona ponieważ jest niska szkodliwość czynu.
Dziękuje :)

Lolipops
19-12-2010, 13:35
Czy zgodziłeś się zaplacić czy nie,to sprawe w sądzie poszkodowany i tak ma prawo wytoczyć,ale niemartw się odsiadki ci nie dadzą ;]

_Morfevious_
19-12-2010, 13:42
Po co się wszyscy wypowiadacie, skoro powtarzacie jeden po drugim to samo? Proponuję zamknąć temat, a kiedy autor takowego rozwiąże swój problem, napisze do moderatora o otwarcie topicu i wypowie się w tej sprawie.

Dziękuję.