Zaloguj się

View Full Version : Algorytmy i nauka ich.

Myst
13-12-2010, 21:15
Siemka mam pytanko, znacie może jakieś fajne stronki internetowe, aby dobrze nauczyć się algorytmów? Chodzi mi o ich pojęcie, żeby bez problemu je pisać :) Nie podawać stronki algorytmy.pl < tam nie ma nic o tym i algorytmy.org znalazłem ją już.

Kosmo
13-12-2010, 21:35
Z podręcznika nie możesz sie nauczyć?

Degustator
14-12-2010, 14:37
Lol jak mozna sie ich nauczyc co to za glupie pytanie. Naucz sie pojec a reszta to logika jaki typ. PROSZE O LITOSC!
na to nie ma sposobu.

Vivek
14-12-2010, 15:46
Niestety przedmówca ma racje.

Algorytm – w matematyce oraz informatyce skończony, uporządkowany ciąg jasno zdefiniowanych czynności, koniecznych do wykonania pewnego rodzaju zadań
Algorytmy to wzór według którego można np. coś obliczyć.
Najlepiej poszukaj sobie informacji o Schematach Blokowych po to na ich podstawie tworzy się algorytm, który potem możesz zapisać np w pascalu lub c++.
Przykład.
http://www.infogim10.republika.pl/images/algorytm1.gif
a, b i c są zmiennymi, gdy podstawisz za nie liczbę wyjdzie ci coś ciekawego czyli wynik.
Ten schemat, przekształcony na program wypisze ci spośród 3 zmiennych 1 najmniejszą. (ale ręki sobie za to nie dam uciąć)
Prościzna ;)

@down
Trwa to chwile, ale wszystko jest nawet łatwe.
Mieliśmy, już pare lekcji z algorytmiki i schematów blokowych(LO mat-inf) i jakoś udawało się rozwiązywać pare zadań.
np. Dodawanie kolejnych liczb parzystych itd..
Od czegoś trzeba zacząć.. xD

Belfus Adri
14-12-2010, 16:25
@up niewiem czy taka proscizna jak ci np babka da jakis przyklad to bez neta ani rusz ;|

@Topic
Musisz sam sie tego nauczyc probowac rózne algorytmy robic tak samo jak programy np w pascalu.

Degustator
14-12-2010, 17:05
Jezeli nie ogarniasz poczatkow to znaczy ze minales sie z powołaniem :D

To jest poczatek, potem dojda ci programy ELI, ILE w jednym z tych możesz sie pobawic w rysowanie algorytmow w drugim bedziesz musial nauczyc sie je pisac.. stary powiem ci krotko... jak nie ogarniasz algorytmow to sa dwie opcje, jedna wymienilem wyzej albo sie minales z przeznaczeniem albo druga opcja czyli nie umiesz myslec logicznie i pipczysko kibel ;d

Myst
14-12-2010, 18:47
w sensie ogarniam algorytmy, lecz mam niby te 5 proponowane z infy, ale chciałbym się douczyć, czyli zobaczyć i zaznajomić się z algorytmami trudniejszymi :)