Zaloguj się

View Full Version : Jak nanie?? ?cie?ki i wytrawi? p?ytk? domowym sposobem

Kierownik
19-12-2010, 18:25
Witam.

Napiszę krótko jak zrobić swoj± płytkę drukowan± domowym sposobem, jestem pocz±tkuj±cym elektronikiem więc jak z czym¶ się nie zgadzacie lub jakie¶ błędy błędy to napiszcie.

Co nam będzie potrzebne?

- płytka drukowana (pusta)
- pudełko
- kwasek cytrynowy
- woda utleniona
- sól
- łyżka
- papier kredowy

Więc tak kupujemy pust± płytkę (bez ¶cieżek) ok 8zł z opakowanie (5-10 sztuk)
Następnie jak mamy schemat ideowy trzeba zamienić go na montażowy ( jest to schemat ¶cieżek, poł±czeń oraz miejsc na podzespoły) w skali 1:1.
Najlepiej narysować go w jakim¶ programie graficznym paint, gimp, etc. Następnie będzie nam potrzebny papier kredowy najlepiej cienki (0.20 zł za jedn± kartkę).
Drukujemy nasz schemat na tym papierze, następnie trzeba go naprasować na płytkę żelazkiem, ale trzeba uważać bo nie można za krótko bo ¶cieżki się nie odbij±, a za długo też nie można bo się rozlej±.
Gdy już naprasujemy to trzeba w jakim pudełku np. po lodach wlać cał± butelkę wody utlenionej, 1 do 1,5 paczki kwasku cytrynowego, taki kwasek do 0.50 zł można kupić w sklepie w spożywczym i dodać 1-2 gar¶ci soli i zamieszać.
Potem wystarczy włożyć płytkę do tego pudełka i co jaki¶ czas pomieszać.

Wiadomo, że z wytrawiaczem byłoby to szybciej, ale tak też się da.

Mam nadzieję, że komu¶ się przyda ten mini poradnik. Nie jest jako¶ super opisane, ale mam nadzieję, że zrozumiale.

Pozdrawiam

_Morfevious_
19-12-2010, 18:45
Ok, ok, tylko po co nam to na tibijskim forum?:D

Sam poradnik dobry, chyba xd.

Kierownik
19-12-2010, 18:58
Może jest to tibijskie forum, ale s± działy o wszystkim i o niczym, to postanowiłem dodać taki poradnik, bo może komu¶ się przyda. :) A np. po co temat o piłce nożnej na tibisjkim forum ??;)