PDA

View Full Version : Guma dzieci?stwa lata 90 :D

Golebi
23-12-2010, 17:29
Pamiętacie gumy turbo?

http://www.youtube.com/watch?v=qNqVyBpK0Ow

Kultowa guma do żucia "Turbo" :)
Turbo - to rodzaj gumy do żucia, produkowany przez turecką firmę Kent. Wewnątrz każdej gumy (pierwszej serii) znajdował się obrazek z wizerunkiem modelu samochodu lub motocykla. Każdy obrazek oprócz fotografii zawierał również podstawowe parametry przedstawianego pojazdu.

⊕ Cineczeq ⊕
23-12-2010, 17:34
Jestem już jednym z końcowych roczników, które zahaczyły o takie rzeczy.
Pamiętam ofc. Turbo, tak samo jak Donaldówkę, Vibovit i korkowce. A potem niestety powstał Inernet. :<

Kamor Wielki
23-12-2010, 17:35
@up
też "zahaczyłem"

turbo i kaczor donald byly swietne
jeszcze jakies byly ale nie pamietam xd

Skryper.!
23-12-2010, 17:43
OJJOJO pamietam je;D:D:D moglyby wrocic;c

Krulowiec
23-12-2010, 18:12
Jestem rocznik '95 więc co do tego tamtego czasu nic nie mogę mówić , chociaż mam dopiero 15 lat to szczerze mogę powiedzieć , że dzieciństwo kiedyś wyglądało inaczej granie w piłe , zabawy w chowanego , późne powroty do domu , teraz jest całkiem inaczej na komunie dzieci dostają laptopy , xboxy kiedyś dostać zegarek czy dobry rower był szpan ; d.

bydle_
23-12-2010, 18:22
gumo turbo, frugo i pegazusy to było cos prze zajebistego

Golebi
23-12-2010, 18:41

HEHE, frugo mmm szkoda ,że już go nie ma :<

Adasik
23-12-2010, 18:43
Pewnie, że jeszcze pamiętam :D Sam je kupowałem chociaż nie są tak dobre jak teraźniejsze, które można kupić w sklepie :D

Stoner
23-12-2010, 19:52
Urodziłem się w '94 i nie pamiętam tego.

Tam w filmiku były jakieś zdjęcia sportowych samochodów.
Mój ojciec od wielu lat interesuje sie motoryzacja i myślę
że gdzieś w domu znalazłbym katalogi samochodowe z tamtych lat.

#Lordzik#
23-12-2010, 19:56
Oficjalnie, że pamiętam XD.
Z tych rzeczy tu wymienionych the best było Frugo. Litrami mogło się to pić.

Crote
23-12-2010, 19:56
na poczatku myslalem ze temat jest o gumie do skakania, to byl hit
a turbo to wpierdalalem na maxa, chyba (?) byly tam tez tautaze na sline/wode, oprocz samochodow

1st R. Boonek
23-12-2010, 20:02

Ty to wszedzie ten swoj ryj wcisniesz ...

#T
ja rocznik 93 ale zdaje mi sie ze pamietam te gumy albo bardzo podobne w kazdym razie wygladaly identycznie i tez byly zdjecia modeli samochodow ;d

Pamietam tez moja pierwsza konsole do gier - pegazus !:O to bylo cos teraz taki dzialajacy pegazus to zabytek xDD

Google
23-12-2010, 21:17
Jasne, że pamiętam - mój rocznik jeszcze się kwalifikuje.
Pamiętam, że były koloru białego oraz to, że były mega twarde.

Relonix
23-12-2010, 21:18
Mi szkoda tylko, że te czasy już nie wrócą :(

Saylor
23-12-2010, 21:23
Ja pamietam te gumy, nie były jak te dzisiejsze, ale te naklejki i tatuaże to było coś:)

Wracają wspomnienia z dzieciństwa.

Pamiętam że te gumy były cholernie twarde;D

Citko7
23-12-2010, 21:26
Jasne, że pamiętam - mój rocznik jeszcze się kwalifikuje.
Pamiętam, że były koloru białego oraz to, że były mega twarde.

Drah nie były twarde, po prostu sprzedawali Ci stare XD

Btw. Pamiętam, miałem masę obrazków z tego, z kuzynem zawsze zbieraliśmy. On to był pokurw do potęgi, zdolny był kupić cały karton, wyciągnąć ' obrazek ' zakleić znowu gumę i zostawić na później. XDdddddd

Hjubert
24-12-2010, 09:14

Łysy skocz po frugo! :D

Pamiętam tą gumę, bo miała charakterystyczny kształt :D Smak dzieciństwa... Nie ma to, jak się napierdzielało całymi dniami po powrocie ze szkoły w grę telewizyjną :)

Keszuwa
25-12-2010, 00:48
Ja chociaz rocznik '95 rowniez pamietam te gumy, prostokatne z takimi rowkami chyba xD i twarde. Naklejki z jakimis gownianymi samochodami i motorkami, ale jednak teraz jakby mi ktos to dal to nie wiem czy bym to wzial do ust jak kiedys xd

Splaxor
25-12-2010, 02:14
Pamiętam. Jakbym poszukał w "śmieciach" to znalazłbym jeszcze te obrazki z samochodami :D

Pede
25-12-2010, 10:40
Pamiętam, ten twardy i szybko tracący smak kawałek gumy.

.Bart.
25-12-2010, 12:33
Pamietam tez moja pierwsza konsole do gier - pegazus !:O to bylo cos teraz taki dzialajacy pegazus to zabytek xDD
mam dwa pegazusy na chacie, jeden nadal działa, drugi nie wiem, bo kiedyś jak przepaliłem zasilacz to zaczęło się z niego kopcić lol, ale i tak nie da rady na nich zagrać, bo nie mam joystika w którym by działały wszystkie przyciski, za to mam gdzieś kilka nie działających XD

On to był pokurw do potęgi, zdolny był kupić cały karton, wyciągnąć ' obrazek ' zakleić znowu gumę i zostawić na później. XDdddddd
tak się kiedyś robiło :D kupowałeś kilka, z każdej brałeś obrazek, zaklejałeś i zostawiało się na później xDD

@topic
Jestem z rocznika który również pamięta te gumy :) jak by przez mój pokój albo piwnicę w której jest kilka pudeł z wszelakimi pierdołami z czipsów/gum/rogalików itd. które się kiedyś zbierało przeleciało tornado to nie jedna naklejka czy tam obrazek z tych gum by się znalazła :D
Pamięta ktoś może jak nazywała się guma z takim długim niebieskim kolesiem który miał gumowe ciało? w tych gumach były naklejki z tym typkiem.

Nawiązując do tematu:
Eldo - Dzieciństwo (http://www.youtube.com/watch?v=q6iK38USqvo).

Romus
25-12-2010, 12:37
Nie wiem czy to byly na pewno gumy "Turbo" ale pamietam gumy z obrazkami.

Tumanbuga
25-12-2010, 12:58
Gume Turbo to ostatni raz żułem rok temu , w sklepie osiedlowym była : ). Najlepsze co było kiedyś to takie batoniki z krową a'la Milkyway tylko 100x lepsze i nie moge sobie nazwy przypomnieć :/. Najlepszy był czas przed powstaniem internetu , całe kolekcje niestety już powyrzucanych kart z piłkarzami , pokemonami , co tylko sobie chcesz :| . Na Pegasusie/Amidze też grałem , najlepsze co pamiętam to takie kaczki co sie do nich strzelało na pegasusie i na amidze takie samochody (jakby ktoś w paincie rysował).

Lolipops
25-12-2010, 13:01
Stare lata PrL-u xD
Pamiętam,pamiętam te gumki ;p

OOO Tumanbuga z Siedlec jesteś??

Ja też :D

Kosmo
25-12-2010, 13:18
Coś mi sie kojarzą takie gumy jest z 94' rocznik ale moglo być u mnie to moje miasto 100lat za murzynami;E

Rolnik
28-12-2010, 22:08

to nie były katalogi tylko naklejki jakie mozna było znaleśc w tych gumach
@topic
a pamietam takie gumy tylko nie wiem czy to były turbo, a soki frugo i tak były najlepsze mmmhm

Kah
28-12-2010, 23:52
Ja mimo iż rocznik 98 także pamiętam gumy Turbo.
Były dobre, lecz aż tak mi nie smakowały. Kupowałem je aby mieć obrazek :)

Pamiętacie może takie napoje ze Shrekiem? takie zielone.. Ahh to było pyszne nie pamiętam jak się nazywało ale tego już nie ma :(

Pozdrawiam,
Kah

Zarexoholik?
29-12-2010, 01:52
Świetna sprawa, naklejki przyklejałem wszędzie gdzie się dało.

Bezapelacyjnie - hit.

Linksys
29-12-2010, 11:45
Do tej pory mam gdzieś te zdjęcia z samochodami co były w tych gumach xD... Ale kiepsko już to pamiętam ;] to jednak było dawno...

Midq
29-12-2010, 12:03
HEHE, frugo mmm szkoda ,że już go nie ma :<
podbijam, grejfrutowe byly zajebiste :)

Daburian
30-12-2010, 01:38
Ja mimo iż rocznik 98 także pamiętam gumy Turbo.
Były dobre, lecz aż tak mi nie smakowały. Kupowałem je aby mieć obrazek :)

Pamiętacie może takie napoje ze Shrekiem? takie zielone.. Ahh to było pyszne nie pamiętam jak się nazywało ale tego już nie ma :(

Pozdrawiam,
Kah

"ze SHEREKIEM" żeś dojebał synek.

Jasne, że pamiętam te gumy ;) bardzo szybko traciły smak, 2 lata temu wymieniałem drzwi, a na drzwiach mialem pełno tych samochodów ;)
Frugo.. to się nazywało picie.., a nie jak teraz..
Dzieciństwo kiedyś wyglądało wspaniale.. Chodziło się po bloku pukało i: Idziesz grac w piłkę, Siema, dawaj idziemy w chowanego się bawić ;).
Pegazus... to była konsola xD moja ulubiona gra to Tank,Kaczki i takie małe samochodziki:D.

Google
30-12-2010, 04:18
Brudne Serca - Chujowo, Że Dzieciństwo Minęło (http://www.youtube.com/watch?v=YA9p_zvj02Y)

Stare lata PrL-u xD
PRL został zniesiony pod koniec '89r. Więc wtedy Ciebie jeszcze na świecie nie było.

Li$ek Von Lid3n
30-12-2010, 10:59
Urodzilem sie w 94 niepamietam takich gum ale za to mam takie naklejki schowane w pudelku :)

Azielu$
30-12-2010, 11:49
No ba. :D Jasne, że pamiętam. xDD Miałem w hooy tych karteczek, ale oddałem je siostrzeńcowi razem z kartami 'Supermózg [?]', kartami Dragon Ball z chipsów 'Chio' i tazosami z 'Laysów'. Tylko zdaję mi się, że rozpłynęły się w atmosferze. : /

Old Shidishi
30-12-2010, 12:34
To były czasy :D Oprócz tych wszystkich wymienionych rzeczy powyżej pamiętam jeszcze tzw " Spinery", które były w chipsach. Walczyło się w podstawówce nimi, bardzo często traciło się kilka podczas takich pojedynków :P

Kamor VODKA
30-12-2010, 12:36
A ja mam gdzies jeszcze Karty z bohaterami z DB :)))))))))
80+ mam

Coller
30-12-2010, 12:59
Ehh pamiętam jeszcze gumy Turbo i Donaldy :D miałem kiedyś nawet 2 pegazusy ->W0W i zawsze miałem problem z przepalonym zasilaczem xD
Potem były 'bejblejdy'? karty DB w paczkach chio przedtem robiło się pusto na podwórku ok godz.15~~? bo wszyscy biegli oglądać DragonBalla na RTL XD