View Full Version : [fix'd]Informatykiery APO ratujcie - problem z k?pem
Dawno dawno temu, siedziałem na Forum, a tu nagle komputer mi się wyłączył. Trochę się zirytowałem, wyciągnąłem łapsko w stronę przycisku POWER, nacisnąłem, komputer ruszył...
<ziuuuum>(dźwięk wentylatora)
<CYK>(nie wiem)
<PFFFFFFF>
<cisza jak w grobowcu Agamemnona>
Komputer umarł, śmiercią naturalną. Szybko zreflektowałem się jednak, że komputer to nie człowiek, dlatego wystarczy wymienić mu zasilacz. Kupiłem jakiegoś noname'a 330W(wcześniej był Tracer 400W) i chciałem sobie na Boże Narodzenie przerzucić wszystko z kompa na lapka, żeby móc go wyjebać do śmieci. Rozkręcam fajnie, podłączam wszystko do nowego zasilacza, klikam POWER i...
<ziuuum>(dźwięk wentylatora)
<Ekran startowy>
i nic, stoi. Wyświetla się tylko i wyłącznie ekran startowy, komputer nie reaguje na żadne argumenty klawiatury(która działa), dlatego nie mogę wejść do BIOSa. Zaznaczam, ze wszystko wydaje się być w porządku. Kondensatory na płycie głównej stoją jak słupy heraklesa, mniemam więc, że się nie spaliły.
Any ideas?
Z tego co opisujesz to mogę wywnioskować, że miałeś spięcie i siadł ci zasilacz, który mógł doprowadzić do spalenia się wejść ps2 na płycie głównej (mi jak się spaliła główna to spaliło się tylko wejście od graficznej). Nie ma sensu kupować nowej płyty głównej. Ja bym na twoim miejscu podłączył twardego do jakiegoś stacjonarnego kompa i albo zrzucać te dane na kilka razy albo pożyczyć od kogoś dysk zewnętrzny i na raz do siebie przerzucić. Posprawdzać wszystkie inne części ze starego kompa i jeśli by były dobre to możesz wystawić na allegro i zawsze coś będzie z tego. :)
Moja ciocia też tak miała i wyszło na to, że dysk twardy był spalony c(: Może i u Cb tak jest, dlatego nie odpala Okna.
To "zacinanie" przypomina mi zacinanie się kompa Azielu$'a, gdy miał za słaby zasilacz ;x Możliwe, że ty też tak masz, skoro zmieniałeś na słabszy :\
Poziomek Twuj Koleszko
25-12-2010, 00:06
Podaj specyfikacje kompa. :) W sumie to możliwe, że 330W zasilacz okazał się za słaby.
To "zacinanie" przypomina mi zacinanie się kompa Azielu$'a, gdy miał za słaby zasilacz ;x Możliwe, że ty też tak masz, skoro zmieniałeś na słabszy :\
Miałem dokładnie tak samo, gdy do starego kompa kupiłem nową kartę graficzną i zasilacz nie był w stanie jej zaspokoić. : / Pokazywały mi się dyski i napędy, a czasami nawet tego nie było. xd Najlepiej weź pożycz od jakiegoś zioma zasilacz min. 400W.
Moja ciocia też tak miała i wyszło na to, że dysk twardy był spalony c(: Może i u Cb tak jest, dlatego nie odpala Okna.
Próbowałem odpalić kompa z włożoną płytką z windowsa. Ciekawych rezultatów to nie dało, w zasadzie - żadnych. Tutaj już w sumie chodzi mi tylko i wyłącznie o dysk twardy, bo chciałbym zrzucić dane, które są mi niezbędne do egzystencji ;dd
Podaj specyfikacje kompa. :) W sumie to możliwe, że 330W zasilacz okazał się za słaby.
330W nonejm zasilacz
ASUS P5GD2
ATI Radeon X550 PRO 128mb
2x 256 DDR2 Dual Kingstone
Western Digital 120GB
Intel Celeron D 331 2,66Ghz
@Down
Czyli na pewno nie jest to dysk twardy? Jak sprawdzić, czy działa, czy nie? Świeci się tam jakaś diodka, co nie?
Tumanbuga
25-12-2010, 13:11
Możliwe jest , że masz za słaby zasilacz albo poszła ci płyta główna , ostatnio
ojciec naprawiał tam jakiś komputer i był podobny przypadek , komputer stawał ,
BIOS nie startował i okazało się , że płyta jebła. Komputer musiał przez coś nagle
umrzeć więc ja bym stawiał na płytę główną.
Kamor Wielki
25-12-2010, 14:18
masz 3 rozwiazania
bierzesz dysk do kumpla i zgrywasz all,to sie wtedy mozesz pozbyc tego zloma
albo pożyczasz dobry zasilacz 400 + (albo markowy 300+) i zgrywasz z dysku dane - pozbywasz sie szmelcu
A gdzie 3 rozwiązanie? /Cray
3...to przepadło wszystko !
W ogóle, jak rozpoznać, czy zasilacz da radę udźwignąć podzespoły komputera, czy nie? Można jakoś wywnioskować, przed zakupem?
@down
Wiem, że kosztuje 200 złotych, ale chcę tego złomka odpalić, bo na dysku twardym mam dane, które się nie śniły fizolofom. Jakieś sugestie, co zrobić, żeby go włączyć?
Poziomek Twuj Koleszko
26-12-2010, 00:09
To na pewno nie jest dysk twardy i chyba nie zasilacz bo ten komp jest gówniany, a ja na noname 300W miałem kompa na którym w Mafie 2 na średnich grałem. :d
@topic
Radzę ci nie bawić się z tym złomkiem, tylko kupić nowego. :D kompy są teraz całkiem tanie, a ten twój to z 200zł max kosztuje.
Ekran startowy Ci się wyświetla ? Co masz na myśli ? Taki przy włączaniu komputera czy BSOD ?
Wyciągnij ramy ze slotów, wyczyść je i zamontuj, miałem kiedyś to samo.
Także radzę Ci sięjuż nie bawić i kupić nowy komputer. Taki jak twój, nowy kosztuje z 350 zł. Za około 600 zł masz już dobry komputer z 2~GB ramu, dobrym w miarę prockiem, dobrą kartą graf(choć raczej zintegrowaną). Weźmiesz dysk do kumpla, zrzucisz co masz zrzucić i brak straconych danych.
Ekran startowy Ci się wyświetla ? Co masz na myśli ? Taki przy włączaniu komputera czy BSOD ?
Ekran startowy, czyli 'to przy włączaniu komputera', akurat jest to screen z nazwą płyty głównej i informacja na dole, że jak wcisnę tab i del to wejdę do BIOSa. Zaznaczam, że klawisze nie działają, dlatego tam nie wejdę ; d
@RAM wyciągnąłem i włożyłem do innego socketa, to samo. Odłączyłem też większość pierdółek, tylko dysk twardy, procesor i płyta główna do zasilacza, j.w
Ekran startowy, czyli 'to przy włączaniu komputera', akurat jest to screen z nazwą płyty głównej i informacja na dole, że jak wcisnę tab i del to wejdę do BIOSa. Zaznaczam, że klawisze nie działają, dlatego tam nie wejdę ; d
@RAM wyciągnąłem i włożyłem do innego socketa, to samo. Odłączyłem też większość pierdółek, tylko dysk twardy, procesor i płyta główna do zasilacza, j.w
Wiesza Ci się na starcie, czyli dokładnie tak jak ja miałem. :c To na 99% zasilacz.
Maciejas
26-12-2010, 22:16
Z tego co mówicie to albo zasilacz albo płyta główna :)
Najlepiej kupić nowy szpęcior i po kłopocie ^.0
Też tak miałem nie warto sie bawić i pisać dalej i sprawdzać ;/
Exevo knight
26-12-2010, 22:23
A fajnie by było, jak byś zapodał screen tego "ekranu startowego" :) Zrób telefonem albo czymś, byle, by było widać co jest napisane.
Degustator
26-12-2010, 23:20
Ile diagnostów, ale po poście Devixa skończyłbym dyskusję bo to dysk lub zbyt LOWowy zasilacz. Może pożycz od kogoś 400W i sprawdź jeżeli nie będzie chodzić znaczy że zmarł Ci dysk.
A jak mogę 'na sucho' dowiedzieć się, czy to dysk twardy, czy jednak zasilacz za słaby, czy to płyta główna do dupy?
Belfus Adri
26-12-2010, 23:44
Jak potrzebujesz tylko danych z dysku to idz do kolegi ,zgraj na jego dysk i potem na plyty czy cos takiego :)
aha, good to nou, serio! /Cray
Degustator
27-12-2010, 16:02
A jak mogę 'na sucho' dowiedzieć się, czy to dysk twardy, czy jednak zasilacz za słaby, czy to płyta główna do dupy?
Odłaczyć dysk i podłączyć na innym kompie.
Pożycz od kogoś 400W jak już mówiłem
Lub znajdź jakieś padło i podłącz swoją główną płyte
masz takie opcję:P
Problem fixed. Umarte wejście PS2 i wejścia z pamięci RAM. Wszystkim informatykierom dzięki za pomoc ;)
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.