PDA

View Full Version : Niszczenie mienia -jaka kara?

Berol :)
29-12-2010, 20:06
Witam.Ostatnio z pełnoletnim kumplem wzięliśmy petardę Achtung i wrzuciliśmy do przenoszonego kosza.Kosz wyleciał w górę i nagrało się wszystko na kamerze. Podobno była policja i podobno nas rozpoznali i mają wysłać wezwania.I pytanie nie jestem pełnoletni więc co mi może grozić za takie coś??
@edit
Było to w miejscu publicznym przed tzw halą ..

Bez napinki.

Gruba Impra z Mikielem
29-12-2010, 20:11
Za głupote się płaci. Pewnie dostaniesz kare by zapłacić za wyrządzone szkody, czyli wartość nowego kosza. Mam nadzieje, że będzie to duża suma i kara na kompa.

Lagga v3
29-12-2010, 20:11
Jeśli ty nie jesteś pełnoletni to albo zapłacą twoi rodzice albo będziesz miał kuratora xd

29-12-2010, 20:19
Czyli jak się dyrektor hali wkurzy i będzie chciał abyśmy ponieśli większe konsekwęcje i skieruje sprawę do sądu to kurator ;d?
Czekam na dalsze odpowiedzi ;d .

ave666
29-12-2010, 20:21
Mam prawo w liceum więc jak się sprawa nie rozwiąże do poniedziałku to Ci w poniedziałek powiem xd Ale raczej kuratora mieć nie powinieneś za zniszczenie głupiego kosza ;o Jakbyś mu hale podpalił to co innego.

Kurczak
29-12-2010, 20:23
Czyli jak się dyrektor hali wkurzy i będzie chciał abyśmy ponieśli większe konsekwęcje i skieruje sprawę do sądu to kurator ;d?
Czekam na dalsze odpowiedzi ;d .

To było na terenie szkoły? W pomieszczeniu?

Te Wiceps, nie nabijamy. Nie ważne gdzie, niszczenie mienia to niszczenie mienia - takie same paragrafy.
Liczyłem na to, że wyrzucą go ze szkoły, gdy taka sytuacja zdarzyłaby się w szkole ;d

29-12-2010, 20:25

Niee nie na terenie szkoły ani nie w pomieszczeniu.Przed pomieszczeniem na parkingu przed siłownią i miejscem do gry w piłkę Ale to miejsce i siłownia w pomieszczeniu ofc.

⊕ Cineczeq ⊕
29-12-2010, 20:26
Dawać reputy, bo się rozpiszę:

Już raz pisałem to na forum:

http://www.forum.toproste.pl/showpost.php?p=806187&postcount=11

Ale! Tylko będzie tak, jeśli wartość tego kosza nie przekracza 250 złotych, gdyż to będzie tylko wykroczenie.
Podstawa:

Art.124 KW - Niszczenie mienia
§1 - Kto cudzą rzecz umyślnie niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, jezeli szkoda nie przekracza 250 zł, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§2 - Usiłowanie, podżeganie, pomocnictwo - są karalne.

Natomiast, jeśli wartość przekracza 250 złotych, to już mamy do czynienie z występkiem i wtedy istnieje możliwość odpowiedzi nieletnich od 15 roku życia.

art. 288
§ 1. Kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 3. Karze określonej w § 1 podlega także ten, kto przerywa lub uszkadza kabel podmorski albo narusza przepisy obowiązujące przy zakładaniu lub naprawie takiego kabla.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Ale nie martw się, jeśli zostaniesz skazany wyrokiem, to w momencie ukończenia 18 lat skasują Twój wpis w aktach i będziesz mógł wziąć papier o niekaralności.

A tak całkiem prywatnie, to idiota i debil z Ciebie, wyżyłeś się na koszu i życzę Ci, aby wartość przedmiotu przekroczyła 250 złotych, żebyś miał nauczkę na całe życie.

Te Wiceps, nie nabijamy. Nie ważne gdzie, niszczenie mienia to niszczenie mienia - takie same paragrafy.

Kuratora mieć nie bedziesz kosz to wydatek max 150zł moim zdaniem a od 300 złotych jest sprawa karna , czyli skończy sie wszystko na pouczeniu i oczywiscie bedziesz musiał pokryć koszta tego kosza.

Lepiej skasuj post, mylisz się w każdej podanej przez Ciebie informacji.

Temat do zamknięcia, wszystko wyjaśnione, reszta to nabijanie postów.

.Khuramek.
29-12-2010, 20:30
Kuratora mieć nie bedziesz kosz to wydatek max 150zł moim zdaniem a od 300 złotych jest sprawa karna , czyli skończy sie wszystko na pouczeniu i oczywiscie bedziesz musiał pokryć koszta tego kosza.

29-12-2010, 20:32

No tak ale zrobiłem to z kumplem który ma dwadzieścia pare lat i razem bdmy płacić grzywnę czy osobno po określonej sumce?

⊕ Cineczeq ⊕
29-12-2010, 20:39
No tak ale zrobiłem to z kumplem który ma dwadzieścia pare lat i razem bdmy płacić grzywnę czy osobno po określonej sumce?

Wasze sprawy zostaną rozpatrzone oddzielnie. Jeśli prawnik pozwanego przedstawi, że ta druga osoba już uregulowała koszty związane z przedmiotem to sąd z reguły drugi raz nie karze zapłacić. Co nie znaczy, że nie może wyznaczyć grzywny za samo zachowanie. Ale Tobie nie grozi grzywna, nie masz stałego źródła dochodu, a sąd bierze pod uwagę możliwości majątkowe osoby pozwanej.

Gówno ci zrobią ;] może się nawet obejdzie bez sądu
Podziel się swoją wiedzą. Jak do cholery to byłoby możliwe?

Linksys
29-12-2010, 20:41
Gówno ci zrobią ;] może się nawet obejdzie bez sądu a jeśli nie to sąd zobowiąże cię do naprawienia szkody (kupienia nowego kosza) i może ci wymierzyć karę w postaci grzywny lub określoną ilość godzin prac społecznych które będziesz musiał wypracować, jeśli jesteś niepełnoletni to w grę wchodzi też nadzór rodzicielski ale to nie jest nic strasznego ;p

29-12-2010, 22:55
Temat do zamknięcia !!!!!!!!!!!!!!!