View Full Version : Jak rzuci? palenie i jakie s? skutki?
Master Maniek
03-01-2011, 20:13
Witam. W dzisiejszym można by to nazwać poradniku, opisze wam jak w miarę prosty sposób można rzucić palenie.
A więc zaczynamy :)
1. Kupujemy świnkę skarbonkę (najlepiej nie bez otworku na powtórne wyjęcie pieniędzy. No chyba, że młotek) :D.
2. Wiele osób mówi "pale bo lubię", "no palę ale papierosy śmierdzą dosyć " aczkolwiek potem łapy je... . Smród jest porównywalny do gówna. Jak nie wierzysz to spal dwie fajki i niuchnij łape :D:D:D. Wiem to z własnego doświadczenia.
3. (Odnosi się do pkt 2.) Skoro łapy je... to robimy prostą rzecz. Bierzemy butelkę plastikową (500 ml) i wkładamy do niej do 1/4 wysokości szmat lub innego materiału. Gdy wychodzimy na fajkę bierzemy tą butelkę i zamiast wypuszczać dym wdmuchujmy go do butelki (i tak przez tydzień). Zapach będzie naprawdę odrażający, nawet niektórzy puszczają pawia. Wyobraźcie sobie, że coś takiego idzie wam do płuc.
4. (Do pkt 1). Każdy hajs, który mamy na kupno fajek wrzucajmy do tej skarbonki. Jeżeli korci nas żeby rozbić skarbonkę to po prostu poprośmy kumpla lub brata żeby nam ją przechowywał. Ja tak robiłem to uzbierałem 350zł, babka dorzuciła mi parę zł i kupiłem sobie elegancki telefon.
5. Robimy prostą rzecz. Kupujemy szkło (lufkę) do marychy i wsadzamy w nią papieros i w połowie lufki wsadzamy gazik (taki do odkażania ran) lub watę. Spalamy papierosa bo czym widzimy na wacie, gazie brązowo czarny osad (pomyślcie, że coś takiego macie w płucach)
6. Myślę, że pomogłem wam. Samemu udało mi się wygrać z nałogiem za pomocą tych punktów. Jest to mój pierwszy poradnik więc zrozumcie to. Pozdrawiam Maniek
Zbigniew Wodecki
03-01-2011, 20:22
Mysle ze tak nie rzuciłbym palenia Twoim sposobem, mój dziadek palił faje non stop i miał przez to 3 zawały serca, rzucił fajki zwykłymi miętowymi gumami do żucia, nie pali juz przez kilka ładnych lat.
Pomyśle nad rzuceniem fajek, ale jeszcze nie teraz ; >>>
Poziomek Twuj Koleszko
03-01-2011, 20:24
Poradnik dobry, ale tutaj prawie każdy ma mniej niż 18 lat, co oznacza, że tacy ludzie nie mieli papierosa w ustach, ponieważ jest to nielegalne.
_Kuba.Wojewódzki_
03-01-2011, 20:25
Może i skuteczne, ale 99% osób które pali powie 'pie***** nie chce mi sie, ide zajarać'.
Ja osobiście pale, ale nie nałogowo, paczke od czasu do czasu kupie i mam ją na tydzien?; O
@do autora
Masz 18 lat i to co robiłeś nie nazywa się nałogiem.
@topic
Ciekawy poradnik, ale niestety albo stety nie skorzystam z niego bo nie palę i jestem z tego dumny. Wczoraj zapaliłem e-papierosa i powiem, że zasmakowało mi to :) Najbardziej w papierosach wkurza mnie sam zapach, a e-papieros miał ciekawy smak bo miał liquid smakowy :)
Spostrzegłem w tym poradniku ciekawe propozycje rzucenia palenia.
Osobiście nie palę papierosów(okazyjnie zdarzy się zapalić) ale dam linka kumplowi,może uda się go jeszcze uratować przed nałogiem:cool:
Poradnik fajny; ]
+ reput :)
Bambucha Rook
03-01-2011, 21:05
Poradnik dobry, ale tutaj prawie każdy ma mniej niż 18 lat, co oznacza, że tacy ludzie nie mieli papierosa w ustach, ponieważ jest to nielegalne.
Chuja prawda gdzies czytalem tylko nie wiem gdzie ze zabroniona jest SPRZEDAZ osoba nie letnim ale spozywanie poznij 18 NIE JEST ZABRONIONE Np. Nie wiem czy to przypadek ale stoje z kolegami pod klatka jaramy se szlugi po policiancji podchodza do nas i nawet nie zwrocili uwagi tylko poszli do klatki wiec?
#Topic
Ja mam postanowienie Nowo Roczne nie pale xD i jak narazie nie zle mi idzie zobaczymy na jak dlugo
Poradnik dobry, ciekawe propozycję. Pewnie skorzystałbym i walczył z tym jeżeli byłbym palaczem, jednak naszczęście nie jestem.
Poziomek Twuj Koleszko
03-01-2011, 21:12
Chuja prawda gdzies czytalem tylko nie wiem gdzie ze zabroniona jest SPRZEDAZ osoba nie letnim ale spozywanie poznij 18 NIE JEST ZABRONIONE Np. Nie wiem czy to przypadek ale stoje z kolegami pod klatka jaramy se szlugi po policiancji podchodza do nas i nawet nie zwrocili uwagi tylko poszli do klatki wiec?
#Topic
Ja mam postanowienie Nowo Roczne nie pale xD i jak narazie nie zle mi idzie zobaczymy na jak dlugo
No tak, ale osoba nie mająca 18 lat nie może wejść w posiadanie papierosów.
Ale jak chce Ci płuca rozpierdolić to co zrobisz?
Pale tylko okazyjnie ale to rzadko ;)
Fajnie, że pofatygowałeś się pisząc taki poradnik ale sądzę, że pierwszym czynnikiem, który miałby mi pomóc wygrać z nałogiem to silna wola i zdrowy rozsądek. Sam wiesz, że palisz takie ścierwo i trujesz się, a że ludzie nic z tym nie robią to ich problem i głupota. Jeżeli ktoś jest normalny to wie, że jeśli mu to szkodzi to należałoby temu zaprzestać.
Zarexoholik?
03-01-2011, 22:26
Moja mama rzuciła palenie ponad 5 lat temu. Bez pomoc jakichś poradników czy rad. Silną wolą tak jak wspomniał Adasik. Ja nie palę, nie paliłem i palić nie będę. Szkoda mi wydawać pieniędzy na taki szajs. Nie znoszę tego dymu, jego zapach jest okropny. Poradnik dobry dla osób, które są słabe i nie mają na tyle silnej woli by rzucić palenie od tak.
Panek Kitara
03-01-2011, 22:30
Sam poradnik nie jest zły,jednak co mi po nim przyjdzie,zdenerwuje się na coś/kogoś i od razu przyjdzie mi chęć na zapalenie papierosa? Gumy do żucia w sumie pomagają ale po jakimś czasie i tak będzie Ci się chciało zapalić. Trzeba mieć podejście do tego i wolę by przestać palić nic więcej.
Uzależnienie pokazuje jak niektórzy potrafią być słabi. To od nas zależy co będziemy robić... Nie rozumiem takich słów "chciałbym rzucić palenie, ale nie mogę", ale dlaczego nie możesz? Ludzie, to wy uzależniacie się od papierosów, tak samo możecie uzależnić się od każdej innej rzeczy, ale to tylko od was zależy czy przestaniecie to robić. Ludzie mówiący, że chcą przestać palić, tak na prawdę tego nie chcą, bo gdyby chcieli to by przestali.
Poradnik dobry, aczkolwiek bez chęci, nic się nie zrobi.
Jak dla mnie te Twoje punkty by mi nie pomogły. U mnie trzeba czegoś więcej. Chciałbym nie palic, ale jestem zbyt leniwy by się na to nastawic. Jak naprawdę będę tego chciał to rzucę. Narazie palenie mi nie przeszkadza, zresztą nie wydaje na to kasy, no może z 20-25 na miecha ? To nie jest dużo. Niestety z papierosami nie jest tak jak z ganją czy fetą. Fajki o wiele trudniej rzucic.
Jeszcze raz napiszę, chujowe te Twoje sposoby.
Nie palę ,ale mówiąc szczerze - nie użyłbym twojego sposobu.
"Ludzie palą bo lubią" - co racja wiele osób tak mówi ,bo jest uzależnionych i wstydzi się tego powiedzieć co jest normalne.
Są inne sposoby na rzucenie palenia i nie mówię tu o faszerowaniu się tabletkami. Najlepiej powoli ,coraz wolniej palić mniej ,mniej ,ostatnio e-papieros wiele osób używa.
#Down
Dokładnie.
Li$ek Von Lid3n
04-01-2011, 13:58
Odrazu sie nieda bo roznych chorob sie nalapiesz. Lepiej stopniowo.
Żadne sposoby Wam nie pomogą, w tym liczy się tylko silna wola.
Zbigniew Wodecki
04-01-2011, 17:20
Swoją drogą ciekawe w jakiej bajce to wyczytałeś, polcija miała wezwanie, więc nie będzie się zajmować jakimiś 'gówniarzami' wiadomo 'jak naszybciej' choć w naszym kraju szybciej przyjeżdża pizza, niz psiarnia. Sprzedaż czy posiadanie tytoni u osobach nie letnich jest zabronione. Nie wieże ze nie próbowałeś schować szlugi, tylko na lajcie sobie paliłeś. Mam kolege 'rastamana' wiadomo dredy itd. Policja tylko go widzi to juz ma trzepanie i jak ma fajki, to mu zabierają i powiadamiają rodziców czy opiekunów prawnych o sytuacji. Np. dlaczego w szkole kiedy masz przypał z fajkami, zawiadamiają rodziców, przecież to jest legalne i normalne. Palenie jak i picie alkoholu przez nieletnich nie jest karalne zadnym wyrokiem czy tym podobne.
joł joł, pozdro, elo. ; o
Człowieku, a paliłeś kiedyś po tzw.
'Studencku'?
No właśnie...
Nie pale nałogowo tylko popalam.
Dzięki za rady nie skorzystam.
'Studencku'?
tylko na sylwka tak masz? :mad::mad:
@top
sam teraz probuje ograniczac
Τettmeier
04-01-2011, 18:18
Cały czas fajki drożeją i to mnie tutaj boli... Z rad raczej nie skorzystam bo też rzadko kupuję szlugi w 100% dla siebie. Może się kiedyś rzuci... :)
Krulowiec
04-01-2011, 19:00
Nie pale i nie mam zamiaru palić.
Mój dziadek palił dobre 50 lat , miał duszności itp.
Papierosy wpływają na wszystko na kondycje , kolega grał w klubie piłkarskim zaczął palić po jakimś czasie zrezygnował z klubu dla papierosów , ponieważ nie dawał sobie rady na boisku , szybko się męczył.
Co do poradnika jeżeli ktoś chce na prawdę rzucić palenie to zrobi wszystko żeby tak było a nie jakieś poradniki ;)
Jak ktoś chce przestać palić to przestanie sam bez pomocy tibijskiego forum czy jakichś plastrów. Nigdy nie paliłem i wiem, że nie będę palić, burzliwy okres gimbazy przeszedłem i ani razu nie miałem papierosa w ustach (silna wola <3)
Ktoś może powiedzieć "nigdy nie paliłeś to nie wiesz, że to jest dobre i się nie wypowiadaj na temat tego o czym nie masz pojęcia" Ale przecież wszyscy wiedzą, że papierosy szkodzą więc po co mam płacić za szybszą śmierć? ;o
Nawet jeśli jest to "dobre" i tak nie mam zamiaru nigdy spróbować.
W moim przypadku wystarczyla tylko silna wola, pozdro (:
Only Sio
05-01-2011, 15:35
Moim zdaniem zadne gadanie, poradniki, rady nic nie pomaga. Ja sam nie pale, i nigdy nie palilem, i nie mam zamiaru.
2. Wiele osób mówi "pale bo lubię"
oni raczej mają na myśli: palę, bo moi koledzy palą czyli palę dla szpanu :)
Np. Nie wiem czy to przypadek ale stoje z kolegami pod klatka jaramy se szlugi po policiancji podchodza do nas i nawet nie zwrocili uwagi tylko poszli do klatki wiec?
byli zajęci czymś innym albo to opowiastka z sylwestra? normalnie powinni was spisać i zabrać fajki
'Studencku'?
No właśnie...
Nie pale nałogowo tylko popalam.
a paliłeś kiedyś po tzw. 'gimbusowemu' DLA SZPANU XD?
@topic
Jak ktoś chcę przestać palić to wystarczy trochę silnej woli, chodzi mi oczywiście o młodzież, ile wy popalacie? rok? dwa? trzy? chcecie to przestaniecie.
Nie palę i nie mam zamiaru zacząć truć się za pieniądze. :)
Oj to mało wiesz... Ludzie zaczynają palić szlugi w wieku 13 lat ;|
#t.
Wątpie, że to mi pomoże, jednak wielkie dzięki za starania ;)
Paliłem przeszło 7 lat, nałogowo zacząłem dopiero od 1 kl gimnazjum - rzuciłem te ścierwo bez żadnych poradników, zdałem się na swoją silną wolę.
Rzuciłem 15.07.10r.
..:KoMBoj:..
06-01-2011, 17:09
Eh mi się to nie przyda bo nie pale nałogowo tylko czasami. Poradnik ciekawy ale wątpie że pomorze
Doktor Watson
06-01-2011, 17:15
Oj to mało wiesz... Ludzie zaczynają palić szlugi w wieku 13 lat ;|
#t.
Wątpie, że to mi pomorze, jednak wielkie dzięki za starania ;)
No co Ty? Nie dostrzegłeś dowcipu? ;) Ale mi to i tak nie pomoże bo nie palę :D A co do Polski to lubię pomorze Mazury ;> Są ładniejsze ;P
Co Wy w tym paleniu widzicie? ;>
Paliłem przeszło 7 lat, nałogowo zacząłem dopiero od 1 kl gimnazjum - rzuciłem te ścierwo bez żadnych poradników, zdałem się na swoją silną wolę.
Rzuciłem 15.07.10r.
Podbijam. Silna wola ponad wszystko. :>
pomorze
Ahaa.
Kosik Czarny 2v0
08-01-2011, 13:29
Dzięki za rady.
Nie skorzystam nie pale i jestem z tego bardzo zadowolony.
Wgl. Przy moim trybie życia by się tak nie dało ;[.
90% osób z tego forum uprawiających sport wiedzą czemu.
Gdybym palił na meczu po 10 minutach bym był zasapany a tak to mogę biegać te 70-80 minut ;]
Poradnik dobry i ma na celu "ukazanie dla oczu" tego swinstwa.
Niektorzy jak to zobacza nie dotkna papierosa nigdy wiecej, a niektorzy sobie nic z tego nie zrobia.
Jednym to pomoze, drugim nie.
Ja pale bo rodzice palą a jak zapewne wam wiadomo palenie bierne(wdychanie dymu) jest gorsze niż palenie czynne(czyli jarasz szluga) wiec nie skorzystam , chyba ze się wyprowadzę z domu.
skutki sa takie ze masz zdrowsze płuca xd
1st R. Boonek
13-01-2011, 21:24
Uzależnienie pokazuje jak niektórzy potrafią być słabi. To od nas zależy co będziemy robić... Nie rozumiem takich słów "chciałbym rzucić palenie, ale nie mogę", ale dlaczego nie możesz? Ludzie, to wy uzależniacie się od papierosów, tak samo możecie uzależnić się od każdej innej rzeczy, ale to tylko od was zależy czy przestaniecie to robić. Ludzie mówiący, że chcą przestać palić, tak na prawdę tego nie chcą, bo gdyby chcieli to by przestali.
Poradnik dobry, aczkolwiek bez chęci, nic się nie zrobi.
No nie do konca koleszko, bo uzalezniasz sie nie tylko psychicznie (w sensie takim ze np. jestes poprostu przyzwyczajony do siegania po fajki) ale takze fizycznie, czyli ze przez brak nikotyny organizm debileje, jestes nerwowy, trzesa sie lapki i inne tego typu fazy
#studencik - ty masz mozg slaby takie pionki jak ty nie zdaja sobie chyba sprawy z tego jak ciezko czegos takiego sie pozbyc "od tak"
#t co z tego ze ktos bedzie wiedzial jaki to syf skoro jego organizm ma zapotrzebowanie nikotynowe ? (btw. wiekszosc wie jaki to syf, a mimo tego pali dalej)
tak wiec pomoc w rzuceniu palenia moze nam tylko silna wola (:
Li$ek Von Lid3n
13-01-2011, 21:39
Po przeczytaniu jeszcze bardziej chce mi sie palic ... :/
E.Leclerc
14-01-2011, 18:31
Aha no i?? Starales sie ale Ci nie wyszlo :)
G_R_U_L_I_X
14-01-2011, 19:21
Poradnik ciulowy, po prostu dużo pierdolenia. Jeżeli chcesz rzucić palenie po prostu nie kupujesz szlug. Mnie zmusiło to, że szlugi już kosztują 10 zł, a jak ide na browara czy gdzieś muszę 2 ramy szlug kupywać. Czyli zakładając wezmę sobie 5 browarów + ćwiartkę + 1,5 paczki szlug + pule lub calaka = 12 zł + 9 + 15 + 15 (30) = średnio wychodzi 40 zł na wypad, ale też coś do jedzenia na gastro trzeba brać. To jest NORMALNY DZIEŃ TYLKO! A jeżeli idziesz do klubu? To nie dość, zę na browary, szlugi, jazz, ale jeszcze może władek może być lub pika jakiegos. Strata siana na szlugi po prostu. Kiedyś się zaczynało palić bo był szpan, a teraz jest nałóg.
Skryper.!
14-01-2011, 19:47
Ja zaczalem palic przez to, ze na dobitke siegałem po papierosa no i po jakims czasie sie uzaleznilem. Teraz staram sie rzucic i juz tydzien nie pale heh^.^
Everlast
20-01-2011, 13:40
..' Jeśli chcesz rzucić palenie,staraj się gdy jesteś w otoczeniu palących i ktoś próbuję cie poczęstować musisz podjąć szybką decyzję mianowicie postarać się odmówić co jest ciężkie jak ktoś długo pali jeśli będziesz już ograniczał i palił dajmy na to 2-3 papierosów dziennie , kupuj sobie zwykłe gumy "orbit" czy jakieś cukierki owocowe żeby czymś zająć język [ głupie ale pomaga ] nikt nie musi sobie odmawiać żeby wyjść z kolegami np : przed szkołę którzy idą zapalić można chodzić z nimi nie paląc i nie dając się za wszelką cenę namówić,to wszystko w 90% zależy od silniej woli, ale na prawdę jest ciężko trzeba ogarnąć tzw. 'małpe' żeby nie zapalić...' Do wszystkich nie żaden poradnik tylko rada nikt nie musi się do niej zalecać.
#Tak na prawdę mówiąc sobie że chcesz rzucić palenie, tego nie zrobisz jeśli ktoś pali nałogowo niech ogranicza a jakieś korzyści z tego wyniesie,to nie zależy od tego że ktoś wam dobrze poradzi może was tylko nakierować jeśli sami chcecie rzucić to to zrobicie nie mówiąc sobie o tym że 'nie możecie'
Mi tez pasuje rzucic z racji tego ze bede staral sie dostac do oficerki oraz z tego ze jak apale to mi sie wlacza taka kropka latajaca przed oczami:D
Ale prawda jest taka, sam nie rzucisz:p trzeba zmobilizowac swoje otoczenie do tego aby tez rzucili lub uszanowali fakt ze rzucasz i nawet nie pokazywali sie przy Tobie z fajka.
Probowalem cygary zastapic lizakami, cuksami nie wyszlo:/
Zyczcie nam powodzenia, ja po feriach mowie stop, a przynajmnije mam taka nadzieje.
No tak, ale osoba nie mająca 18 lat nie może wejść w posiadanie papierosów.
Chyba , że ma starszych kolegów i poprosi o kupienie papierosów :) Albo w Twoim miescie u Buka :D
Mi twój poradnik nic by nie pomógł, dla nałogowca zwłaszcza, wystarczy silna wola nic więcej.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.