Golebi
16-01-2011, 18:35
Liczi chińskie (chiński: 荔枝, pinyin lìzhī, ang. lychee, leetchee), zwane także śliwką chińską, liczi lub bliźniarką smaczną (Litchi chinensis Sonn.) – gatunek drzew tropikalnych z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae). Pochodzi z rejonu Kambodży, Wietnamu i Filipin, jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie
Zastosowanie:
Roślina uprawna: roślina uprawiana w południowych Chinach od ponad 2000 lat. Obecnie uprawiana jest także w Azji Południowowschodniej, Indiach, południowej Japonii, wschodniej Australii a także w USA (Floryda i Hawaje), południowej Afryce i Oceanii. Owoce wymagają szybkiego transportu, gdyż dojrzewają tylko na drzewach, a zbierane są w pełni dojrzałości. Są nietrwałe, przechowywane w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć już po 2-3 dniach. Tylko niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach do 10 tygodni.
Sztuka kulinarna: owoce liczi są wykorzystywane w kuchni. Po usunięciu skórki i pestki z owoców robi się kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi. Najlepiej jednak smakuje na surowo. Można je dodawać do sałatek owocowych, podawać z likierem, śmietaną lub lodami. W Chinach suszone na podobieństwo rodzynek.
Wartość odżywcza w 100 g owoców:
71 kcal
0,9 mg białka
16 g węglowodanów (tyle samo glukozy i fruktozy)
50 mg witaminy C
sole mineralne
kwas jabłkowy
źródło wikipedia
Jadł ktoś?
ps. do nabycia w biedronce ; )
('.^)\/,,
http://www.atlas-roslin.com/liczi.jpg
Takie cuś ; )
ps. koniecznie spróbuj :D
Zastosowanie:
Roślina uprawna: roślina uprawiana w południowych Chinach od ponad 2000 lat. Obecnie uprawiana jest także w Azji Południowowschodniej, Indiach, południowej Japonii, wschodniej Australii a także w USA (Floryda i Hawaje), południowej Afryce i Oceanii. Owoce wymagają szybkiego transportu, gdyż dojrzewają tylko na drzewach, a zbierane są w pełni dojrzałości. Są nietrwałe, przechowywane w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć już po 2-3 dniach. Tylko niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach do 10 tygodni.
Sztuka kulinarna: owoce liczi są wykorzystywane w kuchni. Po usunięciu skórki i pestki z owoców robi się kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi. Najlepiej jednak smakuje na surowo. Można je dodawać do sałatek owocowych, podawać z likierem, śmietaną lub lodami. W Chinach suszone na podobieństwo rodzynek.
Wartość odżywcza w 100 g owoców:
71 kcal
0,9 mg białka
16 g węglowodanów (tyle samo glukozy i fruktozy)
50 mg witaminy C
sole mineralne
kwas jabłkowy
źródło wikipedia
Jadł ktoś?
ps. do nabycia w biedronce ; )
('.^)\/,,
http://www.atlas-roslin.com/liczi.jpg
Takie cuś ; )
ps. koniecznie spróbuj :D