View Full Version : Szko?y
Witam, jest ktoś może na filologii angielskiej, turystyce i rekreacji, AWF, czy w jakiejś wyższej szkole wojskowej (żołnierz, komandos)? Jeśli tak, to moglibyście mi napisać, czy jest ciężko i jakie przedmioty na maturze trzeba zdawać?
Z góry dzięki :D
N-series
17-01-2011, 17:27
idealne pytanie na to forum gdzie wiekszość to gim buda albo no life z zawodówka albo zaocznej szkole średnia wieku to 13-16lat xd lepiej gdzie indziej spytaj
polecam google;d albo jakieś forum o studiach to tam się dowiesz
@down wąsacz mam 18 w tym roku oki?
idealne pytanie na to forum gdzie wiekszość to gim buda albo no life z zawodówka albo zaocznej szkole średnia wieku to 13-16lat xd lepiej gdzie indziej spytaj
to ze ty zaliczasz się do 13-16 to nie znaczy ze większość kkk??
na awf są ciężkie egzaminy... ale nie jest tak zle (kuzyn właśnie kończy)
przedmioty?? wiem ze biologia?? no i chyba wf nie?? :D
pytaj Zarexa on jest specjalistą od studiowania dziennie ale wieczorowo weekendami
Orson_Pall
17-01-2011, 19:11
AWF (Przynajmiej we wroclawiu, na wiekszosci uczelni raczej tez) Chemia biologia rozszerzone, fizyka NIKOENIECZNIE Rozszerzona (za rozszerzona zawsze wiecej pkt rekrutacyjnych). Filologia Angielska Polski Angielski historia rozszerzone historia sztuki, wos niekoniecznie rozszerona. Szkoly wojskowe wos, historia, biologia, chemia (i wiecej, zaleznie od uczelni). Turystyka i rekreacja- nie mam pojecia, na kazdej uczelni wyglada to bardzo roznie, napewno polski rozszerzony, angielski/niemiecki rozszerzony.
@Edit: znalazłem fajna stronke, http://kierunkistudiow.pl/index.php?option=com_bookmarks&Itemid=204&mode=0&catid=326&navstart=0&search=*
Na filologii angielskiej mam 2 ziomków z akademika, a na AWF'ie ziomka z pokoju. Także mogę Ci napisać, że:
AFW'ie - najlepiej zdawać dodatkowo biologie. Dużo przedmiotów jest z nią powiązanych. Biochemia tak dla przykładów. Najwięcej jak zapewne wiesz masz sportu. Możesz trafić tak, że w szkole przedmiotami będzie np. siatkówka, basen. Na stronach internetowych stron masz dokładnie wypisane jakie przedmioty mają jakie kierunki.
Filologia angielska - Najlepiej zdawać angielski rozszerzony. Z przedmiotów to masz to co inni na swoich filozofia, wf i dodatkowo wszystko o języku angielskim. Każdy przedmiot związany będzie z czymś innym np. gramatyka.
Tyle co wiem o tych kierunkach.
#Hjubert
Każda szkoła ma inne wymogi. Nie masz co się martwić, bo opowiadania, że tu się nie dostaniesz, bo masz za mało - bajka. Wcale tak nie jest. Wiadomo, że jak zdałeś maturę z wynikami po 30% to będzie ci ciężej, ale wiesz - zawsze masz zaliczoną.
Cholera, chemia, fizyka, biologia? :O Ja pier*ziele... Myślałem, że nic z tych przedmiotów nie będzie potrzebne ;\ Może to zależy od szkoły jakie przedmioty wymaga? Czy wszędzie takie same wymagania pod względem przedmiotów mają? Aaa i trzeba mieć ileś tam % z matury, czy liczy się, żeby tylko zdać ten dodatkowy przedmiot?
z tego co zauważyłem w tych pozatibijskich tematach średnia wieku wynosi 16-18 lat, wszyscy się starzejemy więc w czym problem?
@up
Na AWF napewno potrzebna ci będzie biologia, na filologię angielski, a na turystykę chyba geografia? Dostanie się na wybrany kierunek zależy od uczelni, bardziej oblegana=większe wymogi.
Na wojskowe: gegografia, wos, historia, angielski, chemia, biologia. Wszystko zalezy od uczelni :).
Na wojskowe: gegografia, wos, historia, angielski, chemia, biologia. Wszystko zalezy od uczelni :).
Fizyka przede wszystkim.
Doktor Watson
21-01-2011, 11:14
Wszystko zależy na jaki kierunek chcesz się dostać...
Przykładowo "wojskowa" uczelnia to Wojskowa Akademia Techniczna (WAT) w Warszawie.
Gdy rozglądałem się tam za kierunkiem elektronicznym to były punkty za rozszerzoną matmę i fizykę.
Z resztą tu (http://www.wat.edu.pl/) masz stronę WATu i sobie zobacz jaki kierunek by Cię interesował.
@down wąsacz mam 18 w tym roku oki?Dobrze że napisałeś "większość" ponieważ mam 19 lat w tym roku 20 i jak to nazwałeś za "no lifa" się nie uważam a poza tym od kiedy zaoczna szkoła jest w wieku 13-16 lat?.16 lat to się ma jak kończy się gimnazjum i idzie do zawodówki,liceum bądź technikum.Zaocznie liceum np. 2 letnie można robić po zawodowej w sumie :).Nie radze tak na przyszłość zgrywać ważniaka i mówić że przykładowo ci co są z zawodówki są gorsi.Gówno prawda czego przykładem są niektórzy moi znajomi co teraz pracują i zarabiają dosyć dobrze i przy okazji robią jeszcze średnią zaocznie a po liceum czy technikum albo idziesz na studia albo szukasz pracy (niestety w tym kraju najlepiej przez znajomości).Teraz bardziej mają na uwadze Twoje umiejętności a niżeli szkołę.Także polecam robić prawko i jakieś dodatkowe kursy np. na wózki widłowe bo to się przydaje w życiu ;)
Jeśli jakoś uraziłem Ciebie swoim zdaniem to sorki.Ale uważam że większość osób po 17 roku życia zaczyna myśleć o innych sprawach niż np. Tibia.Ważniejsi są kumple,dziewczyna bądź praca i poważne zastanawianie się nad zdaniem "co chcę w życiu robić" a nie tylko komputer.
Się rozpisałem hehe
A co do tematu wybierz ten kierunek, który Ciebie najbardziej interesuję i można powiedzieć jest twoją pasją a na pewno sobie poradzisz :)
Nie wiecie czasem, czy dałoby radę dostać się gdzieś na komandosa bez szkoły? Interesowało by mnie to chyba najbardziej... W drugiej kolejności AWF, ale jak tam biologię trzeba, to chyba sobie podziękuję, bo głąb jestem. Podobnie z Matematyką i fizyką :\ Z chemią, to jeszcze ujdzie, bo do tej pory nie było takie trudne...
Bez szkoły tzn. średniej? wątpię. Najwyżej do wojska po skończeniu 18 lat mógłbyś startować. Masz jeszcze dużo czasu na zastanowienie się, może ta biologia ci się spodoba albo jakiś zupełnie inny kierunek? ;d
Nie bez średniej ;P Po liceum, bez studiów :D Ale znowu mało kasy się będzie zarabiać... Chorela, sam już nie wiem :=\
Do wojskowych szkół jest cała masa startujących osób, więc tam masz selekcję. Do wojska w ubiegłym roku miało iśc tysiąc osób. Przyszedł do mnie list odnośnie rekrutacji. W 2011 roku pewnie zostanie zwiększona liczba osób poboru do wojska. Jednak jeśli chcesz się gdzieś teraz dostac to zauważ, że bez matury nie masz NIC. Skończone studia to zawsze dodatkowe umiejętności, które ułatwią ci dostanie się tam gdzie chcesz. Ogólnie mam znajomych, którzy chodzą na studia związane z wojskiem, ale tam też fizyka, chemia, biologia. xd
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.