PDA

View Full Version : Silka jaki wiek

Hellmans
17-01-2011, 20:11
Siemanko mam pytanie w jakim wieku najlepiej zaczac chodzic na silke ?

Crayon
17-01-2011, 20:12
Od czasu, kiedy będziesz miał poukładane w głowie. Zaczynają już szesnastolatki, w zasadzie - nie ma raczej takiej granicy wiekowej, wszystko zależy od aktualnego stanu fizycznego i psychicznego ; d

Joogi
17-01-2011, 20:27
Ja po raz piewszy stope postawilem na silce w wieku 14 lat, ale mysle ze tak w granicach 16-17 lat jest dobry okres do trenowania, do 20 lat mozesz sobie zbudowac w miare dobra sylwetke juz ;x

Gruba Impra z Mikielem
17-01-2011, 20:28
W każdym wieku, ale jak nie skończyłeś okresu dojrzewania (wzrostu) to nie można robić ćwiczeń obciążających kręgosłup i ogólnie lepiej nie brać maksymalnych ciężarów.:cool:

Przemas
17-01-2011, 20:38
mozesz zaczac ciwczyc nawet jak masz 6 lat zaczolem cwiczyc od 11 roku i cwicze do teraz i ze zdrowiem wszystko okej

Hellmans
17-01-2011, 20:39
16 lat 187 cm wzrostu . Pewnie jeszcze troche podrosne

Crayon
17-01-2011, 20:50
Jeśli nie jesteś chory na łamliwość kości, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś w tym wieku szedł na siłownię ;)

.Vimpexx.
17-01-2011, 20:54
W wieku 8 lat już się idzie na siłkę, pakujesz po 5 kg na klatę.

Tak serio, to można zaczynać od kiedy się chce, takie jest moje zdanie.
:D

Golebi
17-01-2011, 21:15
Najlepiej iść na siłownie w wieku 18 lat. Póki co wykonuj pompki,podciąganie, ćwiczenia rozciągające,brzuszki itp. Na razie nie podnoś żadnych ciężarów na "klate" , jeżeli chcesz ,aby twoja muskulatura rozwijała się prawidłowo. Zalecam ćwiczenia na triceps i biceps sztangą 4-6kg. Ewentualnie hantle i tylko bajceps, nie żadne tam plecy, żeby się ruszać, czy coś, tylko bajceps robimy /Cray

Neko^
19-01-2011, 14:50
Najlepiej iść na siłownie w wieku 18 lat. Póki co wykonuj pompki,podciąganie, ćwiczenia rozciągające,brzuszki itp. Na razie nie podnoś żadnych ciężarów na "klate" , jeżeli chcesz ,aby twoja muskulatura rozwijała się prawidłowo. Zalecam ćwiczenia na triceps i biceps sztangą 4-6kg. Ewentualnie hantle i tylko bajceps, nie żadne tam plecy, żeby się ruszać, czy coś, tylko bajceps robimy /Cray

Widać, ze sie gowno znasz. Na silownie mozesz isc juz od małolata odpowiedni ciezar to podstawa, poprawnie wykonywane cwiczenia jedynie pomogą w rozwijaniu. Ps. martwy ciąg wykonuj małym obciazeniem badz wogole go nie wykonuj.

Laczeq
19-01-2011, 15:36
http://www.sfd.pl/ <--Zapraszam.
Tam się wszystkiego dowiesz.

Mieszko twuj koleszko
19-01-2011, 15:37
Lepiej curwa napisz do hardkorowego koksa XDDD On ci powie

G_R_U_L_I_X
19-01-2011, 15:44
Na siłkę można chodzić jak już mutacje przejdziesz (polecam). Jeżeli wcześniej nie chodziłeś radze Ci przez miesiac robic pompki, brzuszki. Jak już idziesz na siłkę bierz dynamicznie nie siłowo. Nie udawaj, ze jestes Tytanem czy Herosem i weźmiesz wszystko. Na początku na ławeczce bierz po max 20 kg (ze sztanga) i rób serie 10 x 10 i na następne stanowisko. Nie wiem skąd takie podjaranie siłownią. Od 3 gim chodziłem na siłkę, ale wiem, że źle zrobiłem, bo lepiej do roboty gdzieś na budowę. Nie dość, że siano wpadnie do kieszeni, a kondycha skacze jak japierdole. Mozna się "wyrobic" taki w sposób w niecały rok i nie tylko "bajcepsy". Pamiętajcie jak chcecie chodzic na siłkę to miejcie własną dietę, której będziecie przestrzegać.

@edit
A i tak jak chcesz chodzic na siłkę to chodz na nią już ciągle najlepiej 3 dni w tygodniu. Co da Ci miesiac siłowni? Przynajmniej 2 lata, aby było dobrze, ale to minimalna granica.

Saylor
19-01-2011, 16:58
Najlepiej nie zaczynać zbyt wcześnie, iż ciało się długo "rozwija".Sam czasami pójdę. Polecam tak od 15.

Mieszko twuj koleszko

Ta:D Na bank:P Powie coś w tym stylu. Nie ma opierdalania się, trza iść na siłownia;P

Pamietaj. Im wcześniej zaczniesz, tym więcej problemów bd miał jak dorośniesz:P

@romuś
jak rosną do 17 to ja jestem kobietą.

ViVuSeK
19-01-2011, 17:32
Ja nie polecam iść zbyt wcześnie ,radzę natomiast wtedy kiedy już jesteś jakoś bardziej rozwinięty ; )
W wieku od 14,5 - 15 lat możesz zacząć odwiedzać siłownię ,o ile czujesz się na siłach aby tam iść. Zwykle nie znam nikogo kto w wieku młodszym ,tutaj powiem o co Joogi " postawił tam stopę" ;p.

#D
"Możesz" a nie "musisz koniecznie" .
Polecam mu tylko ten wiek ,bo myślę ,że to już ten czas [...] Poza tym rok różnicy nie zmienia tak wiele ; )

.Bart.
19-01-2011, 18:50
@up
Po co ktoś miałby chodzić w wieku ~15 lat na siłownię (chyba, że na taką szkolną w czasie WFów)? chyba tylko po to, żeby szpanować przed koleżkami, że raz był na siłce i ośmieszać się przed innymi gadając niestworzone historie ile to on nie weźmie.

Od 3 gim chodziłem na siłkę, ale wiem, że źle zrobiłem, bo lepiej do roboty gdzieś na budowę. Nie dość, że siano wpadnie do kieszeni, a kondycha skacze jak japierdole. Mozna się "wyrobic" taki w sposób w niecały rok i nie tylko "bajcepsy".
Kondycja skacze pracując na budowie? lol xD ciekawe w jaki sposób chcesz znaleźć pracę na budowie w roku szkolnym bez znajomości, do tego chodząc do szkoły.

@topic
Polecam od 16 lat, tylko nie rób ćwiczeń obciążających kręgosłup typu MC/przysiady.

Romus
19-01-2011, 18:54
@up

Kondycja skacze pracując na budowie? lol xD ciekawe w jaki sposób chcesz znaleźć pracę na budowie w roku szkolnym bez znajomości, do tego chodząc do szkoły.
/przysiady.

Uwierz ze wszystko sie da. Ja pracuje w dni wolne od szkoly i mam 10/h :)

@Top
Kosci rosna do 17roku zycia i to wlasnie od tego moment mozna cwiczyc.

Ovner
19-01-2011, 20:51
mozesz zaczac ciwczyc nawet jak masz 6 lat zaczolem cwiczyc od 11 roku i cwicze do teraz i ze zdrowiem wszystko okej

Odezwij sie na starosc.

@up
Bardziej uwarunkowane genetycznie, niz "koniec w wieku 17 lat".

@top
16/17, cwiczyc z mogiem, zeby nie zjebac sobie przy tym sprawnosci fizycznej i zostac kaleka.

@down
MASAMASAMASAMASAPOMPA, przylozenie takich ciezarow na poczatek, do nieprzyzwyczajonych miesni, moze byc katastrofalne w skutkach, a w przypadku jakiegokolwiek ortopedycznego odchylu od normy poglebi to. Ale oczywiscie zdrowie mozesz miec w dupie, bo po co Ci one. MASAMASAMASAMASA
Co do beki z 4kg na SAM biceps/triceps jednej reki, to dosc, by ja zmeczyc (przy obwodzie lapy ok 30 cm) cwiczac z odpowiednia technika.

N-series
19-01-2011, 20:58

co to jest 4kg lol XD chyba dla 10 latków

polecam po 3 gim najlepiej , jak chcesz to nakruwiaj na kręgosłup i plecy jeżeli starczy ci już taki wzrost;d;d
ogólnie jak masz 16 lat to spoko wysoki jesteś nie ma przeszkód , nabierz tylko masy bo pewnie jak patyk jesteś , dieta i potem gainer i masuj i będzie dobrze , planu treningowego ci nie dam bo nie dla ciebie , xd zrób z 2tyg ogólnorozwojowy(wszystkie ćwiczenia), potem możesz zacząć po kolei partie cwiczyć wgl. dnia. i jakiś dobry plan niech ktoś ci napisze na mase i siłe i będzie ok
ja robie na barki normalnie,nogi dużymi cieżarami,przysiady ze sztagą martwe ciągi itp. xd i jest ok