View Full Version : Krótkie i zwi?z?e przemy?lenia dt. updatów oraz egzystencji administracji na forum.
Pan i władca Tiuso!
01-02-2011, 12:55
Witajcie,
Tak ostatnio rozważałem nad niektórymi Tibijskimi aspektami i doszedłem do wniosku, że administracja źle postępuje z update'ami. Czy nie sensowniej byłoby dodawać każdy element update'a po kolei - pozwoliłoby to zaspakajać na bieżąco potrzeby graczy oraz ułatwiać im grę i przede wszystkim - łatwiej zdiagnozować, co powoduje crashe.
Kolejną rzeczą, którą chcę poruszyć są tematy w dziale Bugi, Propozycje oraz Opinie & Krytyka. Według mnie, administracja (i nie mam tu na myśli moderatorów, tylko gm'ów z prawdziwego zdarzenia - Santano, Tygrys itd.) powinna zaglądać w te działy co 2-3 dni.
Piszę to z myślą o tym, że tak jak teraz, Santano, czy reszta osób przygotowujących update'y ma nawał pracy i maniaczą po 10 godzin dziennie. Po co? Nie lepiej robić wszystko na bieżąco, a nie potem odkładać na ostatnią chwilę?*
*Zawsze mamy tak powiadają :D
A choćby jak masz to na RL? Zmiany wprowadzane są masowo wraz z nowych klientem. Ewentualnie czasem jakiś drobna aktualizacja/łatka.
Dlatego uważam że to w jaki sposób wprowadzane są tutaj updaty jest dobre.
Bawiąc się w cotygodniowe dodawanie po jednej funkcji na otsie, nie uzyskamy tego co możemy uzyskać przez dokładne przemyślenie danego pomysłu, questu itp.
To tak jakbyś pisał wypracowanie, niby wiesz o czym chcesz napisać, ale zawsze w tzw. międzyczasie coś tam dorzucisz co Ci wpadnie do głowy.
Co do 3 działów które wymieniłeś. Oni tam zaglądają NIEMAL* codziennie.
Zobacz np. że codziennie w dziale bugi czy propozycje udziela się Tygrys. Zatwierdza, pomaga, wyjaśnia itp.
Do działu opinie i krytyka zaglądają chyba jeszcze częściej, bo w końcu nic nie jest dla nich ważniejsze w życiu jak wasze opinie, skargi i zażalenia, które z chęcią poprawiają. Nie odpisują tylko na głupie tematy :)
*Niemal, ponieważ każdy czasem może przespać dzień na kacu.
Co do upade jestem innego zdania, niech dodają całość od razu, teraz niema już, crashy. Występowały one przez 20h tylko potem zostało to naprawione.
A co do propozycji itd. Tygrys zagląda tam zawsze kiedy ma czas na to aby przejrzeć te działy, a Ty masz gówno do powiedzenia.
To już się nie zastanawiaj na tibijskimi aspektami, bo ci to zwyczajnie nie wychodzi. Na real Tibii jest tak samo update i wraz z updatem dodawane są nowe możliwości, nowe tereny, potwory... Póki co nikt nie narzekał na to, e tutaj na serwerze jest dodawane wszystko na raz. Jest dobrze i niechaj tak zostanie, bo widzę, że spośród 300 graczy chyba tylko tobie na tyle to przeszkadza żeby zakładać temat.
Jakby dodawali na bieżąco to byś się tak nie jarał jak teraz, jednak po części masz rację.
zgred do logopedy!
Kolejną rzeczą, którą chcę poruszyć są tematy w dziale Bugi, Propozycje oraz Opinie & Krytyka. Według mnie, administracja (i nie mam tu na myśli moderatorów, tylko gm'ów z prawdziwego zdarzenia - Santano, Tygrys itd.) powinna zaglądać w te działy co 2-3 dni.
*Zawsze mamy tak powiadają :D
Tygrys w dział Propozycje i Bugo zagląda niemal codziennie z tego co widzę od jakiegoś czasu.
Co do tematu, jestem na nie ponieważ update, to update a nie łatka.
Tak się składa, że dość często się coś robi, np na mapie czy też jakieś drobne poprawki w grze i nawet o tym nie piszemy, bo nie ma potrzeby.
Mały czy duży update - co za różnica. Ważne, aby był trafiony, aby gracze byli zadowoleni (choć wiadomo, wszystkich nie zadowolisz...).
Tak się składa, że akurat ja (nie wiem jak reszta ekipy, musiałbym popytać:P) zaglądam najczęściej do działów Opinie & Krytyka, Propozycje, Bugi i Skargi & Odwołania (tak jak to up napisali;)) raczej codziennie (nie liczę weekendów, zazwyczaj mam wtedy trochę czasu na odpoczynek) i tak samo jeśli najdzie taka potrzeba - wypowiadam się w temacie.
Temat zamykam, "Ariwederczii!" :D
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.