Zaloguj się

View Full Version : Krótkie i zwi?z?e przemy?lenia dt. updatów oraz egzystencji administracji na forum.

Pan i władca Tiuso!
01-02-2011, 12:55
Witajcie,
Tak ostatnio rozważałem nad niektórymi Tibijskimi aspektami i doszedłem do wniosku, że administracja źle postępuje z update'ami. Czy nie sensowniej byłoby dodawać każdy element update'a po kolei - pozwoliłoby to zaspakajać na bieżąco potrzeby graczy oraz ułatwiać im grę i przede wszystkim - łatwiej zdiagnozować, co powoduje crashe.

Kolejną rzeczą, którą chcę poruszyć są tematy w dziale Bugi, Propozycje oraz Opinie & Krytyka. Według mnie, administracja (i nie mam tu na myśli moderatorów, tylko gm'ów z prawdziwego zdarzenia - Santano, Tygrys itd.) powinna zaglądać w te działy co 2-3 dni.

Piszę to z myślą o tym, że tak jak teraz, Santano, czy reszta osób przygotowujących update'y ma nawał pracy i maniaczą po 10 godzin dziennie. Po co? Nie lepiej robić wszystko na bieżąco, a nie potem odkładać na ostatnią chwilę?*

*Zawsze mamy tak powiadają :D

James
01-02-2011, 16:10
A choćby jak masz to na RL? Zmiany wprowadzane są masowo wraz z nowych klientem. Ewentualnie czasem jakiś drobna aktualizacja/łatka.

Dlatego uważam że to w jaki sposób wprowadzane są tutaj updaty jest dobre.
Bawiąc się w cotygodniowe dodawanie po jednej funkcji na otsie, nie uzyskamy tego co możemy uzyskać przez dokładne przemyślenie danego pomysłu, questu itp.
To tak jakbyś pisał wypracowanie, niby wiesz o czym chcesz napisać, ale zawsze w tzw. międzyczasie coś tam dorzucisz co Ci wpadnie do głowy.

Co do 3 działów które wymieniłeś. Oni tam zaglądają NIEMAL* codziennie.
Zobacz np. że codziennie w dziale bugi czy propozycje udziela się Tygrys. Zatwierdza, pomaga, wyjaśnia itp.
Do działu opinie i krytyka zaglądają chyba jeszcze częściej, bo w końcu nic nie jest dla nich ważniejsze w życiu jak wasze opinie, skargi i zażalenia, które z chęcią poprawiają. Nie odpisują tylko na głupie tematy :)

*Niemal, ponieważ każdy czasem może przespać dzień na kacu.

Bum
01-02-2011, 16:22
Co do upade jestem innego zdania, niech dodają całość od razu, teraz niema już, crashy. Występowały one przez 20h tylko potem zostało to naprawione.
A co do propozycji itd. Tygrys zagląda tam zawsze kiedy ma czas na to aby przejrzeć te działy, a Ty masz gówno do powiedzenia.

Adasik
01-02-2011, 16:28
To już się nie zastanawiaj na tibijskimi aspektami, bo ci to zwyczajnie nie wychodzi. Na real Tibii jest tak samo update i wraz z updatem dodawane są nowe możliwości, nowe tereny, potwory... Póki co nikt nie narzekał na to, e tutaj na serwerze jest dodawane wszystko na raz. Jest dobrze i niechaj tak zostanie, bo widzę, że spośród 300 graczy chyba tylko tobie na tyle to przeszkadza żeby zakładać temat.

Szejk
01-02-2011, 16:30
Jakby dodawali na bieżąco to byś się tak nie jarał jak teraz, jednak po części masz rację.

zgred do logopedy!

Heaven
01-02-2011, 16:33
Kolejną rzeczą, którą chcę poruszyć są tematy w dziale Bugi, Propozycje oraz Opinie & Krytyka. Według mnie, administracja (i nie mam tu na myśli moderatorów, tylko gm'ów z prawdziwego zdarzenia - Santano, Tygrys itd.) powinna zaglądać w te działy co 2-3 dni.
*Zawsze mamy tak powiadają :D

Tygrys w dział Propozycje i Bugo zagląda niemal codziennie z tego co widzę od jakiegoś czasu.

Co do tematu, jestem na nie ponieważ update, to update a nie łatka.

Tygrys
01-02-2011, 17:01
Tak się składa, że dość często się coś robi, np na mapie czy też jakieś drobne poprawki w grze i nawet o tym nie piszemy, bo nie ma potrzeby.

Mały czy duży update - co za różnica. Ważne, aby był trafiony, aby gracze byli zadowoleni (choć wiadomo, wszystkich nie zadowolisz...).

Tak się składa, że akurat ja (nie wiem jak reszta ekipy, musiałbym popytać:P) zaglądam najczęściej do działów Opinie & Krytyka, Propozycje, Bugi i Skargi & Odwołania (tak jak to up napisali;)) raczej codziennie (nie liczę weekendów, zazwyczaj mam wtedy trochę czasu na odpoczynek) i tak samo jeśli najdzie taka potrzeba - wypowiadam się w temacie.

Temat zamykam, "Ariwederczii!" :D