PDA

View Full Version : grozny wypadek kubicy

Savater
06-02-2011, 17:06
Do wypadku doszło w czasie rajdu Ronde di Andora 2011. Jadący Skodą Fabią S2000, polski kierowca uderzył w barierę. Stan polskiego kierowcy jest poważny, ale jego życiu nie zagraża żadne niebezpieczeństwo, zapewniają lekarze.

Agencja ANSA donosiła, że Robertowi Kubicy, rannemu w wypadku podczas rajdu samochodowego w północnych Włoszech, grozi amputacja dłoni. Rzecznik zdrowia regionu Ligurii określił tą informację jako nieuzasadnioną.Team Formuły 1 Renault, w barwach, którego jeździ Kubica potwierdził, że Kubica ma kilka złamań prawej ręki i nogi.

Informacje na temat tego, co dzieje się w szpitalu w miejscowości Pietra Ligure, dokąd przewieziono Kubicę helikopterem, są jeszcze wciąż niepełne. Ostatnia mówi o operacji, przeprowadzonej w celu zatrzymania wewnętrznego krwotoku.

Wcześniej kładziono nacisk na obrażenia prawej dłoni, zmiażdżonej do tego stopnia, że nie wykluczano jej amputacji. Miał się tym zająć specjalista chirurgii dłoni profesor Igor Rossello, który przyjechał specjalnie z Savony.

Zapowiadany na godz. 14:00 biuletyn lekarski na temat stanu Kubicy ukaże się więc najprawdopodobniej dopiero po operacji. Tymczasem próbuje się ustalić okoliczności i przyczynę wypadku.

Była nią - jak się przypuszcza - mokry asfalt, który na zakręcie był nierówny z powodu znajdujących się pod nawierzchnią korzeni drzew. Samochód Kubicy obrócił się o 80 stopni i lewym bokiem uderzył silnie barierę, która według niektórych doniesień przebiła karoserię i dostała się do środka pojazdu.

Do wypadku doszło dziś rano. By wydostać Kubicę z rozbitego auta, trzeba było rozcinać karoserię. Polak został przetransportowany śmigłowcem do szpitala.Znajomy rodziny Roberta Kubicy, który rozmawiał z ojcem polskiego sportowca, powiedział na antenie TVN24, że sytuacja wygląda dość poważnie. I być może Kubicę czeka kilkumiesięczna rehabilitacja.

http://www.youtube.com/watch?v=1lYOdHEA_Lg

logest
06-02-2011, 17:13
Potwierdza to moją tezę iż jest on świetnym kierowcą bolidu, natomiast nic więcej,w rajdzie dacar gdzie Hołowczyc zajął 4 miejsce to kubica by nie ukończył takiego wyścigu,
aczkolwiek szczerze ubolewam nad tym wypadkiem i jest mi go trochę szkoda.

#down
media podały informacje, że dłoń nadaje się jedynie do amaputacji, natomiast szpital, w którym znajduje się Kubica zdementował te plotki

Krulowiec
06-02-2011, 17:13
Podobno jest coś z prawą ręką, tyle, że jakiś portal podał już , że amputowali mu ramie, a teraz czytam na onecie, że bodajże pilot , który jechał wraz z Robertem powiedział, że dłoń nie wyglądała na bardzo zmasakrowaną.
Bądźmy dobrej myśli.

Splaxor
06-02-2011, 17:21
Szkoda go. Za kilka lat mógł zostać mistrzem F1, a teraz to już chyba nie ma szans. Mimo wszystko trzeba życzyć mu powrotu do zdrowia i na tor.

Osecik
06-02-2011, 17:26
Wielka szkoda, ale cóż poradzić. Oby wrócił do zdrowia.
Jedno mnie dziwi czemu Ci wszyscy 'szefowie' pozwolili mu na udział w tym wyścigu...

Wcale nie Devil Murder
06-02-2011, 17:34
Jeżeli bierze udział w takim sporcie, to musi się liczyć z zagrożeniami... Szkoda mi go trochę...

KRZEMIEN to ja
06-02-2011, 18:08
wiadomosc z ostatniej chwili robert kubica zmarł w wloskim szpitalu. za tydzien pogrzeb.

Oddalbym wszystkie rajdy za jeden Kubicy.

Lagga v3
06-02-2011, 18:23
17:15 Świetne informacje przekazał menadżer naszego kierowcy Daniele Morelli. "Nie będzie amputacji dłoni" - napisał na portalu Twitter

Wielkie mi halo . codziennie ginie masa ludzi na drogach i w innych miejscach i nikt się nimi nie przejmuje .

Τettmeier
06-02-2011, 18:29
Wielkie mi halo . codziennie ginie masa ludzi na drogach i w innych miejscach i nikt się nimi nie przejmuje .
Kubica to jedyny reprezentant Polski w prestiżowych wyścigach F1, mało tego, nie stało to się w trakcie GP tylko innego rajdu. Jest to dość szokująca informacja, gdy tak doświadczony kierowca(nasz rodak) ma wypadek. Połamał nogę i rękę, więc w przyszłym sezonie nie wystartuje, a to z pewnością zawiedzie fanów Roberta i ogólnie tego sportu, którzy nie będą mogli mu kibicować. Ja na przykład F1 zacząłem oglądać ze względu na to, że jeździł Polak... Jednak jest to jakieś halo.

@topic
Bardzo szkoda Roberta. Życzę mu jak najlepiej...

Li$ek Von Lid3n
06-02-2011, 18:43
Co do aputacji to nieprawda . Przed chwileczka w radiu mowili ze ma oparacje do 20 .

#
Wszystko bedzie OK

Flamaster
06-02-2011, 18:44
No cóż szczęście w nieszczęściu z tą jego ręką. Tylko szkoda, że raczej nie zdoła wyjść z tego, aby w tym sezonie zasiąść za kierownicą nowego bolidu w wyścigach ;/

Adasik
06-02-2011, 18:44
Każdy zawód, hobby, dyscyplina sportowa ma swoje plusy i minusy. Zawsze trzeba się liczyć z faktem, że może nastać nieoczekiwana kontuzja lub tak jak w tym wypadku coś jeszcze gorszego. Szkoda Polaka, bo jest naprawdę dobry w tym co robi. Pozostaje nam czekać aż wróci na tor :)

Elite Vegox
06-02-2011, 19:13
Wlasnie slyszalem ,ze rehabilitacja reki bedzie trwala bardzo dlugo.Mial ogromnego pecha bo najechal na korzen w drodze i wpadl na barierke.Zycze szybkiego powrotu do zdrowia.

Maatinii
06-02-2011, 19:29
Oddalbym wszystkie rajdy za jeden Kubicy.

AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAAHAHAH to Ci wyszło ; d

Szkoda, tylko ja się zastanawiam po co się pchał w ten rajd ?

Joe Dalton
06-02-2011, 23:40
Mysle, ze Robert dostal mylne informacje z wiezy i za wczesnie zaczal wchodzic w zakret a dobrze wiemy ze zarowki w relfektorach na tym zakrecie nie swiecily..

n0name1
07-02-2011, 07:14
Ehh... No i po co pchał się na ten rajd ?? Wiedział ,że jeśli mu się coś stanie to kariera przepadnie .Podobno rehabilitacja dłoni potrwa ponad rok .No nic.Pożyjemy zobaczymy jak to z nim będzie.

-\CARlos/-
07-02-2011, 20:46
wiadomosc z ostatniej chwili robert kubica zmarł w wloskim szpitalu. za tydzien pogrzeb.
nie śmieszne

Szkoda, tylko ja się zastanawiam po co się pchał w ten rajd ?
'pchal' sie dlatego, ze sporty motorowe to jego pasja, byc moze rajdy znacza dla niego wiecej niz samo F1.

Mysle, ze Robert dostal mylne informacje z wiezy i za wczesnie zaczal wchodzic w zakret a dobrze wiemy ze zarowki w relfektorach na tym zakrecie nie swiecily..
słabe, chciales byc smieszny ale ci nie wyszlo xd

a co do samego wypadku to strasznie mi zal Roberta, byc moze w tym sezonie rywalizowalby nawet o mistrzostwo swiata gdyby nie to co sie stalo. No ale coz, nie w tym sezonie to w nastepnym, teraz najwazniejsze jest zeby wrocil do pelnej sprawnosci i kurowal sie na przyszly sezon : )

Lord Morgan.
07-02-2011, 20:46
A czy on się martwi tym wypadkiem ? On ma tyle kasy że może już sobie leżeć do góry kutas*em :))

Devorious
07-02-2011, 22:28
@up Co ty pierdolisz idioto? Przecież tu nie chodzi o kasę, tylko o dalszą karierę naszego polskiego kierowcy F1, ***** szkoda mi takich zjebusów jak Ty.

Nie potrzebnie pozwolono mu prowadzić w tych rajdach. Szkoda chłopaka.

Lord Szadi
09-04-2011, 06:39
Szkoda fakt fakt nasi sportowcy kończą kariery

Sambo Rasta
09-04-2011, 09:01
Ja sie mu wcale nie dziwie jesli chodzi o te rajdy bo to zupelnie inna sprawa kazdy kto ma prawo jazdy powie ze wieksza adrenaline wywoluje 80km/h w lesie niz nawet 250-80 na autostradzie a te f1 mozna porownac bo to jest bezpieczny tor ;)

Sweetka
09-04-2011, 09:01
Szkoda fakt fakt nasi sportowcy kończą kariery

On nie zakonczyl kariery , wroci do sportu.