View Full Version : Olewka ze strony Administracji...
Pisząc ten temat, nie miałem zamiaru nikogo oczerniać ale to chyba jedyny sposób aby uzyskać odpowiedź.
Musze jednak przyznać, że Administracja zaczyna powoli olewać serwer, a raczej graczy... Przez zmianę haseł jakie nastąpiły przy domniemanym wycieku danych utraciłem swoją postać. Chciałem aby administracja mi pomogła i podała e-mail jaki podałem przy rejestracji postaci, ale jednak nie uzyskałem odpowiedzi. Czekam już 4 albo i może nawet 5 dzień. Napisałem 2 mail'e na "pomoc*********.pl" jeden do "santano*********.pl". Lecz nadal nikt mi nie odpowiedział. Napisałem, też temat w dziale "Skargi & Odwołania" i po mimo mojego zdziwienia bo aż 8 osób widziało ten temat, dalej nie uzyskałem pomocy... Doszedłem do wniosku, że chyba tylko dzięki rozgłosowi administracja udzieli mi pomocy....
To tyle, dziękuje i czekam na jakąś odpowiedź ze strony kogoś z Administracji...
Normalka... Nigdy nie pomagają na raporty nie odpiszą (chociaż 2 min temu dali komuś bana)....
Prędzej usuną Ci ten temat niż uzyskasz odpowiedzi ;)
To jeszcze trochę poczekasz , ja czekałem ponad tydzień
Proponuję napisać na email: pomoc*********.pl
Napierdalać bany to tak, ale odpisać komukolowiek to już nie można..
Ostatnio jest to coraz bardziej widoczne, no rozumiem wszystko ale odpisanie w temacie to aż taki wysiłek nie jest..
Sensimila <3
15-02-2011, 13:30
Niestety raz Administracja ma czas, i robi wszystko na "pełen etat" a raz poprostu mają dużo problemów typu twój, i muszą je rozwiązywać każdemu graczowi a przy okazji uważać, by ktoś, coś, czegoś nie chciał wyłudzić np
Czekaj, a napewno uzyskasz pomoc/odpowiedź.
Bądź cierpliwy, administracja ma teraz wiele innych spraw na głowie, dlatego nie otrzymujesz odpowiedzi. To wszystko się kumuluję, te wasze prośby, apdejty i inne, sprawiają tyle pracy, że administracja nie wyrabia się z odpisywanie na e-maile. Zrozum, że przed Tobą inni ludzie wysłali dziesiątki podobnych wiadomości, więc najpierw trzeba im odpisać, a później Tobie. Pozostaje Ci zachować spokój i czekać cierpliwie na upragnioną odpowiedź. Pozdrawiam ^.^
Chciałem aby administracja mi pomogła i podała e-mail jaki podałem przy rejestracji postaci
Dziwne, że nie pamiętasz e-maila, który podawałeś przy rejestracji, a może to nie twoja postać lub jesteś jej drugim ownerem, que?
Benn#
Nie powinni się zajmować apdejtami? - weź się puknij w główkę ^.^ Przecież up~, to jest priorytet, którego trzeba się trzymać, a później inne sprawy, czyli e-maile.
Nie rozumiem, dlaczego wy macie problemy z tymi kontami, ja odzyskałem swoje konto od razu, bez problemów. Może lepiej stworzyć swoją własną i nową postać, a nie kupować na allegro, jak myślicie?
krzysiek_15
15-02-2011, 13:32
Widze ze nie jestem sam.
Wyslalem maila na pomoc*********.pl ok 5 dni temu i zadnej odpowiedzi.
Problem mam podobny do ciebie. tylko ze mi usuneli maila na ktorym mialem postac :/
Corleone'
15-02-2011, 13:35
Wlasnie mam ten sam problem przez zmiane haseł... Pisałem tematy, wiadomosci lecz 0 odp byłem za granica przyjechałem formacik i poszedl mi login z e-mail'em.
Napisałem, też temat w dziale "Skargi & Odwołania" i po mimo mojego zdziwienia bo aż 8 osób widziało ten temat, dalej nie uzyskałem pomocy...
W Ekipie jest dużo osób, więc odwiedziny się nabijają - jednak nie każdy kto przeczyta Twój temat jest w stanie Ci pomóc, zrozum to. Mailami zajmuje się chyba sam Santano, lub Santano i Mortiis. Nawet, jak oboje się tym zajmują, to Was jest troszeczkę więcej (i spamujecie po kilka maili na 2 skrzynki).
Poza tym chciałbym zauważyć, że to jest Wasz i tylko Wasz problem, iż nie pamiętacie maila! W Waszym obowiązku powinno być zapisanie sobie gdzieś wszystkich danych potrzebnych do postaci/konta.
Ja osobiście mam masę kont (ponad 5?). W prawdzie są to jakieś "noob konta", ale byłem w stanie sam poradzić sobie ze zmianą hasła na każdym koncie! Dlaczego? Bo mam zapisane wszystkie swoje maile i to co na nich mam. : |
Czekaj aż Santano upora się ze swoimi sprawami i odpisze na maile, które przyszły przed Twoim. ;)
Bądź cierpliwy, administracja ma teraz wiele innych spraw na głowie, dlatego nie otrzymujesz odpowiedzi. To wszystko się kumuluję, te wasze prośby, apdejty i inne, sprawiają tyle pracy, że administracja nie wyrabia się z odpisywanie na e-maile. Zrozum, że przed Tobą inni ludzie wysłali dziesiątki podobnych wiadomości, więc najpierw trzeba im odpisać, a później Tobie. Pozostaje Ci zachować spokój i czekać cierpliwie na upragnioną odpowiedź. Pozdrawiam ^.^
Dziwne, że nie pamiętasz e-maila, który podawałeś przy rejestracji, a może to nie twoja postać lub jesteś jej drugim ownerem, que?
Nie powinni się zajmować jakimiś apdejtami i innymi tylko ich priorytetem powinno być sprawdzania maili aby pomóc tym, którzy w dalszym ciągu nie mogą odzyskać postaci.
Temat jest źle zatytułowany, ponieważ Administracja nie olewa graczy, robi update i cały czas ma coś do robienia, jednak jak już powiedziałem, powinni nawet po takim czasie zwracać większą uwagę na pomoc graczom w odzyskaniu postaci.
Drugą sprawą jest to, że trochę późno się obudziłeś , bo był okres w, którym Santano wciąż był na Tibii i pomagał graczom, dlatego teraz powinieneś wziąć pod uwagę, że będziesz musiał trochę dłużej poczekać.
Trzecią sprawą jest to, że nie ma podstaw aby podać Ci emaila do Twojej postaci, może nie masz wystarczających dowodów....?
Jak będzie im się chciało to Ci odpiszą :)
Jakby wszyscy nagle zaczeli grac bez pacca odrazu wzroslo by zainteresowanie serwerem ze strony Mortiego ;) Takie jest moje zdanie.
Pisz do Mortiisa, na grze też się do GM nie dopiszesz bo nie odpisze, albo oleje raporta, na początku każdy tutor wykazuje się tylko a potem ma w dupie wszystko ;)
@Eklerq
Nie pamiętam e-mail'a bo tą postać posiadam już dość długo. A, że zapomniałem to jest przecież nasza ludzka sprawa każdy może coś zapomnieć. A na dowód, że jest to moja postać moge podać nr. acc bądz też mogą sprawdzić ip z jakiego była logowana postać...
A co do cierpliwości to myślę, że 5dni to dość długi okres i nie wydaje mi się aby mieli aż tak wiele maili, ale moge się mylić.
@Benn
A co do cb Benn, racja może troszkę późno się odcknołem ale miałem przerwe w grze i właśnie teraz przyszła mi chęć na granie. Mam kilka kodów pacc od kumpla z rl i chciałem sobie pograć...
P.S A co do tematy, to racja, może troszkę źle zatytułowany ale naprawdę przez to czekanie szlak człowieka trafia...
Assassin Mateusz
15-02-2011, 14:53
Tez pisalem maila i czekam na odpowiedz juz kilka dni, nie martw sie nie jestes sam. :)
Diduus v.0.2
15-02-2011, 16:13
To jeszcze trochę poczekasz , ja czekałem ponad tydzień
Proponuję napisać na email: pomoc*********.pl
Shii-debil
@top...
Poczekaj,administracja dostaje wiele maili,chociaz to prawda,olewają sobie sporo
Lolipops
15-02-2011, 16:23
To są uroki naszego kochanego Apo,wczoraj np. było online 1 tutor,1-gm wykłucali się z ludzmi na trade a na raporta nie było komu odpisać
Pogromczyni zla
15-02-2011, 16:26
Normalka... Nigdy nie pomagają na raporty nie odpiszą
Zdziwiłbyś się co robi Administracja dla graczy. Nie jest łatwo ogarnąć wszystkich graczy, odpowiedzieć na wszystkie maile, raporty, prośby i skargi.
@Topic
Na wszystko trzeba czasu, choć wiem, że 5-6dni jest lekką przesadą. Postaraj się napisać kolejnego raporta i opisz z dokładnością swój problem (może wcześniej tego nie robiłeś?).
ValermanII
15-02-2011, 16:41
Widocznie masz pecha.. ja napisałem raporta, że chciałbym odzyskać postać, odpowiedź uzyskałem po minucie, a pasy, e-mail itd po 3 minutach. Postawcie się na ich miejscu.. wyobraźcie sobie, jakie monotonne musi być codzienne zajmowanie się graczami. Codziennie jęki, piski, wiski (prawie jak sex, aczkolwiek nie to samo), nic poza tym.
Czy temat będzie ciągnięty w nieskończoność ?
Powinieneś zauważyć ,że administracja ma też inne sprawy i nie ma czasu "reagować" za każdym razem gdy potrzebujecie pomocy. Jeśli nie odpisują ,albo nie uzyskasz pomocy - pisz dalej a w końcu otrzymasz odpowiedź.
Administracja wcale was nie olewa - pracują nad UP ,poprawiają jakieś błędy itd. Być może założeniem tematu przyciągniesz uwagę Tygrysa / Santano.
.:Edzio:.
15-02-2011, 16:53
nie wiem jak mozna miec problemy z tym kontem albo jak mozna e-maila zapomniec ; / ja mam 7 kont i odzyskalem bez problemu ; )
top %
probowales wyslac prywatna wiadomosc na forum?
Dział opinie i krytyka, wcale nie służy do wyrażania opinii i krytyki, zasada działania wygląda następująco.
XXXX: 24h online serwera na dobę to za mało, administracja powinna coś z tym zrobić.
XXXX2: tak to prawda!!! administracja nic nie robi, nic nic nic.
1strfobonek: nie liz dupy, tak nic nie robia od dawna dlatego nie gram
KTOŚ z teamu: Duzo robią nie mają czasu
Desperat: nie kupujcie pacc, mortiis ma z tego 10 milionuFF miesięcznie!!!!!@@!@
Nawiązując jednak do tematu... Ja się męczyłem 3 dni w grze na jednym koncie i mam, gram, jest wszystko ok. Masz pecha. Poczekaj. Przecież to nie twoja wina ze inni wysyłają po dziesięć wiadomości o tej samej treści, w nadziei, że "bardziej się rzuca w oczy nie?"
Poczekał byś może a nie bedziesz zawracał teraz głowe Administracji .?
DObrze MagiK powiedział, Może mają inne ważne problemy, a ty nie zapisałeś sobie E-maila. Wiec Napisz do Santano "Ctrl+R" I Pomoże ci.! ^ ^
A co Do tematu Chyba Można Zamknąć. XD
Czemu Mnie to nie dziwi ? W ogóle napisałeś tego posta jak byś grał pierwszy raz na APO i jak byś o tym nie wiedział . Ale z drugiej strony popatrz na to pozytywnie , bo sam nie jesteś :d .
Fatalnie
16-02-2011, 14:13
Tak to czasami bywa,moim zdaniem polowa nie powinna nawet grzac "stolka" w tej administracji.
Konrus, serwera nikt nie olewa.
Po prostu Administracja APO również ma swoich wiele spraw, życie prywatne.
Trzeba to również docenić, zrozumieć. Jeżeli nie będziesz spamował nieustannie tylko napiszesz i cierpliwie na odpowiedź zaczekasz to uwierz, że na pewno z nią się nie miniesz. !
Fatalnie
16-02-2011, 14:41
Konrus, serwera nikt nie olewa.
Po prostu Administracja APO również ma swoich wiele spraw, życie prywatne.
Trzeba to również docenić, zrozumieć. Jeżeli nie będziesz spamował nieustannie tylko napiszesz i cierpliwie na odpowiedź zaczekasz to uwierz, że na pewno z nią się nie miniesz. !
Jak dzis po tygodniu otrzymalem odpowiedz na mojego e-maila,ktorego wyslalem z tydzien temu,to mialem wrazenie,ze osoba z drugiej strony nawet go nie przeczytala,albo tylko kawalek.
Tresc byla bardzo czytelna,szczegolowa.
Po prostu zaczekajcie cierpliwie na odpowiedź.
Tylko to możecie zrobić.
Krulowiec
16-02-2011, 15:03
5 dni ?
Ja dostałem odpowiedź na ostatniego maila po 3 tygodniach, także radzę uzbroić się w cierpliwość ; ))
Fatalnie
16-02-2011, 15:06
5 dni ?
Ja dostałem odpowiedź na ostatniego maila po 3 tygodniach, także radzę uzbroić się w cierpliwość ; ))
I właśnie,czasami po pierwszej odpowiedzi musisz napisać jeszcze kilka,bo jeden nic nie załatwi,trzeba dopisać jakieś informacje.
TS3/VT FTW,bezpośrednia rozmowa 5 minutowa,załatwi się szybciej takie sprawy,niż e-mailowanie i załatwianie sprawy miesiąc,a nie raz i taka sprawa będzie przedawniona..
..:KoMBoj:..
16-02-2011, 15:13
No to jesteśmy w teamie;] Ja zwykle czekałem 3-5 dni na odpowiedz od santano na forum ( na e-mail nikt nie odpisał ) Poprostu porażka... Server spada na psy nie opyla się już tam nawet grac..
Domcio Old
16-02-2011, 15:46
a moze maja duzo takich graczy ktorzy pisza z prosba o przypomienie hasla pomyslales o tym... poczekaj jeszcze troche a napewno ci przysla odp
Każdy z nich ma życie prywatne, niektórzy z nich studiuję i ma więcej niż 21 lat, tacy osoby nie będą ciągle się zajmowali Waszymi problemami. Owszem są pewne osoby, które powinny Wam pomóc, np. taką osobą jest Santano.
Masz problem to napisz do niego PM na forum, proste i oczekuj aż Ci odpiszę.
Nie czaję Was, serio. Robią sporo dobrego dla tego serwa, na dodatek ten update, czego więcej chcecie. Są tutorzy, oni też mogą Wam pomóc rozwiązać problem.
Fatalnie
16-02-2011, 18:53
Każdy z nich ma życie prywatne, niektórzy z nich studiuję i ma więcej niż 21 lat, tacy osoby nie będą ciągle się zajmowali Waszymi problemami. Owszem są pewne osoby, które powinny Wam pomóc, np. taką osobą jest Santano.
Masz problem to napisz do niego PM na forum, proste i oczekuj aż Ci odpiszę.
Nie czaję Was, serio. Robią sporo dobrego dla tego serwa, na dodatek ten update, czego więcej chcecie. Są tutorzy, oni też mogą Wam pomóc rozwiązać problem.
Nie ma nic za darmo,kasa za pacc jest,wiec i pomoc sie nalezy.
Połowa z nich ma ograniczone mozliwosci i wtedy odsylaja do Santano.
Jezeli ciagna ten serwer od kilku lat,to napewno maja z tego jakies korzysci,a korzysci sa z PACC,dedyk do tibii to nie sa masakryczne pieniadze.
Owszem, pomoc powinna być jak najbardziej...
Jednakże nikt z Team nie może przebywać non-stop na forum, w grze.
To są zwykli ludzie, którzy mają dom, rodziny, pracę, obowiązki.
Pomagają jak umieją, ale uwierz, że to naprawdę masę czasu zajmuje... !
Cierpliwości !
Najlepiej skontaktuj się z Santano w grze, wtedy konto odzyskasz błyskawicznie tak jak ja.
Pozdrawiam!
Połowa z nich ma ograniczone mozliwosci i wtedy odsylaja do Santano.
Jezeli ciagna ten serwer od kilku lat,to napewno maja z tego jakies korzysci,a korzysci sa z PACC,dedyk do tibii to nie sa masakryczne pieniadze.
Wiem ile kosztuję serwer dedykowany, tego akurat nie musisz mi mówić.
Bardzo dobry serwer dedykowany jest warty tyle niż ta najniższa krajowa, za jaką ludzie muszą ciężko robić.
Fatalnie
16-02-2011, 19:08
Owszem, pomoc powinna być jak najbardziej...
Jednakże nikt z Team nie może przebywać non-stop na forum, w grze.
To są zwykli ludzie, którzy mają dom, rodziny, pracę, obowiązki.
Pomagają jak umieją, ale uwierz, że to naprawdę masę czasu zajmuje... !
Cierpliwości !
Ale Ty nie rozumiesz,nawet jeśli często odpisują,to odnoszę wrażenie,że taka osoba nawet nie czytała w pełni treści mojego e-maila,który jest bardzo czytelny i szczegółowy,co mi po odpowiedzi po tygodniu,w takim wypadku najlepszy byłby TS3/VT,irytuje mnie jak Magik usunął temat z taką propozycją,wypowiadając się za administrację "oni nie bedą gadać z 12-latkami".
Nie każdy gracz APO to 12 latek,baa dzięki tym osobom,serwer stoi przy życiu,to oni kupują PACC,a taki argument to można ...irytuje mnie takie zachowanie kto takim osobom daje taką posadę.
Mają dość czytania e-maili,nie wyrabiają?
To po co zajmować sie "papierkową robotą",kiedy na serwerze głosowym łatwiej jest załatwić taką sprawę bezpośrednio..szybciej i wygodniej.
Trzeba chcieć..
@Artis
Tutaj wątpie,żeby administracja dokładała z własnej kieszeni do utrzymania,i jestem pewien,że i zaskórniaki się znajdą,ale nie o pieniądze się tu rozchodzi.
Masz rację, nikt nie będzie dokładał z własnej kieszeni na dedyka, chociaż od czasu na pewno jest tzw. zrzutka na opłacenie dedyka, jak nie wyrabia premium system.
Mówiąc o pieniądzach, to głównie oto też moze rozchodzić, ale wątpie, że by był takie osoby, które chciały by charować za darmo, no chyba, że jest wspaniałym kumplem lub kuzynem, to zupełnie co innego.
Następna sprawa - od kiedy na OTS jest papierkowa robota? Te zdanie trochę mnie rozbawiło, ale miejsza z tym.
Zbigniew Wodecki
17-02-2011, 01:45
Też straciłem konto, o to się nie bój, bo napewno jest masa ludzi, ktora nie pamięta haseł do emaili itp. Ja wiem że nic nie da się z tym zrobić, bo to 'moze być nie moja postać'. Nie mam zamiaru walczyć, bo i tak tutaj nie gram.
Olewka, to mało powiedziane, pozdro.http://img842.imageshack.us/img842/3830/facepalmcu.png
1st R. Boonek
17-02-2011, 02:19
Pisząc ten temat, nie miałem zamiaru nikogo oczerniać ale to chyba jedyny sposób aby uzyskać odpowiedź.
Musze jednak przyznać, że Administracja zaczyna powoli olewać serwer, a raczej graczy... Przez zmianę haseł jakie nastąpiły przy domniemanym wycieku danych utraciłem swoją postać. Chciałem aby administracja mi pomogła i podała e-mail jaki podałem przy rejestracji postaci, ale jednak nie uzyskałem odpowiedzi. Czekam już 4 albo i może nawet 5 dzień. Napisałem 2 mail'e na "pomoc*********.pl" jeden do "santano*********.pl". Lecz nadal nikt mi nie odpowiedział. Napisałem, też temat w dziale "Skargi & Odwołania" i po mimo mojego zdziwienia bo aż 8 osób widziało ten temat, dalej nie uzyskałem pomocy... Doszedłem do wniosku, że chyba tylko dzięki rozgłosowi administracja udzieli mi pomocy....
To tyle, dziękuje i czekam na jakąś odpowiedź ze strony kogoś z Administracji...
jesli cie to pocieszy to tez stracilem 2 konta :D na jednym zmienial sie meil z wygaslego na normalny i nie zaakceptowalem reca nie bylo = strata chara
a do drugiego konta mialem tylko pasy bo meil i rec sie usunal przy formacie :)
Gramik - offline
Poziom: 766
Ostatnie logowanie: 28/12/2010 12:18:22
Hehs
Fatalnie
17-02-2011, 07:23
od kiedy na OTS jest papierkowa robota?
Jakbys troszke to przemyslal,zauwazyl cudzyslow,to bys sie domyslil,ze chodzi mi o czytanie wszystkich e-maili.Odpisywanie itp i zalatwianie jednej sprawy droga e-mailowa przez tydzien do miesiaca,kiedy mozna szybciej na TS3/VT.
Juz nie piszcie ze administracja jest tak zmeczona,ze w wolnej chwili nie moze wbic na komunikator glosowy.W tym czasie mozna robic inna rzecz i spokojnie porozmawiac,ale widzac jakie herezje niektorzy tu wypisuja to i na to znajda wymowke.
Botami niech zajmuja sie nowi GM's i nie wmawiajcie,ze boty sa wazne,bo tak naprawde osoby,ktore moga pomoc w powazniejszych sprawach to Santano i Mortiis (maja najwiecej,a raczej wszystkie mozliwosci sprawdzenia danych itp),a botow od dawna nie banuja.
Zobaczymy jak bedzie po Update,nad ktorym tak pracuja,jesli dalej sie nie zmieni,to wtedy sami wysuniemy sobie wnioski a jak narazie trzeba czekac az skoncza to.
Wiesz co...
Ja również uważam, że jeżeli byłaby możliwość rozmów Skype / Ventriloo / TS
To na pewno wszystkie problemy mogłyby być rozwiązywane nieco szybciej.
Ale to jest decyzja Administracji APO czy będzie możliwość porozumiewania się przez Komunikatory Głosowe.
sqlterpa
17-02-2011, 16:54
na pewno masz troche racji ale zważ na to... ile Santano siedział w grze i czekał na to żeby komuś pomóc? jak Ty sie dopiero w lutym obudziłeś ze nie masz chara to coś jest nie halo bo wyciek danych był miesiąc temu ;C
to prawda na emaile też nie zawsze i systematycznie odpisują, ale cierpliwości kiedyś odpiszą ;d
a co do skarg&odwołań to masz 100% racji, ja ze dwa miesiące temu napisałem do Tygrysa i do dzisiaj nie uzyskałem jego odpowiedzi ;c
no cóż Apo to Apo ;d
administracja też (podobno) ma życie ;d
Lechista92
17-02-2011, 17:01
na pewno masz troche racji ale zważ na to... ile Santano siedział w grze i czekał na to żeby komuś pomóc? jak Ty sie dopiero w lutym obudziłeś ze nie masz chara to coś jest nie halo bo wyciek danych był miesiąc temu ;C
to prawda na emaile też nie zawsze i systematycznie odpisują, ale cierpliwości kiedyś odpiszą ;d
a co do skarg&odwołań to masz 100% racji, ja ze dwa miesiące temu napisałem do Tygrysa i do dzisiaj nie uzyskałem jego odpowiedzi ;c
no cóż Apo to Apo ;d
administracja też (podobno) ma życie ;d
Ja odpowiedź od Tygrysa dostałem na drugi dzień z samego rana.
# Topic
Również wysłałem e-mail'a z problemem dotyczącym hasła. Czekam cierpliwie, bo nie ma się o co sapać, tam też są ludzie.
Można to odpowiednio przydyskutować ze Santano lub kimś innym.
adrian0093
17-02-2011, 17:39
Powiem tyle.. Nie potrzebny temat, gdyż 5 - 6 dni to śmiech po prostu.. Ja czekałem ponad rok aż mi postać oddadzą, HEHS! Teraz gdy juz odzyskałem to pozstać nic nie warta szczerze mówiąc HEHS!..
Myślę że kto miał się już wypowiedzieć, to zrobił to. Nie wszyscy mądrze, nie każdy ma pojęcie o czym pisze, ale to normalne :)
Osobiście uważam że za bardzo ostatnio uaktywnia się postawa ŻĄDAM, a zanika ta bardziej właściwa OCZEKUJE.
Ps. Całkiem zanika też MYŚLĘ, ROZUMIEM, co przejawia się w ilości głupich zgłoszeń, na które rzeczywiście nikt nie musi odpowiadać.
Także pozostaje nam wszystkim jedno, wzajemny szacunek przejawiający się odpowiednią postawą (o czym już pisałem), oraz myślenie przy tym co i jak piszemy, żeby ktoś kto to będzie czytał, mógł to odczytać, a nie rozszyfrować.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.