PDA

View Full Version : Szko?y Zawodowe Niemcy

Neko^
20-02-2011, 12:45
Niemieckie szkoły zawodowe w przyszłym roku zamierzają ściągnąć przynajmniej 10 tysięcy gimnazjalistów z krajów ościennych. Liczą przede wszystkim na Polaków – poinformowała nas Niemiecka Izba Rzemieślnicza. Oferują nie tylko darmową naukę w szkołach, zakwaterowanie i wyżywienie, stypendium: na pierwszym roku 750 euro, a na trzecim już 1,5 tys. euro, lecz także gwarancję zatrudnienia. Nie trzeba znać niemieckiego, kurs językowy zorganizują na miejscu.

Wiecie moze cos o tym ?
Macie jakies kontakty ?
Ktos jest tym zainteresowany ?

Azbest on de tour
20-02-2011, 12:51
Witam.

czy to ta słynna germanizacja?

Crote
20-02-2011, 12:57
czytalem o tym i wcale nie jest tak kolorowo jak napisali na poczatku, trzeba znac jezyk niemiecki minimum "dobrze", kurs nie jest oplacany, tak samo jest z internatem, tylko on jest oplacany, zarcie i inne rzeczy juz nie, stypendia tez sie roznia, jeden na 1 roku dostaje 300 euro, inny mniej, a inny jeszcze wiecej, zalezy jaki zawod wybierasz. mialem parenascie wydrukowanych kartek bo do szkoly nioslem, ale nie moge ich znalezc, ani linkow
podsumowując nie jest zbyt fajnie, ale napewno lepiej niz w polsce

Styl
20-02-2011, 14:00
Wygląda ciekawe. Gdzie można to zgłosić?

Neko^
20-02-2011, 14:02
Wygląda ciekawe. Gdzie można to zgłosić?

No własnie nie wiem ale, rowniez jestem ciekawy, bo po co mam sie marnowac w tech. skoro moge jebnac to i wyjsc na prostą , i to na europejskim rynku.

Crote
20-02-2011, 14:07
zeby sie czegokolwiek dowiedziec, trzeba dzwonic do niemiec do ich siedziby, jak znajde te kartki albo linki to wam podam wszystko co i jak, na razie jeszcze nie ma rekrutacji

Lolipops
20-02-2011, 14:20
Tak u nas w zawodówce dyrektor mówił o tym ale ze szkół zawodowych że biorą

Mateusz Soprano
20-02-2011, 15:08
Tak,juz widzę w myślach tych gryzipiórków po liceum chcący uczyć się zawodu u germanów.Ja się już uczę zawodu na Ojczyźnie,nie potrzeba mi jechać do nich.

Crote
20-02-2011, 15:10
Tak,juz widzę w myślach tych gryzipiórków po liceum chcący uczyć się zawodu u germanów.Ja się już uczę zawodu na Ojczyźnie,nie potrzeba mi jechać do nich.

rynek pracy jest otwarty dla uczniów kończących gimnazjum, nie liceum OKS?
ale polska najlepsza x D

Zarexoholik?
20-02-2011, 15:51
Oczywiście! Niemcy to jest to. W życiu nie chciałbym się tam uczyć, a co dopiero żyć.

Joogi
20-02-2011, 15:57
#Azbest
Nie wiem jaki towar bierzesz, ale chyba dobry. Masz ostro nawalone we lbie zeby takie cos pisac, z jednej strony twoje posty mnie smiesza a z drugiej mi cie szkoda. :( Tak samo ty jak i tony ;D

Oczywiście! Niemcy to jest to. W życiu nie chciałbym się tam uczyć, a co dopiero żyć.

Jakies powody? Chcesz sie w tej Polsce kisic za 1000 zl na miesiac gdzie normalnie pracujacy tutaj dostaje tyle z samych napiwkow? XDDD

#Topic
Nic mi o tym nie wiadomo, ale widze ze dobrze placa, ze jezyka nie trzeba znac to jeszcze bedzie lepiej, ale nauczyc sie jezyka niemieckiego to jakis 1 rok i umiesz zajebiscie, wiec luzik ;) Niemcy potrzebuja teraz bardzo duzo fachowcow, dlatego sciagaja dobrych z innych krajow :)

Τettmeier
20-02-2011, 16:51
Jakies powody? Chcesz sie w tej Polsce kisic za 1000 zl na miesiac gdzie normalnie pracujacy tutaj dostaje tyle z samych napiwkow? XDDD

Zaleciało takim "Niemcy są najlepsze bo tu mieszkam a u Was syf" - zgermanizowali Cię chyba już porządnie. Co jak co, ale jak w Polsce potrafisz się odpowiednio znaleźć a przede wszystkim jesteś wykształcony i myślisz LOGICZNIE to praca(pieniądze) i znajomi sami do Ciebie przychodzą, nie robisz problemów z napiwków etc.

@topic
Też o tym słyszałem, jednak wątpię, żeby duża ilość Polaków się na to zdecydowała. Sam uczeń gimnazjum jak i jego rodzic muszą być bardzo odważni, myślę, że potrzeba będzie czasu aż poznamy o tym całym nauczaniu opinie i w ogóle. Na początku na pewno będą bać się odpowiedzialności itp, chociaż nie mówię, że to złe. Raczej w Polsce nauczysz się robić wszystkiego podobnie jak w Niemczech, ale tam to będziesz już o hajlajfie myślał i możesz się potem przykro zawieść, a u nas to chociaż wiadomo z doświadczenia jak jest. : p

^Gpiotras~
20-02-2011, 17:37
ale nauczyc sie jezyka niemieckiego to jakis 1 rok i umiesz zajebiscie, wiec luzik

To ja jestem jakimś pierdolonym mułem bo ucze się tego języka już 7,5 roku i umiem tylko Perfeckt i ImPerfeckt X_x'' a i wiewiórka.

#top.
Ciekawe ale nie skorzystam. Mam jakiś wstręt do niemiec. Nie chodzi mi o historie czy coś ale tak po prostu mam.

Sturnusek
20-02-2011, 18:15
To ja jestem jakimś pierdolonym mułem bo ucze się tego języka już 7,5 roku i umiem tylko Perfeckt i ImPerfeckt X_x'' a i wiewiórka.

no wiesz, nie dziwie sie skoro uczysz sie tego w polsce, posiedzisz tam kilka godzin na tych zajeciach, bedziesz probowal rozmawiac po niemiecku - bump, przerwa. wychodzisz - rozmawiasz sobie po polsku, zapominajac wszystko czego sie nauczyczyles nie przykladajac do tego wagi, bo po chuj ci to? inna sytuacja juz jest jak mieszkasz w Niemczech, gdzie zapierdalasz juz sam z siebie i uczysz sie tego jezyka, zeby UMIEC, zeby MOC sie komunikowac z innymi ludzmi - krotko mowiac, nie znajac jezyka a idac do obcojezycznej szkoly jestes rzucony na gleboka wode, gdzie chcesz sie szybko wszystkiego nauczyc, zeby po prostu nie odstawac od innych rowiesnikow i byc na takim poziomie, jakim oni juz sa

Benn
20-02-2011, 18:15
#Up
Nie wiem jaki towar bierzesz, ale chyba dobry. Masz ostro nawalone we lbie zeby takie cos pisac, z jednej strony twoje posty mnie smiesza a z drugiej mi cie szkoda. :( Tak samo ty jak i tony ;D

#Topic
Nic mi o tym nie wiadomo, ale widze ze dobrze placa, ze jezyka nie trzeba znac to jeszcze bedzie lepiej, ale nauczyc sie jezyka niemieckiego to jakis 1 rok i umiesz zajebiscie, wiec luzik ;) Niemcy potrzebuja teraz bardzo duzo fachowcow, dlatego sciagaja dobrych z innych krajow :)

Od niemca nie wziąłbym złamanego OJRO

@topic
Kolega mi mówił, w dodatku on i ja mamy słabą 2 z niemca i mówił, że tam pojedzie, ale jak już ktoś napisał wcale tak kolorowo to nie wygląda.
Ja osobiście nie wyjechałbym do Niemiec, pod wieloma względami :
a) czuję do nich niechęć
b) Polskie szkoły nie są złe, studia są jedynie zryte bo stawiają na naukę teoretyczną, a potem studenci słabo sobie radzą w praktyce (przynajmiej ja znam wiele takich przypadków)
c) nie chciałbym opuszczać rodziny swojego miasta :)

Miodzik
20-02-2011, 18:30
Jak widze niektóre wasze posty to mi się płakać chce.. W Niemczech o wiele lepiej się żyje niż w Polsce, no ale z niektórych to są wielcy patrioci i nie pojadą do Niemiec ;) Uwierzcie mi że za dobrą pracą prędzej czy później byście wyjechali

Joogi
20-02-2011, 18:59
Zaleciało takim "Niemcy są najlepsze bo tu mieszkam a u Was syf" - zgermanizowali Cię chyba już porządnie. Co jak co, ale jak w Polsce potrafisz się odpowiednio znaleźć a przede wszystkim jesteś wykształcony i myślisz LOGICZNIE to praca(pieniądze) i znajomi sami do Ciebie przychodzą, nie robisz problemów z napiwków etc.

Nie zgermanizowali mnie, po prostu widze realia ziom. A odnalesc sie mozna wszedzie jesli chcesz, wiec nie widze w tym problemu. Ja sam potrzebuje jeszcze czasu zeby sie tu odnalesc ale to chyba normalne, co? :[

#top.
Ciekawe ale nie skorzystam. Mam jakiś wstręt do niemiec. Nie chodzi mi o historie czy coś ale tak po prostu mam.
Ja tez w 1 i 2 klasie gimnazjum mialem zawsze dwoje i nie ogarnialem nic, nawet zeszytu nie prowadzilem... W 3 klasie zaczalem chodzic na prawywatny to od razu ocena 5/6 byla, a jak juz jestes w niemczech i nawet ani jednego slowa nie umiesz to sie szybko na miejscu nauczysz, nie jak ucza tego w polskich szkolach : /

Od niemca nie wziąłbym złamanego OJRO

b) Polskie szkoły nie są złe, studia są jedynie zryte bo stawiają na naukę teoretyczną, a potem studenci słabo sobie radzą w praktyce (przynajmiej ja znam wiele takich przypadków)

Nikt ci nie karze brac ;D. Co do podpunktu B - tutaj ucza praktycznie wszystkich rzeczy ktore przydadza ci sie w zyciu, a nie jakies naukowe rownania ktorych prawdopodobnie nigdy w zyciu nie uzyjesz XD. Tak jest na matmie, z innymi przedmiotami podobnie...

jesteś oszwabiony do szpiku kości... jeszcze sobie swastykę na avatar daj i będzie git ;/

Nie dam sobie zadnej swastyki na avatar bo nie nawidze adolfa, nie wiem co chciales pokazac piszac to. Wielki patriota sie znalazl ktory sam ma czeczenskie korzenie. :/

Jak widze niektóre wasze posty to mi się płakać chce.. W Niemczech o wiele lepiej się żyje niż w Polsce, no ale z niektórych to są wielcy patrioci i nie pojadą do Niemiec ;) Uwierzcie mi że za dobrą pracą prędzej czy później byście wyjechali
Ale oni nie rozumieja tego, ze wojna sie skonczyla dawno temu i hitlera juz nie ma... Moze jest nienawisc za to ze np. dziadkowie/pradziadkowie pogineli na wojnie, ale juz sie tego nie da cofnac, a Niemcy sa teraz dobrym krajem, tylko ze z gorsza historia?

Cleyu
20-02-2011, 19:20
I tak musi byc w tym jakis haczyk, bo zadna szkola na swiecie Ci nie zaplaci za to, ze sie u nich uczysz .. Pewnie trzeba bedzie pracowac jakies pare lat u nich w wybranych przez nichb miejscach pracy zwiazanych z tym zawodem za ktory sie wlasnie wyuczyles po skonczeniu takiej szkoly ;) Ale pomysl maja dobry, moze przyciagna ludzi ;]

@Joogi
Chodzi mi o to, że haczyk polega na tym, że beda Ci placic ale potem bedziesz musial u nich pracowac ;)

Τettmeier
20-02-2011, 19:45
Dzieki za usuniecie mojego wyczerpujacego posta.[/B] Ten kto usunal to ma pozdro ode mnie, drugiego nie bede pisal bo szkoda zeby jakis patriota go usunal, elo. Chcialem sobie popisac zeby ktos sie dowiedzial jak jest naprawde, ale nie to nie ;D. Jak ktos chce poprowadzic konwersacje zapraszam na gg :) Xenius patriota z czeczenskimi korzeniami XD
Na szczęście ja zdążyłem przeczytać te wyczerpujące wyjaśnienia i powiem, że jestem pełen podziwu a zarazem zdziwiony dla dystansu jaki posiadasz do ogólnego życia w Niemczech. Dziwi mnie, że tak szybko można odejść od polskich realiów i się tam zadomowić, to, że wiesz o tym kraju sporo to normalne, ale chodzi mi raczej o aspekt chodzenia do tamtejszej szkoły i uczenia się języka - nie ma u Ciebie z tym żadnego problemu chociaż 'urzędujesz' tam tak krótko. Nie podoba mi się, że stawiasz Niemcy tak wysoko nawet jeśli robisz to słusznie radziłbym Ci się trochę zastanowić. Wiadomo lepiej płacą jeśli skończysz ogarniętą szkołę, jak w Polsce i przecież nie rozchodzi się o setki złotych, a tysiące euro. Spójrz na to z innej strony, masz za co dziękować Polsce, wychowałeś się tu i chyba nie było Ci tak źle przez cały ten czas? No właśnie! Więc wynajdź u siebie tą krople patriotyzmu chociaż na najniższym poziomie i spróbuj zrozumieć, że Polska nie jest taką złą na jaką wygląda z zachodniego punktu widzenia.

@top
Tak jak pisałem wcześniej, nie jestem przekonany do tego pomysłu, ale z czasem przekonamy się, czy to wszystko się sprawdzi. Od zawsze byłem zwolennikiem wyjazdów za granicę. : )

@edit
Znów Ci posta usunęli. Co za bydło. : D

Azbest on de tour
20-02-2011, 20:10
Chodzi mi o to, że haczyk polega na tym, że beda Ci placic ale potem bedziesz musial u nich pracowac ;)

czyli jak zrobię wykształcenie i ucieknę, to będą mnie gonić jak żyda uciekającego z obozu?