PDA

View Full Version : Poradnik - Gra klanowa,sprz?t

n0name1
27-02-2011, 13:06
Cześć .Dziś chciałbym Wam przedstawić poradnik w którym postaram się chociaż trochę objaśnić i zaprezentować jak wygląda gra na tym już nieco wyższym poziomie.
Ok no to zaczynamy na początek pare typów rozgrywek których nie jest za dużo ,ale to zawsze coś ;]
Typy Rozgrywek:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Turniej LAN - To turniej który odbywa się o określonej godzinie i o określonym czasie.Wtedy w to określone miejsce dajmy na to Bydgoszcz spotykają się gracze.Są tam komputery na których mają grać i to wszystko przez LAN .(najmniej rozległą postać sieci komputerowej)

Mix - Jest to meczyk w którym biorą udział np.zwykłe osoby vs klan ,znajomi vs znajomi itd.Odbywa się on często ,by po prostu poćwiczyć umiejętności.Tu również wybiera się określoną liczbę rund do których mają grać.

Sparing -Innaczej mecz treningowy.Odbywany on jest po to ,by poćwiczyć umiejętności klanu .Odbywa się on w trybie : klan vs klan.Zwykle obydwa klany wybierają swoją mape klanową.Wybierają ilość rund i grają .

CW (Clan Wars) -To turniej w którym klany rywalizują o to kto go wygra.Zazwyczaj jest to 9 klanów.Może się to odbywać w trybie do 2 przegranych ,ale jest to już wybór organizatorów.Odbywa się to często ,a nawet mógłbym powiedzieć zawsze z HLTV.Dzięki temu nie ma kłótni które mogłyby utrudnić rostrzygnięcie meczu no i napewno popsuć dobrą zabawe bo przede wszystkim o to chodzi .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sprzęt:
Słuchawki -Słuchawki to bardzo ważna część wyposażenia każdego gracza.Od nich zależeć może nawet nasza wygrana.Załóżmy dobrze się ukryjemy ,ale nasza widoczność będzie zerowa.Wtedy to właśnie słuchawki będą mogły spełnić swoją rolę.Słysząc kroki przeciwnika i ustalając skąd nadchodzi możemy Go błyskawicznie i skutecznie zniszczyć.
Na początek osobiście polecałbym słuchawki : CREATIVE FATAL1TY GAMING HS-800 (http://allegro.pl/sluchwaki-creative-fatal1ty-gaming-hs-800-f-vat23-i1475995045.html).Jak widać na allegro są one dostępne za ok.90zł ,a nawet dla tych którzy tam nic nie kupują chyba były też w Media Markcie(w media markcie za 120zł + pokrowiec).No ,ale o słuchaweczkach:
-Zapewniają one doskonały komfort ,że nawet po długim czasie grania nasze uszy dalej będą czuły miękką poduszeczkę słuchawek.
-Odpinany mikrofon dzięki czemu łatwo przenosić go jadąc na turnieje bądź gdzieś indziej.
-Nawet z słabą zintegrowaną kartą dźwiękową ich przestrzenność jest bardzo dobra.

Oczywiście to nie jedyne dobre słuchawki za taką cenę .Dobre są również słuchawki firmy Sennheiser.Tu jest sporo dobrych modeli.Nie mam faworyta ,ponieważ nie mam słuchawek z tej firmy może jedynie Sennheiser HD 407 bądź 408 bo widziałem i też cena w media markcie jedyne 120zł ,więc zapewne też warto ;]

Myszka -Niezwykle mała rzecz ,a zarazem tak przydatna.Od szybkości naszej myszy zależy to jak szybko zabijemy wroga.Dobra myszka to również komfort gry.Moim zdaniem jeśli już chcemy wybrać jakąś lepszą myszkę do gry do polecałbym firme Razer.Jak dla mnie zapewniają niezwykłą szybkość i również pod względem wyglądu doskonale spełniają swoją rolę.

Podkładka pod mysz -Tutaj ta rzecz niektórym może przeszkadzać niektórym wręcz przeciwnie - pomoże.Napewno mysz będzie bardziej stabilna przez co łatwiej będzie można wycelować we wroga.Nie mam tutaj faworytów no może Razer znowu jak dla mnie tutaj dobrze spełnia swoją role no ,ale każdy ma inne zdanie.

Co do klanu nam potrzebne ?

Do klanu już takiego poważniejszego napewno potrzebne Nam będą

Strona -Napewno przyda się jakaś strona na której można ogłaszać mecze ,składać podania itd.

Serwer -Do treningów taktyki i zgrania drużyny potrzebny będzie serwer .Starczy nawet taki na HLDS.

Komunikator Głosowy -Przyda Nam się jakiś komunikator ,by móc stale być w kontakcie z Naszymi kolegami.Do tego można wykorzystać : TeamSpeak,Ventrilo bądź Skype.

Komunikatory Głosowe
Lista najpopularniejszych komunikatorów głosowych + download :
-Ventrilo link do downloadu : http://www.ventrilo.com/download.php
-TeamSpeak link do downloadu : http://www.teamspeak.com/?page=downloads
-Mumble link do downloadu : http://mumble.sourceforge.net/ lub http://www.sciagnij.pl/programy/p/Windows-Komunikatory_i_VoIP-Pozostale_komunikatory-Mumble/11175
-Skype link do downloadu : http://www.skype.com/intl/pl/get-skype/

Serwisy na których możemy za darmo założyć stronę:

www.cba.pl
www.pun.pl
www.strefa.pl
www.friko.pl

Poradnik nie zawiera masy informacji ,ale zawsze przyda się tym "nowym".Jeśli są jakieś błedy lub macie jakieś uwagi to prosiłbym o napisanie ponieważ to jest mój pierwszy poradnik ,więc nie wszystko musi być dobrze

unknown1
28-02-2011, 19:23
No widze niezły poradnik.Wszystko fajnie napisane i kolorowo.Dużo pracy w to włożyłeś ,więc oczywiście reput leci ^^ (Chodź daje reputa ze praktycznie zero ,ale zawsze to jakiś sposób pochwały :D).

Laluś
28-02-2011, 20:05
Na początek osobiście polecałbym słuchawki : CREATIVE FATAL1TY GAMING HS-800
Wyjdź i nie wracaj.

@top
Poradnik trochę ubogi.

Diabolix
28-02-2011, 21:00
Słaby ten poradnik. W sumie to nic porządnie nie napisane, na szybko i to z błędami.

Co do podkładek, to ty nie pisz, że "niektórym przeszkadzają". W życiu nie widziałem kogoś, kto "na wyższym poziomie" (chociaż wydaje mi się, że ty nawet nie wiesz, co piszesz) nie podkładki. Każdy wie, że biurko nam nie pomoże, a brak podkładki= rozwalenie ślizgaczy. Ty wiesz, co w ogóle piszesz?

Oceniam jako 2/10, chociaż te 2 to i tak za dużo. Nie zabieraj się za coś, o czym nie masz pojęcia. Wątpię, żebyś komukolwiek tutaj pomógł.

Joogi
28-02-2011, 21:32
Yhm tak srednio, jak juz napisali up ubogo, ja bym na Twoim miejscu sie bardziej postaral albo w ogole nie robil poradniczka hehs

4/10 XD

ak-47
28-02-2011, 22:09
Raczej kto gra już kilka lat to powinien wiedzieć o co chodzi.

#Bez urazy, ten poradnik jest chyba tylko dla początkujących dzieci

5/10 za wysiłek

<Magiczny>
28-02-2011, 22:44
Radze czytac autora tematy/posty bo zna sie dobrze na cs :>

Ladny poradnik, oby tak dalej.

Ovner
28-02-2011, 23:38
Grajac na "poziomie", jak to ujales. Idea csowych "klanow" skonczyla sie dla mnie wraz z gimnazjum i nonsteamem; z tego typu organizacjami utozszamia sie raczej dla beki lub na oficjalne turnieje/ligi, choc sa oczywiscie zapalency robiacy z siebie posmiewisko typu: podajcie www, tagi przed nick, a potem 0:12 z ze mna i znajomymi, po powrocie z piwa.

Czesc pt. "SPRZET", mozesz wywalic, sam belkot, ze sprzetem nie miales do czynienia z tego co widze; to co poleciles w np sluchawkach, to czysta glupota. Zwykle sennku hd 201 pozycjonuja jak te gowno od creative, a sa o wiele wygodniejsze i nie maja tak gownianego brzmienia, co przeklada sie na boldupy przy wlaczeniu muzyki. Poza tym te zalety podales chyba ze strony producenta albo z komentarzy na komputroniku.

Ogolem, leci hejt z mojej strony.

@edit
Skoro swoja wiedze opierasz na jednym i to konkretnie gownianym modelu, to nie pisz opini o sprzecie, bo nie sa one OBIEKTYWNE.
Z tymi sennkami to znowu fail. Seria 4xx jest optymalizowana pod przenosne urzadzenia, wiec do domu jest sporo innych rozwiazan.

n0name1
01-03-2011, 12:10
@Ovner
Z słuchawkami Creative Fatal1ty miałem styczność ,a w zasadzie mam i jest to wyłącznie moja opinia na ich temat ,więc jeśli Tobie nie pasują to nie znaczy ,że Mi też bo dla mnie one są dobre na taki poziom na którym narazie gram.
@Diabolix
Ale czy Ja powiedziałem ,że któryś z profesjonalistów np. z Frag Executors nie ma podkładki ???Powiedziałem to ogółem dla każdego bo mi np. podkładka nie jest potrzebna bo wole grać bez niej :)

zielony kwadracik.,
02-03-2011, 12:32
Nie wiem co macie do sluchawek fatal1ty :o to sa dobre sluchawki, jak masz dobra karte dzwiekowa to slychac wszystko dobrze, moj znajomy ktory gra w cs ponad 9 lat wlasnie ma sluchawki fatal1ty i wszystko dobrze slychac, myslicie ze jak kupicie sluchawki za 500zl to bedzie +20 skilla i +20 do fragow, dobrze grac mozna nawet na sluchawkach za 100zl.

#top
Poradnik moze se byc

Demon
02-03-2011, 12:47
i po co to, skoro kazdy kto siedzi w cs'ie takie rzeczy wie o.o

_
poradnik swietny 2/10, kolorystyka i estetyka niszcza system : [!

Splaxor
02-03-2011, 13:19
Po przeczytaniu poradnika widać jaki sprzęt posiada autor. Ja mam zupełnie inny :) Nie wydaje mi się, aby ktos skorzystał z tego poradnika, ponieważ ten kto gra dłużej to wie o co chodzi, a po drugie ma juz swój ulubiony sprzęt.
Chyba, że Ci, którzy chcą zacząć przygodę z CSem i poczuć się pro kupią właśnie taki sprzęt.

P.S Nie twierdzę, że to co wypisałeś jest złe.

Veto
02-03-2011, 16:29
Podkładka: Razer Goliathus wersja speed Jest wersja slow? /Cray
Słuchawki: Sennheiser HD 201
Myszka: A4tech x750

Na tym gra mi się najlepiej, jedynie myszka trochę odstaje (nie jest jakaś super przydatna) ale daję radę wyrabiać. Co do poradnika - wypisałeś to, co każdy grający ok. 1 miech w csa powinien wiedzieć.

Krulowiec
02-03-2011, 22:44
Gram w CS'a już 4 lata zawsze grałem na myszce , która mi pasowała a nie jakiś razer , na którym nie ogarniał bym nic tak samo słuchawki mam jakieś z media expert za 30 zł i muszę przyznać , że dobrze mi na nich idzie.

Patryk1551
02-03-2011, 23:00
d szybkości naszej myszy zależy to jak szybko zabijemy wroga.Dobra myszka to również komfort gry.Moim zdaniem jeśli już chcemy wybrać jakąś lepszą myszkę do gry do polecałbym firme Razer.Jak dla mnie zapewniają niezwykłą szybkość i również pod względem wyglądu doskonale spełniają swoją rolę.
Głupota. Jaka szybkość myszy? To ustawia się pod siebie jak komu wygodnie, ja np. gram na sensitivy 3 na myszce jakiejś od laptopa czyli chujowej i wolę trochę pomachać tą myszką, ale wg mnie precyzyjniej.
Słuchawki to też podałeś z dupy i nawet nie chodzi, że za 500zł to już +100 do skilla, ale po co wydawać 100zł na te gówno jak w tej cenie są lepsze słuchawki od tych np. sennki hd201,

#top
Poradnik oceniam na 2/10 za chęci ;d

.Vasquez.
21-04-2011, 22:58
Krótko i na temat.Poradnik oceniam na 7/10.

deeL `
22-04-2011, 14:05
Poradnik taki sobie, dla początkujących się przyda.

Jak dla mnie C F HS-800 są w porządku. Dobra karta dźwiękowa i można na nich nieźle wymiatać. Myszka, wg. mnie przynajmniej, nie jest ważna. Każdy w końcu opanuje każdą myszkę, nie ma lepszych i gorszych.

@Diabolix
Podkładka czy bez podkładki.. To nie ma różnicy. Zformułuj poprawnie zdanie ;f

Chyba tyle. Klawiatura też jest zbyteczna XDDDDDDDDDD

Patryk1551
22-04-2011, 16:23
Jasne, podkładka jest zbyteczna ona tylko chroni twoją myszkę przed tym żeby się jej ślizgacze za szybko nie rozjebały. Z resztą na biurku nigdy nie będzie precyzyjnie tak jak na jednolitej powierzchni podkładki.
Klawiatura jest mało istotna przy zwykłej grze, ale przy bardziej na serio to już się przyda, bo chodzi o ten czas reakcji przy kliknięciu itd.

#niżej
Pograj na razerze trochę dłużej to pewnie zobaczysz różnicę między nim, a myszką za 15zł.

Okey
23-04-2011, 00:43
Moim skromnym zdaniem dobry sprzęt nie uczyni z nikogo dobrego gracza, więc dobierajcie akcesoria według upodobania - jak wam wygodniej, nie jak piszą na necie. Ja mam myszkę z zestawu która jest jak z tesco za 14.99zł, a gdy grałem u brata na myszce razera za bodajże 160zł nie potrafiłem niczego ogarnąć.

Azonka
23-04-2011, 01:41
Poradnik sredni.

Wszystko wiedzialem.
6/10.

Diabolix
23-04-2011, 15:07
Pozwolę sobie znowu skomentować poradnik, skoro już koledzy odświeżyli.

@Diabolix
Podkładka czy bez podkładki.. To nie ma różnicy. Zformułuj poprawnie zdanie ;f

Hahah, człowieku, które moje zdanie jest źle "zformułowane" (ups, to nie ja mam problemy z korzystaniem ze słownika)? Nie wątpię, że możesz tak sądzić, w końcu SFORMUŁOWAĆ dobrze zdanie, według ciebie, to trzeba nieźle się namęczyć. Chyba muszę z Deadsem (czy jak on się tam zwie) porozmawiać, bo widziałem, że on ma super składnię (przynajmniej, jak dla ciebie).

Fajnie się poprawia forumowiczów, fakt, ale trzeba potrafić samemu dobrze pisać, a tobie to nie wychodzi. Musisz poćwiczyć, ale za mnie się nie bierz, bo ci się nie uda. Ni cholery, nie musisz zaczynać.

@Topic
Komentowałem, z poradnikiem się nie zgadzam. Jak już pisałem, podkładka jest jedną z ważniejszych rzeczy, jeżeli nie chcesz sobie myszki, a raczej ślizgaczy (część myszki, ale napiszę dla "dokładnych"), zepsuć.

Uważam, że poradnik, praktycznie w ogóle, niepotrzebny.

Przemusiek
26-04-2011, 10:06
z tego poradnika nie za wiele się dowiedziałem ,

3/10

Lord Szadi
28-04-2011, 06:24
No poradnik dość ładny,tylko coś z tą stroną jest nie tak błąd strony.
10/10

n0name1
28-04-2011, 15:04
@up
A zapomniałem bo to była aukcja na allegro no i już sie zakończyła ;p

Pempek
29-04-2011, 03:47
poradnik 4/10 nic takiego szokującego myszka słuchawki podkładka sever ts lub vt mixy CW wszystko to praktycznie każdy wie kto gra w FPS :P

Piko
12-05-2011, 22:46
Myszka- Niezwykle mała rzecz ,a zarazem tak przydatna.Od szybkości naszej myszy zależy to jak szybko zabijemy wroga.Dobra myszka to również komfort gry.Moim zdaniem jeśli już chcemy wybrać jakąś lepszą myszkę do gry do polecałbym firme Razer.Jak dla mnie zapewniają niezwykłą szybkość i również pod względem wyglądu doskonale spełniają swoją rolę.

Podkładka pod mysz- Tutaj ta rzecz niektórym może przeszkadzać niektórym wręcz przeciwnie - pomoże.Napewno mysz będzie bardziej stabilna przez co łatwiej będzie można wycelować we wroga.Nie mam tutaj faworytów no może Razer znowu jak dla mnie tutaj dobrze spełnia swoją role no ,ale każdy ma inne zdanie.

Właśnie, ze szybkośc zabicia wroga zależy w ogromnej mnierze od naszego releksu. Mysz to tylko dodatek. Można grac myszka kulkową, uzywać słuchawek od mp3 i rozpierdzielac kolesi z pro sprzętem za mega kaske. Więc tak bardzo bym się tutaj nie rozpędzał z markami sprzętu i samym sprzętem.

Niuchacz
12-05-2011, 23:41
Nie zabieraj się za robienie poradnika grając góra 2 miesiące w Kantera, po drugie masa błędów stylistycznych

Przeklety
24-06-2011, 23:53
Ja gram na głośnikach (Satysfakcja na głośnikach ; <). Bo słysze jakieś Kroki i też słyszę jak ktoś wchodzi do mojego pokoju (2 w 1 ; o, Najs?). Do tego te Słuchawki które poleciłeś są ciulowe, rusz dupe do Empiku kup słuchawki specjalne do cs'a ; ]. A jaka różnica ma jaka masz myszke? Najlepsze zeby byla Laserowa, i zebys ustawil dobrą czułość. Mi myszka nie potrzebna bo strzelam enterem ; <. Słaby poradnik, do poradników polecam strone http://cs16.pl masz tam wszystko, polecam obczaic Bindowanie, Tyle cześć; D

spenser
14-07-2011, 22:28
Poradnik oceniam 5/10 parę błędów się znajdzie ^^

Przy mixie napisałeś
Tu również wybiera się określoną liczbę rund do których mają grać.
- Liczby rund się nie wybiera, wszyscy już teraz grają mix mr12 czyli 12 rund po stronie TT i CT

- Sparing (klan vs klan) gra się mr15 2 mapy(wybrane przez klany) ;] i wygrywa drużyna która zdobędzie pierwsza 16rund.

Dzieki ;]