View Full Version : Neostrada 20mb
Again q.q
26-03-2011, 14:09
Witam, mam takie pytanie. A mianowicie mam internet neostrada 1mb chciałbym sobie wziąć 20mb i tu właśnie jest problem. Mieszkam na wiosce, a kolega mi mówił że 20 mb mi nie obsłuży, będę miał tyle ale transfery itp będą jak 2mb czy to prawda?
+
Ile by mi pobierało 4,7gb na internecie 10mb/20mb?
Zawołaj techników z TP i oni ci pomierzą czy linia uciągnie 20mb.Kolega ci głupoty gada.Jeśli linia będzie się nadawać na obsługę 20mb to z jakiej racji masz mieć transfery 2mb?.Zadzwoń do TP i powiedz że chciałbyś 20mb.Powinni techników przysłać ale po nich można się wszystkiego spodziewać.
A co do ściągania to 10mn net - download ok. 1mb 20mb - 2mb więc krótko
Poziomek radzi:
26-03-2011, 14:47
Witam, mam takie pytanie. A mianowicie mam internet neostrada 1mb chciałbym sobie wziąć 20mb i tu właśnie jest problem. Mieszkam na wiosce, a kolega mi mówił że 20 mb mi nie obsłuży, będę miał tyle ale transfery itp będą jak 2mb czy to prawda?
+
Ile by mi pobierało 4,7gb na internecie 10mb/20mb?
Przegrasz życie jeśli weźmiesz neo. :(
#Lordzik#
26-03-2011, 14:53
Niestety 20 mb nie będzie dostępne w twojej wiosce. U mnie w 50 tys. mieście nie są jeszcze światłowody porozprowadzane potrzebne do działania takiego Internetu.
Mogą Ci zaoferować 6mb, ale też nie będzie to chodzić prawidłowo.
Miałem już taką propozycje i postanowiłem pozostać przy 2mb.
Poziomek radzi:
26-03-2011, 15:38
Niestety 20 mb nie będzie dostępne w twojej wiosce. U mnie w 50 tys. mieście nie są jeszcze światłowody porozprowadzane potrzebne do działania takiego Internetu.
Mogą Ci zaoferować 6mb, ale też nie będzie to chodzić prawidłowo.
Miałem już taką propozycje i postanowiłem pozostać przy 2mb.
Chłopcze, jakie światłowody? :eek::eek::eek: Neo nie idzie po światłowodach. UPC, Vectra tak, ale nie Neostrada, OGARNIJ SIĘ. :eek::eek::eek: Jakby Neo szło po światłowodach to by mieli w ofercie net 1Gbit.
Moon Red
26-03-2011, 16:26
Pewnie możesz max 10mb, ponieważ w okolicy nie ma "światłowodów"
Neostrada jest lipna. gdy zmienialem z 512 na 1mb to zwiekszali mi predkosc kilka miesiecy. ogolnie lipne transfery itp. jezeli zdecydujesz sie na neo, a tego odradzam to zlituj sie nie bierz liveboxa ;/
a)bezprzewodowo (livebox-modem w kompie) nie pograsz w tibie itp.
b) przez kabel: zrywa czasami neta nawet jezeli nic robisz i musisz odlaczac i podlaczac na nowo kabel.
Krulowiec
26-03-2011, 18:40
Niedawno technicy od neostrady wymieniali kable ( czy tam coś ) podobno można mieć już jakąś tam większą prędkośc, kuzyn który mieszka parę ulic dalej ma stare (kable czy tam coś) i max prędkość 1mb także nie wiem.
Again q.q
26-03-2011, 18:58
Nie piszcie że neostrada jest lipna, bo mam już 1,5 roku, 4 miesiące livebox'a i ani razu mi nie zerwało połączenia, zobaczę jeszcze czy da się 6mb, proponowali mi jak narazie 2mb q.q
Dementor
26-03-2011, 20:01
Ja również mieszkaż w małym mieście i mając prędkość 6mb to ta prędkość ogólnie jest dostępna, lecz tak w godzinach popołudniowych, wieczornych jest mniejsza... Poprostu jest najwidoczniej przeciążenie serwera i tyle, ale ogólnie rano jest jak trzeba. :D
Maatinii
27-03-2011, 09:51
Też tak mam. Mieszkam trochę dalej od miasta i np. nie mogę mieć więcej niż 2mb internetu. Strasznie takie coś mnie irytuję.
Co do neostrady to mój sąsiad z góry ma liveboxa i nie narzeka na niego, i na neo. Ja też chcę brać neo bo kończy mi się umowa z Vectrą. Tylko, że problem tkwi w tym, że nie posiadam telefonu stacjonarnego i utrzymanie lini telefonicznej w neo kosztuje około 24 złotych miesięcznie. Myślę sobie, że nie opłaca się płacić 24 złotych za coś czego się nie używa. Zdecydowałem, że wezmę sobie telefon z neostrady za 20 złotych i moje pytanie brzmi czy mogę wziąć telefon na rok, i zrezygnować z niego, i czy po rezygnacji będę płacił utrzymanie lini telefonicznej mając ciagle neo?
@down
Nie zrozumiałeś mnie, ale ok :)
Co do radiówki to za cholerę nie chce juz mieć takich problemów co kilkanaście lat temu. Mając radiówkę podczas deszczu mi neta wywalało na kilkanaście minut,a nawet kilka godzin. Radiówka była ze ŚTK (Śląska Telewizja Kablowa, teraz Vectra) i nie byłem z niej zadowolony. Zawsze jak padał deszcz to dawałem loga z RL Tibii :) Z resztą moja miejscowść nie jest aż taka mała, aby radiówkę się opłacało brać.
Powiedzcie mi jaka jest różnica między internetem światłowodowym, a internetem fleshnet, który proponuje Vectra? Wiem, że światłowodowy jest szybszy, ale co znaczy, że nie będzie szybkość łącza dzielona przez 8 co da prędkość ściągania? Chodzi mi o to czy mając internet światłowodowy 8 mb/s będzie ściągać z prędkością 8 mb? Szczerze myślę, że nie, ale chciałbym, aby ktoś kto ma takiego neta wyjaśnił mi w czym on jest lepszy?
Poziomek radzi:
27-03-2011, 12:44
Co do neostrady to mój sąsiad z góry ma liveboxa i nie narzeka na niego, i na neo. Ja też chcę brać neo bo kończy mi się umowa z Vectrą. Tylko, że problem tkwi w tym, że nie posiadam telefonu stacjonarnego i utrzymanie lini telefonicznej w neo kosztuje około 24 złotych miesięcznie. Myślę sobie, że nie opłaca się płacić 24 złotych za coś czego się nie używa. Zdecydowałem, że wezmę sobie telefon z neostrady za 20 złotych i moje pytanie brzmi czy mogę wziąć telefon na rok, i zrezygnować z niego, i czy po rezygnacji będę płacił utrzymanie lini telefonicznej mając ciagle neo?
Przecież internet idzie przez tą linię, ogarnij co piszesz. XD
Jeśli zrezygnujesz z telefonu i masz internet to będziesz musiał opłacać linie. Imho, w małych miejscowościach lepiej się opłaca brać radiówkę. Np. ja mieszkam na jakimś zadupiu a za 50zł na miech mam internet 7Mbit i 3Mbit upload. Transfer cały czas maksymalny. Instalacja anteny kosztuje jakieś 200zł, ale potem nie trzeba żadnych jebanych linii opłacać. Ping raczej mam niski, może nie aż tak jak UPC, ale utrzymuje się koło 30-60, więc w żaden sposób nie przeszkadza w CSie i innych grach. No i nie zrywa połączenia. Jak dotąd nie miałem tylko raz, ale dostawca miał awarię sieci i nikt nie miał internetu jakieś 10 minut. Także, jeśli masz możliwość to rozglądnij się za cenami radiówki, na pewno bardziej się opłaca, niż jakbyś miał brać w neo i jeszcze opłacać linie.
Poziomek radzi:
27-03-2011, 20:15
@down
Nie zrozumiałeś mnie, ale ok :)
Co do radiówki to za cholerę nie chce juz mieć takich problemów co kilkanaście lat temu. Mając radiówkę podczas deszczu mi neta wywalało na kilkanaście minut,a nawet kilka godzin. Radiówka była ze ŚTK (Śląska Telewizja Kablowa, teraz Vectra) i nie byłem z niej zadowolony. Zawsze jak padał deszcz to dawałem loga z RL Tibii :) Z resztą moja miejscowść nie jest aż taka mała, aby radiówkę się opłacało brać.
Powiedzcie mi jaka jest różnica między internetem światłowodowym, a internetem fleshnet, który proponuje Vectra? Wiem, że światłowodowy jest szybszy, ale co znaczy, że nie będzie szybkość łącza dzielona przez 8 co da prędkość ściągania? Chodzi mi o to czy mając internet światłowodowy 8 mb/s będzie ściągać z prędkością 8 mb? Szczerze myślę, że nie, ale chciałbym, aby ktoś kto ma takiego neta wyjaśnił mi w czym on jest lepszy?
Jak ktoś podaje prędkość w 8Mb (Mbit) to jak podzielisz to przez osiem to ci wyjdzie 1MB (MBajt) czyli prędkość ściągania. Z netem 8Mb ściągasz 1MB/s. Jeśli masz w swojej miejscowości światłowody to możesz mieć bardzo szybki internet, nieosiągalny dla kablówek, np. Neo, Netia.
Neostrada ma w ofercie największą prędkość 20Mb za jakieś 75zł, a np. 1000lecie.pl które działa na światłowodach ma internet 1Gb za 250zł. Chyba jest różnica? 1Gb to 128MB/s, więc 1GB ściągasz w 10 sekund.
Masz okazję to bierz światłowody! :P
a propos szybszych prędkości Neostrady i cen abonamentów, to czy stawka jaką mi oferują 69,9zł za 10 megowy internet wraz z cyfrową telewizją (wzbogacony pakiet podstawowy), jest konkurencyjną ceną obecnie na rynku.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.