PDA

View Full Version : System kar - kilka pyta?

Santano
06-07-2011, 12:17
Witam, chciałem Was zapytać, co sądzicie o kilku zmianach w systemie kar. Jak wiecie, system kar aktualnie opiera się na jednej karze, którą jest blokada postaci. Inne, tzn. upomnienia, zabranie przedmiotów (np. za kradzież) czy blokady całego konta są albo mniej znaczące, albo rzadziej stosowane.
Propozycja, którą chcę Wam dzisiaj przedstawić nie dotyczy oczywiście usunięcia banów, bo to byłoby moim zdaniem bezsensowne. Dotyczy ona jedynie skrócenia owych banów i ukierunkowania kar.

O co chodzi?
Chodzi głównie o możliwość zablokowania niektórych elementów gry dla osób łamiących regulamin, przykładowo:

zmniejszenie procentowo przyznawanych punktów doświadczenia na postać, na próg poziomowy - kara, którą dotychczas zdarzyło mi się zastosować jeden raz, na postać Vojska, po odbanowaniu (czego pewnie nie wiecie). Myślę, że ta kara mogłaby bardzo dobrze zniechęcić do używania bota; kara zostałaby zniesiona po zdobyciu odpowiedniego poziomu,
zmniejszenie procentowo przyznawanych punktów doświadczenia na postać, na liczbę godzin,
zmniejszenie procentowo przyznawanych punktów doświadczenia na postać, na stałe,
zablokowanie możliwości wypowiadania się na kanałach publicznych na postać, na liczbę godzin - opcja, która moim zdaniem mogłaby z sukcesem zastąpić bany np. za ogłaszanie wymiany postaci, bo po co banować kogoś na długo, jeśli zabronioną czynność można zablokować w inny, prostszy sposób?
zablokowanie możliwości wypowiadania się na kanałach publicznych na konto lub adres IP, na liczbę godzin - kara będąca ostatecznością w przypadku dużego spamu danej osoby,
zmniejszenie procentowo szybkości gracza na postać, na liczbę godzin - kara, która moim zdaniem z powodzeniem mogłaby zastąpić karę za speedhack, myślę, że spowolnienie gracza do tempa setnego poziomu byłoby wystarczającym zniechęceniem do kolejnego użycia tego programu,
zmniejszenie procentowo obrażeń zadawanych przez gracza lub zwiększenie procentowo obrażeń otrzymywanych przez gracza na postać, na liczbę godzin - kara, która mogłaby być przyznawana np. za bota i równie skutecznie mogłaby zniechęcić do jego używania,
zmniejszenie procentowo przedmiotów gubionych przez potwory zabite przez gracza, na postać, na liczbę godzin,
niepełne wyłączenie postaci z możliwości gry na serwerze na postać, na liczbę godzin lub na stałe - zablokowanie możliwości bicia potworów, co za tym idzie brak otrzymywanych punktów doświadczenia; zmniejszenie prędkości, zablokowanie możliwości używania czarów,
pełne wyłączenie postaci z możliwości gry na serwerze, na postać, na liczbę godzin lub na stałe - przeniesienie postaci do protection zone, zablokowanie możliwości ruchu, przesuwania przedmiotów, pisania na kanałach publicznych, jedynie wgląd w postać.

Byłyby kary, więc byłyby również nagrody, np. za zgłoszenie błędu czy udział w evencie byłoby można dać danemu graczowi powiedzmy kilka procent doświadczenia, lub zwiększenie wypadania przedmiotów z potworów.

Proszę o powstrzymanie się od opinii typu "santano, chyba cie pojebało", to jest TYLKO propozycja, którą być może wprowadzimy, jeśli kary się Wam spodobają.
Nie wiązałoby się to z całkowitym usunięciem normalnych banów, bany byłyby jednak krótsze, stosowane razem z powyższymi karami.
Proszę również o zaznaczenie, co w takiej sytuacji najlepiej byłoby robić z cave botami. Zostajemy przy delete? Czy długi ban, a później wyłączenie loota i zmniejszenie expa byłoby lepszym pomysłem?

Proszę o opinie, które coś wniosą, dla innych, którzy nie chcą się rozpisać, przygotuję sondę.

Elite Vegox
06-07-2011, 14:18
Moim zdaniem zmniejszanie expa lub predkosci to najlepsze kary wiec jestem na tak.

Kapitan Alkohol.
06-07-2011, 14:21
Moim zdaniem jest to za bardzo wykombinowane. Jeżeli ktoś kogoś okradnie, jego konto jest permanentnie usuwane i nie powinno to podlegać żadnej dyskucji. To samo tyczy się z używaniem cave bota. Ewentualnie, można odkupić postać za dużą ilość kcc, ale jedynie po używaniu cave bota - spowodowało by to zmniejszenie ilości kasy na serverze. Ogólnie to nie jestem za żadnym z punktów podanych przez Santano.

WektroN
06-07-2011, 14:24
Ja jestem za zmniejszeniem exp'a : p

Sciex
06-07-2011, 14:26
Jestem za 3 punktem !!!! Mysle iz to jest najlepsza kara dla tych ktorzy uzywali cave bota czy poprostu kogos okradli :)

Benn
06-07-2011, 14:28
Moim zdaniem przy użyciu cave, nadal powinien być delete. Co do tych wszystkich 10 punktów to jestem oczywiście na tak, tylko, żeby bany nie był skrócone np o połowę tylko może o 1/4 długości bana + bonus, któryś z punktów, czyli np. zmniejszenie expa/częstości wypadania przedmiotów z potworów, spowolnienie, brak możliwości wypowiadania się na kanałach itp.
I istotne jest, żeby te kary, podane w punktach przez Santano były dosyć długie, aby nie wyglądało to tak, że bardziej opłacalne będzie dla graczy łamiących regulamin dostawać bany i bonusy teraz, niż kiedyś gdy były dłuższe bany.
Ogółem jestem na tak.

+

Chciałbym, aby każda kradzież oparta dowodami w postaci filmiku była karana banem permanentnym, albo wszystkimi wyżej wymienionymi punktami na okres 3 miesięcy np.

Delorian17
06-07-2011, 14:29
Moim zdaniem jest to za bardzo wykombinowane. Jeżeli ktoś kogoś okradnie, jego konto jest permanentnie usuwane i nie powinno to podlegać żadnej dyskucji. To samo tyczy się z używaniem cave bota. Ewentualnie, można odkupić postać za dużą ilość kcc, ale jedynie po używaniu cave bota - spowodowało by to zmniejszenie ilości kasy na serverze. Ogólnie to nie jestem za żadnym z punktów podanych przez Santano.
Dokladnie! :)
Jeśli chcecie aby mniej osób używało botów, zwiększcie czas bana do iluś tam...
Jest to zbyt wykombinowane.
Nie powinno być żadnych unbanów za kcc.
Używał bota niech poniesie odpowiednią kare!

G_R_U_L_I_X
06-07-2011, 14:30
Wszystkie propozycje są bardzo przemyślane i po prostu dobre. Najbardziej mi się podoba pomysł o spowolnieniu gracza.

Karpek II
06-07-2011, 14:31
Po co się bawić w coś takiego? Zwykłe bany wystarczą. Może jedynie czwarta i piąta propozycja nie jest taka zła.

Jeżeli chodzi o bany za boty to według mnie powinno być tak:

ban za bota - 2 tygodnie
ban za bota - 4 tygodnie
ban za bota - 6 tygodni

I każdy kolejny ban byłby dłuższy o dwa tygodnie.

A delete powinno zostać, chyba, że byście zamienili to na bana na rok.

Patryk1551
06-07-2011, 14:35
Jestem na tak
Bocik(manas,atak,autoloot) - 1,7,8
SH - Hmm, ale jeśli gracz użyje sh na 1k lvl, no ok zmniejszycie mu normalnego speeda do 100lvla, ale jak będzie dalej używał sh to i tak będzie szybko biegał, chyba że te wasze zmniejszanie serio jest takie dobre, że nawet z botem będzie wolno biegał.
Cave - Chyba najlepsza blokada na pół roku , że nie można expić tylko wgląd na postać z możliwością czatu. ( A co z wcześniej zbanowanymi postaciami?? Odbanujecie je, czy po prostu były zbanowane na starych zasadach i już mają pecha?), no i można jeszcze zabrać levele powiedzmy zdobyte przez miesiąc.
Spam - 4 tylko, że od razu na konto, bo zawsze po banie robią reloga i dalej spamują XD No i jak ktoś ma z 4 noob chary i głównego na 1 passach to sobie da spokój lub zrobi nowe konto.
Kradzież - Delete od razu na konto na którym złodziej gra, bo zawsze może mieć jakieś inne i z niego okraść.

adrian0093
06-07-2011, 14:37
Moim zdaniem to było by świetne wyjście :] Nie wiem jak to wykombinujecie, ale przynajmniej był by lekki ogar.

Poza tym mam pytanie, skąd będziecie wiedzieli, że dana osoba ma speedhacka? Dotychczas 2/3 serwera latało na sh i nic nie robiliście [:

Jestem jak najbardziej na tak.

Jeżeli chodzi o cave boty wydaje mi się, że jednak delete postaci był by najlepszym rozwiązaniem :)

Dideek
06-07-2011, 15:07
Wszystko oprócz trzeciego punktu - to by była przesada;s

Arczi
06-07-2011, 15:57
Za speedhacka - tak. Dobra kara, ale 3k lvl do 100 lvla ? To juz zbytnia przesada.
Za spamowanie - blokada na kanaly to dobra kara np., ze na postaci musi ktos byc zalogowany przez 12h, zeby kara znikla.
Zmniejszenie % expa - tak, ale w granicach rozsadku.
Zablokowanie chara, zeby sie nie ruszal itp. - bez sensu. Lepiej od razu go zbanowac/skasowac.

Jednak, niektore z tych kar powiedzmy sobie sa troche bez sensu . Na APO jak wiadomo charami obraca sie jak pieniedzmi na gieldzie i wiadomo, ze ktos ktoregos dnia kupi postac bedac nieswiadomym tego, ze char moze miec obnizony exp % lub % haste, loota. Jezeli cos takiego ma byc wprowadzone to informacja o takiej karze powinna znajdowac sie w zakladce wyszukiwania chara.

~Bocianex~
06-07-2011, 16:20
Pierwsze 7 punktow propozycji jest dobrych a reszta w ogole mi sie nie podoba.

Azielu$
06-07-2011, 16:21

Podbijam. Dodam jeszcze, że kara za kradzież kont/przedmiotów powinna być zależna od tego co zostało skradzione, a nie tak jak miało być w przypadku Boonka. ;x

Krulowiec
06-07-2011, 16:37

Podbijam, ale mam coś jeszcze od siebie do dodania

[tuniebyłonicobrazliwego]

John Dolmayan
06-07-2011, 16:42
Jestem za punktem 2,4,5,6.

Adasik
06-07-2011, 16:45
Punkt szósty jest zdecydowanie najlepszy! Boonek, Aew dziennie by biegali jak setny lvl za używanie tych ich jeb**ych speedhacków.
Za kradzież konta od razu dawałbym delete bez zbędnego dyskutowania.
Za spam z ofertą sprzedaży postaci/smsów na Trade/Default/Game Chat również zgadzam się z wyciszeniem postaci na określony czas następnie permanentnie.
Osłabienie loota, zmniejszenie expa, niepełne oraz pełne wyłączenie postaci-najgłupsze propozycje jakie czytałem :o

Zarexoholik?
06-07-2011, 16:54
Osłabienie loota, zmniejszenie expa, niepełne oraz pełne wyłączenie postaci-najgłupsze propozycje jakie czytałem :o

Podbijam.

#topic

Ja jestem za 4 i 5 propozycją jeśli już. Za cave powinien być delete i koniec. Co to ma w ogóle być, że ty się męczysz godzinami na expie, a ten włączy cave i po sprawie. Po jakimś czasie znowu?

KaZeK Banned v1.
06-07-2011, 17:01

Nie lepiej zmniejszyć exp/loota niż siedzieć bezczynnie 2 tygodnie? Dla Was to zbawienie, chyba lepiej wbić przez X dni 50 lvli niż wbić 0 na banie ;[?
Przynajmniej nie będzie płaczu że osoba X/Y/Z nie może expić w ten wakacyjny czas!!!11

zablokowanie możliwości wypowiadania się na kanałach publicznych na postać, na liczbę godzin - opcja, która moim zdaniem mogłaby z sukcesem zastąpić bany np. za ogłaszanie wymiany postaci, bo po co banować kogoś na długo, jeśli zabronioną czynność można zablokować w inny, prostszy sposób?

Prostszym sposobem byłoby 'zalegalizować' ogłaszanie sprzedaży/kupna/wymiany postaci. Jeden dział by wystarczył, a piecze nad owym działem sprawowałyby osoby wymieniające [Grzesiek(Precision), Kama(Splaxor), Kuba(Haat)]

No cave = delete bez możliwości odzyskania ;[
Ogólnie jestem na tak.

Kimus The Master
06-07-2011, 17:20
Ja zaznaczylem Wszystko!! Kazdy punkt jest dobry!!
co DO cavebota Zostal bym przy delate

Lethornek
06-07-2011, 17:25
Podobają mi się wszystkie propozycje z wyjątkiem trzeciej, cena takiej postaci spadłaby masakrycznie, a gracz taki gracz straciłby chęci do dalszej gry.

ThoX!c
06-07-2011, 18:18
Wszystko dobrze, ale czy myślicie że jak osoba raz ukradła i odda ten przedmiot to nie zrobi tego 2 raz? Oprócz oddania przedmiotu powinna być jakaś inna kara :) A tak to reszta ok ;p

Deads
06-07-2011, 18:21
2. zmniejszenie procentowo przyznawanych punktów doświadczenia na postać, na liczbę godzin.

5. zablokowanie możliwości wypowiadania się na kanałach publicznych na konto lub adres IP, na liczbę godzin - kara będąca ostatecznością w przypadku dużego spamu danej osoby,

6. zmniejszenie procentowo szybkości gracza na postać, na liczbę godzin - kara, która moim zdaniem z powodzeniem mogłaby zastąpić karę za speedhack, myślę, że spowolnienie gracza do tempa setnego poziomu byłoby wystarczającym zniechęceniem do kolejnego użycia tego programu.

7 zmniejszenie procentowo obrażeń zadawanych przez gracza lub zwiększenie procentowo obrażeń otrzymywanych przez gracza na postać, na liczbę godzin - kara, która mogłaby być przyznawana np. za bota i równie skutecznie mogłaby zniechęcić do jego używania

# Jestem za tymi pkt'ami

Punkt szósty jest zdecydowanie najlepszy! Boonek, Aew dziennie by biegali jak setny lvl za używanie tych ich jeb**ych speedhacków.
Za kradzież konta od razu dawałbym delete bez zbędnego dyskutowania.
Za spam z ofertą sprzedaży postaci/smsów na Trade/Default/Game Chat również zgadzam się z wyciszeniem postaci na określony czas następnie permanentnie.

Boonek lata na sh, a jezeli u Aewa nazywasz PPM sh to zajebisty Grubasie chudziutki jestes

Mystixo
06-07-2011, 18:45
Jestem na TAK, cave bot = Delete i tak powinno zostać a za kradzież przedmiotów/kont ban na kilka miesięcy + zwrócenie wszystkiego właścicielowi.

szyszolek
06-07-2011, 19:34
Sory za banalne pytanie.. gram 3 lata w tibie i do dzis nie wiem co robi cave bot :D
tu moje pytanie : co daje cave bot?

@TOP
Kary wysmienite... :) 10/10 pomysl

PS. Czy moglbys rozwazyc propozycje zlegalizowania wymiany postac za postac z ew. doplata? bo haat/precis sie marnuja. oczywiscie postac za KCC nie wchodzi w gre bo przeciez STOP ALLEGRO KID-om... ale mysle ze postac za postac z doplata powinna byc legalna [chodzi mi o to zeby nie banowac takich osob za owe ogloszenia]

Mr Fsza
06-07-2011, 19:37
popieram tylko pkt 2/6/7

2- najlepiej na liczę godzin nie wiem na ile ale tak lepiej ; D
i skile aby się nie nabijały i mlvl ;d

6- W sumie tak jak napisał '' Deads ''

7- zwiększenie procentowo obrażeń otrzymywanych przez gracza

a po IP najlepiej nie bo jest tak że niektórzy mają zmienne <- tak jak ja; d

-> albo ktoś ma radiowy net jedna linia jedno IP i ktoś dostanie na IP coś tam i nie będzie mógł np sąsiad który gra w tibie i ma takiego samego neta wejść pisać itp to co wymieniłeś

**Van**
06-07-2011, 19:47
Jestem za wszystkimi propozycjami...
Tylko dlaczego tak późno?...

Ale z przykrością stwierdzam, że i tak nie wszystkich "graczy" to będzie dotyczyć... Taka jest prawda :(

A co do cave bota delete postaci jak najbardziej...
(Ale to co zrobiliście ostatnio było po prostu żałosne...)

Sory za banalne pytanie.. gram 3 lata w tibie i do dzis nie wiem co robi cave bot :D
tu moje pytanie : co daje cave bot?

Hmm... Expi sam za Ciebie (biega/uha/bije/zbiera lota) <- chyba najprościej wytłumaczyć się tego nie da :)

Magik
06-07-2011, 20:25
Jak już prędzej pisałem, propozycja ciekawa ale nie wszystko mi się podoba. Cave bym zostawił bez zmian.
Głosy oddałem no i... Się walnąłem. Ostatni głos już jest przeniesiony na punkt dziewiąty propozycji więc liczbowo się zgadza, przepraszam. xd

<Magiczny>
06-07-2011, 20:29
Podobaja mi sie wszystkie propozycje, ale szczegolnie 3. Zamiast deleta mozna komus skrocic exp o polowe.

Knight Lukas
06-07-2011, 21:46
Co ma na celu zmniejszenie zdobywanego doświadczenia za używanie botów? Przecież jak ktoś dostanie normalnego bana(np. na miesiąc) prędzej nie będzie bocił niż jak ma dostać -20% expa na kilka dni, a i tak dalej będzie mógł grać. Aaa przecież jak ktoś ma bana na miesiąc to nie kupi PACC, a jak będzie mógł grać nawet ze zmniejszonym expem owszem. Co do botów zostałbym przy starych zasadach(ofc. cave=delete), ewentualnie zwiększyć czas takowych banów.

Ban za sh? Tyle osób biega na sh, a jak ktoś napisze raporta to odp że nie można tego stwierdzić/sprawdzić i dalej sobie biegają... a co dopiero zmniejszać prędkość gracza, komu?

Jedyne co mi się podoba to wyciszanie osoby na trade, gc, itp. Ale wciąż pozostaje opcja masowego wysyłania ofert na priv do wszystkich graczy online.

Głosy oddane na pkt 4. i 5.

Awe
06-07-2011, 22:41

grubasik co do mojego sh, pisalem do Disc'a by padl do mnie bo ma nie daleko i zobaczył wkoncu ze nic nie mam to moja wina ze PPM mi tak działa? Moze mam to nagrac jak biegam na tym PPm? Bo np; teraz mam bana na Wito za sh ktorego nie mam, Disc tez filmiku nie ma czyli ban za free?

Btw, Niech zablokuja PPM, na rl nie da sie tak biegac.

#T.

Tak najlepiej zabanujcie 200 ostnich graczy za free i rozpier**lcie serwer.

Gc/Trade ok lus dobre

Azonka
06-07-2011, 22:51
Podoba mi sie jedynie 5 i 6 propozycja.

Reszta do kitu.

palobo
07-07-2011, 11:17
Zagłosowałem na tak w prawie wszystkich propozycjach.
Jednak jeśli już kombinujemy, to pójdźmy krok dalej:
Co powiesz na to, żeby caveboterom OPRÓCZ bana wyłączyć działanie sl/amuletów na określony czas - innymi słowy, jeśli wyszliby poexpić, to ryzykują w ten sam sposób, co wysokolevelowe postacie na FACC.

Splaxor
07-07-2011, 11:35
Trzeci punkt
zmniejszenie procentowo przyznawanych punktów doświadczenia na postać, na stałe, jest dla mnie zbyt surowy. Wiadomo, że ktoś używał bota nawet jeżeli z premedytacją to nie powinniśmy zapomnieć, że to OTS

Piąty punkt
zablokowanie możliwości wypowiadania się na kanałach publicznych na konto lub adres IP, na liczbę godzin - kara będąca ostatecznością w przypadku dużego spamu danej osoby, pomyślałeś, że ktoś może mieć to samo IP i osoba, która nie popełniła wykroczenia może mieć zablokowane kanały?

Reszta propozycji ok.

Co do cavebota to powinien być delete bez możliwości odzyskania.

GULICHRUPEK
07-07-2011, 11:58
Jestem za 3 pomyslem :D Ludzie by sie ogarneli :D

KePuczasta
07-07-2011, 12:22
Propozycje : -2 -6 -7

A co do 6-tej propozycji XD to super by to wygladalo ;p

Santano
10-07-2011, 12:11
Piąty punkt pomyślałeś, że ktoś może mieć to samo IP i osoba, która nie popełniła wykroczenia może mieć zablokowane kanały?
Tak, ale lepiej przyznać moim zdaniem bana na kanały na IP, na 24 godziny [czy też do restartu serwera], niż blokadę logowania się do gry.

Wnorekkk
10-07-2011, 12:39
I tak zrobicie, co będziecie chcieli...
Tak jak z cave, delete jest, ale jak ktoś ma kase to może sobie chara odkupić.

Sensimila <3
10-07-2011, 12:43
Tak, ale lepiej przyznać moim zdaniem bana na kanały na IP, na 24 godziny [czy też do restartu serwera], niż blokadę logowania się do gry.

Popieram.

Zdecydowanie za cave bota powinien być delete, bez możliwości przywrócenia postaci !

Tak samo jak napisał Mystic, jeżeli zostanie się okradzionym i osoba poszkodowana, ma wystarczający dowód, konto powinno zostać usunięte bez możliwości przywrócenia go.

Nie sądzisz Santano, że ta kara jest zbyt surowa ? Mówię w sytuacji jakby miała być przyznana za bota, ze względu że jak wyżej pisałem za kradzież i cave ewidentnie należy się delete.

- zmniejszenie procentowo przyznawanych punktów doświadczenia na postać, na stałe.

W przypadku spamowania, gracz powinien zostać ukarany karą:

- zablokowanie możliwości wypowiadania się na kanałach publicznych na postać, na liczbę godzin

W przypadku ponownego spamu, surowszą.

Takie jest moje zdanie.

KaZeK Banned v1.
10-07-2011, 12:45

+ mało prawdopodobne że 2 osoby (lub więcej) mają to samo IP. Przypadek bardzo rzadko spotykany.

#up2x
Pomyśl logicznie - gdyby chcieli zrobić co chcą to chyba by nas nie pytali o zdanie? Lepiej jest zapytać niż później czytać obelgi jakie lecą w ich kierunku...

Domin
13-07-2011, 11:03
Jestem za punktem pierwszym.

Evoq
13-07-2011, 11:39
Jestem jak najbardzej za punktem pierwszym to by było najlepsze.

Carmell
13-07-2011, 12:27
Mysle ze punkt 1 jest dobry .

Xelix
15-07-2011, 14:46
Punkt 10 i 9 widziałem na pewnych OTSach dawnoo temu, jak jeszcze nie grałem na APO i to jest bardzo dobry i łatwy w wykonaniu pomysł. Jestem na Tak w prawie wszystkich propozycjach.

szewczenko
22-07-2011, 17:31
jestem za 6, 8, 9 10, ale jak to ma byc 1sqm pz, to juz lepiej 1 budynek dla wszystkich, a nie iles tam kratek.

jeszcze jedno, biegajac myszka postac czasem sama chodzi na skos np. miedzy ogniami, wiec nie podoba mi sie ten pomysl z delete jak teraz stosuja... juz lepiej ostrzezenie i dopiero delete albo co jak komus padnie net, gdy dostanie komunikat? nie odpisze, a gm zle to odbierze i po postaci, dowodow 0.

John Cena
22-07-2011, 20:13
Zaznaczyłem propozycje 1 ponieważ mi się podoba