Zaloguj się

View Full Version : Allegro

Belfus Adri
19-07-2011, 13:31
Witam mam takie pytanie czy jeśli wygrałem aukcje na allegro (nie było kwoty minimalnej) to sprzedawca jest zmuszony mi sprzedać ten przedmiot ??

Franco de la Pucio
19-07-2011, 13:37
Owszem. W momencie sprzedaży podpisuje z Tobą umowę i nie może się z niej wycofać. Swoich praw możesz dochodzić poprzez Allegro, a w ostateczności przez sąd.

Belfus Adri
19-07-2011, 16:03
Sprzedawca napisał mi takie coś na e-maila co robic ??:D

Treść wiadomości:
Witam niestety ale wycofywałem oferty bo kolega kupił korbe i juz nie mam. Pozdrawiam
Wiem że to oszustwo ponieważ 1 min przed końcem aukcji dał kup teraz...

@down
tak ja wygrałem aukcje ponieważ sprzedający wycofał wszystkie oferty bo były dla niego za niskie a ja w ostatniej sekundzie zalicytowałem ;p

Woody
19-07-2011, 16:06
Jeżeli Ty wygrałeś aukcje i zakończyła się ona, to masz prawo do kupna i sfinalizowania transakcji. Napisz do allegro.

edit

W takim razie, jeżeli nie dogadasz się ze sprzedającym, to odwołuj się do allegro.

Darioo Rooker
20-07-2011, 22:16
Nie umiesz kupić od kogoś innego?;d
Lepiej nie pieprz się z tym allegro, nie zapłaciłes nic za przedmiot i się ciesz, poproś tylko żeby wystawił Ci pozytywnego komentarza.
Jeżeli nie ma przedmiotu, i odwoływał inne oferty to chyba jasne, że Ci tego nie sprzeda?

Dementor
20-07-2011, 23:34
Jeśli wygrałeś aukcję i nie było opcji kup teraz, i jeszcze ceny minimalnej to sprzedający ma obowiązek sprzedać Ci dany przedmiot... Tak samo jeśli Ty byś wycofał się z transakcji po wygraniu aukcji to sprzedający mógłby się domagać od Ciebie zakupu danego przedmiotu... Nie doszło do jakiegoś oszustwa(w tym przypadku utraty przez Ciebie pieniędzy), ale i tak spokojnie możesz zgłosić to do Allegro. :) ;) Ja bym tak zrobił... :D Masz jeszcze jakieś pytania/wątpliwości? :P

Przemas
21-07-2011, 10:12
zglosisz to do allegro to on jedynie dostanie upomnienie i na tym sie skonczy

Piko
21-07-2011, 12:21
Owszem. W momencie sprzedaży podpisuje z Tobą umowę i nie może się z niej wycofać. Swoich praw możesz dochodzić poprzez Allegro, a w ostateczności przez sąd.
Wszystko zalezy jaka była wartość przedmiotu. Jesli wylicytowany przedmiot ma wartość poniżej 250zł możesz wochodzić swoich praw z powództwa cywilnego. sąd nawet dupy nie będzie sobie zawracał tylko przyśle pisemko o umorzeniu postępowania z racji niskiej szkodliwości społecznej, a Ty stracisz czas i pieniadze.