View Full Version : APO - czy odzyska miano THE BEST ?
Tak jak w temacie jak myślicie czy APO wróci do dawnej formy?
Chodzi tutaj o liczbę graczy :eek: , większe ceny kcc dla tych co nie umieją sami sobie poradzić :mad: ?
Dołączam sondę abyście mogli zagłosować .
.:Edzio:.
20-07-2011, 10:03
Prosta , krótka i logiczna odpowiedź : NIE. Tyle ode mnie .
Nie mówię , że to niemożliwe ale to tak jak by nauczyć naszych posłów prawdomówności , jedno i drugie się wyklucza .
PokerowyKoc
20-07-2011, 10:16
Zaznaczyłem Zdecydowanie nie. Apo nigdy nie będzie takie jak kiedyś ;/
Każdy chciałby aby powrócił ten dawny klimat gry, miła atmosfera, ale niestety nie jest to chyba możliwe. Jak widzisz na serwerze są już takie przedmioty, o których 4 lata temu nie było mowy, z tego co widać jest nadmiar KCC i oczywiście gracze z bardzo wysokim poziomem doświadczenia. Dużo się zmieniło - nowi członkowie ekipy, nowi gracze ;)
Dokładnie , nie wyobrażam sobie teraz 600 osób tamten klimat i pierwsza panda na otsie:D to były czasy ;D
APO juz nigdy nie bedzie takie jak przedtem . Jest to nie mozliwe. Nadmiar kcc i XXXX lvl na serwie , to nie jest to co kiedys.
Nie jest to raczej mozliwe zeby APO moglo wrocic do dawnej swietnosci...
I właśnie nie wiadomo czy warto dalej grać:D
APO już nie przyciągnie takiej liczby graczy co kiedyś, ze względu na to, że na tym serwerze nie ma przyszłości. Nikt nie zdecyduje się zagrać, widząc klimat i poziom serwera.
#up
Dlaczego niby nie warto?
#topic
Nie wroci, ale to dalej jest doskonaly server.
Klient 7.6 odstrasza nowych graczy oraz te 3k lvle.
~Bocianex~
20-07-2011, 12:04
Nie ma sznas : ) Dzieci odstraszaja nowych graczy i te lvle...
John Dolmayan
20-07-2011, 12:20
Wszyscy wiedza, ze nie ma takiej opcji, wszystkich graczy nie da sie zmienic.
No jasne, że nie wróci ; ) aktualne APO może mi ssać kule.
John Cena
20-07-2011, 12:22
Jak by nie było allegro kidów i botów to może by więcej osób grało
NaPółEtatu.
20-07-2011, 12:22
jak zawsze, wszystko z czasem upada
IljaWaleriewiczKowalchuk
20-07-2011, 12:23
Apo 4 lata, 3 lata temu miało świetny klimat, teraz też jest, ale większość graczy allegro xxxxxxxx kcc i to psuje klimat, to wbijanie na respy, wyzywanie kiedyś tak nie było
Taa.. fajnie jest powspominać ten klimat, "lecz to się nigdy już nie zdarzy" :(
APO nigdy nie wróci do starych dobrych czasów dopuki na servie sa 3000+lvle.
Zdecydowanie nie. Więcej chyba nie muszę dodawać.
Lethornek
20-07-2011, 13:16
NIe ma szans ;) W Tibie nie gra już tyle osób co kiedyś, są nowe, lepsze gry a jak już ktoś gra w tibie to gdzies na jakimś serwie 9.0 -.-
Krulowiec
20-07-2011, 13:38
Nie, ponieważ biegają tutaj 3k lvl
Pogromczyni zla
20-07-2011, 13:43
Prędzej czy później APO upadnie - takie jest moje zdanie na ten temat. W dodatku chce Ci powiedzieć , że nie daje się spacji , przed przecinkiem , kropką i innymi znakami interpunkcyjnymi. Wkurwia . Mnie . Jak . Ktoś . Tak . Pisze . :o
Nie podejrzewam, żeby wróciło do dawnej formy, gdyż na klientach 7.6 nie gra już Tyle osób co kiedyś było, bo wprowadzone zostały nowsze wersje i przestali, Ten protokół robi się coraz gorszy, gdyż powstają nowe klienty. Jeżeli ekipa by robiła update jakiś, nowe potwory, questy, skrypty co jakieś 7 - 14 dni może by wrócili na serwer, To już zależy jak długo by się starali, no cóż zobaczymy jak dalej ekipa będzie funkcjonować, może coś się zmieni, zobaczymy co Czas pokaże. :)
Zdecydowanie nie
Brak klimatu + podziekowania dla ekipy za zniszczenie apo jeszcze bardziej ( wprowadzenie Ultimate Weapon )
adrian0093
20-07-2011, 14:05
Oczywiście, że jest to niemożliwe.
Dokładnie , nie wyobrażam sobie teraz 600 osób tamten klimat i pierwsza panda na otsie:D to były czasy ;D
Tyś Pande widział :D
@top
Nie wróci już, pamiętam kolejki po 200, co deda się czekało albo fast loga :D
Ale w sumie też nic nie dawał. Ważne, że jest te 200 osób +
<Magiczny>
20-07-2011, 14:13
Jak przeczytalem ten temat to nie moglem sie powstrzymac od smiechu XD
Teraz graja tutaj dzieci i 80% to allegro.
NIGDY NIE BEDZIE TAK JAK DAWNIEJ.
Hmmm "zdecydowanie nie, apo niedługo upadnie"
Nie ma takiej opcji żeby wróciła liczba graczy taka jak była np 4 lata temu...
Ten OTS to już przeszłość grają tu tylko "dzieci" nowi gracze zaczynające od zera mogą tylko pomarzyć aby "wybić" się...
Apo UPADA z dnia na dzień coraz bardziej...
A powodem tego są gracze jak i "tutorzy,gamemaster" którzy nie ogarniają... (Pozdrowienia dla Disc'a, Caav'a oraz Magik'a (do niego mam mało ale on raczej wie OCB)
To tyle w tym temacie
Karpek II
20-07-2011, 14:29
Klimat już nigdy nie będzie ten sam co 3-4 lata temu. Co do 'upadku' to myślę, że serwer pociągnie jeszcze długo, bo wtedy nie byłoby żadnych uptade'ów itp.
A niektórzy gracze nigdy stąd nie odejdą. xd
Azbest on de tour
20-07-2011, 14:35
to wy nie wiecie, ze w zyciu nie da sie praktycznie niczego cofnac?
Ciasny Wiesiek
20-07-2011, 14:36
A ja mam jeszcze jakąś nadzieję , że wróci :) Byle nie trafiało więcej noobów to wróci :)
Assassin Mateusz
20-07-2011, 14:45
Zdecydowanie nie. Wszystko przez nowe itemki, levele i pacc za zl. (:
Zdecydowanie nie - APO dla mnie siadło juz 2 lata temu :)
..:KoMBoj:..
20-07-2011, 15:12
Ja powiem wam tyle.
To już jest koniec, niema już nic
Jesteśmy wolni, możemy iśc
Chyba że zrobią nowy server 7.6 apo tak jak było 4 lata temu to bd po 600 osob grało... A takto to nikomu się nawet niechce grac bo przyleci jakis 2k ma cie na szczala i leżysz... odrazu odechciewa sie taka gra... albo 15lvle mają full eq. ;0... zadużo kasy na servie ; o
Tyś Pande widział :D
@top
Nie wróci już, pamiętam kolejki po 200, co deda się czekało albo fast loga :D
Ale w sumie też nic nie dawał. Ważne, że jest te 200 osób +
Pamiętam dobrze jak była 1 panda na otsie.
Kolejki gdy się czekało po 100+ osób jak się pacca nie miało, 200 lvl to już był coś, pamiętam KRS i te ich śmieszne ubranka z różem, pamiętam jak się siedziało na evul bo był dobry resp nie było dużo większych lvli żeby brali po więcej niż 2-3 kingi ;D
Prosto i na temat: To co było, minęło i już nigdy nie wróci.
Sadowicz
20-07-2011, 15:56
No jasne, że nie wróci ; ) aktualne APO może mi ssać kule.
Aha, mam takie same poglądy na ten syf;D
szewczenko
20-07-2011, 15:57
Najlepiej jakby rozpoczeli prace nad nowym 7.6, ale całkowicie nowy serv, mapa w ogóle nie podobna do obecnej + potwory jak na rl dawniej, expowiska z demonami, orsh tylko czasem przy ataku i zero tworzenia nowych potworów "bo lvle coraz wyższe", co najwyżej expowiska :) exp x2, reklama minimum tydzień przed, itemy jak na realu, że każdy doceni mpa, sov.
Placzecie, ze APO stracilo klimat, bo graja tu dzieci - ok, z tym sie moge zgodzic, ale... Tymi dziecmi jestescie wy - polowa z was nie ma nawet 16 lat... jestescie krety*ami. Okradacie, wyzywacie, placzecie. To przez takich ludzi jak wy APO sie rozpadlo.
Co do powrotu lepszych czasów na APO to nie wierzę i nie jestem w stanie wyobrazić sobie jakby z powrotem miało grać 600 osób chociażby dlatego, że serwer nie jest już taki stabilny jak kiedyś. A co do całkowitego upadku APO to myślę, że jeszcze z 2-3 lata serwer pociągnie, ale liczba osób grających będzie się stopniowo zmniejszała.
Greyback
20-07-2011, 16:18
Na pewno do dawnej światłości to raczej nie wróci.
Chyba że zrobią reset servera i wszystko usuną(tyle odemnie.
Arcano Druid
20-07-2011, 16:46
Jak dla nie APO JUZ UPADLO a nie dopiero upadnie : )
Administracja cala magie tego serwera rozjebala itemami typu kaptur czy UW oraz Wardami itp ; <
Najlepiej jakby rozpoczeli prace nad nowym 7.6, ale całkowicie nowy serv, mapa w ogóle nie podobna do obecnej + potwory jak na rl dawniej, expowiska z demonami, orsh tylko czasem przy ataku i zero tworzenia nowych potworów "bo lvle coraz wyższe", co najwyżej expowiska :) exp x2, reklama minimum tydzień przed, itemy jak na realu, że każdy doceni mpa, sov.
Żarty sobie robisz? To jest serwer 7.6, wszystko powinno zostać tak jak jest tylko reset postaci i te itemy wziąć .
Żadnego x2 orshe .
Te potwory co teraz jest dobrze, exp, mapa.
To przyciągało ludzi .
Zarexoholik?
20-07-2011, 17:38
Klient 7.6 jest już 'przestarzały' (moim zdaniem najlepszy). Ludzie nie wrócą na starego klienta, takie moje zdanie.
szewczenko
20-07-2011, 19:02
Żarty sobie robisz? To jest serwer 7.6, wszystko powinno zostać tak jak jest tylko reset postaci i te itemy wziąć .
Żadnego x2 orshe .
Te potwory co teraz jest dobrze, exp, mapa.
To przyciągało ludzi .
I co ci da reset sam w sobie? Predzej czy pozniej bedzie to samo... MYŚL, a exp x2 byłby ok i całkowicie nowa mapa, słabsze potwory. Rary typu g helmet.
Nie oszukujmy się, 8.42 było dobrym pomysłem ,ale Tygrys zjebał serva kopiując większość z 7.6 ;/ a wystarczyła 100% mapa na nowo, reklama otsa (której nie było) + częstsze pilnowanie serva i dziś grałoby tam pełno graczy.
Z APO więcej ludzi odchodzi, niż przychodzi (przyrost naturalny - ujemny :D), bo na starcie jak ktoś widzi exp rate x5 i 3k+ lvl w topie, to mu się grać odechce. Jednak wciąż Podkarpacki to jedyny serwer, który trzyma mnie tak długo.
Domcio Old
20-07-2011, 20:37
hmm ja bym chcial zeby wrocilo ale moze to przyjdzie z czasem kto wie ;-) chociaz moim zdaniem to wierze ze APO odzyska miano THE BEST :P bo to wkoncu APO jedyny OTs taki zajebisty pod 7.6
hmm ja bym chcial zeby wrocilo ale moze to przyjdzie z czasem kto wie ;-) chociaz moim zdaniem to wierze ze APO odzyska miano THE BEST :P bo to wkoncu APO jedyny OTs taki zajebisty pod 7.6
Dokładnie też tak myślę ludzie zatęsknią za podstawowym pvp 7.6 ;D i wrócą do nas;D
Po co w ogóle ten głupi temat? Nie masz co robić tylko rozmyślać nad tym czy APO upadnie czy nie? Myślisz że polepszasz nastrój twórców tego serwera gdy widzą te komentarze typu 'apo juz dawno upadło' ? Nie chcesz grać - nie graj. Wyjdź.
Po co w ogóle ten głupi temat? Nie masz co robić tylko rozmyślać nad tym czy APO upadnie czy nie? Myślisz że polepszasz nastrój twórców tego serwera gdy widzą te komentarze typu 'apo juz dawno upadło' ? Nie chcesz grać - nie graj. Wyjdź.
Po pierwsze to zasługa m.in zasługi ,po drugie gdybym nie chciał tu grać nie pisałbym postów ani nie grał, po trzecie chciałem poznać innych opinię, a twoja mnie nie interesuje bo wchodzisz nabijasz posty a nie wypowiadasz się na dany temat.
Ludzie mają duży wpływ na server, to że jest tyle tego i takie poziomy to nie ma co się dziwić.
Jak ktoś napisał "kiedyś było lepiej nie było takiego czegoś jak [wbijam na respa i wyzywam] " I oczywiście Tibia 7.6 -wpadła w zapomniane.
Sasha Rookslayer
21-07-2011, 00:33
Nie ma szans, by APO znowu wróciło do 600 a nawet dajmy 800 ludzi online, teraz to już za dużo tego wszystkiego, tyle kcc, h lvle itp, a po 2. kiedyś to były same otsy 7.6, no prawie wszystkie to wszyscy grali na najlepszym, a teraz to same te nowsze. Zaznaczyłem: Zdecydowanie NIE.
Dementor
21-07-2011, 02:07
Na tą chwilę to się na to nie zanosi, ale kto wie... Byłoby bardzo fajnie, gdyby taka sytuacja miała miejsce jak pare lat temu, kiedy APO dopiero powstawało... :D
Ero Senin
21-07-2011, 09:04
Bądźmy realistami : P ludzie którzy zaczynali grę na 7.x przestają grać w tibie a nowi wolą nowsze wersje bądź szukają lepszej grafiki(WoW i takie tam)
Zagłosowałem na "zdecydowanie nie"
Pineda <3
21-07-2011, 10:20
Apo nie wroci do starej formy, nie bedzie tutaj wiecej ludzi, ale bedzie ich natomiast mniej, codziennie ktos odchodzi z serwera, ten serwer pociagnie moze z rok jeszcze jezeli tak bedzie dalej co teraz widze na online statystyki, 2 lata temu okolo na wakacje gralo spokojnie 350 osob, jak nie wiecej, teraz 130-150 to jest max,wszystko kiedys musi miec swoj koniec.
Kimus The Master
21-07-2011, 11:03
APO jest, było i będzie THE BEST Tylko że liczba gracz już nigdy nie bedzie taka jak kiedyś
Takanori~
21-07-2011, 14:18
Moim zdaniem absolutnie nie wroci...
Administratorzy musieliby przejrzec na oczy i zobaczyc czego chca gracze...
Ale nie jest to z drugiej strony takie proste... Niestety... ; c
Apo niestety długo nie pociągnie jeżeli ekipa dalej bedzie olewać potrzeby graczy. Niestety uważam że ten ots nie wróci do swojej świetnośći.
First Time
21-07-2011, 15:14
Niestety ale APO nie odzyska tego miana, za duzo noobow, ktorzy czekaja tylko aby cie opier*olic.
Critical
21-07-2011, 18:02
Nie ma szans :) fajnie wspominać stary klimat ale on już nie wróci, za dużo kcc jest na serverze i za dużo botów
Francisco
22-07-2011, 10:30
Wydaje mi się, że jest możliwość, aby APO odzyskało miano serwera THE BEST. Trzeba jednak włożyć w ten serwer bardzo dużo pracy, co wiązałoby się z większym poświęceniem ze strony Ekipy. Ja jednak nie wierzę za bardzo, że będzie im się chciało to robić, bo starcza im to, co jest teraz..:confused:, więc raczej nie odzyska.
Folgowsky
22-07-2011, 15:20
Każdy wie że gdyby był zrobiony res lub drugi server 7.6 APO ze zmniejszonym expem miało by znowu po 1k graczy dziennie , każdy zdaje Sobie z tego sprawę .
szewczenko
22-07-2011, 15:59
Każdy wie że gdyby był zrobiony res lub drugi server 7.6 APO ze zmniejszonym expem miało by znowu po 1k graczy dziennie , każdy zdaje Sobie z tego sprawę .
no dokladnie problem w tym, ze oni nie chca, sprobuj zalozyc temat o nowym servie, a zobaczysz jak szybko zniknie, jakby zareklamowali i napisali jasno, ze serwer do jakiegos tam czasu jest testowy, a nie na stale nikt nie mialby pretensji i graloby duzo osob, ale nie oni najmadrzejsi:(
no dokladnie problem w tym, ze oni nie chca, sprobuj zalozyc temat o nowym servie, a zobaczysz jak szybko zniknie, jakby zareklamowali i napisali jasno, ze serwer do jakiegos tam czasu jest testowy, a nie na stale nikt nie mialby pretensji i graloby duzo osob, ale nie oni najmadrzejsi:(
Masz rację, również pan 2 posty wyżej także napisałem kiedyś posta o 2 serwie w przeciągu 5 min go nie było i do tego pkt karny, nie chcą zrobić bo Xixe i tak dalej znając życie by ich zaskarżyli ;D Pewnie się boją ;d
Xienus o.O
22-07-2011, 19:37
jak może server powrócić do dawnej świetności skoro z dawnej ekipy która ogarniała 700 graczy online został tylko Mortiis i Tygrys? którzy nie mają już takiej ochoty i finezji do prowadzenia serva? jacyś gmi z dupy wzięci... największy błąd to byl nabor tutorów by mogli sobie protekcjonowac kumpli i dodawanie kretyńskich itemkow co update...
apo upada z dnia na dzien coraz szybciej ;D
Mortiis chce dobrze a robi źle ;d
Dokladnie gdyby byl res wycofanie tych wszystkich uw sadze ze APO znowu by byloTHE BEST! Lecz nie ma szans w tej chwili.
Kowal'2.0
22-07-2011, 21:04
Druga i czwarta mozliwosc wybrali chyba tylko desperaci ktorzy mysla ze jeszcze cos na tym serwerze osiagna :D
liczba graczy ? jak by trochę zmienili bany
bo to trochę przesada gra dużo osób bany krótkie nei było czegoś takiego jak delete a teraz mało graczy delete bany jak naj dłuższe
kcc się nie ustatkuje cały czas dodają coś nowego do npc i duża liczba cc więc to zawsze będzie tanieć
apo możliwe że spadnie do końca a potem znów na sam szczyt : P
zresztą nie ma reklam ludzie odchodzą ogólnie zaczynają prace,studia a kto będzie grał za parę lat w taką starą grę jak tibia ;)
Sir Krystian
24-07-2011, 17:07
tak jak kolega up kto bedzie gral w tibie jak ma zycie prywatne
Drako o.o
24-07-2011, 17:36
Odpowiedz brzmi nie.
Nie odzyska dlatego, że tibia 7.6 nie jest już tak popularna jak kiedyś, nie ma w czym tego czegoś, co przyciągało graczy jeszcze 3 lata temu.
Master Maniek
24-07-2011, 17:41
Niestety nie. Gdyby nie nadmiar kcc, kidy i amulety to by było napewno więcej osób :(
szewczenko
24-07-2011, 19:09
To tez ciekawa sprawa z tym klimatem, dawniej widok byl jakby jasniejszy, mniej pochmurny nie wiem jak to wyjasnic, ale teraz nie czujesz tego czegos. Tez jestem za usunieciem 8.42, a na 7.6 dodac test server z passami co sa lub 1/1, nie osobny serwer, a 7.6 i test server w jednym, co na tym straca jak statystyki polaczone:)
Uzumari xD
24-07-2011, 20:26
Zrobic kolejny serwer APO 7.6, na którym bedzię exp 3x.. i po czasie upadnie tymczasowy serwer a APO znowu bedzie The best ;)
Zdecydowanie nie :(
Nowych graczy odstraszają nooby, dzieci neo, h lv i allegro kidy:mad:
A i tak od bardzo dawna nie widziałem reklamy ots
Więc niestety nie
Lagga v3
28-07-2011, 18:44
naj dłuższe
???XD
@top
Nie odzyska miana the best , a resetu chcecie tylko dlatego , że nic nie możecie tu osiągnąć . elo , zaznaczyłem zdecydowanie nie
Flamaster
28-07-2011, 20:22
Nie, po prostu era Tibi już się powoli kończy. Daje 2-3 lata i już o Tibii nikt nie wspomni :eek: .
A co do Apo... Zaczynałem tu grać od samych początków i pojęcie 'noob' na serwerze rzadko było spotykane [Chodzi mi o dzieci "dasz coś?"]:) tylko fajna zajawka była i ludzie, więc warto było pykać. Apo się rozrosło przyszły dzieci i się skończył klimacik ^^.
No cóż jakoś trzeba z tym żyć :D
Czasy się zmieniają, ludzię się zmieniają. Ciągłe walki KRS z Destruction Company. To nie wróci! Lecz nie mogę się zgodzić, że obecnie APO jest nudnę. Na tą chwilę na rooku jest tyle questów, co na mainie nie było 2 lata temu... Na mainie co chwilę jakiś najazd organizowany przez Disca. Szacunek. Pamiętajcie to My tworzymy obecne APO, starzy jak i nowi gracze. Pozdrawiam.
PS
Nie ma dla mnie dogodnej odpowiedzi w ankiecie.
Można by postawić nowy serwer 7.6 ze wszystkim od zera, ze zmniejszonym expem i paroma modyfikacjami na mapie tak aby choć trochę się odróżniało od aktualnego 7.6 - z pewnością przyciągnęłoby rzeszę graczy, rywalizacja o miano najlepszego to dobra sprawa, teraz nie ma sensu się przebijać przez 3k lvl'e. Oczywiście nie ma co liczyć, że APO wróci. Jak ja tu grałem 5 lat temu to większość z was jeszcze nie wiedziała jak ma się wysrać.
Jasne ze APO juz nie wroci do dawnego stanu ...
Teraz lataja ludzie z 2-3 k levelami ciagle sie zabijaja nie ma przyjemnosci z gry i masa gmow ktorzy maja uklady z graczami ... Nie dziwcie sie ze APO powoli upada
Dałem że upadnie bo apo tam malo ludzi gra po 150 gdzieś daje rok i nie bd serva
Teraz Czas Na Rl Tibie Nebula I Celesta
Old Royal Veto 1246-1300
Sfera 540-550
Davx 830-870
szewczenko
29-07-2011, 16:58
Można by postawić nowy serwer 7.6 ze wszystkim od zera, ze zmniejszonym expem i paroma modyfikacjami na mapie tak aby choć trochę się odróżniało od aktualnego 7.6 - z pewnością przyciągnęłoby rzeszę graczy, rywalizacja o miano najlepszego to dobra sprawa, teraz nie ma sensu się przebijać przez 3k lvl'e. Oczywiście nie ma co liczyć, że APO wróci. Jak ja tu grałem 5 lat temu to większość z was jeszcze nie wiedziała jak ma się wysrać.
Nowy tak, ale od ZERA, zeby mapa nawet w 1% nie przypominala obecnej i zeby miasta byly duze i polaczone, a nie takie beznadziejne jak tu. Nic nie da nowy serv, jesli bedzie taki jak teraz tyle ze z mniejszym expem, to i tak kwestia czasu bedzie jak znow 1k+ sie pojawia. Chcecie wiecej graczy?? Dajcie test server z passami 1/1 i full eq na obecnym apo, wyspa bylaby osobna, nie daloby sie nic przeslac tak jak z rooka, ale statystyki online jedne. Cos jak apo-rox, ale na 1 servie i to przyciagnie graczy, a co do drugiego serva 7.6 jesli zrobic tak jak na rl, ze od lat jakis item jest tylko legenda, inny rarem, jeszcze inny do zdobycia tam pare x to tez byloby ok, tylko jak sie daje sca za 3cc na poczatek, to co sie dziwic, ze apo upada/.trzeba umiec przewidziec zamiast oodawac uw i inne gowna.
jakby administracja chciała, to by takie miano dla serwera odzyskała.
tak samo użytkownicy powinni się zmotywować i trochę administracji pomóc.
Shervolia
06-08-2011, 19:35
Moim zdaniem nie odzyska... Jak wiadomo jest juz tibia 9~~
Nie odzyska, ludzie się przenoszą na wyższe klienty i nowsze klimaty. Tu jest niestety stary i ludzie po woli odchodzą. A tak w ogóle jestem ciekawy, kiedy tibia 7.6 całkowicie upadnie. :>
Moim zdaniem APO jest najlepszym serwerem :) Mimo to, że bywały lepsze chwile nadal utrzymuję, że jest THE BEST :)
Moim zdaniem APO jest najlepszym serwerem :) Mimo to, że bywały lepsze chwile nadal utrzymuję, że jest THE BEST :)
Mylisz się, teraz można powiedzieć, że tylko pod protokół 7.6 może tak być, ale nie na innych klientach także the best. :o
Devorious
07-08-2011, 14:52
bez sensu temat,juz 4 lata temu wielu wrozbitow na tym forum mowilo,ze apo upadnie i co? i apo ma sie dobrze.
Podismen's
07-08-2011, 15:40
tak jak napisał Devorious
tyle ludzi się zarzekało już parę lat temu że już koniec z apo a jeszcze tyle ciągnie i będzie pasowało by tylko jakąś reklamę
Nema LypY
11-08-2011, 10:55
dlugie lata jeszcze przed apo ;[
Po pierwszych dwóch zdaniach , nie miałem ochoty tego czytać dalej .
Myślisz , ze jak usuniesz 3 k lvl'e to oni tu zostaną ? - uwierz mi , ze nie :)
Najlepsi gracze odeszli więc to nie ma szans ;/
Ja, Drago itp, itd...
Gdyby zrobili reset serva tzn. od nowa all to może była by jeszcze jakaś nadzieja ... Ale to jest niemożliwe przez tych co tu wjebali równo 3000 tys. zł...
Pozdro.
Nie ma szans na to i apo niedługo upadnie. Takie moje zdanie
Najlepsi gracze odeszli więc to nie ma szans ;/
Ja, Drago itp, itd...
Gdyby zrobili reset serva tzn. od nowa all to może była by jeszcze jakaś nadzieja ... Ale to jest niemożliwe przez tych co tu wjebali równo 3000 tys. zł...
Pozdro.
O corva, jaka skromność. Kim ty w ogóle jesteś, że mówisz o sobie jako o jednym z najlepszych graczy? ;x I kto to ten Drago, bo jakoś nie kojarzę. ;| Reset serva byłby dobrym pomysłem, gdyby to był jakiś orszabumb z expem x9999999. Zawsze jakiś noł nejm, który gra tu kilka miesięcy musi płakać, że jedyną szansą jest reset postaci. No i to zdanie: 'Ale to jest niemożliwe przez tych co tu wjebali równo 3000 tys. zł...' - rozjebało mnie. Nawet nie będę tego komentował, bo żal słów. ;c Jak ci się nie podoba to wypierdalaj idź na jakiegoś chujOTS'a typu mazurski, a nie płaczesz jak gówniarz. Skoro taki z ciebie best player to spokojnie powinieneś wybić się do top 20, nawet teraz, gdy są już 3k lvl'e.
APO nie upadnie, co wy gadacie, jeszcze jest 200 osób, więc nie srajcie. ;d
APO nie wróci do starej formy, nie liczę na to i myślę, że niektórzy z Was również nie, bo powstały nowsze klienty, na których gra dużo więcej osób.
Cadeon Teghas
16-08-2011, 21:28
apo by i moze wrocilo, ale powstanie takich itemow jak UW wykoleilo pociag sukcesow apo... ;( rozumiem jakby ten quest byl piekielnie trudny, ale jest on sredni;o po roku powinno byc max 2-3 uw na serwerze, a nie tak ze jest to item masowy...
Powiem tyle kluczem do sukcesu sa czeste updaty, i brak itemow ktore powoduja taka przewage w pvp...
Apo nie uzyska z powrotem miana The Best. ;)
Wieczny Knightt
17-08-2011, 02:33
Restarta charów nie bd na pewno w Tibie grało kiedyś dużo ludzi bo była (dobra na parametry komputerów itd...) teraz jest już zadurzą gier w sieci typu Metin. itp.... Jest większy wybór. ELO
Stary klimat tego serwera nie wróci, ze względu na poziomy wbite przez graczy i stan "majątku" . Fajnie by było, gdyby wróciła ilość graczy na serwerze, bo wydaje mi się że jest ich coraz mniej.
Grałem tutaj dwa lata temu, jednak przez brak czasu musiałem zrezygnować.
Dzisiaj jest 6. dzień od mojego powrotu, mam 145lvl ek i podzielę się z wami moimi wnioskami.
Wchodzisz na wolnego respa, expisz jak gdyby nigdy nic a tu ci wpieprza typ mający np. 100lvli więcej i od razu pk. Nie przegadasz, że byłeś pierwszy, administracja ma to w dupie. Nie przegadasz, że idziesz za 2 lvle i żeby zostawił w spokoju.
Pełno gimbusów i napinaczy, dziś podbiega do mnie typ "Chyba ktoś tu dawno wpierdolu nie dostał" no i oczywiście nawet pk nie włącza. Cały klimat się maksymalnie zjebał, gimbozjeby się dostały, pokupowały na allegro konta i gotowe.
Gdybym nie miał tak przeogromnie wyjebane i nie podchodził zdrowo do tego (rozrywka) to już pewnie bym napinał tak samo. A teraz po prostu mi szkoda, że serwer z którego dawniej pamiętam tak wiele fajnych momentów poszedł tak na dno.
Gadam z kolegą ostatnio:
-Gram na APO
-Cooo?? Przecież APO upada.
-No jak upada, mam już 100lvl i gra się całkiem przyjemnie.
-Zobaczysz...
No i potwierdza się, każdy kolejny dzień mnie tutaj bardziej wk**&^a.
Albo podchodzi do mnie typ 150lvl i "Dam 10kcc za smsa za 12zł". No ku**a, ludzie - wiecie co to jest inflacja? Spadek wartości danej pieniądza. Tak tutaj, kto k**wa myślał kiedyś rzucać kcc na lewo i prawo?
Trzecia sprawa - lov lvle. Dawniej w trade widziałem pełno ofert "Buy B Robe, Buy BOH" - czyli normalne ofery startowe za 3cc. Teraz przychodze z lootem do dp 20 blue robe i nawet nie ma kto tego kupić bo b.robe ludzie rzucają po całym depo. JEST TAKI PRZEJEBANY PRZEROST ITEMÓW ŻE TO SIĘ W PALE NIE MIEŚCI.
Trade to teraz 80% ofert powyżej 500 lvla (no chyba że dla allegro kidów).
Nie nie nie nie! To nigdy nie bedzie to samo. Ja gralem pare lat temu, a to co jest teraz to dno. Zobaczcie kiedy ja tu gralem. Wejdzcie na moj profil i zobaczcie kiedy zalozylem konto. Wtedy to byly czasy...
1st R. Boonek
18-08-2011, 05:15
Lol co wy w ogole pierdolicie... dojebaliscie sie do tego old apo chociaz wcale nie bylo lepiej... tak czy siak wiele osob sie wbijalo na resp, wyzywali tak jak teraz... wydawalo sie ze gra duzo wiecej osob bo poprostu mapa byla duzo mniejsza.. gadacie gralo 700 osob hahah beka, gdzie ***** skoro nie bylo tyle slotow? farmazony pierdolicie takie ze plakac sie chce.... wielkie kozaki bo na old apo grali... tez gralem i wcale mi sie nie podobalo, chujowa mapa, malo potworow, malo miast, slaby wybor eq... bo co albo robe turban potem ewentualnie bh, panda klapy to wszystko kazdy mial to samo...
plus byl taki, ze nie bylo kasy tyle na servie ale to sie nazywa postep ... im dluzej tym wyzsze lvle a tym samym wiecej kasy... proste...
na rl tibi jak jest.. byly kiedys 100lvle tylko kasy nie bylo gra byla trudna... gralo duzo osob ale jakos nikt nie sapie "noo ja gralem na old tibi jestem zajebisty i w ogole "
jedyne co odstrasza graczy, to te wysokie lvle... bo nowy gracz nie zdaje sobie sprawy ze moze wbic 3k lv ... bo przeciez brzmi to paradoksalnie 3 k lv i exp 5? pomyslcie troche
Zapewne wiele osob podziela moje zdanie, ale wbili sobie cos na banie lub nie chca spotkac sie z krytyka, tych wspanialych ze starego apo co teraz sa cipami na 500lvlach i im zal dupe sciska bo kiedys byli na szczycie listy
#t zaznaczylem ostatnia opcje bo nic nie trwa wiecznie ^^
A skoro tak placzecie, ze teraz apo to dno - jedno pytanie PO CHUJ TU GRACIE?
Witam,
Słowem wstępu - nie wracam na forum, apo, cokolwiek. Po prostu nie miałem co robić i może napiszę coś miłego.
I. Wstęp
Bez reform - bez szans, powolna degrengolada zeżre serwer od środka (co notabene widać po aktualnym stanie serwera). Z poważnymi reformami - czemu nie? To co ma APO to marka - wspomnienie świetności, którą onegdaj posiadało. Jednak jest pełno błędów, które zostały kiedyś popełnione i których obecnie nie da się poprawić.
II. Problemy, które męczą APO to:
1. Inflacja
2. Za dużo XXXX lvli
3. Rozcieńczenie terytorialne
4. Brak upustu dla przedmiotów
5. Dysonans między klasami
6. Allegro
7. Nooby
1. Inflacja
Inflacja to zjawisko, którego bezpośrednim wynikiem jest wzrost cen. Spowodowane jest to szybkim wzrostem podaży pieniądza (dla tych mniej światłych umysłowo - gdy ciągle pojawiają się nowe pieniądze w związku z czym zwiększa się ich ogólna ilość na serwerze). Wadą systemu APO było to, że po huncie każdy wynosił 'na czysto' po kilka KCC. Niby nic złego w tym nie widać, a jednak - zarabiając pieniądze w rzeczywistości i 'wyciągając' powiedzmy 1000zł 'na czysto' zabieramy te pieniądze innej osobie w zamian za czas, który poświęciliśmy na pracę - i widoczne jest tu zjawisko wymiany - ja daję czas, druga osoba pieniądze. W przypadku EXPienia, nie widzimy tego zjawiska wymiany - ja poświęcam czas i WYTWARZAM pieniądze, wyciągając je z ciał potworów (czy to pod postacią CC, czy DSL to nie ma znaczenia) - czyli do obiegu trafiają nowe pieniądze, świeżo wygenerowane przez system. Ta czynność powtarzana przez setki graczy, połączona z ułatwionym dostępem do generowania pieniędzy (nowe expowiska; potwory, które rzucają lepsze itemki etc.) wytwarza kosmiczną inflację.
Jaki to ma wpływ na mikrogospodarkę APO? Amerykański ekonomista M. Rothbard świetnie opisał tę czynność w swojej książce, parafrazując jego słowa:
Jeśli pewnej nocy przyleci do nas wszystkich wróżka i podwoi ilość pieniędzy wszystkich, to co zyskamy? Chwilową euforię z uświadomienia sobie faktu, że jesteśmy DWA RAZY bogatsi, ale po chwili namysłu stwierdzimy, że tak na prawdę nic się nie zmieniło. Dlaczego? Ty masz dwa razy więcej pieniędzy, sklepikarz ma dwa razy więcej pieniędzy, fryzjer ma dwa razy więcej pieniędzy, KAŻDY ma dwa razy więcej pieniędzy. Czy to coś nam daje? Zupełnie nic - w odpowiedzi na tę magiczną sztuczkę, wszyscy (o zdrowym rozsądku) podwyższą ceny dwukrotnie. Więc przy wzroście ilości pieniędzy, nikt nic nie zyskuje.
Dowody na APO: -Ceny domków w city rosną, (bo ich ilość jest praktycznie niezmienna, a ilość pieniędzy rośnie - więc relatywnie trzeba poświęcić na to większą część całości pieniędzy)
-Spadają ceny KCC na allegro (ja kiedyś sprzedawałem 1KCC za 10zł, a teraz?)
[mądra_uwaga_jakiegoś_krytyka]Ale przecież przedmioty tanieją![/mądra_uwaga_jakiegoś_krytyka] Tak, ale ich ilość też wzrasta - jest coraz więcej 200 lvli, które robią quest na softy, coraz więcej potworów, które rzucają Winged Helmet. Co więcej, podaż itemków wartościowych rośnie szybciej niż podaż pieniądza, w związku z czym deprecjacja rzeczy następuje szybciej niż deprecjacja pieniądza.
2. Za dużo XXXX leveli
Gdy nowi gracze widzą, że serwer to exp x5, a na serwerze panuje hegemonia osób, które mają ponad 2500 poziom. Jakie są prospekty dla osoby, która zaczyna grać, a ludzie biegają już z poziomem, na którego wyrobienie trzeba pracować tysiące godzin? Żadne – więc zaczyna grać gdzie indziej.
http://www.forum.toproste.pl/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=915309
3. Rozcieńczenie terytorialne
Każde miasto poza City jest praktycznie puste. Dlaczego? Brak w nich szczególnych cech. Potrzebne są miasta, w których obiekty są unikalne: np. handlarze, rzeczy potrzebne do wyrobu (powiedzmy kowadło na którym można coś sobie wykuć do jakiegoś pospolitego questa), zakłady, areny pvp na pieniądze etc. Bo jak narazie widać jedynie pustkę poza City i kongregację ludzi w nim.
Pamiętacie jak softy kosztowały 2,5kcc? A jak winged helmet sprzedawali za 6kcc? Prawdopodobnie nie, ale ja tak. Jest to wada tego o czym mówiłem wcześniej: więcej osób wbija lvl na zrobienie questa, więcej osób lootuje te rzeczy - system po prostu generuje ich więcej niż poprzednio. A wraz ze wzrostem podaży, notujemy wzrost wartości pieniądza. Dlaczego domy w centrum City kosztują coraz więcej? Bo są unikalne, domów w centrum nie będzie więcej, w związku z czym ich wartość może jedynie rosnąć.
5. Dysonans klas
Po prostu, słaby balans klas. Balans na APO polega na tym, że w kwietniu sorc jest dobry, potem w maju przychodzi kolej na druida, potem na knighta i czasami palla. Nigdy klasy nie były równe, zawsze jedna się wybijała i APO doświadczało 'baby boom' tych klas, które są akutalnie zbyt mocne.
6. Allegro
Nie wiem dlaczego ludzie widzą tu problem. Osoba zaczyna grać, serwer jej się podoba. Gra przez tydzień 8 godzin dziennie. Uzbierała łącznie fortunę wartości 2kcc. Z ciekawości wchodzi na allegro i co się tam okazuje? Że 2kcc, na których zdobycie poświęciła 60 godzin swojego życia, na allegro kosztuje około 40 groszy. Po co mam marnować czas, skoro mogę wyciągnąć z portfela 20 złotych i zdobyć bogactwo, które sam kumulowałbym przez miesiące? Prawda jest taka, że wysokie lvle mogą tworzyć sobie niesamowite ilości pieniędzy w krótkim czasie, a małe lvle mają z tym problem.
7. Nooby
No cóż, dekadencja APO łączy się z wykruszaniem 'lepszego' elementu graczy i w grze zostaje tylko ten gorszy element...
Wszystkie opisane wyżej problemy są do rozwiązania. Niestety nie bez rewolucji.
III. REMEDIUM
Jeśli APO miałoby się odnowić, wykorzystałbym istniejącą markę - wspomnienie dawnej chwały - do przywrócenia świetności. Niestety, nie obyłoby się bez czyszczenia obecnego systemu, tak aby z popiołów starego APO mógł powstać, nowy odrodzony cud.
1. Przygotowanie
Aby APO powróciło do poprzedniego stanu, trzeba zlikwidować obecne problemy.
W tym punkcie omówię dwa wcześniej przytoczone problemy, tj.
a) Rocieńczenie terytorialne
Mapa musi zostać przerobiona w ten sposób, aby każde miejsce było atrakcyjne po wprowadzeniu kolejnego update'u. Tak, aby wszędzie można było znaleźć coś dla siebie... i nie mówię tu tylko o expowiskach, ale także o miastach czy terenach między miastami. Wszędzie musi być coś unikalnego, co jest przydatne. Nie ma co pastwić się nad szczegółami, bo i tak mam za dużo pomysłów (wymyślone w trakcie pisania posta), aby je spisać. :p
Np. w jednym mieście byłaby kuźnia, w której można przetopić itemki takie jak DSL, golden helmet na esencje (potrzebne do profesji - punkt III.3.D), w jednym mieście byłaby arena pvp, która przypominałaby koloseum - w niej mogłyby być zawody pvp na których możnaby robić zakłady, jedna mogłaby być porośnięta krzakami wymaganymi przez zielarzy.
b) Dysonans klasowy
Zostawiłbym cztery klasy tak jak teraz, ale musiałyby być zbalansowane. Do tego, każda klasa powinna dostać dwie możliwości wyboru i skupienia się na tym co ważne. Np.
Druid - mógłby wybrać drogę żywiołów i niszczenia swoich przeciwników magią, a także mógłby wybrać drogę leczenia i stać się najlepszą osobą do wspomagania przyjaciół.
a) Druid żywiołów - skupia się na czarach mrozu i błyskawic. Podobny do maga elementalisty. Potrafi wyrządzic niesamowite kłopoty dużym grupom przeciwników. Potrafi zostawiać na swojej drodze różne elemental fieldy
(np. taka błyskawica albo ogień na jednej kratce, co znacie z Tibii), które przysparzają sporo kłopotu nieuważnym przeciwnikom. ;)
b) Druid leczący - specializuje się w leczeniu, magii natury/trucizny i oszczędzaniu many. Potrafi leczyć przez dłuższy okres czasu i leczy lepiej od druida żywiołów. Potrafi wytwarzać drzewa, które zastawiają drogę przeciwnikom (jest taki czar w tibii), jego celem w walce jest unikanie przeciwnika i walka mająca na celu wykończenie przeciwnika.
Podklasy będzie można zmieniać, lecz będzie to wymagało pewnego nakładu pieniężnego. (kontynuacja w punkcie III.3.)
Moje pomysły (utworzone ad hoc) na podklasy to:
Sorcerer
a) Mag elementalista - skupienie na magii piorunów i ognia. Posiada najpotężniejszy czar obszarowy (który jest słabszy od czaru na najlepszego jedną osobę - pomyślcie logicznie to chyba oczywiste, że mag, który skupi całą swoją moc na jednej kratce wyrządzi tam więcej obrażeń, niż mag który rozproszy swoją magię na obszarze 50x większym). Specializuje się w niszczeniu dużych grup potworów, ale dobrze walczy także z jednym przeciwnikiem.
b) Mag cienia (coś a'la nekromanta/demonolog) - skupienie na magii śmierci, trucizn i ognia. Posiada czary, które osłabiają przeciwnika; które potrafią mu wyrządzać szkodę przez jakiś okres czasu; potrafi przywołać demonicznych/martwych sługusów na krótki okres czasu.
Knight
a) berserker
b) bloker
Paladyn
a) sharpshooter (skupia się na strzałach itd, czary mają mniejsze znaczenie)
b) holy avenger (skupia się na czarach ofensywnych ognia i światła, strzałami atakuje tylko dodatkowo)
2. Czystki
Całkowite usunięcie wszystkich postaci i wszystkiego, co znajduje się na serwerze. Tak, aby gracze, którzy aktualnie są na serwerze nie stracili wszystkiego, zostałby wprowadzony system TOKENÓW.
Token otrzymuje się za posiadany level, nieruchomości oraz pieniądze posiadane na obecnym serwerze. Dokładny przelicznik może zostać ustalony później, teraz nie ma to znaczenia.
Za tokeny będzie można kupić nieruchomości w pierwszym miesiącu istnienia serwera, potem tokeny znikają.
Po co to wszystko?
Ten pomysł ma dwa teoretyczne znaczenia:
1) Aby gracze, którzy dużo osiągneli nie stracili wszystkiego i nie byli brutalnie ściągani do ekwiwalentu postaci pierwszolevelowej.
2) Aby był jakiś porządek w kupowaniu nieruchomości. Zwykle na nowych serwerach jest tak, że gracze kupują domki po 100gp, a gdy serwer się rozwinie sprzedają je za grubą kase. Domki w City, które później będą miały dużą wartość mogą zostać kupione jedynie przez graczy, którzy coś osiągneli na poprzednim serwerze.
Tym samym mamy nowy, odświeżony serwer ze zbalansowanymi klasami, na którym każdy może się wybić, a starzy gracze mają najlepsze nieruchomości na prosperującym serwerze.
3. Prewencja
Celem tego działu jest opisanie tego, jak zapobiegnąć temu, co się wylęgło teraz na APO.
Trzy z siedmiu wcześniejszych problemów opisałem wcześneij zostało nam:
1. Inflacja
6. Allegro
7. Nooby
Allegro nie jest problemem w związku z tym co napisałem wczesniej, więc zostaje nam:
1. Inflacja
7. Nooby
Zajmijmy się najpierw inflacją i brak upustu dla przedmiotów.
1. Inflacja
W związku z tym, że pieniądze ciągle się tworzą i tracą swoją wartość, trzeba zwiększyć na POPYT na nie. W przeciwieństwie do pieniędzy w rzeczywistości (pieniądz fiduracyjny), pieniądze na APO są także towarem. Aby zapobiec szalejącej inflacji, należy zwiększyć ilość usług u NPC, które pochłaniają ten pospolity surowiec. Jest to jedyna droga na zapobiegnięcie inflacji. Jak wiadomo, pieniądze trafiające do NPC wypadają z obiegu i tym samym zmniejszają podaż pieniądza, przeciwdziałając inflacji.
Jakie są na to sposoby?
A. Usunięcie SL'a i wprowadzenie blessów. Bless, który można kupić w świątyni zapobiega stracie doświadczenia i posiadanych rzeczy, tym samym sprawiając, że slot na amulet jest wolny.
Kolejnym etapem byłoby wprowadzenie systemu, który zmienia koszt blessa wraz ze wzrostem lvla. Sytuacją patologiczną jest to, że 2800 lvl płaci za SL tyle samo co 200 lvl.
B. Więcej płatnych expowisk (nie jest to dobry pomysł, biorąc pod uwagę, że psuje klimat RPG)
C. Używanie pieniędzy jako środka potrzebnego do przejścia jakiejś misji w queście.
D. Używanie pieniędzy jako surowca do PROFESJI.
PROFESJA jest to zdolność wytwarzania jakichś dóbr. Każdy gracz mógłby mieć tylko jedną profesję.
Moje przykłady profesji wymyślone ad hoc to np:
a) Pierścieniarz (wiem, wiem, nie ma tego w słowniku) - wytwarza różne pierścienie, które dają specjalne moce. Czas działania pierścienia to ok. godziny, dwóch. (tak, żeby nie trzeba było ich zmieniać co chwilę - w związku z tym byłyby droższe do wytworzenia niż te obecnie) Wiąże się to z usunięciem pierścieni w sklepach i nadaniem zajebistych właściwości pierścieniom o obecnych grafikach. Tworzenie pierścienia będzie wymagało różnych itemków (zarówno te addonowe, pochodne innych profesji i te które wypadają z potworów np. dsl) i dodatkowo pieniędzy.
Przykłady pierścieni (nie wiem na ile pozwalają skrypty, ale takie pierścienie to raczej nie problem, jeśli takie są za trudne, to można podkoxić obecne):
-Ring of Life - zwiększa ilość życia o 10%,
-Ring of Radiancy - zmniejsza otrzymane obrażenia od śmierci o 10%,
-Ring of Valiance - zmniejsza otrzymane obrażenia fizyczne o 10%,
b) Amuletnik (wiem, wiem) - robi amulety. W przeciwieństwie do pierścieni, które mają charakter defensywny, amulety są bardziej ofensywne. Wytwarzanie podobne do pierścieni.
Przykłady:
-Amulet of Dragonbreath - zwiększa zadawane obrażenia od ognia o 10%,
-Amulet of Abyss - zwiększa zadawane obrażenia od śmierci o 10%,
-Amulet of Recklessness - zwiększa zadawane obrażenia fizyczne o 10%.
c) Alchemik - wytwarza różne napoje, które dają buffy podobnie jak pierścienie i amulety. Tylko jeden napój może być aktywny.
Przykłady:
-Phial of Nimbleness - zwiększa prędkość o 100 lvl,
-Phial of Serenity - zmniejsza użycie many o 10%,
d) Zielarz - może zbierać roślinki położone na mapie, których używa się w innych profesjach. Takie 'dzikie' roślinki zanosi się do NPCa, który obrabia je za pieniądze, by były gotowe do dodania do itemków z profesji.
e) jest jeszcze kilka rzeczy, które można zrobić - po prostu trzeba zabrać pracę kilku npc i dać ją ludziom. Mogłaby być osoba, która robi meble i inne gówna tego typu; mogłaby być osoba, która tworzy itemy, które zmieniają podklasę etc.
Jak widać, wszystkie z profesji byłyby przydatne i dostarczałyby graczom zarówno zabawy jak i pieniędzy, tym samym czyszcząc serwer z nadmiernej ilości pieniędzy i itemków. :)
4. Nadmiar itemków
Analogicznie jak w wypadku inflacji - itemki przerabia się na esencje, które wykorzystuje się w questach. W wypadku takich itemków jak Soft boots (dajmy na to, że wykonuje się go na 200 lvl) i nie wypadają z potworów - będzie potrzebnych powiedzmy 10 par na quest na zbroję na 500 lvlu. Tak więc 10 graczy na 200lvlu musi sprzedać swoje buty graczowi na 500lvlu, aby ten mógł dostać zajebistą zbroję (tym samym tworzymy korzystny dla serwera Schemat Ponziego). Jeśli cena jakiegoś itemu gwałtownie spada - w następnym updacie wystarczy dodać quest, który zwiększa POPYT na dany item, tym samym zmniejszając jego podaż i podnosząc cenę.
7. Nadmiar noobów
Jeśli serwer będzie miał dużo ciekawych rozwiązań, będzie na nowszym protokole, będzie miał fajny, rpgowy klimat - liczba normalnych graczy się zwiększy, tym samym wypychając noobów na margines.
Wszystkie te rzeczy opisałem w dziale 'remedium'. ;)
IV. Zakończenie
Oto efekt mojego leniwego popołudnia. Wszystkie pomysły były tworzone w trakcie pisania, a mimo to nie wymagają szczególnych poprawek. Ten mały traktacik który napisałem może posłużyć jako lekarstwo dla serwera, na którym spędziłem dosyć dużo czasu. Jeśli ktoś z administracji zainteresuje się przywróceniem temu serwerowi miana 'THE BEST', wystarczy PW i to wymyślę remedium na wszystkie nękające Was problemy.
Pozdrawiam
apo ***** upadnie w ciagu tygodnia
Nie sądzę, żeby APO wróciło do starego i dobrego klimatu, teraz powstają nowe klienty i 7.6 robi się coraz gorszy i ludzie odchodzą na inne, jeszcze bardziej tutaj można ludzi przyciągnąć przez robienie częstych update serwera 7.6 może wtedy coś się ulepszy. :)
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.