View Full Version : nowy telefon - bateria
Witam. Jezeli kupilem nowy telefon, i chce zeby bateria trzymala jak najdluzej to musze najpierw wyladowac baterie na full i ladowac przez 12 godzin i tak 2 razy? Czy odrazu ladowac 12 godzin?
KaZeK Banned v1.
30-07-2011, 10:01
Jak kupowałem telefon uprzejma Pani w salonie Plusa przekazała mi informację iż najpierw muszę wyładować baterię tak aby telefon nie chciał się włączyć a następnie ładować przez pełne 24h.
Później popytałem ziomków i też mówili że ok 24h w ciągłym ładowaniu.
Z tego co wiem, to najlepiej rozładować całkiem, potem ładować 24h i tak 3x.
Ekzterso
30-07-2011, 10:40
Z tego co slyszalem, to nowe baterie nie potrzebuja juz formatowania ;P
Slyszalem ze trzeba do 12 godzin ladowac :|
Dementor
30-07-2011, 16:50
Nie mam pewności, ale chyba najpierw rozładować na maxa i później ładowować przez 12 godzin i tak 3 razy. :D Chociaż jak kupowałem laptopa to miałem tak, że najpierw naładować do pełna i później rozładować x3. Nie był podany jakiś wymagany czas... :D
Borat Sagdiyev
30-07-2011, 18:28
Te nowe baterie polimerowe nie potrzebują formatowania
Azbest on de tour
30-07-2011, 18:52
Witam. Jezeli kupilem nowy telefon, i chce zeby bateria trzymala jak najdluzej to musze najpierw wyladowac baterie na full i ladowac przez 12 godzin i tak 2 razy? Czy odrazu ladowac 12 godzin?
powiem ci tak: jak ja sformatujesz to sie nic nie stanie, jak jej nie sformatujesz to tez nic sie nie stanie
dla spokoju sumienia sformatuj ja
Z tego co wiem, nowe telefonu już nie muszą być "formatowane", tak jak to było kiedyś. Ale nie jestem tego pewny na 100% ;/
Jeżeli posiadasz telefon, który jest nowy to powinien posiadać baterię litowo-polimerową (LiPoly). Ich nie trzeba formatować. Ludzie różnie mówią, że formatowanie nie zaszkodzi, ale powiem Ci, że może zaszkodzić.
Ja miałem nowego SE C905 i sformatowałem baterię litowo-polimerową (LiPoly) i od nowości trzymała mi dwa dni. Jakiś czas temu kupiłem Nokię E52 i nie formatowałem baterii i trzymie mi jakieś 5-7 dni.
Radzę Ci nie formatować jeżeli masz LiPoly.
@Kowal
Jak chodziłem po skupach na 3-go Maja w Katowicach to wszędzie mi mówili, że trzeba formatować sformatowałem i bateria trzymała dwa dni :) Na forach różnie piszą.
Kowal'2.0
31-07-2011, 01:44
Z tego co slyszalem, to nowe baterie nie potrzebuja juz formatowania ;P
Mnie tez to powiedzieli w salonie jak kupowalem nowa nokie :)
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.