View Full Version : religia - zabijanie
ponawiam temat, bo zostal usuniety, a chetnie zobacze odpowiedzi
Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad nimi, przyprowadźcie tu i pościnajcie w moich oczach
w bibli jest napisane, aby zabijac tych, ktorzy nie chcieli wierzyc w boga/jezusa (?), nie byli mu posluszni, a jak wiemy (?) w dekalogu, pkt 5: Nie zabijaj
co o tym sądzicie? rozumiem zabijanie w samoobronie, na wojnie itp.
wyczuwam hipokryzje, elo
⊕ Cineczeq ⊕
03-08-2011, 18:39
Kur wa, drugi raz muszę napisać.
Zdanie wyrwane z kontekstu. W przypowieści chodziło o pomnażanie darów od Boga. Jeżeli tego nie zrobisz dary te zostaną ci odebrane, czyli 'pościnane'. Takie dzisiejsze 'skrojenie kogoś'. Przecież z tego co pamiętam przypowieści to 1 klasa liceum. Do szkoły kur.wa a potem pierdolić farmazony.
W innych tekstach też jest dużo o zabijaniu przez inne osoby, ale Bóg mówi:
Panie, czy chcesz, abyśmy słowem ściągnęli ogień z nieba, który by ich pochłonął, jak to i Eliasz uczynił?
A On, obróciwszy się, zgromił ich i rzekł: Nie wiecie, jakiego ducha jesteście. Albowiem Syn Człowieczy nie przyszedł zatracać dusze ludzkie, ale je zachować. I poszli do innej wioski.
1st R. Boonek
03-08-2011, 18:46
jak dla mnie to pic na wode, ta cala biblia itd.. to jeden wielki chlam ktory przez lata na sile probuja nam wcisnac...
kosciol - wladza
siema
i zeby nie bylo - moj post nie ma na celu obrazania wyznan religijnych innych uzytkownikow
Takie dzisiejsze 'skrojenie kogoś'.
skroić = okraść?
jeśli tak to patrz: Nie kradnij.
⊕ Cineczeq ⊕
03-08-2011, 18:51
skroić = okraść?
jeśli tak to patrz: Nie kradnij.
Bardziej już "kto oddaje i zabiera...".
Bóg dał, Bóg wziął.
no tak, Hiob ostatni sprawiedliwy
⊕ Cineczeq ⊕
03-08-2011, 18:57
no tak, Hiob ostatni sprawiedliwy
Nie tyle sprawiedliwy, co wierny. Już bardziej Salomon był sprawiedliwy, bo dostał dar mądrości.
A najbardziej sprawiedliwym był oczywiście Noe. Przynajmniej według Boga. Warto dodać, że Noe był spoko, pierwszy się najebał, jeśli chodzi o chronologiczność w Biblii. :D
jakby sie nacpal, to pewnie bys 'znienawidzil boga', ale najebanym zawsze spoko ; d
⊕ Cineczeq ⊕
03-08-2011, 19:12
jakby cie nacpal, to pewnie bys 'znienawidzil boga', ale najebanym zawsze spoko ; d
Hiob nie mógł wiedzieć, że to jest złe, gdyż wcześniej nie wiedział o alkoholu, a tym bardziej o jego skutkach. Zresztą, nie offtopuj.
Jak ktoś nie zna Bibli to pojawiają się takie tematy i posty.
I nie mów, mi że go założyłeś, bo tego nie rozumiesz, tylko z góry zakładasz, że Biblia to kłamstwo, i znalazłeś błąd, który przekreśla jej wiarygodność.
Biblia, to jest wielki zbiór środków stylistycznych, tak więc wiele zdań/wyrazów nie można odbierać dosłownie, tylko trzeba zinterpretować.
Tyle w tym temacie.
Moherowa armia... i Rydzyk to jest kościół
Ryśku xD
06-08-2011, 16:52
Ja mam takie zdanie że ja w boga nie wierzę , i nie istnieje taki ktoś.
Ja osobiście nie wierzę w Boga i życzę szczęścia wierzącym na ich przyszłej drodze do zbawienia.
Nie mam zamiaru nikogo obrazić mówię to prosto z serca.
Zarexoholik?
20-08-2011, 04:08
Moim zdaniem biblię napisał jakiś prehistoryczny narkoman, który popierał zabijanie. Zgadzam się z nim!
Szulcyk Aka Esine
18-10-2011, 21:34
Nawet nie zauwazylem, ze jest taki fragment bibli, a jestem jedna z niewielu osob ktora przeczytala biblie. (Przeczytalem tez koran, biblie szatana ta napisana przez psychologa nie psychola bo sa 2 oraz rozne przemowienia znanych ateistow gdyz watpilem czy jestem katolikiem, arabem czy kims innym).
Moze to tylko taki 1 fragment bibli jest bo raczej bog byl przeciwny zabijaniu ludzi.
jakie to smutne całe życie wierzyć w bajki wierzyć w Boga....
może to Szatan dobry a Bóg zły nic nie wiadomo
ale ktoś nas musiał stworzyć.
przestrzeń kosmiczna jest nie skończona otoczona planetą a jak może być coś niemającego końca nie da się tego zrozumieć . nie wyobrazisz sobie kosmosem jest Bóg . Boga człowieka nie ma to jest bajka stworzona przez człowieka możemy się urodzić gdzieś na innej planecie po śmierci tyle
z bajek wyrosłem a biblie spaliłem w kominku
beka z katoli i religi wgl.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.