View Full Version : krecenie procesora
Witam. Czy oplaca sie krecic procesor amd 2x 3.1? Jak tak to o ile?
Parametry komputera:
AMD Phenom II x2 550 3,1GHz AM 3 Black BOX
Gigabyte GA-880-UD2H AM3/AMD880G/DDR3/S2/
Patriot DDR3 2x2GB FSB 1333 Viper II CL7
ASUS Radeon HD 5770 CuCoreb 1GB 850/4800 MHz
Zasilacz Chieftec CFT-560-A12S
Western Digital Caviar Green 1TB 64MB -
LG DVDRW DL x20 -
P.S
Potrzebuje wiatraczka chlodzacego kompa. Mam tylko te na procesorze i na karcie graficznej (+ na zasilaczu ofc ;q) Jakis nie za drogi xD powietrze nie wylatuje z kompa i sie troszke grzeje ;/
Precision
03-08-2011, 20:57
Zawsze jest sens kręcenia, tylko trzeba to robić umiejętnie! Każdy egzemplarz kręci się inaczej. Musiałbyś zaryzykować i powoli podnosić MHz na procesorze. Osobiście uważam że przy tej konfiguracji OC nie jest sensownym rozwiązaniem. Dodajesz również że komputer Ci się grzeje, więc gdzie tu logika. Z każdym podniesionym 'megahercem' rośnie temperatura, a napięcie również trzeba podnieść przy wyższym taktowaniu. Trzeba również zwrócić uwagę by pamięć RAM nie blokowała procesora. Poczytaj troszkę o tym na necie, wiele ciekawych rzeczy się dowiesz. ;)
Wyczyść go z kurzu, a później zmierz ew. temperatury. Podaj jakie masz temperaturki i można cokolwiek myśleć.
#edit
Czy to nie ja Ci składałem podobny sprzęt do tego? ; )
#edit [2]
Pokaż temperatury z Everesta/SpeedFan'a. Zobaczymy czy rzeczywiście Ci się tak grzeje. Trzeba ustalić dlaczego tak się dzieje.
Ps. Tak poza tym sprzęt ładnie chodzi? :>
Tak, ty mi go skladales w styczniu :P
Z kurzu to co tydzien go czyszcze xD
Grzeje sie bo nie mam wiatraczka dodatkowego xD dokupie se go i mysle ze bedzie poprawa, kumpel ma podobnego kompa z dodatkowym wiatraczkiem i smiga.
Jeżeli masz obudowę, a raczej piekarnik za 50 zł, typu iBox, to dodatkowy wiatraczek nic nie da. Podaj jaką masz.
Napinator
13-08-2011, 10:37
Jak niedrogi to COoler Master V6GT.
ta opłaca sie ja z mojego 1.8 ghz po tym było już 2.6 :) a sie nie nagrzewa komp
Jak niedrogi to Cooler Master V6GT.
Cooler za 280~ zł do Phenoma II 550? Leżę i kwiczę.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.