Witam, jako iż coś tam liznąłem na tym roku, postanowiłem napisać obszerny poradnik w którym postaram się zawrzeć wszystkie potrzebne informacje w przejrzysty sposób.

Jest to mój pierwszy poradnik, zastosowane metody są mojego autorstwa. Wiadomo każdy ma inne patenty na expa.

Na początku może zacznę, kto to jest rookslayer?
Jest to postać która została na wyspie początkującej i podbija tamtejsze tereny.
Każdy rozdział będę opisywać strykcie o tym co ma być w nim zawarte, wiec nie bede w rozdziale o expie rozpisywał się o questach, tylko dam o nich wzmiankę.

Rozdział I: Skille, magic level oraz ekwipunek.

SKILLE ORAZ MAGIC LEVEL

Click to show spoiler

EKWIPUNEK
 Click to show spoiler

Rozdział II: EXPIENIE.

Gdy zaczynamy nasza przygodę na rookgardzie, trzeba sie trochę przemęczyć.
Gra do 300 lv nie jest jakoś zbytnio emocjonująca, opieramy się bowiem na kilku potworach. Podzielę pierwszy przedziały levelowe na graczy którzy zaczynają od zera, oraz na tych którzy eq otrzymali z mopsu
System expienia beda opisywał tak aby jak najdzybciej wbijać poziom oczywiscie można chodzić na inne potwory ale nie będzie tak efektownie jak to co opisze

1-20 (bez eq)
 Click to show spoiler

1-20 (z EQ)

Click to show spoiler

20-100 (z EQ/BEZ EQ)

Click to show spoiler

100-135(150) (z EQ/BEZ EQ)
 Click to show spoiler

135-300
 Click to show spoiler

300-1200
 Click to show spoiler

1200-1800
 Click to show spoiler

1800-4001
 Click to show spoiler

PODSUMOWANIE ROZDZIAŁU
Jak widzimy nie ma wielkiej filozofii w expieniu na rookgardzie systemy są bardzo proste, i na wyższym lvl opiera się to w dużej mierze na biciu bossów. Jednych rook znudzi na pierwszych lvl, lecz Ci co wytrwają mogą liczyć na przyjemność z gry w późniejszych etapach, oraz na ludzi na których można zawsze liczyć. Porównując rookgard do maina to moim zdaniem rookgard prowadzi pod wzgledem ludzi, pomocy i zgrania, posiadamy wewnetrzne zasady odnosnie podzialu respów/bossów i przestrzegamy ich.

Rozdział III: ZARABIANIE

Na rooku mamy kilka możliwości zarobku, dwie opcje są chyba wszystkim znane więc nie będę ich opisywał szczegółowo:

HANDEL
Taniej kup, drożej sprzedaj; przy itemach typu Perfect amulet, Pacc runy, Phoenix Shield, hota itp. jak dobrze będziemy swingować to możemy ugrać parę ucków bez większego wysiłku, ale wiadomo tutaj już trzeba mieć kapitał.

POPROSTU EXP
Expiąc od początku już możemy profitować większość mobów zostawia po sobie loota którego możemy spieniężyć u MADA/SPIDERA/DUNI, oraz zostawiają po sobie itemy kostiumowe na których można dorobić parę groszy. Tym sposobem jesteśmy stale mieć pieniądze na kolejne refille i trochę grosza odłożyć.

ITEMY KOSTIUMOWE
Przy tym punkcie zostaniemy na dłużej ponieważ na małych levelach też można dobrze zarabiać, postaram się opisać parę ciekawych itemów:

Click to show spoiler

ANTYCZNE MIASTO
 Click to show spoiler

Rozdział IV: QUESTY.

W tym rozdziale postaram się opisać najważniejsze questy które należy należy wykonać, nie będę się rozdrabniał nad questami typu fire axe bo nie ukrywajmy zrobi się je kiedyś 4fun. Podzielę to na parę etapów levelowych. Większość questów opisanych jest na forum, w części ssy wygasły. Za jakiś czas postaram sie zrobić remake.
 Click to show spoiler

Rozdział V: PODSUMOWANIE.

I to już koniec poradnika, podsumowując moim zdaniem gra na rookgardzie jest o wiele ciekawsze niż na main, fakt ze bijemy tylko single target ale biorąc całą otoczkę rooka wygrywa w przedbiegach, na mainie nie uświadczysz takich ludzi jak u nas i takiego zgrania. Co warte uwagi nie polecam robić no life, bo gra na rooku potrzebuje czasu nie wbijemy 1k lvl w 3 miesiące, taka gra może tylko zniechęcić.
Chciałbym podziękować wszystkim twórcom poradników których użyłam w tym temacie, oraz gildii Moherowe Berety.

TIPSY
 Click to show spoiler

Błędy proszę zgłaszać na PW lub w grze. Poradnik będę się starał w miarę aktualizować, oraz dodawać nowe przemyślenia i pomysły.